Korzika

Kalandozás a vad szépség szigetén

Út ára tartalmazza

- az utazást busszal és komppal,
- a szállást kempingben, saját sátorban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást, a hajókirándulás, a belépők árát
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 315 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel két hétig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

30-47 fő.

Túra nehézsége

A programok többsége hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthető. A Tavignanu-szurdoktúra, a Ninu-tó felkeresése, de főleg a Monte d’Oro meghódítása már jó kondíciót és kitartást feltételez!

Szállás

Az utazás során szállásunk kempingekben lesz. Korzikai kempingjeink átlagos felszereltségűek, hideg-melegvizes zuhany, mosdó, többnyire angol wc, bár vagy kis étterem általában mindegyikben található, a bevásárlást pedig vagy a kempingben levő kisebb élelmiszerboltban, vagy a közeli szupermarketben lehet elintézni. Néhány kempingünkben úszómedence is rendelkezésre áll. Közös főző- és étkezőhelyiség sehol sincs, ezért gázfőző készüléket, a főzéshez néhány edényt lehetőleg hozzatok magatokkal. Mivel a kempingek talaja általában nagyon kemény, és így a sátorcöveket beverni nehéz, azt javasoljuk, hogy kalandtúráinkra iglu-sátrat hozzatok magatokkal. Ezeket könnyen és sokkal gyorsabban fel lehet állítani még a legkeményebb talajú kempingek esetén is, továbbá jobban ellenállnak az esetleges csapadéknak, erősebb szélnek, mint a régebbi, hagyományos sátrak. Néha Korzikán is előfordulhatnak heves nyári zivatarok, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy dupla rétegű, esőálló sátorral keljetek útra! Egyes kempingekben hangyák előfordulhatnak, sátorállításkor figyeljetek oda, hogy ne hangyabolyba, avagy a hangyák vonulási útvonalára építkezzetek! A mobiltelefon és videókamera akkumulátorok töltése a kempingek mosdójában lehetséges. Értéktárgyaitokat soha ne hagyjátok a kempingben, azokat mindig vigyétek magatokkal! Az egyes kempingekben utazásunk körút jellegből adódóan 3 éjszakát töltünk.
 

Terület

A mindössze tized Magyarországnyi, 8722 négyzetkilométer területű Korzika a Földközi-tenger 4. legnagyobb szigete. A relatív kis terület azonban hihetetlen változatosságot kínál. Jóval 2000 méter fölé nyúló kanyargó hegyvonulat választja el a keleti part lankásabb, homokos tengerparti sávját a nyugati rész meredeken tengerbe szakadó, gránit és porfírsziklás, vadregényes tengeröbleitől. Az Alpokra emlékeztető hegyláncok között kristálytiszta hegyi patakok rohannak, a hegyek lábainál mesés tengerszemek bújnak meg, a szigetet minden irányban behálózó túraösvények a természet legszebb szegleteit tárják fel a kíváncsi szemek előtt. A hegyoldalakba tapadt hagyományos korzikai falvak, a partot kísérő genovai őrtornyok sokasága, a kisváros középkori citadellái mind a múlt hangulatát idézik, s egyben a sziget hányattatott történelméről tanúskodnak. Az 1768 óta francia fennhatóság alatt álló sziget nagy szülöttje Bonaparte Napóleon, bár a helyiek szívében inkább kortársa, Pascal Paoli, a Korzika függetlenségi küzdelmek vezető alakja él. Hivatalos nyelv a francia, bár az önálló korzikai nyelv is mind jobban visszatér a mindennapokba, újra oktatják az iskolákban, és alig 10 éve a helységnévtáblák is újra kétnyelvűek. A fegyveres ellenállás, a francia közintézmények elleni támadások, melyek a 90-es években a híradásokban gyakorta negatív színben tüntették fel a szigetet, a mind szélesebb autonómia elérésével fokozatosan háttérbe szorulnak.
A sziget 250ezer lakosának közel fele a két nagyvárosban, Ajaccióban és Bastiában él, a maradék a főleg tengerparti sávban fekvő kisvárosokban és újabb üdülőfalvakban oszlik szét, a hegyvidéki apró falvakra itt is mind jellemzőbb az elnéptelenedés. A büszke, és rendkívül önérzetes korzikai ember mindig bizalmatlan az idegenekkel szemben, de ha egyszer szívébe fogad valakit, igazi barát. A "vendetta", a család becsületének biztosítása bármi áron - mélyen gyökerező hagyomány a sziget történelmében, s bizony, a mai nap is találunk rá élő példákat. A sziget fő bevételi forrása az idegenforgalom, de a nyári főszezonban érkező nagyobb turistahullám ellenére is mindig találunk a szigeten olyan eldugott szegleteket, ahol szinte egyedül lehetünk a természet szépségei közepette. S Korzika varázsát elsődlegesen ez adja: az érintetlen, varázslatos természet, s mindez tömegturizmus, az egymást érő apartman-telepek és szállodasorok nélkül. A strandolások alkalmával kérünk mindenkit, hogy legyen nagyon óvatos! Elsősorban Korzika nyugati partvonalán, Nonza és Porto öblében néha 2-5 méter magas hullámok is előfordulnak, ilyenkor a tengerbe beúszni szigorúan TILOS és életveszélyes! A parton felhúzott sárga zászló veszélyt jelez, a piros a fürdés abszolút tilalmát! A partra kicsapó hullámokba állva ugyanakkor ilyenkor is biztonságosan lehet hullámfürdőzni.

Időjárás

Korzika szigetén mediterrán hatás uralkodik, a nyári hónapokban az eső nem jellemző. Túlnyomórészt 30C körüli hőmérsékletre és verőfényes napsütésre számíthatunk, kellemesen enyhe éjszakákkal. A tengerparton nincs olyan elviselhetetlen hőség, mint a belsőbb részeken, mivel gyakran lengedez egy kis szellő. A hegyekben, nagyobb magasságokban azonban hűvösebb van, itt egy hirtelen, rövid ideig tartó, de rendkívül heves nyári zápor bármikor könnyen lehetséges.

Felszerelés

Iglu-sátor, polifoam, hálózsák, kispárna, kis gázfőző tartalék palackkal, edények és étkészlet, mosogatókészlet, konzervnyitó, elemlámpa, öngyújtó vagy gyufa, szárítókötél, csipesz, kalapács a sátorveréshez, túrabakancs, sportcipő (szandál). A nyárias ruházaton túl pulóver, szabadidőruha, esőkabát, napszúrás ellen fejfedő, napszemüveg, legalább 15-20-as faktorszámú naptej, pipere-készlet, gyógyszerek, sebtapasz, (fásli), fényképezőgép, búvárszemüveg, búvárpipa. A szurdoktúrákhoz, amikor hosszabb távokat gyalogolunk a patakmederben, és 2-5 méter magas sziklákról ugrálunk a sziklamedencékbe, mindenképpen ajánlott szandál, avagy olyan sportcipő, ami nem baj, ha elázik, mivel a nedves, néhol algás köveken, sziklákon mezítláb haladni rendkívül balesetveszélyes!

A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiéniára természetesen odafigyelnek, de számolnunk kell két dologgal. A melegben a romlandó élelmiszer gyorsabban romlik, mint itthon, valamint az itthonitól (a megszokottól) eltérő víz fogyasztása problémákat okozhat, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Javasolt az élelmiszer egy részét itthonról vinni, ugyanakkor pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására gyakran lesz lehetőség szupermarketekben, reggelre friss bagett a kempingekben található kis élelmiszerboltokban kapható. A helyi specialitások kipróbálása végett pedig javasoljuk, hogy néha üljetek be a városokban egy-egy olcsóbb étterembe. Egy turista menü ára Korzikán előétellel, főétellel, desszerttel és üdítővel kb.15 euro, egy pizza üdítővel kb.10 euro. Mint a mediterrán térségekben mindenütt, úgy Korzikán is számolni kell azzal, hogy szieszta idejére, általában déltől 16 óráig az üzletek jelentős része bezár.

Pénz-ügy

Az általunk javasolt minimális költőpénz 160-200 Euro. Ez nagyjából fedezi a fakultatív programok, a szükséges alapélelmiszerek (tejtermék, kenyér, gyümölcs, üdítők), apróbb ajándéktárgyak, képeslapok költségét. Ekkora összeg általában elég szokott lenni, persze ha valaki jobban be szeretne vásárolni, és inkább éttermekben étkezne, az ennél sokkal többet is elkölthet. Javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképpen legyen nálatok, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében.
 
Belépők, fakultatív lehetőségek:

Hajókirándulás a Portói-öbölben: kb. 45 Euro/ fő / fél nap
Hajókirándulás Bonifacioban: kb. 18 Euro

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából! Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal (ez kerül a busz csomagterébe), illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 8.100 Ft/fő/túra
Top + sport extra kiegészítés: 10.620 Ft/fő/túra
Top extra + sport extra kiegészítés: 16.920 Ft/fő/túra
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: összege a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: összege a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés