5109 m - Rwenzori (A Hold-hegyei)

Kiscsoportos utazás Afrika egyik utolsó érintetlen vadonjába, a fekete kontinens 3. legmagasabb csúcsára

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a szállást egy éjszakára Entebbében, reggelivel,
- a szállást Kaseseben hosztelben, 2 éjszakára, reggelivel,
- a 8 napos trekking túrát menedékházban / vagy sátorszállással,
- a 8 napos trekking során a teljes ellátást (reggeli, ebédcsomag, vacsora),
- a hegyi vezetők és teherhordók díját,
- a túrához szükséges speciális felszerelést (gumicsizma),
- a csúcsmászáshoz szükséges technikai felszerelést (beülő, hágóvas, jégcsákány, karabinerek, sisak)
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a Rwenzori nemzeti park belépődíját (245 USD),
- a nemzetközi repülőjegyeket, a reptéri illetékeket,
- a belső repülőjegy árát Entebbe - Kasese - Entebbe között,
- a borravalókat, a védőoltások (sárgaláz ellen kötelező!), és az utasbiztosítás árát,
- továbbá az ugandai vízumot. (50 USD)

Étkezés a trekking alatt biztosított teljes ellátáson és a két reggelin kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 290 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Utunkhoz a repülőjegyeket irodánkban is meg tudod venni, sőt, célszerűnek tartjuk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. A jegyeket azonban hamar meg kell vennünk, mert a későbbiekben nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a kiszemelt járaton már nincs hely. A megadott ár nem garantált, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!
 
A repülőjegy várható ára Budapest - Entebbe reptér között, átszállással: 180.000 - 230.000 Ft illetékkel.

A belföldi repülőjegy (Entebbe - Kasese - Entebbe) ára: 145.000 Ft. 
A csoportos belföldi repülőjegyet csak irodánkon keresztül tudod megvásárolni.
 

Az utazás pontos időpontja a repülőgépek indulásának függvényében néhány napot módosulhat!
 
Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Utazás

repülő, kisbusz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 4-8 fő. Az utat minimum 4 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Kilembe útvonal némileg hosszabb, de látványosabb és változatosabb a Rwenzorira jelen pillanatban vezető két ösvény közül. Az ide látogató legtöbb túrázó a 6-7 nap alatt is teljesíthető Central circuit utat választja, de véleményünk szerint sokkal fontosabb valóban kiélvezni azt az egyedülálló természeti környezetet, amit a Rwenzori hegyen találunk, időt szánni rá, kényelmesen, egy jobb akklimatizációt biztosító útvonalon haladni felfele. Mindezt úgy, hogy ezen az útvonalon szinte egyedül csak mi járunk. A túra első két napján ugyan több túrázót is láthatunk, akik néhány napos könnyű trekkingre neveznek be a trópusi esőerdők övezetében, de a felsőbb régióban előfordulhat, hogy valóban csak mi táborozunk majd a szeneciókkal és lobéliákkal övezett tengerszemek partján! Útvonalválasztásunkat elsősorban a természeti látnivalók szépsége és a minél biztosabb akklimatizáció határozta meg.

A Kilimandzsáró és Mount Kenya túrákkal ellentétben csak nagyon kevesek merészkednek a Mount Stanley 5109 méter magas csúcsára, és ez a túra valóban nem való mindenkinek!  A csapadékos időjárás és a nehéz terep következtében a trekking komoly kitartást és elszántságot igényel minden résztvevőtől. A jó esőöltözet és vízálló bakancs itt valóban nélkülözhetetlen, sőt a legnehezebb, mocsaras részeken való átkeléshez gumicsizmát is használnunk kell. A gleccserek általános visszahúzódása következtében pedig a csúcsmászás is egyre technikásabb, alapvető gleccserjáró ismeretek, hágóvas és jégcsákányhasználat, stabil mozgáskoordináció ezen a túrán alapvető követelmény. A nehézségekért cserébe ellenben egy olyan egyedi, elvarázsolt vidéket fedezhetünk fel, amely jó eséllyel örökre rabul ejt mindenkit, aki idáig elmerészkedik. Afrika egyik utolsó, szinte teljesen érintetlen vadonjából járunk! Szállásunk a túrán menedékházakban, kiépített táborhelyeken lesz, esetenként sátrakat is használhatunk. Minden nap a természet közvetlen közelében ébredünk és fekszünk. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, a teherhordónak maximum 20 kg nehéz táskát adhatunk át. Mi csupán a napi szükséges felszerelést tartalmazó kishátizsákkal túrázunk.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 4000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a Rwenzori csúcsmászásra akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte.

A nagy tengerszint feletti magasság miatt már 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, amit fokozatos, lassú emelkedéssel, lassú haladással, megfelelő akklimatizációval igyekszünk enyhíteni. Az oxigénhiányos környezetre mindenki szervezete másképp reagál, de 4000 méter fölött már általánosan jelentkezhetnek a magashegyi betegség enyhébb, nem veszélyes, de kellemetlen tünetei: tompa fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság. Erre mindenképpen fel kell készülni. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az érintett résztvevőnek a túrát azonnal meg kell szakítani, és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell visszaereszkedni. A túra során rendszeresen, minden reggel megmérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük! A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Entebbében a reptér közelében, egy egyszerű, de tiszta szállóban, kétágyas szobákban lesz a szállásunk, reggelivel. Kaseseben egyszerű panzióban / hosztelben, 2 ágyas szobákban alszunk. Panzióink helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. Nem szabad tehát európai jellegű szállodára várni, de a helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A Rwenzori trekking alatt menedékházakban, vagy speciális sátrakban alszunk. A sátrat, matracot helyi partnerünk biztosítja, saját meleg hálózsákra azonban szükség van. (A hálózsák komfort fokozata legalább a -5 C fok körüli tartományban legyen!) A fürdési lehetőség a trekking során korlátozott, tisztálkodásra reggelente és este kapunk egy-egy lavor meleg vizet. Zuhanyzásra csak a túra után lesz lehetőségünk, ezért javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Ugandában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A Rwenzorin való túrázásra a január-februári, valamint a július-augusztusi időszak a legideálisabb. Az október-novemberi rövidebb, kisebb, illetve március-májusi nagy esős évszak után a táj friss, üde zöld. Mivel az egyenlítő alatt járunk, a hazai téli hónapok alatt itt igazi nyári időjárást élvezhetunk. A Rwenzori lábánál kellemesen meleg, alapvetően párás idő várható, reggelente napsütéssel, melyet napközben intenzív felhősödés követ, napközben 25 Celsius fok, hajnalban 10-15 Celsius fok körüli hőmérséklettel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, majd felhősödés kezdődik, melyekből délutánra eső, heves zápor, a magasabb régiókban hóesés, hózápor is könnyen kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 10-15 Celsius fok lehetséges, míg a trekking felsőbb szakaszain, 4000 méter környékén és afölött éjszakára, hajnalra akár –5 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, így éjszakára rendkívül fontos a megfelelő téli hálózsák. Napközben a réteges öltözék javasolt, a hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. Ha süt a nap, a levegőt sokkal melegebbnek érezzük!

A Rwenzori-hegységben gyakoriak az esők, akár száraz évszakban is, ezért a jó minőségű esőkabát, esőnadrág, poncsó, hátizsákvédő mindenképpen legyen nálunk!

Felszerelés

Nagy túrazsák: ebbe kerül a felszerelésed nagy része, a trekking túrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozzál! Nem árt, ha vízálló anyagból készült, ha nem, akkor a ruhádat mindenképpen csomagold zacskókba! Fontos tudnod, hogy a teherhordók maximum 20 kg csomagot cipelnek! Közepes méretű utazótáska (a hegyi túrára felesleges felszerelést ebben tudod hátrahagyni), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (a hegyi túrán éjszakánként előfordulnak mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat - nem az extrém érték! - mindenképp a –5 fok körüli tartományba nyúljon!). Lehetőleg vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg ruha, meleg sapka és kesztyű, arcvédő maszk, papucs, termosz (!), egészségügyi ragtapasz, naptej. Mivel a felsőbb régiókban kiterjedt hómezőkre is számíthatunk, ezért jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), kamásli mindenképp legyen nálatok! Fontos a fejlámpa a tartalék elemmel, az éjszakai táborozáshoz ez nélkülözhetetlen! A termosz szintén kiemelt fontosságú, hogy elegendő meleg italunk legyen a csúcsmászás során! Javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát és esőnadrág a várható csapadékra való tekintettel! A trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a 8 napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel. Hálózsákot, túrabotot, egyéb kiegészítőket szükség esetén kint is lehet bérelni, avagy vásárolni.

Partnerünk ajánlata:

Erre a túrára igazán kényelmes bakancsot kell magunkkal vinni. Egy ilyen univerzális minőségi bakancs nem csak ezen a túrán állná meg a helyét. Az alábbi Hanwag Tatra bakancs pont ilyen terepre ajánlott model

Karl/Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, mind a nyári hétvégi kirándulások, mind a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túrán bizony megkönnyíti a regenerálódást. Ha jól alszunk akkor másnap újult erővel vethetjük be magunkat a kalandokba. A kérdés az hogy amikor alszunk a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vessszük fel az alvási poziiót. Ha így vagy úgy alszunk mindegyik helyzetre van megoldás. Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni, de a gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz.

Ugandában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás, amit a budapesti oltóközpontban tudsz beszerezni! Fontos, hogy az erről kiállított sárga oltási könyvedet az útra hozd magaddal!


Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot ( Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964, vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. A 2000 méter fölötti régiókban a malária nem jellemző. Komoly veszélyhelyzet nincs, a megelőzésre érdemes figyelni, napközben szúnyogriasztót használni (melynek hatóanyagtartalma magas, 30% feletti, pl. Off! Active), este szúnyogháló alatt aludni. Gyógyszeres védekezés is lehetséges, a malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Élelem

A Rwenzori trekking során teljes ellátást kapunk: a táborhelyeken megreggelizünk, napközbenre ebédcsomagot kapunk, a következő táborhelyre megérkezvén pedig segítőink meleg vacsoárval várnak. A további étkezés önellátó. Javasoljuk, hogy a túra közbeni energia utánpótlás biztosítására hozz magaddal itthonról némi élelmiszert: keksz, energiaszelet, szőlőcukor, olajos magvak, aszalt gyümölcs, a hazai ízek kedvelőinek jófajta szárazkolbász, avagy pick-szalámi. :-)

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz az ugandai shilling (USH). USD-t érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz ugandai shillingre váltani. 1USD = kb.3500 USH (2016. novemberi adat). Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el, MASTER Card-t nagyon korlátozott számban lehet alkalmazni. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló esetén) természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Egyéb kiadásokra, mint emléktárgyak, ajándékok érdemes még pénzt váltani, illetve a helyben fizetendő költségekre, mint a belépőkre, fakultatív programokra. Általánosságban jellemző, hogy étteremben hagyunk borravalót, illetve majd az ugandai segíiőink munkáját a túra után díjazzuk! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2011. utáni bankjegyekben legyen!

Helyszínen fizetendő költségek: (tájékoztató jelleggel):
- ugandai vízum: 50 USD
- a Rwenzori nemzeti park belépődíja: 245 USD
- borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek a túrán: kb. 100 USD

Vám

Magyar állampolgárok részére az Ugandába való beutazás vízumigényes. 2018. április hónaptól az ugandai vízumot kizárólag egy angolnyelvű online rendszeren keresztül lehet igényelni. Ez a rendelkezés vonatkozik a turista célú, valamint a kelet-afrikai közös vízumra is. A vízumigénylő felület a következő linken keresztül érhető el: https://visas.immigration.go.ug 

A vízum igényléshez szükség van az alábbi dokumentumok feltöltésére: 

1. az útleveled bio data, azaz fényképpel és adatokkal ellátott oldalára
2. egy fényképre a sárgaláz oltást igazoló oltásikönyv megfelelő oldaláról
3. egy 4*5 cm méretű útlevélképre

Fontos, hogy a feltöltött dokumentumok mérete: 5-250 kilobyte között legyen, formátumuk pedig lehet: pdf vagy jpeg!
A vízumigénylés ára 50 dollár + 3% pótilleték, aminek fizetését szintén az online rendszeren belül kell intézni. 
Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még egy évig érvényesnek kell lennie. 
Belépéskor kérik a sárgaláz oltást igazoló oltási könyvet, kérjük, hogy ezt hozd magaddal! 

Igény esetén, felár ellenében, a vízumügyintézést mi is elvállaljuk neked! 

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő (sport extra érvényes kategóriával nem rendelkező) biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt Speciális sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításának megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon. Részleteket honlapunkon megtalálod: http://www.eupolisz.hu/bbp

Air & Cruise Outdoor: 23.940 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Kombi: 23.960 Ft/fő (önrész: 10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés