Nagy-Morgás (2037 m)

A Magas-Tátra keleti részének legszebb panoráma csúcsa

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás: menedékházban, reggelivel
Izgalmas és fárasztó túra a Magas-Tátra egyik legújabban jelzett, turistaúton elérhető csúcsára, a csodálatos panorámát kínáló Nagy-Morgás csúcsra, illetve igazi magashegyi menedékház élmény a Zöld-Tavi menedékházban.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Nagy-Morgás (Veľká Svišťovka, 2037 m), Zöld-tavi menedékház (1545 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Utunk kb. 5 órát vesz igénybe, így valamikor a délelőtti órákban érkezünk meg a nemzeti park területére. Túránk a Fehéz-víz parkolójából indul, ahonnan egy jól kijárt erdei úton, fokozatos emelkedéssel jutunk el a Zöld-tó partján fekvő menedékházhoz (1545 m). Itt megpihenünk, lerakjuk a felesleges cuccainkat, ebédélünk egyet, majd utolsó, meredek kaptatónkra indulunk. A Magas-Tátrához hű terep vár majd ránk: sziklás, köves terep és meredek részek, melyeken néhol láncok segítik a feljutásunkat. Nagyjából 2 óra fárasztó rész után jutunk fel a Nagy-Morgás-hágóba (2023 m), innen pedig már csak egy kőhajításra lesz aznapi végcélunk, a Nagy-Morgás csúcs (2037 m). A viszonylag alacsony magasság ellenére szép idő esetén a Magas-Tátra keleti részének egyik legszebb panorámája tárul elénk, így bőven lesz időnk kiélvezni a lenyűgöző hegyvidéket. A csúcsmászás után a már ismerős úton ereszkedünk vissza a Zöld-tavi menedékházhoz, ahol aztán vacsorázunk egyet, illetve átbeszéljük aznapi izgalmainkat. Túratáv: 14 km, szint: 1090 méter fel, 490 méter le, menetidő: 7-8 óra. Szállás: menedékházban, több ágyas szobákban, reggelivel.

2

 
Zöld-tavi menedékház (1545 m), Budapest
 

A tegnapi komoly túra után kényelmesen megreggelizünk, majd egy kis kitérőt téve először alig 1 óra alatt eltúrázunk a Nagy-Fehér-tóhoz (1612 m), rövid pihenés után pedig az előző napi túránkkal párhuzamos túraösvényen térünk vissza a parkolóba. Budapestre a késő délutáni órákban érkezünk meg. Túratáv: 8 km, szint: 85 méter fel, 700 méter le, menetidő: 4 óra.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés