Rysy

Látványos gyalogtúra, emblematikus csúcsmászással a Tengerszem-csúcsra (2503 m)

Indulás és érkezés helye: Budapest
Ellátás: Szállás panzióban, reggelivel
Fárasztó túránknak a Magas-Tátra legszebb panorámája lesz jutalma!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. augusztus 11. -
2018. augusztus 12.
A jelentkezés lezárult
2018. augusztus 09.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Tengerszem-csúcs (Ryšý 2503 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Utunk kb. 4-5 órát vesz igénybe, így valamikor a délelőtti órákban érkezünk meg a nemzeti park területére. Túránk a Csorba-tótól indul, ahonnan erdészeti úton jutunk a Poprádi-tó partján fekvő menedékházhoz (1494 m). A fokozatosan nehezedő terepen, szerpentines kaptató után érjük el a Békás-völgy alsó teraszát és az ott megbúvó tengerszemeket. Innen már remek látványt nyújt az előttünk emelkedő Tengerszem-csúcs. A kőomladékos terepen átkelve, a Nagy-Békás tavat megkerülve érkezünk egy meredek, láncokkal biztosított szakaszhoz, ahol az alig 1 kilométeres részt egy óra alatt tesszük meg. A láncokkal is biztosított sziklafalon izgalmas kapaszkodás veszi kezdetét, mely a 2250 méteren fekvő Rysy-menedékháznál ér véget. Innen kezdődik a csúcshódítás. Először a Váha-nyeregbe (2340 m) mászunk fel, majd kőemberkék sokaságát kerülgetve kapaszkodunk tovább a fenséges panorámával kecsegtető csúcsra. Északra tőlünk Lengyelország, ahova pár percre át is léphetünk. A visszautat a már megismert útvonalon tesszük meg. (szintkülönbség: 1250 méter fel/le, túratáv: 22 km)

2

 
Poprád, Budapest
 

A tegnapi komoly túra után kényelmesen megreggelizünk majd hazafelé indulunk. Budapestre a délutáni órákban érkezünk meg.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés