Erdély: Bihar-hegység

Pünkösdi túrák a csodálatos Bihar-hegységben

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a 2 éjszaka szállást panzióban, 2-3 ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- a félpanziós ellátást (2 vacsora és 2 reggeli),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a feltüntetetteken kívüli étkezéseket,
- a biztosítást.

Utazás

Autóbusszal utazunk. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túraútvonalak közepes nehézségűeknek számítanak, ami azt jelenti, hogy ha rendszeresen túrázol, akkor nem érhetnek meglepetések. A Csodavár túrája jó mozgáskoordinációt kíván, rövidebb szakaszokon a kezünket használva kell majd haladunk, esős időjárás esetén pedig fokozott figyelemmel kell lennünk. A mozgásunkat itt-ott láncos biztosítások és fém létrák segítik a sziklafalakon. A Nagy-Bihar gerinctúrája egy rövid, meredek kaptatóval kezdődik, amely után már kevesebb lesz a szintemelkedésünk. Egész napos hosszú túránk, kiváló terepnek számít a túrabotozóknak, a hegység gyephavasi hegyháta a szigethegység leghosszabb egybefüggő gerince!

Szállás

Szállásunk a Vartop-nyergen lesz a Nagy-Biharra vezető gerinc alatti hangulatos panzióban (mely a település legidősebb faépülete, klasszikus menedékháza is egyben), 2-3 ágyas szobákban. A szobákhoz wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva, valamint a szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is. Egyágyas elhelyezésre ezen a túrán sajnos nincs lehetőség.

Terület

A Bihar-hegység az Erdélyi-szigethegység központi magja, és annak legmagasabb vonulata, hatalmas kiterjedésű É-D irányú gyephavasi gerinccel, amely a Nagyváradot – Kolozsvárral összekötő Sebes-körös völgyétől az Aranyos-folyó völgyéig nyúlik le. A terület a Körösök, a Kis-Szamos és az Aranyos forrásvidéke. Felépítésileg igen mozaikos hegység több részre is bontható, központi magja a világhírű, mindössze 36 km 2 területű Pádis-fennsík mészkő vidéke, amelyben hihetetlen gazdagságú felszíni és felszín alatti mészkőformák (pl: Csodavár, Ponor-rét stb…) fordulnak elő. Déli része az „Alsó-havas” vonulata, amelyben a Szigethegység legmagasabb csúcsa: a Nagy-Bihar tetőzik 1849 m magassággal. A terület feltárása Czárán Gyula nevéhez fűződik, aki birtokai összes jövedelmét a hegység feltárására fordította, az így kialakult turistaút-hálózat nagy része addig alig járt, vagy egyáltalán nem ismert vadonokba vezette a természetjárókat. Munkája nélkül a hegység ezen részei valószínűleg ma sem lennének járhatók.

Időjárás

A Bihar-hegység Erdély legcsapadékosabb vidéke, mivel a Nagy-Alföldről érkező meleg, nedves légtömegek itt találkoznak először a hegyekkel. Ennek ellenére a május – június környéke stabilabb szokott lenni, a nyári végi, őszi csapadékos időjáráshoz képest. A túránk során hóra nem kell számítanunk, azonban csapadék és szél előfordulhat, amelyek bizonyos esetekben felül is írhatják a program tervezetét. Éjszaka 5-12 °C fokra lehet számítani, a nappali hőmérséklet ilyenkor akár 22-25 °C is lehet.

Felszerelés

Könnyű túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, lélegző alsó és felső ruházat, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás ruházat. Szükség lehet fejlámpára, és a köves szakaszokon túrabotra is akár. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű, kényelmes hátizsákot, az éppen nem szükséges holmid és a nagy táskád a buszban hagyhatod.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Élelem

A túra ára félpanziós ellátást tartalmaz, azaz a szálláson kapott reggeli és vacsora mellett a túránk napközben önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség! Első napunk folyamán a Glavoj-réten van lehetőség nagyon finom helyi lángost vagy plăcintă-t enni, ami helyi, házi termékekből készül és nagyon ajánljuk.

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 72 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával a településen nem lehet fizetni! Költőpénznek 7-15.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően. Étkezésre hasonlóan a hazaihoz.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar és nem EU állampolgárok kérjük, a jelentkezéskor az irodának jelezzék az állampolgárságukat!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.350 Ft/fő
Top: 1.770 Ft/fő
Top extra: 2.820 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.495 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.996 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés