Norvégia, Finnország

Utazás az északi sarkkörön túl: Lappföld, Nordkapp

Utunk során Lappföldről indulva eljutunk Európa legészakibb pontjára, majd utunk végén a varázslatos Lofoten-szigetek tájain kirándulunk. Lappföld a természet és a csend birodalma. Az erdők végtelen zöldje, a tundra metszően friss levegője, rénszarvasok, meredek hegyoldalak, kristálytiszta tavak várnak minket ezen a csodálatos vidéken. Majd következik Nordkapp, ahol 307 m magasból egy függőleges sziklafal zuhan a Jeges-tengerbe, Európa legészakibb pontján. És eljutunk nemcsak Norvégia, hanem egész Európa egyik leglátványosabb vidékére, a Lofoten-szigetekre, ahol fjordokkal, öblökkel tarkított szigetvilág vár minket, helyenként ezer méter felé magasodó fekete cukorsüveg hegyekkel.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Lappföld végtelen erdei, tavai, tundra, rénszarvasok,
- Európa legészakibb pontja,
- Alta sziklarajzai (UNESCO világörökség),
- Lofoten-szigetek csodálatos tájai.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. július 19. -
2019. július 27.
A jelentkezés lezárult
2019. április 07.
1

 
Ivalo, Inari
 

Repülőjáratunk menetrendjének függvényében érkezünk meg Észak-Finnországba, Ivalo városába, majd elfoglaljuk szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: menedékház.

2

 
Lemmenjoki nemzeti park
 

A mai napon a Lemmenjoki nemzeti parkba látogatunk, és túrázunk a természetben. Rövid buszozás után érkezünk a park bejáratához, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Célunk a Joenkielinen 535 m magas csúcsa. Kilenc kilométeres gyaloglást követően érjük el célunkat, ahonnan gyönyörű körpanorámában csodálhatjuk meg a végtelenbe nyúló zöldellő erdőt. Innen a Lemmenjoki folyó felé vesszük az irányt, hogy egy másik útvonalon térjünk vissza buszunkhoz. Mielőtt visszatérnénk Inariba, még meglátogatunk egy rénszarvas tenyésztő farmot. Itt megismerkedhetünk egy állattenyésztéssel foglalkozó családdal, annak mindennapjaival, megtekinthetjük a rénszarvasokat, tartási körülményeiket. Az esti órákban érünk vissza már ismert szállásunkra, Inariba. Szállás: menedékház. Túratáv: 18 km, szintemelkedés: 480 m fel, 480 m le.

3

 
Inari-tó, Nordkapp
 

A mai napon elhagyjuk szállásunkat és elindulunk Európa legészakibb pontja felé. De indulás előtt fakultatív hajókiránduláson vehetünk részt az Inari tavon. Ez a tó Finnország harmadik legnagyobb tava, melyen több mint 3 300 sziget található. A másfél órás hajózás során kikötünk az Ukko szigeten, amely valaha a számik áldozati helye volt. Rövid túrával érjük el a sziget legmagasabb pontját, ahonnan gyönyörű kilátásban lehet részünk, mielőtt visszatérnénk buszunkhoz. Mielőtt északnak vennénk az irányt, még meglátogatjuk a Siida múzeumot. Itt megismerkedhetünk Lappföld őslakosainak, a számiknak történelmével, kultúrájával, nyelvével, valamint az északi extrém körülmények közötti túlélési stratégiákkal. Rövid ebéd után irány észak. Több órás utazást követően egy alagúton átkelve érkezünk meg Mageroya szigetére, ahol először elfoglaljuk szállásunkat. Miután szusszantunk egyet az utazás után, elindulunk Nordkappra. A késő esti órákban érkezünk meg, a sziget, és Európa valójában második legészakibb pontjára, ahol találhatunk egy látogatóközpontot, benne mozival, étteremmel, ajándékbolttal. Kisétálhatunk a tengerbe szakadó szikla szélére, ahonnan még éjfélkor is látszik a nap a Jeges-tenger felett. Éjfél után foglaljuk el szállásunkat, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: menedékház.

4

 
Nordkapp, Alta
 

Innen már csak dél felé vezethet utunk, de indulás előtt még teszünk egy gyalogtúrát. Miután elhagyjuk szállásunkat, a Nordkapp felé vezető úton megállunk egy parkolóban, hogy eltúrázzunk Európa tényleges legészakibb pontjához, a Knivskjellodden fokhoz. Kilenc kilométeres túra után érjük el 71 szélességi fok felett található fokot, ahol jobbra tőlünk a Nordkapp, balra, és előttünk pedig a Jeges-tenger. Míg a szomszédos Nordkappot évi 300 ezer ember látogatja meg, ide 1 500 ember jut el évente, így itt lényegesen kevesebb emberrel találkozhatunk, és túránk során zavartalanul élvezhetjük a zord északi táj szépségét. Ugyanazon az úton visszasétálunk buszunkhoz, és elindulunk Alta felé. Altába érkezve mielőtt elfoglalnánk szállásunkat, meglátogatjuk az UNESCO világörökség részét képező sziklarajzokat. A becslések szerint mintegy 6 000 éve készült 3 000 rajzot 1973-ban fedezték fel, és öt helyszínen találhatók. Mi a legnagyobb helyszínt, az egyetlent, amely nyitva áll a nagyközönség előtt, nézhetjük meg. Az Alta múzeum után elfoglaljuk szállásunkat, a város közelében, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: menedékház. Túratáv 18 km, szintemelkedés 480 m fel, 480 m le.

5

 
Alta, Lyngenfjord, Narvik
 

Reggeli után egész napos utazás vár ránk, melynek célja Narvik városa. Útközben természetesen többször megállunk, hogy gyönyörködhessünk a tájban, fényképezzünk. A fjordok országában vagyunk, hiszen Norvégia területén több mint ezer fjord található, melyeknek köszönhetően az ország partvonalának hossza 29 000 km. Utunk során több fjord mellett is elhaladunk, és köztük van a közel 100 kilométeres hosszúságával Norvégia egyik leghosszabbjának számító Lyngenfjord is. A fjord keleti partján autózunk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a nyugati parton elterülő Lyngen Alpok ezer méteres csúcsaira. Az esti órákban érkezünk meg Narvik városába, majd egy rövid városnézést követően foglaljuk el szállásunkat, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: menedékház.

6

 
Narvik, Lofoten-szigetek
 

Reggeli után meglátogatjuk a Narvik városától nem messze található Polar vadasparkot, amely a világ legészakibb állatkertje. A hatalmas területen láthatjuk az észak szinte összes ragadozóját, többek között farkasokat, medvéket, rozsomákokat, hiúzokat, és természetesen sok szarvas fajt is. Az állatok nem szűk ketrecekben, hanem nagy területen, természetes közegükhöz maximálisan közelítő körülmények között figyelhetők meg. A vadaspark után ismét dél felé haladunk, és több alagúton, hídon átkelve érkezünk meg a Lofoten-szigetek csodavilágába. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni, és felkészülünk a következő napra. Szállás: menedékház.

7

 
Lofoten-szigetek
 

A mai nap a túrázásról szól. Reggeli után először egy rövidebb túrára indulunk, a Reinebringen csúcsra, ahonnan a Lofoten-szigetek egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. Rövid utazással érjük el túránk kiindulópontját, Reine falut. Egy nyírfaerdőben vezető saras ösvényen indulunk el, majd ahogy emelkedünk a fák ritkulnak, átadják a helyüket a sziklákkal, kövekkel tarkított füves talajnak. Egy viszonylag meredek, sziklás emelkedőt leküzdve érjük el a 448 méter magas csúcsot, és jutalmunk a környező panoráma. Visszaereszkedünk buszunkhoz, majd rövid ebédszünet után indulunk következő túránkra. Rövid buszozást követően érkezünk meg Fredvang falu mellé, ahol egy parkolóból indulunk el. Ismét saras ösvénnyel kezdünk, amely sűrű bokrok között halad, és fokozatosan emelkedik. Egy hágót elhagyva sziklás terepen ereszkedünk Kvalvika strandig. Hihetetlen, de trópusokat idéző látvány tárul a szemünk elé, méregzöld növényzettel borított hegyek övezte homokos part, melyet türkizkék hullámok ostromolnak. A látvány fürdésre csábít, de ne felejtsük el, hogy Norvégiában vagyunk, a jeges vizet nem érdemes kipróbálni. Rövid lazítás következik, de még nincs vége túránknak, célunk a strand fölé magasodó Ryten csúcsa. Három kilométeres kaptató következik, mire elérjük az 543 méter magas csúcsot, és immár felűről csodálhatjuk a magunk mögött hagyott strandot. A már megismert útvonalon visszatérünk buszunkhoz, és az esti órákban érünk vissza szállásunkra. Szállás: menedékház. Reinebringen túratáv: 3 km, szintemelkedés: 448 m fel, 448 m le. Ryten túratáv: 12 km, szintemelkedés: 543 m fel, 543 m le.

8

 
Lofoten-szigetek, Moskenes, Bodo
 

Reggeli után indulunk Moskenes kisváros kikötőjébe, ahol kompra szállunk. Elhagyjuk a Lofoten-szigeteket, és közel négy órás utazás után érjük el Bodo városát. Még egy éjszakát töltünk el Norvégiában, hogy biztosan elérjük haza induló repülőgépünket. A délutánt Bodo hangulatos kisvárosában töltjük. Szállás: menedékház.

9

 
Bodo
 

A repülőgép indulási idejének függvényében kimegyünk a repülőtérre, és megkezdjük hazautazásunkat Budapestre.

Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés