Via Ferrata: Rax-Alpok - Hohe-Wand (haladóknak)

Középhaladó-haladó ferrátás útvonalak a Hohe Wandon és a Rax-Alpokban

Utazás: Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 9.900 Ft.

Az előző években már sokan megfordultak velünk a Via Ferrata: Rax-Alpok (kezdőknek) programunkon, amelynek során a Grosses Höllental völgyéből induló ferrata útvonalakat jártuk végig. Új programunkat azok számára állítottuk össze, akik a kezdő lépéseket már biztonsággal abszolválták, s már komolyabb kihívásokra vágynak.  Első nap a  Rax-Alpok kétségtelenül legjobb ferrátája, a Hans-von-Haid-steig útvonalat másszuk, kitett, jó kondíciót megkövetelő C/D-s szakaszokkal. Másnap pedig a Hohe Wand  legjobb, nemrég kiépített ferrátájával,  igazi izgalmakat garantáló sziklafalak szintén alapvetően C/D nehézségű világával ismerkedünk. Ezen a túrán rövidebb, technikás, helyenként komoly fizikai erőfeszítést igénylő szakaszokkal találkozhatunk.

Mivel mindkét napon igazi kihívást jelentő sziklafalakat is le kell küzdenünk, ezt a túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik az alapokat a Rax via ferrátás programunkon már megszerezték, átlagosnál jobb kondícióval rendelekeznek, teljesen szédülésmentesek, és biztosak abban is, hogy szükség esetén karizomból is fel tudják tornázni magukat a kitettebb részeken!

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. július 18. -
2020. július 19.
A jelentkezés lezárult
2020. július 12.

A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.


Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.


B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.


C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.


D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.


E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.

 

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

1

 
Rax-Alpok: Hans-von-Haid–Steig
 

Találkozás Ausztriában, a Weichtal-szurdok bejáratánál található parkolóban, reggel 10 órakor. A felszerelésünk felpróbálása és az elméleti oktatás után indulunk a Hans-von-Haid–Steig via ferrata C/D nehézségű falainak meghódítására. (Figyelem! A Haid-Steig biztonsággal csak teljesen száraz időben járható, így irodánk fenntartja a jogot, hogy eső esetén egy alternatív, másik útvonalon ferrátázzunk!) A Weichtalklamm parkolójából 15-20 perc autózás után érkezünk Griesleitenhofba, hogy felszerelésünket vállunkra kapva mintegy 400 méter szint leküzdése és mintegy másfél órás "bemelegítő" túrázás után ott álljunk a méltán híres ferrata beszállásánál, 1280 méteres magasságban. A Rax meredeken főlénk tornyosuló déli falára keret nélküli létrák-drótkötelek-acélkapcsok segítségével jutunk fel. Kelet-Ausztria egyik legizgalmasabb vonalvezetésű, végig nagyon kitett ferrátáján araszolunk felfelé, a 400 méteres függőleges falon alkalmanként némi karizommunka is elengedhetetlen. A falban 1585 méteren található egy kis párkány, egy Fekete Madonna szoborral, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az alattunk elterülő völgyre. Itt tartunk egy rövid, megérdemelt pihenőt, mivel a fal háromnegyed (legnehezebb) részét már legyűrtük. Innen még egy rövid, félórás mászás és már fent is vagyunk a Preinerwand 1783 méter magas csúcsán. Csúcsfotó és -öröm a csúcskeresztnél, majd leszaladunk az öt percre lévő Seehütte-hez. A házban magunkhoz vételezünk egy kis enni- és innivalót (hátizsákból, vagy a ház étterméből) és félórás pihenést követően egy meredek törmeléklejtőn, majd egy erdei ösvényen térünk vissza kocsijainkhoz, melyekkel a szállásunkra utazunk. (Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 900 méter fel / 900 le)

2

 
Hohe Wand: Gebirgsverein-klettersteig
 

Reggeli után gépkocsikba pattanunk, hogy alig egy órás utazást követően elérjük a Hohe Wand hegytömbjét. Itt először egy meredek erdei szerpentinen kapaszkodunk fel a Hohe Wand domináns, déli falaihoz. A Gebirgsverein klettersteig (D) beszállásához jó egy órás kaptató után érkezünk. A beszálló utáni B-C-s rész remek bemelegítés az előttünk álló feladathoz. Egy rövid átkötő szakasz után megérkezünk első komolyabb falunkhoz, ami igen kitett, de jól kiépített, C-D-s nehézségű. Miután ezen átmásztunk, szusszanásképpen egy könnyebb rész jön, ahonnan remek panoráma nyílik a Schneebergre, majd egy látványos és izgalmas drótkötél híd és létra következik. Ezután egy aprócska réten készülhetünk rá az utolsó megmérettetésre, az utolsó D-s etapra. Miután ezzel is megküzdöttünk, már fent is állunk a Hohe Wand fennsík peremén. Innen 10 perc sétával elérjük a Hubertushaust, ahol a jól megérdemelt ebédünket elfogyaszthatjuk. Tele hassal és élményekkel visszaereszkedünk a kocsikhoz. Kellemesen elfáradva, annak tudatában indulunk haza a késő délutáni órákban, hogy ezek után már bátran benevezhetünk a Dolomitok akár egész napos via ferrata túráira is. (Gebirgsvereins klettesteig (D): menetidő: 3,5 óra, szint: 350 méter.)

Az oldalon látható fotókat Nagy Gergely és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés