Libanon

Vadregényes túrák, fantasztikus természet és ókori történelmi emlékek a Közel-Keleten

Az elmúlt években a Közel-Keletről kialakult, előítéletektől hemzsegő európai képet a régió országai elképesztően nehezen tudják lemosni magukról. Nincs ez másképp Libanon esetében sem, holott a 2006-os háborús helyzet óta béke és biztonság honol ebben a kis méretű, ám annál változatosabb országban. A Földközi-tenger keleti partvidékének igazi vadregényes, mediterrán térsége ez, amely 3000 méter fölé magasodó hegycsúcsokkal, termékeny, buja, zöld völgyekkel, vadvízi folyókkal és a térség legidősebb cédrusligeteivel várja az utazókat. Az utazást a Közel-Kelet legfontosabb történelmi romvárosai és Bejrút kozmopolita nagyvárosa teszik még teljesebbé, hogy aztán 8 nap alatt a lehető legjobban megismerjük a méltatlanul elfeledett Libanont.

Kiemelt látnivalók utunk során:

- Bejrút: az izgalmas, lüktető és sokszínű főváros
- Deir-el-Qamar: Libanon legszebb hegyvidéki faluja
- Shouf Bioszféra Rezervátum: őshonos és érintetlen cédrusligetek
- Bekaa-völgy: kerékpározás a termékeny völgy legszebb részein
- Baalbek: az ország legszebb állapotában megmaradt római kori emlékei (UNESCO Világörökség)
- Qadisha-völgy gyalogtúra: két és fél napos gyalogtúra a libanoni hegyvidék lenyűgöző vonulatai és rejtett kolostorok között (UNESCO Világörökség)
- Büblosz: napsütés, lazulás és római kori emlékek a Földközi-tenger partján (UNESCO Világörökség)
Jeita Grotto: varázslatos cseppkőbarlang Bejrúthoz közel
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Bejrút
 

Repülőgépünk függvényében érkezés Bejrútba, Libanon fővárosába. A központi szállásunk elfoglalása után rövid sétára indulhatunk, felfedezni a belváros éttermeit vagy épp bárjait.

2

 
Deir-el-Qamar, Maaser Cédrus Rezervátum, Bekaa-völgy, Baalbek
 

Megkezdjük libanoni körutazásunkat, méghozzá egy hosszú és izgalmas nappal. Reggelink után elindulunk Deir-el-Qamar felé, hiszen első megállónk a Bejrúthoz közel található hangulatos kisváros lesz. Deir-el-Qamar 800 méter környékén fekszik hegyek között megbújva, és legendás történelmi múltja van, hiszen a 17. és 18. században a libanoni emír itt tartotta székhelyét, ennek köszönhető a főtéren található nagyszámú gyönyörű épület. Többek közt megnézünk egy 15. századi mecsetet, zsinagógát, palotákat illetve a helyi bazárt is. Következő megállónk a Maaser Cédrus Rezervátum lesz, ahol egész Libanon talán legimpozánsabb cédrusfái között sétálhatunk egy órát, mindezt az ország 5%-át lefedő Shouf Bioszféra Rezervátum szigorúan védett természetvédelmi területén. Ebédünk egy helyi étteremben fogyasztjuk el, majd egy panorámás útszakaszon 1800 méteres hágón átkelve érünk el Libanon éléskamrájáig, a Beqaa-völgyhöz. Itt aztán kerékpárokra pattanva egy nagyjából másfél órás túrát teszünk a Ammiq wetland lápos, vizenyős területén, ahol madarakra leskelődünk és élvezzük a csodás tájat. A délután többi részét a Bekaa-völgy híres borászatainak egyikében töltjük, ahol megkóstolhatjuk a legfinomabb helyi borokat, hogy aztán várhatóan jó hangulatban érkezzünk be szállásunkra, Baalbek városába.

3

 
Baalbek, Qadisha-völgy, Qozhaya kolostor
 

Harmadik napunkat Baalbek városának felfedezésével kezdjük, ahol helyi vezetőnk segítségével ismerjük meg az UNESCO Világörökség védelem alatt álló települést. A Helipolis néven ismert egykori római alapítású város Libanon és az egész Közel-Kelet legjobb állapotban megőrzött ókori romvárosa, fantasztikus templomokkal és épületekkel, amelyek közül is kiemelkedik Bacchus temploma, melyet sokan a római kor leglátványosabb templomának tartanak. A városnézés után elhagyjuk a várost és ismét magasabb hegyek közé vezet utunk, hogy átkeljünk egy 2500 méter magas hágón érintve 1000 éves cédrusligeteket. Ismét teszünk egy sétát az égig érő óriások között, majd egy hegyek között fekvő településre megkérkezve kezdjük meg 3 napos túránkat Libanon legszebb hegyvidéki részén. Első szakaszunk a szintén UNESCO védelem alatt álló Qadisha-völgy felső szakaszán lesz, ahol nagyjából 5 órás túra során jutunk el Qozhaya kolostoráig. Éjszakánkat a kolostorhoz tartozó rendkívül igényes vendégházban töltjük majd. Túratáv: kb. 12 km, szint: 800 méter, menetidő: 5-6 óra.

4

 
Qadisha-völgy gyalogtúra
 

Folytatjuk túránkat, így a mai napot is a Qadisha-völgy csodálatos kulisszái között töltjük. Vadregényes tája ez Libanonnak, izgalmas panorámákkal, változatos növény- és állatvilággal, illetve egészen ősi, 13. századi építésű kolostorokkal, hiszen a kereszténység egyik bölcsőjében járunk. Miközben vörös tetős házakkal épült apró falvakban járunk vagy épp Libanon legmagasabb csúcsa, a 3090 méteres Qornet As Sawda nézz le ránk, tényleg úgy érezhetjük, hogy egy elvarázsolt vidéken vagyunk. Egész napos túra után, várhatóan a kora esti órákban érkezünk meg vendégházunkba. Túratáv: kb. 15 km, szint: 1000 méter, menetidő: 7-8 óra.

5

 
Qadisha-völgy, Bataara, Büblosz
 

Utolsó túranapunkat a Qadisha-völgy alsó részein barangolva töltjük, hogy egy jó félnapos szakasz után érkezünk meg Bataara településére, ahol aztán némi szerencsével vizet is fogunk találni a hasonló nevű híres vízesésben. Ebédünk is némi pihenő után irány a tengerpart, alig fél órás buszozás után máris Libanon híres fürdővárosában, Bübloszban találjuk magunkat. Késő délután szabadprogram és pihenés.

6

 
Büblosz
 

A mai napunkat szigorú kikapcsolódás végett a tengerparton töltjük, hiszen egy libanoni kirándulás nem múlhatna el anélkül, hogy megmártóznánk a Földközi-tenger simogató habjai közt. A különböző vízisportok kipróbálása mellett természetesen a kultúrára éhesek is megtalálhatják számításaikat, hiszen az egykori föníciai kikötő, Büblosz óvárosi részén ismét UNESCO Világörökségi helyszíneket találunk. A városfallal körülvett belvárosi részen kastélyok, templomok és mecsetek váltják egymás, így ismét helyi vezetőnket hívjuk segítségül, hogy bevezesse csoportunkat a város különösen érdekes történelmébe. Este aztán itt az idő egy kis lazulásra, így belevethetjük magunkat a híres bübloszi éjszakai életbe.

7

 
Büblosz, Jeita Grotto cseppkőbarlang, Bejrút
 

Reggelink után a főváros felé vesszük az irányt, hiszen utazásunk végén természetesen alaposabban megnézzük a Közel-Kelet legizgalmasabb fővárosát, Bejrútot. A 2000-es évek elején már-már háborús helyzetbe sodródó ország szerencsére gyorsan kiheverte a megrázkódtatások, Bejrút pedig újult erővel nyerte el régi fényét. A város lakói és az egyre nagyobb számban érkező turisták is egyöntetűen mondják: Bejrút egy haladó szellemiségű, gyorsan fejlődő és nagyon biztonságos nagyváros, ahol minden erre utazónak érdemes legalább egy napot itt tölteni. Mielőtt azonban beérkeznénk a városba, megtekintjük Libanon legszebb és leghíresebb barlangrendszerét, a Jeita grotto-t. Ebéd előtt viszont már Bejrút ban leszünk, ahol becsekkolás és egy közös ebéd után szabadprogram keretében fedezzük fel a várost. Este aztán ismét fakultatív betekintés a város éjszakai életébe, hiszen ne felejtsük, ez már az utolsó éjszakánk lesz ebben az igazán vendégszerető országban.

8

 
Bejrút, Budapest
 

Repülőnk indulásának függvényében transzfer a reptérre, majd hazautazás Budapestre.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés