Bejelentkezés

Libanon

Vadregényes túrák, fantasztikus természet és ókori történelmi emlékek a Közel-Keleten

Az elmúlt években a Közel-Keletről kialakult, előítéletektől hemzsegő európai képet a régió országai elképesztően nehezen tudják lemosni magukról. Nincs ez másképp Libanon esetében sem, holott a 2006-os háborús helyzet óta béke és biztonság honol ebben a kis méretű, ám annál változatosabb országban. A Földközi-tenger keleti partvidékének igazi vadregényes, mediterrán térsége ez, amely 3000 méter fölé magasodó hegycsúcsokkal, termékeny, buja, zöld völgyekkel, vadvízi folyókkal és a térség legidősebb cédrusligeteivel várja az utazókat. Az utazást a Közel-Kelet legfontosabb történelmi romvárosai, Bejrút kozmopolita nagyvárosa, a világszerte híres libanoni konyha ínycsiklandozó fogásai, és a jobb sorsra érdemes, rendkívül vendégszerető helyiek teszik még teljesebbé, hogy aztán 7 nap alatt a lehető legjobban megismerjük a méltatlanul elfeledett Libanont.

Kiemelt látnivalók utunk során:

- Bejrút: az izgalmas, lüktető és sokszínű főváros
- Deir-el-Qamar: Libanon legszebb hegyvidéki faluja
- Shouf Bioszféra Rezervátum: őshonos és érintetlen cédrusligetek
- Bekaa-völgy: kerékpározás a termékeny völgy legszebb részein, majd borkóstolás
- Baalbek: az ország legszebb állapotában megmaradt római kori emlékei (UNESCO Világörökség)
- Tannourine és Qadisha-völgy gyalogtúra: két és fél napos gyalogtúra a libanoni hegyvidék lenyűgöző vonulatai és rejtett kolostorok között (UNESCO Világörökség)
- Büblosz: napsütés, lazulás és római kori emlékek a Földközi-tenger partján (UNESCO Világörökség)
Jeita Grotto: varázslatos cseppkőbarlang Bejrúthoz közel

Időpontok

 • 2023. április 23 → 29.
 • 1. nap Bejrút, Jeita Grotto

  1
  Repülőgépünk menetrendjének függvényében érkezés Bejrútba, Libanon fővárosába. Mivel a nemzetközi gépek jelentős része kora hajnalban érkezik, így abban az esetben ha mi is így érkezünk, buszba ülünk, majd a kb. 20 percre fekvő belvárosba utazunk szállásunkra. Programunk a szállásunkon indul a délelőtti órákban, amikor egy késői reggeli után a város felfedezésére indulunk. Bejrút egy rendkívül ellentmondásos, de pont ezért egy roppant izgalmas közel-keleti metropolisz. Néhány utcányira egymástól felhőkarcolók és modern lakónegyedek, illetve a szír háborús menekültek által lakott nyomornegyedek váltják egymást. Az utóbbi évek gazdasági válságai, illetve a 2020-as kikötői robbanás után a város ismét kezd magára találni, folytatódik az újjáépítés, Bejrút pedig reméljük, hogy hamarosan ismét régi fényében fog ragyogni. Ezzel együtt a város lakói és az egyre nagyobb számban érkező turisták is egyöntetűen mondják: Bejrút egy haladó szellemiségű, gyorsan fejlődő és nagyon biztonságos nagyváros, ahol minden erre utazónak érdemes legalább egy napot itt tölteni. A közös városnézésünk közben megebédelünk, majd délután buszba szállunk és megtekintjük Libanon legszebb és leghíresebb barlangrendszerét, a Jeita Grottót, amely nagyjából fél órára fekszik a fővárostól. Este aztán ismerkedési est, majd fakultatív betekintés a város éjszakai életébe. Szállás: belvárosi 4 csillagos szállodában, reggelivel.
 • 2. nap Bejrút, Türosz, Szidón

  2
  Második napunkon megkezdjük Libanon felfedezését. Szállásunk továbbra is Bejrútban lesz, ám a nap nagy részét a fővárostól délre fekvő két, híres történelmi városban töltjük majd. Első megállónk a Bejrúttól 45 km-re található Szidón városa lesz, amely az ország 3. legnépesebb települése is egyben. Libanon tengerparti városaihoz hasonlóan Szidón is föníciai alapítású, ám látogatásunk alatt inkább a későbbi korok építészeti emlékeit fogjuk majd megtekinteni: a középkorú hangulatú soukot, a 13. századi alapítású, vízre épült keresztes várat, illetve szintén ezekből az időkből származó mecseteket. A nagyvárosi hangulatú Szidón után tovább utazunk dél felé, és alig fél óra után már a Türoszban találjuk magukat. Az elképesztően gazdag történelemmel rendelkező Türosz Libanon 4. legnagyobb városa, nyüzsgő kereskedelmi és halászati központ, valamint az ország egyik híres üdülőhelye is egyben szépséges strandjainak köszönhetően. Találunk itt föníciai, római kori, és persze a keresztes háborúk idejéből származó történelmi emlékeket is, nem véletlen, hogy a város központi része 1984 óta UNESCO Világörökségi védelem alatt áll. Megebédelünk, felfedezzük a város minden érdekes látnivalóját, majd a délután további részében mi is csobbanunk egyet a tengerben és megvacsorázunk a tengerparton. Bejrútba csak a naplemente után indulunk majd vissza. Szállás: belvárosi 4 csillagos szállodában, reggelivel.
 • 3. nap Deir-el-Qamar, Maaser Cédrus Rezervátum, Bekaa-völgy, Baalbek

  2
  Folytatjuk libanoni körutazásunkat, méghozzá ismét egy hosszú és izgalmas nappal. Reggelink után elindulunk a keleti hegyvidékek, azon belül is Deir-el-Qamar felé, hiszen első megállónk a Bejrúthoz közel található hangulatos kisváros lesz. Deir-el-Qamar 800 méter környékén fekszik hegyek között megbújva, és legendás történelmi múltja van, hiszen a 17. és 18. században a libanoni emír itt tartotta székhelyét, ennek köszönhető a főtéren található nagyszámú gyönyörű épület. Többek közt megnézünk egy 15. századi mecsetet, zsinagógát, palotákat, illetve a helyi bazárt is. Következő megállónk a Maaser Cédrus Rezervátum lesz, ahol egész Libanon talán legimpozánsabb cédrusfái között sétálhatunk egy órát, mindezt az ország 5%-át lefedő Shouf Bioszféra Rezervátum szigorúan védett természetvédelmi területén. Ebédünk egy helyi étteremben fogyasztjuk el, majd egy panorámás útszakaszon, egy 1800 méteres hágón átkelve érünk el Libanon éléskamrájáig, a Bekaa-völgyhöz. Itt aztán teszünk egy sétát az Ammiq wetland lápos, vizenyős területén, ahol madarakra leskelődünk és élvezzük a csodás tájat. A délután többi részét a Bekaa-völgy híres borászatainak egyikében töltjük, ahol megkóstolhatjuk a legfinomabb helyi borokat, hogy aztán várhatóan jó hangulatban érkezzünk be szállásunkra, Baalbek városába. Szállás: 4 csillagos szállodában, reggelivel.
 • 4. nap Baalbek, Afqa-vízesések, Baatara-vízesés, Tannourine-hegység, Tannourine

  3
  Negyedik napunk sokáig emlékezetes látnivalókat tartogat: Baalbek városának felfedezésével kezdünk, ahol helyi vezetőnk segítségével ismerjük meg az UNESCO Világörökség védelem alatt álló települést. A Helipolis néven ismert egykori római alapítású város Libanon és az egész Közel-Kelet legjobb állapotban megőrzött ókori romvárosa, fantasztikus templomokkal és épületekkel, amelyek közül is kiemelkedik Bacchus-temploma, melyet sokan a római kor leglátványosabb templomának tartanak. A városnézés után megebédelünk, majd elhagyjuk a várost és ismét magasabb hegyek közé vezet utunk, hogy 2000 méter körüli hágókon átkelve érkezzünk meg néhány órás utazás után a Tannourine-hegység csodás világába. Itt aztán elsőnek egy rövid fotószünetre megállunk a monumentális Afqa-vízeséseknél, majd megnézzük az ország talán leghíresebb vízesését (ami egy víznyelő tulajdonképpen) Baatara településénél, hogy némi készülődés után megkezdjük aznapra tervezett túránkat Libanon legszebb hegyvidéki részeit érintve. Első szakaszunk részben a Lebanon Mountain Trail jelzett ösvényein halad majd csodás panorámákkal egészen Tannourine városáig. Az éjszakánkat a városkában található kolostor vendégházában töltjük majd, melynek közelében helyi vendéglátóink egy minden igényt kielégítő vacsorával is készülnek majd számunkra. Túratáv: kb. 9 km, szint: 300 méter, menetidő: 3-4 óra. Szállás: vendégházban két ágyas szobákban, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 5. nap Tannourine-hegység gyalogtúra, Qadisha-völgy

  3
  A mai napon ismét sokat túrázunk, hiszen összesen nagyjából 7-8 órás gyaloglás vár ránk, továbbra is Libanon legszebb hegyvidéki részein és cédruserdőiben. Reggelink után elhagyjuk a szállásunknak helyet adó kolostort, majd először elbuszozunk a közeli Douma városának határában álló ezer éves olívafákhoz, később megnézzük a hangulatos kisváros központját, és ismét egy rövid buszozás után a Tannourine cédrusliget felé vesszük az irányt. Innen kezdjük meg túránkat, először szédületes kilátópontokkal, majd viszonylag hullámos terepen a Qadisha-völgy alsó részét vesszük célba. Túránk során virágzó almafék árnyékában, egy patak partján ebédelünk majd, a Qadisha-völgy felső részét elérve pedig egy hangulatos vendéglőben frissítjük fel magukat. Túránk végén jól esően elfáradva fogunk beesni a késő délutáni órákban családi szállásunkra. A csoport mérete, valamint a szállások speciális adottságai miatt a csoport ezúttal két, egymáshoz közel eső, de ugyanolyan felszereltségű szálláson lesz. A viszonylag egyszerű szállást a csodás panoráma, a helyiek messze földön híres vendégszeretete, finom vörösborai és házias ételei fogják majd kompenzálni. Túratáv: kb. 14 km, szint: 600 m, menetidő 7-8 óra. Szállás: családi szálláson, 3-4 ágyas szobákban, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.
 • 6. nap Qadisha-völgy gyalogtúra, Bcharreh, The Cedars, Büblosz

  3
  Folytatjuk túránkat, így a mai nap első felét teljes egészében a világhírű Qadisha-völgy csodálatos kulisszái között töltjük. UNESCO Világörökség védelem alatt álló, vadregényes tája ez Libanonnak, izgalmas panorámákkal, változatos növény- és állatvilággal, illetve egészen ősi, 13. századi építésű kolostorokkal, hiszen a kereszténység egyik bölcsőjében járunk. Miközben vörös tetős házakkal épült apró falvakban járunk, vagy épp havas csúcsok néznek le ránk, tényleg úgy érezhetjük, hogy egy elvarázsolt vidéken vagyunk. Fél napos túra után, várhatóan a kora délutáni órákban érkezünk meg Bsharreh városába, ahol már várni fog ránk buszunk. Innen egy rövid kitérőt teszünk még a 2100 méter környékén fekvő The Cedars cédrusligethez, amely kis mérete ellenére matuzsálemi cédrusokat rejt, és ahol egy emléktábla őrzi annak a tényét, hogy itt találták meg Csontváry Kosztka Tivadar világhírű magányos cédrusát is. A közvetlenül Libanon legmagasabb hegyeinek lábánál fekvő parkban egy órát sétálunk, majd délután alig 1 óra alatt már a tengerparton, Büblosz városában találjuk magunkat. A tengerparthoz közeli szállásunk 2 éjszakát töltünk. Túratáv: kb. 12 km, szint: 800 méter, menetidő: 5-6 óra. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli és csomagolt ebéd.
 • 7. nap Büblosz, Tripoli

  1
  A mai napunkat szigorú kikapcsolódás végett a tengerparton töltjük, hiszen egy libanoni kirándulás nem múlhatna el anélkül, hogy megmártóznánk a Földközi-tenger simogató habjai közt. Természetesen a kultúrára éhesek is megtalálhatják számításaikat, hiszen az egykori föníciai kikötő, Büblosz óvárosi részén ismét UNESCO Világörökségi helyszíneket találunk. A városfallal körülvett belvárosi részen kastélyok, templomok és mecsetek váltják egymás, így ismét helyi vezetőnket hívjuk segítségül, hogy bevezesse csoportunkat a város különösen érdekes történelmébe. Délután egy kis aktivitás végett fakultatív lehetőség nyílik Libanon második legnagyobb városának, Tripolinak a meglátogatására. A Büblosszal ellentétben szinte egyáltalán nem turistás nagyváros remek lehetőség azoknak, akik kíváncsiak egy autentikus szuk élményre,  egy klasszikus arab óvárosra, vagy épp a város fölé magasodó erődre is. Este aztán itt az idő egy kis lazulásra, így belevethetjük magunkat a híres bübloszi éjszakai életbe. Szállás: szállodában, reggelivel.
 • 8. nap Büblosz, Bejrút

  Repülőnk indulásának függvényében transzfer a reptérre, majd hazautazás Budapestre. A mai napra szervezett programunk már nincs, ám amennyiben repülőnk indulása ezt lehetővé teszi, úgy hasznosan fogjuk eltölteni a mai napot is. Ellátás: reggeli.

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt busszal végig a program során,
- 5 éjszaka szállást hotelekben, 2 ágyas szobákban, külön fürdőszobával, 5 reggelivel,
- 1-1 éjszaka szállást egy kolostor vendégházában és egy családi szálláson a Quadisha-völgyben, 2-3 ágyas szobákban, külön fürdőszobákkal,
- a teljes ellátást a 2 és fél napos gyalogtúránk alatt (3 reggeli, 2 ebéd, 2 vacsora),
- a kerékpártúrát és a borkóstoló árát a Bekaa-völgyben,
- a belépőket a cédrus ligetekbe és Baatara-vízeséshez,
- az összes programban szereplő kirándulást,
- a helyi idegenvezetők és hegyi túravezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát,
- a repülőtéri transzfereket amennyiben nem a csoport járatával érkezel,
- a fakultatív programok és belépők árát,
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- a nem feltüntetett étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket - amennyiben a csoport létszáma már elérte az induláshoz szükséges minimális létszámot - irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A nemzetközi repülőjegy várható ára a Budapest - Bejrút - Budapest útvonalon: kb. 120.000 - 200.000 Ft.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat/járatok telítettségétől.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint erősen meghaladják az elmúlt évek átlagárait. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetve az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Fontos, hogy repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza. Amennyiben az út indulásától/érkezésétől eltérő dátumokban repülsz, a plusz szállások foglalásában természetesen segítünk.

Utazás

Bejrútig repülővel, országon belül saját, bérelt kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-20 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Qadisha-völgy környéki gyalogtúránk a libanoni utazásunk egyik csúcspontja lesz. Az összesen két napig tartó túra alatt (kétszer fél nap, és egy teljes nap) csak a legszükségesebb cuccokat kell magunkkal vinnünk, helyi segítőink pedig minden nap eljuttatják nagy csomagjainkat az aznapi szállásunkra. A túra egy átlagosan sportos, aktív erőnléttel könnyű szerrel teljesíthető. A bőséges reggelik után napközben ebédcsomagot kapunk, este pedig ismét bőséges vacsora vár ránk szállásainkon.

Szállás

Utunk során 5 éjszakát fogunk eltölteni jó minőségű és elhelyezkedésű szállodákban, a gyalogtúránk alatt pedig 1-1 éjszakát töltünk egy kolostor vendégházában, illetve egy családi szálláson. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Helyszíneink: - Bejrút: az izgalmas, lüktető és sokszínű főváros - Deir-el-Qamar: Libanon legszebb hegyvidéki faluja - Shouf Bioszféra Rezervátum: őshonos és érintetlen cédrusligetek - Bekaa-völgy: kerékpározás a termékeny völgy legszebb részein - Baalbek: az ország legszebb állapotában megmaradt római kori emlékei (UNESCO Világörökség) - Qadisha-völgy gyalogtúra: két és fél napos gyalogtúra a libanoni hegyvidék lenyűgöző vonulatai és rejtett kolostorok között (UNESCO Világörökség) - Büblosz: napsütés, lazulás és római kori emlékek a Földközi-tenger partján (UNESCO Világörökség) - Jeita Grotto: varázslatos cseppkőbarlang Bejrúthoz közel.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Libanon (hivatalos nevén a Libanoni Köztársaság) területe alig több mint 10 ezer négyzetkilométer. Északról és keletről Szíria, délről Izrael, nyugatról pedig a Földközi-tenger határolja. A Földközi-tenger keleti partvidékén elterülő országot a Libanoni-hegység uralja. Magasabb részeit télen hó borítja. A hegység legmagasabb pontja: Kurnat-esz-Szauda, 3083 m. A hegységtől keletre húzódó Antilibanon 2629 méterig emelkedik, míg ennek déli hegyóriása, a Hermon 2814 m magas.

Időjárás

Libanonban egy klasszikus mediterrán klímával találkozhatunk. A december és a január a leghidegebb hónap, kb. 15-20°C-os hőmérséklettel, míg az utazásunk a nagyon kellemes tavaszi időszakban lesz. Április és május környékén 25-28°C-os hőmérsékletre, és verőfényes napsütésre készülhetünk.  A 3000 méter környéki hegyvidéki részeken azonban bármikor előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, így mindenképp készüljünk vízálló öltözékkel. A hőmérséklet a hegyvidéki túránk alatt este felé csípős lehet, így ne hagyjuk otthon a melegebb ruháinkat sem. A Földközi-tenger vize még télen sem megy 17-18°C alá, tavasszal pedig 22-23 fokos tengerre számíhatunk.

Felszerelés

Mediterrán éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. Pakoláshoz egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák/bőrönd/sporttáska, a túrákra kishátizsák (legalább 25-30 literes!), egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, fürdőruha. legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, fejlámpa, kullancs- és szúnyogriasztó, esőkabát, az utcai lábbeli mellé egy kényelmes, bokát jól tartó túracipő vagy bakancs. A hegyi túránkra mindenképp rakjatok be egy túrabotot és melegebb ruhákat is a várhatóan változatos időjárás miatt!
Libanonban szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot (mecset látogatásnál különösen figyelve erre!).

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon mindig kapunk reggelit. A nagyvárosokban találunk európai jellegű hipermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Libanonban nagyon olcsóak a déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Libanonban a hivatalos fizetőeszköz a libanoni font (LBP). Mivel az elmúlt évek gazdasági válságai megtépázták a font árfolyamát, a hivatalos, Libanoni Nemzeti Bank által közölt árfolyam teljesen elszakadt a piaci, reális árfolyamtól. Ezért bankokban és pénzváltókban nem éri meg pénzt váltani, ezt felügyelt körülmények között, teljesen legálisan az utcán fogjuk megtenni. Az utazásra ezért kizárólag készpént hozz, USA dollárt vagy eurót. Költőpénznek nagyjából 300-500 dollárral számolj.

A jelenlegi (01.04.) piaci árfolyam 1 USD = 42.000 LBP

Az árfolyamot itt tudod te is követni: https://lirarate.org/

Várható költségek:
- a repülőtéri transzfer, ammenyiben nem a csoport járatával érkezel: 10-15 USD/taxi
- belépők: 30-50 USD/fő összesen
- helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: kb. 20-30 USD/fő

Vám

A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok vízum nélkül, egyszerűen beléphetnek Libanonba. Az útlevélnek rövid időtartamú tartózkodás esetén a tervezett beutazás napjától számított 3 hónapig kell érvényesnek lennie.

Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/libanon

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás esetén a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással. (Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 6.880 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 10.560 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 18.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.160 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

János

"Mindenkinek javaslom! Merész és bámulatos út volt! Megfelelt a várakozásomnak! Ügyes szervezés, higgadt nyugodt végrehajtás! Nekem minden nap csúcspont volt, nem tudok különbséget tenni köztük! Máté túra szervező és vezető tevékenysége kitűnő! Büszke lehet rá az Eupolisz!"

Ildi

"Nehéz kiválasztani néhány kedvenc pillanatot, annyira jól éreztem magam végig. A Cédrus-ligetek csoda szépek, gyerekkorom óta vágytam rá, hogy Csontváry nyomában járva élőben is láthassam őket. Hasonlóképpen nyűgözött le Baalbek is. A Kadisha-völgyre nincsenek szavak, lélegzetelállítóan szép es alig bírtunk rendesen haladni, mert percenként álltunk meg gyönyörködni a tájban. Byblos szöges ellentéte Bejrútnak vagy Tripolinak, Batroun is egy nagyon aranyos városka, amit szinten érdemes volt megnézni. Szóval a városok nagyon érdekesek es változatosak voltak, telis-tele történelmi emlékekkel, vallási, kulturális kincsekkel, de a természet is nagyon sokféle arcát mutatta, teljesen lenyűgözött az országnak ez a sokfélesége. A libanoni emberek is borzasztó kedvesek és barátságosak voltak végig.

Nagyon tetszett az is, hogy volt néhány különleges plusz program, pl. a biciklizés es a borkóstolás.
Egyedül a bejrúti napon változtatnék. A múzeumot mérsékelten érdekesnek találtam, de sokkal szívesebben fedeztem volna fel inkább az élő varost. Hasonló a helyzet a barlanggal - nagyon szép volt, de túl sokan voltak, hosszasan kellett sorban állnunk es ez elvette az időt a várostól sajnos."

István

"A túra gyönyörű vidéken vitt keresztül, kellemesen fárasztó, de nem kimerítő volt. Nem várt nehézség nem volt, a túra mindenben megfelelő a leírtaknak. Jól szervezett út, jó társasággal, csodálatos látnivalókkal. Mindenkinek ajánlom."

Zoltán

"Gyönyörű helyeken, kellően változatos útvonalakon túráztunk, számomra nem volt túl megerőltető, de azért könnyűnek sem mondanám. Egy csoportos út során nyilván alkalmazkodni kell a többiekhez, így az iram teljesen rendben volt (nyilván tudtam volna gyorsabban is haladni, ha egyedül vagyok).

Én egy utazás során nem a luxust keresem, szóval maradéktalanul elégedett voltam a szállásokkal, ráadásul a legjobb élmény számomra a helyi családoknál eltöltött 2 éjszaka volt, mely során megtapasztalhattam a kedvességüket és egy kicsi bepillantást nyerhettem az életükbe.

Nagyon jól éreztem magam, egy hét alatt annyi impulzus ért, hogy kell egy kis idő feldolgozni ezeket az élményeket. A csúcspont számomra a Qadisha-völgyi túra volt, de a cédrus rezervátumot is megemlíteném ugyanitt, ami ugyancsak hatalmas élmény volt. Nem tudnék olyat mondani, amit kivennék a programból és nagyon szívesen ajánlanám ezt az utazást mindenkinek."

Dorottya

"Nagyon szuper volt! Még egy plusz túrázós nap is lehetne ezen a gyönyörű vidéken. Az egyik legjobb út, amin voltam, csodálatos ország, szívesen maradtam volna még."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.