Bejelentkezés

Libanon

Vadregényes túrák, fantasztikus természet és ókori történelmi emlékek a Közel-Keleten

Az elmúlt években a Közel-Keletről kialakult, előítéletektől hemzsegő európai képet a régió országai elképesztően nehezen tudják lemosni magukról. Nincs ez másképp Libanon esetében sem, holott a 2006-os háborús helyzet óta béke és biztonság honol ebben a kis méretű, ám annál változatosabb országban. A Földközi-tenger keleti partvidékének igazi vadregényes, mediterrán térsége ez, amely 3000 méter fölé magasodó hegycsúcsokkal, termékeny, buja, zöld völgyekkel, vadvízi folyókkal és a térség legidősebb cédrusligeteivel várja az utazókat. Az utazást a Közel-Kelet legfontosabb történelmi romvárosai, Bejrút kozmopolita nagyvárosa, a világszerte híres libanoni konyha ínycsiklandozó fogásai, és a jobb sorsra érdemes, rendkívül vendégszerető helyiek teszik még teljesebbé, hogy aztán 7 nap alatt a lehető legjobban megismerjük a méltatlanul elfeledett Libanont.

Kiemelt látnivalók utunk során:

- Bejrút: az izgalmas, lüktető és sokszínű főváros
- Deir-el-Qamar: Libanon legszebb hegyvidéki faluja
- Shouf Bioszféra Rezervátum: őshonos és érintetlen cédrusligetek
- Bekaa-völgy: kerékpározás a termékeny völgy legszebb részein, majd borkóstolás
- Baalbek: az ország legszebb állapotában megmaradt római kori emlékei (UNESCO Világörökség)
- Tannourine és Qadisha-völgy gyalogtúra: két és fél napos gyalogtúra a libanoni hegyvidék lenyűgöző vonulatai és rejtett kolostorok között (UNESCO Világörökség)
- Büblosz: napsütés, lazulás és római kori emlékek a Földközi-tenger partján (UNESCO Világörökség)
Jeita Grotto: varázslatos cseppkőbarlang Bejrúthoz közel
Időpontok
 • 1. nap Bejrút, Jeita Grotto

  1
  Repülőgépünk menetrendjének függvényében érkezés Bejrútba, Libanon fővárosába. Mivel a nemzetközi gépek jelentős része kora hajnalban érkezik, így abban az esetben ha mi is így érkezünk, buszba ülünk, majd a kb. 20 percre fekvő belvárosba utazunk szállásunkra. Programunk a szállásunkon indul a délelőtti órákban, amikor egy késői reggeli után a város felfedezésére indulunk. Bejrút egy rendkívül ellentmondásos, de pont ezért egy roppant izgalmas közel-keleti metropolisz. Néhány utcányira egymástól felhőkarcolók és modern lakónegyedek, illetve a szír háborús menekültek által lakott nyomornegyedek váltják egymást. Az utóbbi évek gazdasági válságai, illetve a 2020-as kikötői robbanás után a város ismét kezd magára találni: folytatódik az újjáépítés, Bejrút pedig reméljük, hogy hamarosan ismét régi fényében fog ragyogni. Ezzel együtt a város lakói és az egyre nagyobb számban érkező turisták is egyöntetűen mondják: Bejrút egy haladó szellemiségű, gyorsan fejlődő és nagyon biztonságos nagyváros, ahol minden erre utazónak érdemes legalább egy napot itt tölteni. A közös városnézésünk közben megebédelünk, majd délután buszba szállunk és megtekintjük Libanon legszebb és leghíresebb barlangrendszerét, a Jeita grotto-t, amely nagyjából 20 percre fekszik a fővárostól. Este aztán ismerkedési est, majd fakultatív betekintés a város éjszakai életébe. Szállás: belvárosi szállodában, reggelivel.
 • 2. nap Deir-el-Qamar, Maaser Cédrus Rezervátum, Bekaa-völgy, Baalbek

  2
  Megkezdjük libanoni körutazásunkat, méghozzá egy hosszú és izgalmas nappal. Reggelink után elindulunk Deir-el-Qamar felé, hiszen első megállónk a Bejrúthoz közel található hangulatos kisváros lesz. Deir-el-Qamar 800 méter környékén fekszik hegyek között megbújva, és legendás történelmi múltja van, hiszen a 17. és 18. században a libanoni emír itt tartotta székhelyét, ennek köszönhető a főtéren található nagyszámú gyönyörű épület. Többek közt megnézünk egy 15. századi mecsetet, zsinagógát, palotákat, illetve a helyi bazárt is. Következő megállónk a Maaser Cédrus Rezervátum lesz, ahol egész Libanon talán legimpozánsabb cédrusfái között sétálhatunk egy órát, mindezt az ország 5%-át lefedő Shouf Bioszféra Rezervátum szigorúan védett természetvédelmi területén. Ebédünk egy helyi étteremben fogyasztjuk el, majd egy panorámás útszakaszon 1800 méteres hágón átkelve érünk el Libanon éléskamrájáig, a Beqaa-völgyhöz. Itt aztán kerékpárokra pattanva egy nagyjából másfél órás túrát teszünk a Ammiq wetland lápos, vizenyős területén, ahol madarakra leskelődünk és élvezzük a csodás tájat. A délután többi részét a Bekaa-völgy híres borászatainak egyikében töltjük, ahol megkóstolhatjuk a legfinomabb helyi borokat, hogy aztán várhatóan jó hangulatban érkezzünk be szállásunkra, Baalbek városába. Szállás: szállodában, reggelivel.
 • 3. nap Baalbek, Baatara, Tannourine-hegység, Deir Houb kolostor

  3
  Harmadik napunkat Baalbek városának felfedezésével kezdjük, ahol helyi vezetőnk segítségével ismerjük meg az UNESCO Világörökség védelem alatt álló települést. A Helipolis néven ismert egykori római alapítású város Libanon és az egész Közel-Kelet legjobb állapotban megőrzött ókori romvárosa, fantasztikus templomokkal és épületekkel, amelyek közül is kiemelkedik Bacchus temploma, melyet sokan a római kor leglátványosabb templomának tartanak. A városnézés után megebédelünk, majd elhagyjuk a várost és ismét magasabb hegyek közé vezet utunk, hogy 2000 méter körüli hágókon átkelve érkezzünk meg néhány órás utazás után a Tannourine-hegység csodás világába. Itt aztán elsőnek megnézzük az ország talán leghíresebb vízesését (ami egy víznyelő tualjdonképpen) Baatara teelepülésénél, majd némi készülődés után megkezdjük 3 napos túránkat Libanon legszebb hegyvidéki részén. Első szakaszunk részben a Lebanon Mountain Trail jelzett ösvényein halad majd csodás panorámákkal egászen Deir Houb kolostoráig. Éjszakánkat a kolostorhoz tartozó rendkívül igényes vendégházban töltjük majd. Túratáv: kb. 10 km, szint: 600 méter, menetidő: 4-5 óra. Szállás: kolostorban kialakított vendégházban, ellátás: reggei, csomagolt ebéd, vacsora.
 • 4. nap Deir Houb kolostor, Qadisha-völgy

  3
  Második túranapunkon egy nagyjából 7-8 órás gyaloglás vár ránk, továbbra is Libanon legszebb hegyvidéki részein és cédruserdőiben. Reggelink után elhagyjuk a szállásunknak helyet adó kolostort, majd viszonylag hullámos terepen a Qadisha-völgy alsó részét vesszük célba. Jól esően elfáradva fogunk beesni a délutáni órákban homestay jellegű szállásunkra. A viszonylag egyszerű szállást a helyiek messze földön híres vendégszeretete, finom vörösborai és fantasztikus ételei fogják majd kompenzálni. Túratáv: kb. 14 km, szint: 600 m, menetidő 7-8 óra. Szállás: családi szálláson, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.
 • 5. nap Qadisha-völgy gyalogtúra, Bcharreh, The Cedars, Büblosz

  3
  Folytatjuk túránkat, így a mai nap első felét teljes egészében a világhírű Qadisha-völgy csodálatos kulisszái között töltjük. UNESCO Világörökség védelem alatt álló, vadregényes tája ez Libanonnak, izgalmas panorámákkal, változatos növény- és állatvilággal, illetve egészen ősi, 13. századi építésű kolostorokkal, hiszen a kereszténység egyik bölcsőjében járunk. Miközben vörös tetős házakkal épült apró falvakban járunk, vagy épp havas csúcsok néznek le ránk, tényleg úgy érezhetjük, hogy egy elvarázsolt vidéken vagyunk. Fél napos túra után, várhatóan a kora délutáni órákban érkezünk meg Bsharreh városába, ahol már várni fog ránk buszunk. Innen egy rövid kitérőt teszünk még a 2500 méter környékén fekvő The Cedars sípályákig közvetlenül Libanon legmagasabb hegyének a lábához, majd délután alig 1 óra alatt már a tengerparton, Büblosz városában találjuk magunkat. A tengerparthoz közeli szállásunk 2 éjszakát töltünk. Túratáv: kb. 12 km, szint: 800 méter, menetidő: 5-6 óra. Szállás: hotelben, ellátás: reggeli és csomagolt ebéd.
 • 6. nap Büblosz

  1
  A mai napunkat szigorú kikapcsolódás végett a tengerparton töltjük, hiszen egy libanoni kirándulás nem múlhatna el anélkül, hogy megmártóznánk a Földközi-tenger simogató habjai közt. Természetesen a kultúrára éhesek is megtalálhatják számításaikat, hiszen az egykori föníciai kikötő, Büblosz óvárosi részén ismét UNESCO Világörökségi helyszíneket találunk. A városfallal körülvett belvárosi részen kastélyok, templomok és mecsetek váltják egymás, így ismét helyi vezetőnket hívjuk segítségül, hogy bevezesse csoportunkat a város különösen érdekes történelmébe. Délután egy kis aktivitás végett fakultatív lehetőség nyílik Libanon második legnagyobb városának, Tripolinak a meglátogatására. A Büblosszal ellentétben szinte egyáltalán nem turistás nagyváros remek lehetőség azoknak, akik kíváncsiak egy autentikus szuk élményre,  egy klasszikus arab óvárosra, vagy épp a város fölé magasodó erődre is. Este aztán itt az idő egy kis lazulásra, így belevethetjük magunkat a híres bübloszi éjszakai életbe. Szállás: szállodában, reggelivel.
 • 7. nap Büblosz, Bejrút

  Repülőnk indulásának függvényében transzfer a reptérre, majd hazautazás Budapestre. A mai napra szervezett programunk már nincs, ám amennyiben repülőnk indulása ezt lehetővé teszi, úgy hasznosan fogjuk eltölteni a mai napot is. Ellátás: reggeli.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.