Barlangtúra a Solymári-ördöglyuk barlangban

Kúszós-mászós barlangászás akár kezdőknek is

Szeretnéd megismerni a föld alatti titkos világot? Szívesen látnád a természet csodáit? Kipróbálnál egy új kihívást? Új, gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott izgalmas túránkon kúszunk- mászunk a föld alatt. A fokozottan védett Zsíros-hegy oldalában nyíló Solymári-ördöglyuk barlang Budapest közelében található, és az egyik legalkalmasabb barlang arra a célra, hogy a kezdők is biztonsággal kipróbálhassák a barlangászást eredeti, kiépítetlen környezetben, mindenféle barlangász előképzettség nélkül is. A túrázókat szakképzett barlangász túravezetők kísérik végig a barlangon, ahol szűk és tágasabb folyósok, majd kisebb termek követik egymást. A járatokban kúszni-mászni kell, a nehezebb helyeken beépített létrák és kapaszkodókötelek segítenek bennünket.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő

A barlangtúra alsó korhatára 8 év, (a gyerekeknek ez egy hatalmas élmény). A túra viszont nem javasolt 90 kilogrammnál nehezebb emberek számára.

1

 
Barlangtúra
 

A solymári templom elől indulunk, találkozó 9.30-kor, majd útközben találkozunk barlangász túravezetőinkkel. Magunkhoz vesszük overallunkat, barlangász sisakunkat, és eltúrázunk a 325 méter magasan lévő Zsíros-hegy oldalába a barlang bejáratához (45 perc). A bejárattól lépcsőkön lemegyünk kb. 40 méter mélyre az úgynevezett Pihenőbe. Innen indul a túra. Folyósokon, termeken, szűkületeken, haladunk át: kúszunk, mászunk, kapaszkodunk fel, toljuk át magunkat. A termek és folyósok melyeket érinteni fogunk: Cirkusz, Labirintus terem, Szemüreg, Guanó terem, Cseppkő-folyosó, Morzsoló, Kulissza-folyosó, Pipa. A barlang bejárása igazi kalandtúra, kiépítetlen- nincs betonjárda, se beépített világítás, ezért minden túrázó fejlámpás, barlangász sisakot kap. A solymári ördöglyuk nagy kiterjedésű barlangrendszer. Mellékfolyosóival együtt közel 5,5 kilométer hosszú. Járatai a legkülönbözőbb irányúak és egymás felett több szintben alakultak ki, többnyire függőleges aknák vagy zegzugosan többször megtört folyosók, melyek a feltörő hévíz oldó hatására jöttek létre. A föld alatt 2-2.5 órát fogunk tölteni.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés