Júliai-Alpok, Szlovénia

A Júliai-Alpok leglátványosabb völgyei

Igen kevés olyan ország van, ami annyi természeti csodával és változatossággal rendelkezne, mint délnyugati szomszédunk, Szlovénia. A mindössze néhány megyényi területű ország két régiójából kapunk szép képet ezen a túrán. Felfedezzük a Júliai-Alpok legszebb völgyeit, köztük olyan szűk szurdokot, ahova még egy ösvény sem fér be (Tolminka-szurdok) és olyat is, amit eddig csak a történelemkönyvek lapjairól ismerhettünk (Isonzó-völgy). Sétálunk fenyvesekkel övezett völgyben, meglesünk pici, „titkos” vízeséseket és fenséges robajjal aláhullóakat. Sétálunk Bledben, krémest eszünk, kávézunk és tervezzük, hogy mikor térünk ismét vissza Szlovéniába…

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. április 28. -
2018. április 30.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Bled, Peričnik-vízesés, Gozd Martuljek
 

Találkozó  5:15-kor, indulás 5:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Bemelegítésként Szlovénia egyik jelképét, Bled városát keressük fel. A kedves kisvárosnak páratlanul szép fekvése van: az Alpok láncai között megbúvó tó partjára települt városra egy sziklaszirt tetején épült vár vigyáz, míg a tó apró szigetén kedves templom teszi teljessé a látképet. Sétálhatunk a tó partján, beülhetünk egy cukrászdába kipróbálni a messzi földön híres krémest, vagy felkapaszkodhatunk a fellegvárba. Bled után buszunkkal a Vrata-völgybe utazunk, ahol rövid sétát teszünk. Az ösvényt fenyvesek és a közülük ki-kibukkanó sziklás csúcsok kísérik. A séta csúcspontját a Peričnik-vízesés jelenti, melynek magasból lezúduló vízoszlopa mögé merészkedhetünk. Miután kigyönyörködtük magunkat, a patak túlpartján futó ösvényen térünk vissza buszunkhoz, amivel közeli szállásunkra utazunk. Szállás szállóban, vagy apartmanokban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Túratáv: 6 kilométer, szint: 100 méter, kb. 1,5 óra könnyű séta.

2

 
Gozd Martuljek, Lago del Predil, Tolminka-szurdok, Isonzó (Soča)-völgye
 

Ma rövid időre elhagyjuk Szlovéniát, hogy a busszal járhatatlan Vršić-hágót olasz földön kikerülve térjünk vissza az Isonzó, vagy mai nevén Soča gyönyörű völgyébe. Tartunk egy fotószünetet a Predil-tó partján, hogy kapjunk egy kis ízelítőt a Júliai-Alpok olasz részéből is. Első hosszabb megállónk a Tolminka-patak mesés szurdokánál lesz, ahol helyenként nehezebb terepű, de rövid, mintegy másfél órás kirándulásra indulunk, hogy beleshessünk a szurdokba. Ezután folytatjuk utunkat, és dél körül érkezünk Kobarid városába. A ma csendes alpesi kisváros történelme során nem mindig volt ennyire nyugodt, itt húzódott az I. világháború egyik legvéresebb frontja, ahol sok honfitársunk lelt értelmetlen halált. Lehetőség van megnézni a helyi múzeumot, ami tárgyilagosan és pártatlanul mutatja be az egy évszázaddal ezelőtt történteket – részben magyar nyelven, majd egy két-három órás túrára indulunk Kobarid körül: felkeressük a híres Isonzót, sebes vadvízére egy függőhídról tekintünk le. A folyótól távolodva egyre szűkülő völgybe vezet minket az ösvény, és ahol már csak a falhoz simulva, pallókon haladhatunk, elénk tárul az álomszerű Kozjak-vízesés. Mintha csak egy rajzfilmben járnánk, várjuk, hol bukkannak elő az erdő manói, annyira valószerűtlen, hogy a természet alkotta tájban járunk. A folyóhoz visszatérve felkeressük még a Napóleon-hidat, majd visszatérünk buszunkhoz, amivel visszautazunk szállásunkra. Szállás szállóban, vagy apartmanokban. Tolminka-szurdok: 1,5 kilométer, 150 méter szint, kb 2 óra, Kobarid-Kozjak-Kobarid körtúra: 8 kilométer, 200 méter szint, kb 3,5 óra.

3

 
Gozd Martuljek, Pokljuka-szurdok, Vintgar-szurdok, Budapest
 

Szlovéniai utunk harmadik napján Bled környékére utazunk. Reggeli és összepakolás után egy közeli faluból a Vintgar-szurdokhoz indulunk, ami a környék egyik legszebb és leghíresebb kirándulóhelye. A szurdokban fapallókon haladunk az alattunk sebesen futó patak felett, a völgy túlsó végén buszunk vár minket. Mielőtt hazaindulnánk egy eldugott szépséget, a Pokljuka-szurdokot keressük fel. Itt már nem folyik sebes patak a szurdok aljában, de a félelmetesen fölénk tornyosuló sziklák, a helyenként pár méterre szűkülő átjárók és természetes kőhidak látványa pótolja ezt a „hiányosságot”. Kora délután hazaindulunk, Budapestre a késő esti órákban érkezünk. Vintgar-szurdok: 3 kilométer, 100 méter szint fel és le, kb 2 óra; Pokljuka-szurdok: 6 kilométer, 300 méter szint csak felfelé. kb 2 óra.

Az oldalon látható képeket Szőnyi Attila készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés