Bejelentkezés

Kamniki-Alpok (Szlovénia)

Igazi magashegyi csúcsélmény, vízesések és magashegyi pásztorszállások az elfeledett Kamniki-Alpokban

Ezen a hosszú hétvégén Szlovénia második legmagasabb alpesi hegyvidéke, a közvetlenül az osztrák határ mentén elfekvő Kamniki-Alpok (szlovénül Kamniško-Savinjske Alpe, németül Steiner Alpen) felfedezésére indulunk, amelynek területén 28 db 2000 m feletti csúcs található. Azon túl, hogy déli irányból megmásszuk a legmagasabb, 2558 méteres Grintovec csúcsot, látogatást teszünk a hegység északi oldalán található és Európa legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyben, illetve hazautazás előtt havasi pásztorkunyhóknak otthont adó Velika Planináról szemléljük a magashegyi túránk helyszínét.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 24.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás: panzióban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

Időpontok

 • 2022. július 01 → 03.
 • 1. nap Logarska Dolina, Slap Rinka, Kamnik

  2
  Találkozás a Kamniki-Alpok, de talán egész Európa egyik legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyben (Logarska Dolina), mely kiindulópontja számos, a hegység 2000-es csúcsaira vezető északi útvonalnak. A völgy által ámulatba ejtve, az itt vezető autóút végéből gyalogosan indulunk a vadregényes Rinka-vízesés felkeresésére, hogy megcsodáljuk a 90 méterről lezúduló víztömeget. Pallókon és drótkötéllel segített fa lépcsőkőn, sziklás terepen haladunk tovább felfelé a vízesés forrását kutatva, miközben egyre jobban kitárul előttünk a völgy, végül visszatérünk autóinkhoz. Lábainkat kellőképpen kinyújtóztatva és bemelegítve egy közeli parkolóból újabb túrára indulunk, ezúttal a Logár-völgy másik oldalában. Itt első körben az Ojstrica (2380 m) csúcsa alatti menedékházat célozzuk be, amelyhez egy szép erdei út vezet kezdetben lankásabban, aztán egyre meredekebben. 400 m szintemelkedés után az 1208 m magasan fekvő „Koca na Klemenci jami pod Ojstico” hangzatos nevű menedékházban frissíthetjük magunkat a kitárulkozó völgy és környező hegyóriások látványában gyönyörködve. A völgybe egy másik úton ereszkedünk vissza, majd kb. 1 óra alatt a Kamniki-Alpok déli oldalán található, a hegységnek nevet adó Kamnik hangulatos kis városába autózunk és elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő két éjszakát tölteni fogjuk. (Rinka-vízesés - táv: 4 km, szint: 300 m fel/le, Klemenci menedékház - táv: 6 km, szint: 400 m fel/le)
 • 2. nap Kamnik, Cojzova-menedékház (1793 m), Grintovec (2558 m), Kamnik

  4
  Kiadós reggelit követően egész napos túrára indulunk, melynek során megmásszuk a Kamniki-Alpok legmagasabb csúcsának számító Grintovec-et (2558 m). A Cojzova-menedékházat ellátó teherlift alsó állomásánál található parkolóból vágunk neki a házig leküzdendő mintegy 900 m-es szintemelkedésnek. Szinte végig a felvonó drótkötele alatt, kezdetben bükk erdőben szerpentinezve kb. 2,5 h alatt érjük el az 1793 m magasan fekvő házat, ahol egy krajnai kolbász és némi sör jó választás lehet az elvesztegetett kalóriák pótlására. Akik már nem éreznek erőt a további közel 800 méter szint megtételére, a ház körül lazulhatnak és várhatják be a csúcsmászó csapatot.

  A többiekkel a pihenőt követően indulunk neki a Grintovec 2558 m magas csúcsának, az oda vezető legkönnyebb útvonalon, persze sétaútra senki se számítson. A menedékház feletti első elágazásnál balra tartva már feltűnik előttünk a Grintovec csúcspiramisa. A gyephavasi régióban még főleg az itt bóklászó fekete alpesi gőték miatt érdemes a lábunk elé nézni. Egy virágokkal ékes mezőn megérdemlünk egy kis pihenést, hogy aztán ismét meredekebb szakaszon szuszogjunk tovább a csúcs felé. Minden lépésünkkel egyre kevesebb a zöld felület körülöttünk, míg nem a csúcsrégióban már ösvényünk is egyre nehezebben kivehető, és sziklák közt lavírozva, néhol a kezünket is segítségül hívva érjük el a Kamniki-Alpok legmagasabb pontját. Tiszta időben fenséges körpanoráma a jutalmunk, jöhet a csúcsöröm, csúcskönyv, csúcscsoki, csúcsfotó! A már ismert útvonalon, a Cojzova-menedékház érintésével visszaereszkedünk autóinkhoz és a közeli szállásunkra utazunk. Egy közös vacsora keretében átbeszélhetjük a mászás nyújtotta élményeket. (csúcsmászás táv: 13 km, szint: 1700 m fel/le, a csúcsmászást kihagyóknak: táv 6 km, szint 900 m fel/le)
 • 3. nap Kamniska Bistrica, Velika Planina, Budapest

  2
  Utolsó napunkon a 3 napos Kamniki-Alpok túránk méltó lezárásaként még néhány órát a Velika Planina fennsíkján töltünk. Felvonóval emelkedünk az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségének világába, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai-medencére. A fennsíkon tett körtúránk során lehetőségünk lesz a nemrég kialakított tanösvényen haladva az egykori és mai pásztorélet szokásaiba, mindennapjaiba betekinteni, és érintjük a plató legmagasabb csúcsának számító 1666 m magas Gradisce csúcsot is. Kigyönyörködve magunkat ereszkedünk vissza a felvonóval autóinkhoz, hogy búcsút véve egymástól hazafelé úton fejben próbáljuk feldolgozni a Kamniki-Alpok előző napokban nyújtott szépségeit. Velika Planina túra: táv 6 km, szint 300 m fel/le. Ellátás: reggeli.

Út ára tartalmazza

- 2 éjszaka szállást panzióban, 2-3 ágyas szobákban,
- 2 alkalommal a reggelit,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazást,
- a reggelin kívüli étkezéseket,
- a belépőket és a felvonó árát,
- a biztosítást.

Utazás

Egyénileg. Találkozás a túra első napján, délelőtt 11 órakor a Logar-völgy végébe vezető autóút parkolójában. Javaslot útvonal: Budapest felől az M7-es autópályán Budapest – Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Celje – Luce – Solcava – Logarska Dolina útvonalon. A részletes útvonaltervet az utazás előtti héten küldjük el.

Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy a Budapestről induló transzfert is választod, melynek felára 24.900 Ft. A transzferhez kapcsolódó információkat az utazás előtti héten küldjük el. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Kamniki-Alpok programunk és ezen belül is a Grintovec (2558 m) mászás klasszikus magashegyi túra, amely túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást igényel. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Ha aktívan túrázol, akkor a napi túrák teljesítése nem jelenthet problémát.

Szállás

Panzióban, 2-3 ágyas, külön fürdőszobás szobákban. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet.

Terület

A magyarok által gyakrabban látogatott Júliai-Alpok mellett a Kamniktól északra fekvő és egyébként a városról elnevezett Kamniki-Alpok mintegy 900 km² kiterjedésű mészkőhegység, amely 28 db 2000 méter feletti csúcsot rejt. Mi a legmagasabb Grintovec (2558 m) mászására indulunk. A hegységet változatos formavilág jellemzi: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és meredek sziklás hegyormok váltják egymást.

Ország

Nyugati szomszédunk, Szlovénia 20 273 km2 területű, ahol valamivel több, mint 2 millió ember él. Fővárosa Ljubljana, hivatalos fizetőeszköze az euro. Hivatalos nyelve a szlovén, regionálisan az olasz és a magyar. Legmagasabb pontja a Triglav 2864 méter. Az ország területén négy nagy európai földrajzi régió érintkezik. Az apró országban az Alpok, a Dinári-hegység, a Mediterránium és a Kárpát-medence tájai, élővilága és kulturális jegyei találkoznak.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 10-20 °C közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél is gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a csúcsra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV- szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!
 
Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a menedékház csapvize és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

A szállásonreggelit kapunk. Pénteken és szombaton lesz lehetőségünk élelmiszerboltban vásárolni, illetve étteremben ebédelni/vacsorázni. Az árszínvonal a hazaihoz hasonló, picivel drágább.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani és némi készpénzt is magaddal hozni, főleg a menedékházakra gondolva. Költőpénznek nagyjából 50-60 eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Várható belépőjegyek (tájékoztató jelleggel):
- Logarska dolina útdíj: 7 euró/autó
- Velika Planina felvonó: 18 euró/fő

Vám

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással. (Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívó + sport extra kiegészítés: 2.205 Ft/fő
Top  + sport extra kiegészítés: 2.880 Ft/fő
Top Extra  + sport extra kiegészítés: 4.725 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 3.745 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető  
Storno Kombi: 2.996 Ft/fő (önrész:0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:
Storno Basic: 4.990 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető  
Storno Kombi: 3.992 Ft/fő (önrész:0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.