Kamniki-Alpok (Szlovénia)

Igazi magashegyi csúcsélmény, vízesések és magashegyi pásztorszállások az elfeledett Kamniki-Alpokban

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 24.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás: panzióban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia
Ezen a hosszú hétvégén Szlovénia második legmagasabb alpesi hegyvidéke, a közvetlenül az osztrák határ mentén elfekvő Kamniki-Alpok (szlovénül Kamniško-Savinjske Alpe, németül Steiner Alpen) felfedezésére indulunk, amelynek területén 28 db 2000 m feletti csúcs található. Azon túl, hogy déli irányból megmásszuk a legmagasabb, 2558 méteres Grintovec csúcsot, látogatást teszünk a hegység északi oldalán található és Európa legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyben, illetve hazautazás előtt havasi pásztorkunyhóknak otthont adó Velika Planináról szemléljük a magashegyi túránk helyszínét.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. július 01. -
2022. július 03.
A jelentkezés lezárult
2022. június 26.
1

 
Logarska Dolina, Slap Rinka, Kamnik
 

Találkozás a Kamniki-Alpok, de talán egész Európa egyik legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyben (Logarska Dolina), mely kiindulópontja számos, a hegység 2000-es csúcsaira vezető északi útvonalnak. A völgy által ámulatba ejtve, az itt vezető autóút végéből gyalogosan indulunk a vadregényes Rinka-vízesés felkeresésére, hogy megcsodáljuk a 90 méterről lezúduló víztömeget. Pallókon és drótkötéllel segített fa lépcsőkőn, sziklás terepen haladunk tovább felfelé a vízesés forrását kutatva, miközben egyre jobban kitárul előttünk a völgy, végül visszatérünk autóinkhoz. Lábainkat kellőképpen kinyújtóztatva és bemelegítve egy közeli parkolóból újabb túrára indulunk, ezúttal a Logár-völgy másik oldalában. Itt első körben az Ojstrica (2380 m) csúcsa alatti menedékházat célozzuk be, amelyhez egy szép erdei út vezet kezdetben lankásabban, aztán egyre meredekebben. 400 m szintemelkedés után az 1208 m magasan fekvő „Koca na Klemenci jami pod Ojstico” hangzatos nevű menedékházban frissíthetjük magunkat a kitárulkozó völgy és környező hegyóriások látványában gyönyörködve. A völgybe egy másik úton ereszkedünk vissza, majd kb. 1 óra alatt a Kamniki-Alpok déli oldalán található, a hegységnek nevet adó Kamnik hangulatos kis városába autózunk és elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő két éjszakát tölteni fogjuk. (Rinka-vízesés - táv: 4 km, szint: 300 m fel/le, Klemenci menedékház - táv: 6 km, szint: 400 m fel/le)

2

 
Kamnik, Cojzova-menedékház (1793 m), Grintovec (2558 m), Kamnik
 

Kiadós reggelit követően egész napos túrára indulunk, melynek során megmásszuk a Kamniki-Alpok legmagasabb csúcsának számító Grintovec-et (2558 m). A Cojzova-menedékházat ellátó teherlift alsó állomásánál található parkolóból vágunk neki a házig leküzdendő mintegy 900 m-es szintemelkedésnek. Szinte végig a felvonó drótkötele alatt, kezdetben bükk erdőben szerpentinezve kb. 2,5 h alatt érjük el az 1793 m magasan fekvő házat, ahol egy krajnai kolbász és némi sör jó választás lehet az elvesztegetett kalóriák pótlására. Akik már nem éreznek erőt a további közel 800 méter szint megtételére, a ház körül lazulhatnak és várhatják be a csúcsmászó csapatot.

A többiekkel a pihenőt követően indulunk neki a Grintovec 2558 m magas csúcsának, az oda vezető legkönnyebb útvonalon, persze sétaútra senki se számítson. A menedékház feletti első elágazásnál balra tartva már feltűnik előttünk a Grintovec csúcspiramisa. A gyephavasi régióban még főleg az itt bóklászó fekete alpesi gőték miatt érdemes a lábunk elé nézni. Egy virágokkal ékes mezőn megérdemlünk egy kis pihenést, hogy aztán ismét meredekebb szakaszon szuszogjunk tovább a csúcs felé. Minden lépésünkkel egyre kevesebb a zöld felület körülöttünk, míg nem a csúcsrégióban már ösvényünk is egyre nehezebben kivehető, és sziklák közt lavírozva, néhol a kezünket is segítségül hívva érjük el a Kamniki-Alpok legmagasabb pontját. Tiszta időben fenséges körpanoráma a jutalmunk, jöhet a csúcsöröm, csúcskönyv, csúcscsoki, csúcsfotó! A már ismert útvonalon, a Cojzova-menedékház érintésével visszaereszkedünk autóinkhoz és a közeli szállásunkra utazunk. Egy közös vacsora keretében átbeszélhetjük a mászás nyújtotta élményeket. (csúcsmászás táv: 13 km, szint: 1700 m fel/le, a csúcsmászást kihagyóknak: táv 6 km, szint 900 m fel/le)

3

 
Kamniska Bistrica, Velika Planina, Budapest
 

Utolsó napunkon a 3 napos Kamniki-Alpok túránk méltó lezárásaként még néhány órát a Velika Planina fennsíkján töltünk. Felvonóval emelkedünk az Alpokban egyedülálló havasi pásztorszállások jól megőrzött örökségének világába, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Kamniki-Alpok hegyvonulatára és a Ljubljanai-medencére. A fennsíkon tett körtúránk során lehetőségünk lesz a nemrég kialakított tanösvényen haladva az egykori és mai pásztorélet szokásaiba, mindennapjaiba betekinteni, és érintjük a plató legmagasabb csúcsának számító 1666 m magas Gradisce csúcsot is. Kigyönyörködve magunkat ereszkedünk vissza a felvonóval autóinkhoz, hogy búcsút véve egymástól hazafelé úton fejben próbáljuk feldolgozni a Kamniki-Alpok előző napokban nyújtott szépségeit. Velika Planina túra: táv 6 km, szint 300 m fel/le. Ellátás: reggeli.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés