Erdély: Gyalui-havasok

Vadregényes túrák az Erdélyi-szigethegységben.

Új hétvégi túránk során az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb kiterjedésű hegységének: a Gyalui-havasoknak néhány impozáns szegletét keressük fel! És mivel sok a látnivaló viszonylag kis távolságra egymástól, így ezt a túrát két naposra terveztük! A két nap során a süppedős dagadólápok mentén felmásszunk az Öreg-havas (a Szigethegység 3. legmagasabb csúcsa, 1826 m) gyephavasi gerincére, kilátunk a Visszhangos-kő gránit tömbjeiről, járunk a Móc vidék havasi legelőin és nem hagyjuk ki a híres Bélavár mészkőszirtjeit sem, ahonnan rácsodálkozhatunk a Torockói-hegységre, vagy az Erdélyi-érchegység ismeretlen hegycsúcsaira.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. szeptember 29. -
2018. szeptember 30.
A jelentkezés lezárult
2018. augusztus 26.
1

 
Budapest, Kisbányahavas, Visszhangos-kő
 

Reggel 04:50-kor van találkozó Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben). Az Ártándi határátkelőnél lévő benzinkútnál úti matricát vásárolunk, és egy rövid szünetet is beiktatunk. Ezt követően Élesd (Alesd), a Királyhágó (Buceni), Bánffyhunyad (Huedin), Gyalu (Gilău) érintésével Magyarlónáig (Lona de Sus) megyünk, ahol már a Gyalui-havasok hegyközi völgyei felé vesszük az irányt. Kisbányahavas (Staţiunea Muntele Băişorii) üdülőtelepülésre érve leparkoljuk a buszt, és kis táskáinkkal nekiindulunk az Öreg-havas gyephavasi gerincének. Az út első szakaszán a sűrű fenyőerdő közé épült üdülőházak, félig kész sícentrumok kísérik utunk. A fenyő övet szép lassan hagyjuk a hátunk mögött, amint egyre magasabbra érünk a gerincen. Célunk a Visszhangos-kő lesz, amely az Öreg-havas csúcsa alatt helyezkedik el, és amelyről mesés kilátás adódik a Torockói-hegységre, a Bedellői-karsztplatóra és az Erdélyi-érchegységre is. Ezt követően visszasétálunk a buszhoz, és elfoglaljuk a szállást. Este lehetőség lesz a szállásunk éttermi szolgáltatásait is igénybe venni, amelyek közül mi nyugodt szívvel ajánljuk a klasszikus erdélyi fogásokat: a csorba leveseket és a mícset. Szállás: panzió.

2

 
Kisbányahavas, Bélavár, Budapest
 

Ma reggel korán kelünk és időben összepakolunk, hogy már 08:00-kor úton lehessünk a Bélavárhoz. Ez a leglátványosabb napunk, amely során 20 km távot kell teljesítenünk. Turánk kezdetén a kis táskáinkkal fenyőerdőben ereszkedünk alá, frissen csörgedező erdei patakokat, kisebb hegyi legelőket keresztezünk, néhol emelkedünk, néhol szintet vesztünk, amíg ki nem érünk egy nagy kiterjedésű havasi legelőre, amelyen idős Móc épületek állnak. Keresztezzük a havasi legelőt, és felkaptatunk a szemközti gyephavasi gerincre, amelytől már csak néhány száz méter az 1941 óta védettséget élvező Bélavár! A kristályos kőzetekbe beágyazott mészkőszirteknél elidőzünk egy kicsit, felhágunk a bércek természetes kilátópontjaihoz, megismerkedünk a Szigethegység keleti részének domborzatával, letekintünk az Aranyos-folyó távolban merészen meanderező völgyére is, amely elválasztja a Torockói-hegységet a Gyalui-havasoktól. A táj megismerését követően visszaindulunk a buszhoz, és útnak indulunk haza. Hazaérkezés Budapestre a késő esti órákban várható.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés