Bejelentkezés

Hótalpas túra: Bosznia-Hercegovina

Téli csodavilág Bosznia-Hercegovina elfeledett hegyvidékein és a hangulatos Szarajevó

Ha tél, akkor irány a Balkán! Bosznia-Hercegovinába évek óta járunk, de leginkább a nyári időszakban fedeztük fel eddig az ország legmagasabb csúcsát és a rejtett természeti szépségeket. Ezúttal egy klasszikus téli túrára hívunk titeket, hogy egy új arcát is meg tudjuk mutatni Bosznia-Hercegovina csodálatos hegyvidékeinek. Utunkat a fővárosban, Szarajevóban kezdjük, majd a várostól alig 1 órára fekvő két hegycsoportba, a Bjelašnica- és a Visočica-hegységekbe utazunk két izgalmas túrára. A 1000 méter feletti részeket az ország közepén akár méteres hó is fedheti, így hótalpak segítségével vágunk neki két csúcstúrának, miközben kitárulnak előttünk kedvenc balkáni országunk legszebb hegységei is. Az éjszakát egy hangulatos menedékházban töltjük a természettel összhangban, majd az utolsó napra a Szarajevóhoz közel fekvő Trebević-hegyre indulunk, hogy kiélvezzük a bosnyák tél minden lehetőségét. Szabadidőnkben fakultatív módon meglátogathatunk egy török fürdőiről ismert wellness centert, jókat eszünk és iszunk, hogy a lehető legtartalmasabban töltsünk el négy napot a továbbra is alig ismert Bosznia-Hercegovinában!

Időpontok

 • 2024. március 07 → 10.
 • 1. nap Budapest, Szarajevó

  1
  Indulás Budapestről 6:00 órakor, találkozás 5:50-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás Bosznia-Hercegovina fővárosába, Szarajevóba. Megállókkal együtt nagyjából 7 és fél óra alatt érünk el a Balkán egyik legizgalmasabb fővárosába, ahol elfoglaljuk szállásunkat. A délután további részében megnézzük a hangulatos belvárost, majd naplementére felmegyünk a város egyik legszebb kilátópontjába. Este tovább folytatjuk ismerkedésünket a bosnyák fővárossal. Szállás: belvárosi hotelben, reggelivel.
 • 2. nap Hótalpazás a Bjelašnica-hegységben, Saruk (1726 m), Tušila

  3
  Korán indul mai napunk, hiszen mindhárom túranapunkat tartalmasan szeretnénk eltölteni. Élményekben nem lesz hiány, az biztos, így az első napon már megindulunk a Szarajevótól nagyjából 1 órára fekvő Umoljani felé. Célunk a fenséges Bjelašnica-hegység, ahol nem csak túrázunk, de itt is töltünk majd el egy emlékezetes éjszakát. Umoljani fel először elhaladunk a névadó hegycsúcs mellett, ahol egyébként az 1984-es Téli Olimpia férfi sí számait is rendezték, majd megérkezvén a tradícionális bosnyák településre felvesszük a hótalpakat és megkezdjük 5-6 órás körtúránkat. Először kissé lefelé tartunk majd a híres Umoljani vízimalmok mentén, amíg ki nem tárul előttünk a döbbenetes nagyságú Rakitnica-kanyon, melynek felső szélén, 400-500 méterrel a lent kanyargó Rakitnica folyótól megállunk egy izgalmas kilátópontnál. Innen aztán egy darabig inkább felfelé tartunk, a Studeni Potok vízfolyásának völgyét követve először eljutunk az egykori pásztorszállásra, Gradinára, majd innen célba vesszük az 1726 méteres Saruk csúcsot. Szép idő esetén varázslatos körpanoráma tárul elénk, nem bánjuk majd tehát az izzasztó túra legnehezebb szakaszát. Pihenünk, ebédelünk egyet a csúcson, majd egy rövidített szakaszon visszatérünk Umoljaniba. Innen aztán a kisbuszokkal a szomszédos Tušila felé vesszük az irányt, ahol szállásunk egy igazi magashegyi menedékházban lesz, helyi fogásokkal, ropogó tűzzel, és persze finom helyi italokkal...Túratáv: 10,5 km, szint: 525 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra. Szállás: menedékházban, 3-4 ágyas szobákban, vacsorával, reggelivel.
 • 3. nap Hótalpazás a Visočica-hegységben, Crveni kuk (1733 m), fakultatív termálfürdő látogatás, Szarajevó

  3
  Kiadós reggelink után összepakolunk, majd elhagyjuk a Bjelašnica-hegységet, hogy a szomszédos Visočica-hegységben folytassuk a téli túránkat. Nem utazunk sokat, a hegyek között megbúvó apró településen pedig megkezdjük aznapi túránkat. Hasonló táv és szintkülönbség vár ránk mint előző nap, bár ezúttal néhány méterrel magasabbra, az 1733 méteres Crveni kuk csúcsára fogunk fel hótalpazni. Fárasztó túránk végén a hegység egyik legszebb panorámájával ajándékozzuk meg magunkat: látható lesz az ország legmagasabb csúcsa a Maglić, de rálátunk majd a Volujak és Zelengora hegyvonulataira a Sutjeska Nemzeti Parkben, illetve a távolban feltűnnek majd a Lelija, Treskavica, és Prenj hegycsoportjai is. Nagyjából 10 km-es túránk végén visszatérünk a kisbuszokhoz, majd visszatérünk Szarajevó felé. A hegyekben töltött hideg napok után fakultatív módon ellátogatunk Terme Ilidža környéki termálfürdők egyikébe (ezen a területen található a Szarajevói-medence legjobb gyógyvize!). Túratáv: 9,8 km, menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 500 méter fel/ le. Szállás: panzióban, reggelivel.
 • 4. nap Szarajevó, Trebević (1627 m), Budapest

  3
  Utolsó hótalpas túránk következik a mai napon a fővároshoz legközelebb fekvő, sokat által kedvelt túraterepen, a Trebević-hegyen. Reggel elhagyjuk Szarajevót, és alig 20 percet utazunk az 1150 méteren fekvő Brus parkolójába. Túránk leginkább sűrű fenyvesekben halad majd, ám egy-két kilátóponton ráláthatunk majd a szomszédos Romanija- és Bukovik-hegységekre is, mielőtt felérünk az 1627 méteres csúcsra. Az időjárás függvényében felkeressük a csúcshoz közeli legszebb kilátópontot, ahonnan Szarajevó panorámája mellett ismét élvezhetjük Bosznia-Hercegovina központi hegyvidékének hóval fedett csúcsait, hegységeit. Lefelé menet egy rövidebb, ám meredekebb utat választva ereszkedünk le buszunkhoz, majd ebéd környékén már úton leszünk hazafelé Magyarországra. Túratáv: 9 km, szint: 480 méter fel/ le, menetidő: 4-5 óra.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállásokat Szarajevóben, belvárosi 4 csillagos hotelben, 2 éjszakára, 2 ágyas szobákban,
- a szállásokat egy klassszikus magashegyi menedékházban 1 éjszakára, 2-3-4 ágyas szobákban,
- a szállásokon 3 reggelit.
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a hótalpak bérlet díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők árát, 
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozó 5:50-kor-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi távok könnyen teljesíthetők, rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban komoly erőfeszítést kívánnak. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! Maga a hótalp, egy a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba.

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

Szállás

Szarajevó: belvárosi 4 csillagos hotel, két ágyas, saját fürdőszobás szobákkal, reggelivel.
Tušila: jó minőségű, hangulatos hegyvidéki menedékház, 2-3-4 ágyas szobákkal, közös fürdőszobával, igényes közös helységgel, reggelivel.

Terület

Bosznia-Hercegovina mind természetföldrajzi, mind társadalomföldrajzi szempontból rendkívül színes ország. Az ország északon alföldi jellegű, majd dél felé fokozatosan emelkednek az egyre magasabb, végül a 2000 méteres tengerszint feletti magasságot is meghaladó mészkőláncok. A hegyvidéket néhol jelentősebb kiterjedésű, lapos aljú, mezőgazdasági termelésre is alkalmas völgyek, úgynevezett poljek tagolják. Az éghajlat ennek megfelelően szintén igen változatos: míg északon kontinentális, addig délen mediterrán klíma uralkodik, amit helyenként a hegyvidéki klímájú területek szakítanak meg. A vízfelületek, mélykék tavak és türkizkék folyók éppúgy jellemzőek, mint a döbbenetesen kietlen és száraz vidékek. Nem kevésbé színes az ország történelme és lakóinak összetétele sem. Bosznia-Hercegovina mindig nagy birodalmak határterülete volt, ami egyrészt állandó – a közelmúltban is jelentkező – konfliktusok forrása, másrészt európai mértékkel mérve rendkívül színes társadalmi összetételt eredményezett. Mindez a mai napig meglátszik a városok képén. Ma az ország lakóinak közel fele muzulmán bosnyák, harmada ortodox szerb, ötöde katolikus horvát.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás lehet! Szerencsés esetben ragyogó napsütésben túrázhatunk, ilyenkor a hőérzet is kellemes, de számítani kell komoly hidegre (akár –20C is lehet, viharos széllel!), esetenként hófúvásokra, nagy mennyiségű hóra is! A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására!

Felszerelés

- impregnált túrabakancs
- meleg túrazokni
- kamásli
- sínadrág
- vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival
- sál
- síkesztyű
- síszemüveg
- símaszk
- aláöltözet
- polár pulóver
- vastag és vékony sapka
- jó napszemüveg
- 1l-es termosz
- 50-es naptej
- túrabot
- fejlámpa

Fontos, hogy rétegesen öltözz, mert felfele biztosan kimelegedünk, a csúcsok közelében esetleges viharos szélben ellenben minden réteg ruha nagyon fontos lehet!  A biztonságos ereszkedéshez feltétlenül hozz magaddal túrabotot (kötelezően hótányérral) vagy síbotot! 

Javasoljuk, hogy a hótalpak tárolását, hátizsákra való felerősítését segítő eszközöket (heveder, gumipók vagy pántos hátizsák) is hozzatok, mert olyan részeken, ahol kicsi a hó, s a sziklák kilógnak (pl. kevés hó esett, erős szélnek kitett gerinc), a hótalpakat le kell vennünk! 

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat is, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Higiénia

Az alapvető higiéniai viszonyok nem rosszak, a vezetékes víz iható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. Szarajevóban jó kínálatú szupermarketekben tudjuk utántölteni a készleteket, tudunk venni szendvics alapanyagokat, esténként pedig be tudunk ülni vacsorázni. Az út során 3 reggelit kapunk, a menedékházban pedig természetesen minden igényt kielégítő vacsorát is tudunk kérni a helyi fogásokból, kedvezményes, 8 eurós áron.

Pénz-ügy

Bosznia-Hercegovina hivatalos fizetőeszköze a konvertibilis márka, ami hazánkban gyakorlatilag nem váltható, így majd az első nap, Szarajevóban tudunk váltani. Sok helyen, de nem mindenhol fogadnak el bankkártyákat. 
Mivel a konvertibilis márka árfolyama az euróhoz van rögzítve (1 euró = 1.95 konvertibilis márka (BAM), ezért az elmúlt években a boszniai árak magasabbak lettek, mint a hazai árak, ezzel együtt nem kell nyugati drágaságra számítani.
A több fogásos vacsorák átlagos ára 10-15 euró.

Vám

Magyar állampolgárok részére személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges. Az okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bosznia-hercegovina

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Egyéni biztosítás kötés esetén, hótalpazásra is kiterjedő szerződés megkötését javasoljuk!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 6.960 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 7.995 Ft/fő
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 13.356 Ft/fő

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a sztornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Kati

"Látványos, kellemes út volt, megfelelő mennyiségű fotószünettel. Nem rohantunk, minden percét élvezhettem."

Edit

"Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó kikapcsolódás volt ez a pár nap. Javaslom túrázást kedvelő ismerőseimnek is."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.