Bejelentkezés

Dinara - 1831 m (Horvátország), Maglić - 2386 m (Bosznia-Hercegovina)

Aktív kalandok két csúcstámadással Horvátország és Bosznia-Hercegovina elfeledett vidékein

Horvátország legmagasabb csúcsáról, valamint Bosznia-Hercegovina fiatal országáról amilyen közel vannak hazánkhoz, annyira keveset tudunk róluk. Nyári hosszú hétvégénken így egy olyan 5 napos túrára hívunk Téged is, ahol nem csak a Balkán csúcsai túrasorozat két tagját mászhatod meg, hanem megismerheted Horvátország egyik rejtett kincsét, az Észak-Velebit Nemzeti Parkot, valamint a Balkán talán legizgalmasabb fővárosát, a teljesen újjászülető Szarajevót. A bemelegítés után a két napos, izgalmas csúcstúránk teszi fel az i-re a pontot, hiszen a Maglić csúcsára indulunk, ám nem szokványos módon. Saját sátrainkban töltünk majd el egy felejthetetlen éjszakát a Montenegróban fekvő Trnovačko-tó partján, hogy igazán átélhessük a bosnyák-montenegrói határvidék magával ragaró hegyvidékét.

Időpontok

 • 2023. június 14 → 18.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Budapest, Észak-Velebit Nemzeti Park, Zavižan-menedékház (1594 m), Veliki-Zavižan (1676 m), Starigrad-Paklenica

  3
  Indulás Budapestről 6:00 órakor, találkozás 5:45-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás Horvátországba. Megállókkal együtt nagyjából 6 és fél óra alatt érünk el az Észak-Velebit Nemzeti Park talán legszebb fekvésű menedékházához, pontosabban a tőle alig néhány száz méterre lévő parkolóba. A túrához szükséges holmikkal felpakolva először megnézzük az 1594 méteren fekvő, 1953-ban épített Zavižan-menedékházat, majd az Észak-Velebit Nemzeti Park varázslatos kulisszái között indulunk el egy 3-4 órás körtúrára. A hegység különlegességét, valamint az állat- és növényvilágának gazdagságát illetően a Velebit legértékesebb része az Észak-Velebit Nemzeti Park, melynek alig 109 km²-nyi területén egy sor látványosság található. A menedékháztól induló körtúránkon 3 csúcsot érintünk, miközben éles mészkőgerincek, különleges növényvilág és csodálatos panorámák váltják egymást. Horvátország alig ismert részének felfedezése után buszba szállunk, majd újabb 2 óra utazás után érkezünk meg Starigrad városába, ahol természetesen még meg is csobbanhatunk egyet a tengerben. Túratáv: 10 km, szint: 450 m, menetidő: 3-4 óra. Szállás: apartmanban.
 • 2. nap Starigrad-Paklenica, Knin, Dinara (1831 m), Mostar

  4
  Korán indul mai napunk, hiszen a Balkán csúcsai túrasorozat aktuális, horvátországi tagja lesz a mai célunk. Bár a Dinara az 1831 méterével az ország legmagasabbja, a tengerpartok, valamint sok más csodálatos természeti látnivaló szinte teljesen elveszi a figyelmet erről a nem kevésbé látványos hegyről. A Dinári-hegység ezen részén magányos óriásként kiemelkedő mészkőhegy már messziről jól kivehető, és ahogy azt a hegy felé közeledéskor más sejteni fogjuk, a magassága ellenére egy igencsak kemény csúcstúrára kell számítanunk. Glavas apró településéig utazunk, lerakjuk járművünket, majd szinte toronyiránt vágunk neki a Dinara jól kivehető hegycsúcsára. A túra bár nem kifejezetten nehéz, mégis kitartást igényel, hiszen 8 km hosszan, folyamatos emelkedés mellett érjük majd el Horvátország legmagasabb pontját 2-3 óra menetelés után. A csúcsról ahogy várható, csodás panoráma tárul elénk, így nem csak a csúcsteljesítményt, de a kilátást is jó sok fényképpel dokumentáljuk majd. Egy apró kerülővel, egy másik útvonalon térünk vissza kisbuszunkhoz a parkolóba, majd folytatjuk utunkat és meg sem állunk Mostar városáig, immáron ismét Bosznia-Hercegovinában. Este felfedezzük a várost amelyet már biztos sokan láttatok, a Dinara csúcsmászást pedig egy-egy helyi fogással és ízletes italokkal próbáljuk óvatosan megünnepelni. Túratáv: 16,5 km, szint: 1295 méter fel/le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: szállóban. 
 • 3. nap Mostar, Tjentište, Prijevor, Trnovačko-tó (1517 m)

  3
  Korai ébredés után gyorsan összepakolunk, majd egy jó 2 órás, vadregényes utazás vár ránk a Sutjeska Nemzeti Park csodálatos kulisszái közé. Útközben Bosznia-Hercegovina gyönyörű hegyvidékeit szeljük át, majd a távolban egyszer csak már feltűnik az ország legmagasabb csúcsa, a 2386 méteres Maglić. Utazásunk utolsó szakasza egy kátyús erdei úton vezet majd Prijevorig, innen veszi majd kezdetét első napi, nem túl megerőltető túránk. Kemping felszerelésünket és két napi elemózsiánkat bekészítve indulunk el a Trnovačko-tó felé, majd alig 1 órás túrázás után elhagyjuk Bosznia-Hercegovinát, és a zöldhatáron átlépünk Montenegró területére. Innen aztán már csak egy erős kaptató vár ránk, hogy megérkezzünk az 1517 méteren fekvő varázslatos tóig. Montenegró egyik legszebb magashegyi tava igazi paradicsom a kempingezőknek, így egy arra alkalmas helyen, közel a tóhoz mi is felállítjuk sátrainkat, majd főzőcskézéssel, fürdéssel, vagy épp helyi alkoholos italok mérsékelt fogyasztásával üthetjük el időnket. A naplemente fényeit már a tó partján ülve élvezhetjük, miközben az utolsó napsugarak vörösre festik a fölöttünk magasodó Maglić mészkő óriását. Időben lefekszünk, mert következő nap hajnalán már a csúcs felé fogunk tartani. Szállás: kempingben, saját sátorban. Túratáv: 6,5 km, menetidő: 3 óra, szintkülönbség: 150 méter fel, 300 méter le.
 • 4. nap Trnovačko-tó (1517 m), Maglić (2386 m), Prijevor, Szarajevó

  4
  Kemény napunk lesz, így szokás szerint korán kezdünk. Hajnali reggeli és gázfőzős kávé után a csúcstámadáshoz szükséges cuccokkal elindulunk a Maglić tömbje felé. Először megkerüljük a tavat, majd egy meredek, csúszós, kellemetlen törmeléklejtőn másfél-két órás kaptató után érünk fel a hegycsúcsunk felé vezető gerincre. Az izzasztő emelkedőn cserébe egyre inkább kirajzolódik az alattunk elterülő Trnovačko-tó szív alakja. Már első nagyobb pihenőnknél csodálatos panoráma vár ránk, hiszen belátjuk majd a montenegrói határvidék legszebb hegyeit, de szép idő esetén ellátunk majd egészen a Durmitor tömbjéig is. A túraösvény innentől már megszelídül, így kisebb-nagyobb emelkedők és csodálatos kilátások után érkezünk meg a Maglić alatti utolsó szakaszra. Itt elrakjuk túrabotjainkat, hiszen egy kb. 20 méteres szakaszon kezünket is használni kell a sziklás részen, ám innen már csak pár perc séta, hogy mi is Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsán álljunk. Pihenő, piknik és rengeteg fotó után aztán visszaindulunk a Trnovačko-tó felé, ahová a kora délutáni órákban érkezünk majd meg. Rövid pakolás és ebédszünet után aztán visszaindulunk Prijevor parkolóáig, és elbúcsúzunk ettől a varázslatos vidéktől. Kisbuszunk már várni fog ránk, amivel aztán ismét egy 2-3 órás transzfer vár ránk Szarajevóig. Este már a fővárosban koccinthatunk sikeres csúcstámadásunk után. Szállás: szállóban. Túratáv: 23-25 km, szint: 1250 méter fel, 1000 méter le, menetidő: 8-10 óra.
 • 5. nap Szarajevó

  Reggel kicsekkolunk, majd szabadprogram keretében bejárjuk Szarajevó hangulatos fővárosát. Ebédre még megeszünk egy helyi fogást, végül kora délután már úton leszünk Magyarország felé, ahová várhatóan 7-8 óra utazás után, az esti órákban érkezünk csak meg.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt kisbusszal végig a program során, 
- a szállásokat szállóban vagy apartmanban, 3 éjszakára, 2-3 ágyas szobákban,
- a kempingezés díját 1 éjszakára és a nemzeti park belépőt a Sutjeska Nemzeti Parkban,
- a programban szereplő kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást és a belépők árát,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Budapestről bérelt kisbusszal fogunk utazni először Horvátországba, majd Bosznia-Hercegovinába. A kisbuszt a túravezető fogja vezetni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A program teljesítéséhez komolyabb hegymászó tudásra nincs szükség, azonban aktív program lévén egy sportos erőnléttúrázási tapasztalat és a megfelelő kitartás elengedhetetlen!

1. nap: A túra közepes nehézségű, de a terep eléggé nehéz, sziklás, néhol kapaszkodni kell.

2. nap: A túra közepes nehézségű, viszont hosszú és árnyék egyáltalán nincs. Fontos a sok víz, és a kitartás.

3. nap: A túra maga nem túl megerőltető, ám egy 6 km-es szakaszon a hátunkon kell vinni a teljes túrafelszerelést, élelmet és a kempingcuccokat is. Túlpakolni azonban nem kell a hátizsákot, 10-12 kg környékén bele kell, hogy férjen minden.

4. nap: A csúcsmászó nap fizikailag igen megerőltető, így a programra olyanok jelentkezését várjuk, akiknek nem jelent gondot az 1200 m szint teljesítése és a rövidebb, sziklán való mászás. A csúcs előtti szakasz igen meredek és „mászós”, ahol a kezünket is használni kell majd! A csúcstúra végén pedig ismét teljes felszereléssel kell majd 6 km-t túrázni a buszunkhoz.

Szállás

Starigrad, Mosztár, Szarajevó: belvárosi szállók, két-három ágyas, külön fürdőszobás szobákkal.
Trnovačko-tó: a Montenegróban fekvő tó partján kijelölt kemping van, melyet egy helyi természetvédelmi őr felügyel. A tóban lehet fürdeni, a kempinghez közel pedig több, a helyi viszonyoknak megfelelő pottyantós WC található. A kemping főépületében lehet sört, és egy-két egyéb apróságot kapni, ám az élelmet nekünk kell majd bevinni. A kempingezéshez szükséges felszereléseket megtalálod a "Felszerelés" rész alatt.

Terület

Bosznia-Hercegovina mind természetföldrajzi, mind társadalomföldrajzi szempontból rendkívül színes ország. Az ország északon alföldi jellegű, majd dél felé fokozatosan emelkednek az egyre magasabb, végül a 2000 méteres tengerszint feletti magasságot is meghaladó mészkőláncok. A hegyvidéket néhol jelentősebb kiterjedésű, lapos aljú, mezőgazdasági termelésre is alkalmas völgyek, úgynevezett poljek tagolják. Az éghajlat ennek megfelelően szintén igen változatos: míg északon kontinentális, addig délen mediterrán klíma uralkodik, amit helyenként a hegyvidéki klímájú területek szakítanak meg. A vízfelületek, mélykék tavak és türkizkék folyók éppúgy jellemzőek, mint a döbbenetesen kietlen és száraz vidékek. Nem kevésbé színes az ország történelme és lakóinak összetétele sem. Bosznia-Hercegovina mindig nagy birodalmak határterülete volt, ami egyrészt állandó – a közelmúltban is jelentkező – konfliktusok forrása, másrészt európai mértékkel mérve rendkívül színes társadalmi összetételt eredményezett. Mindez a mai napig meglátszik a városok képén. Ma az ország lakóinak közel fele muzulmán bosnyák, harmada ortodox szerb, ötöde katolikus horvát.

Időjárás

Boszniában és Horvátország szárazföldi részein általában forró és száraz a nyár, ám a hegyvidéki részeken változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 20-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul.

Felszerelés

A felszerelés alapelemei a következők:
- bejáratott, kényelmes túrabakancs,
- túrabot,
- kb. 55-60 literes hátizsák az utazáshoz és a kempingezéshez, 25-30 literes hátizsák az 1 napos túrákhoz,
- szél és vízálló sátor (nem Tesco-s fajta),
- hálózsák és 
polifoam (5-10 C fok komfortfokozatú),
- a főzéshez: gázfőző, edény, kanál, bicska, pohár,
- tisztálkodási szerek és gyógyszerek,
- fejlámpa (csere elemmelm, akkumulátor töltővel)
- napvédő krém és napszemüveg,
- szokásos túraruhák: esőkabát, nadrág, könnyű, jól száradó ruházat, fejfedő,
- vizespalack (2*2 liter víz szállításához).

Higiénia

Az alapvető higiéniai viszonyok nem rosszak, a vezetékes víz iható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

1. nap: az első napon hozzunk magunkkal szendvicseket, ám Starigradban be tudunk majd vásárolni, és vacsorázni is tudunk.
2. nap: menet közben megállunk egy nagyobb szupermarketben, így minden szükségest meg tudunk majd venni az első nagyobb túrához.
3-4.nap: A két napos túra előtt Mosztárban fogunk bevásárolni. A kempingezéshez lehet hozni valami főznivalót (tésztafélék pl.), ám természetesen hideg élelemmel is el lehet majd lenni. Friss víz lesz a kempingben, illetve általában sört és egy két apróságot lehet venni. saját magunknak hozott hozzávalókból csináljuk majd meg a csúcsmászáshoz szükséges szendvicseket. A csúcstúra után egy gyors főzésre lesz majd lehetőség, de Szarajevó felé és meg fogunk majd állni ha megéhezünk.

Pénz-ügy

Bosznia-Hercegovina hivatalos fizetőeszköze a konvertibilis márka, ami hazánkban gyakorlatilag nem váltható. A legtöbb helyen, étteremben, ajándékárusnál, boltban elfogadják az eurot, de ennek elfogadása vagy váltása nem kötelező rájuk nézve, így vásárlás vagy fogyasztás előtt tisztázni kell, hogy milyen fizetési módokat fogadnak el. Sok helyen, de nem mindenhol fogadnak el bankkártyákat. Érdemes euroban tartani a pénzt, mivel a konvertibilis márkát Bosznia-Hercegovinán kívül sehol nem váltják vissza. 1 euro = 1.95 konvertibilis márka (BAM). Pénzváltásra csak az első nap lesz mód!

Horvátországban a fizetőeszköz 2023. január 1. óta az euró. Az árak magasak, nyugat-európai színvonalúak. Egy átlagos vacsora 10-15 euró. Ajánlott költőpénz: kb. 150-200 euró/fő, de ez egyéni vérmérséklettől is függ. A boltok és vendéglátóipari egységek nagy többsége elfogad bank kártyát, de legyen nálunk készpénz is.

Belépők (tájékoztató árak):
Egyéb belépők: 20-30 euró összesen

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/horvatorszag
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bosznia-hercegovina

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják.

Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo + sport extra kiegészítés: 4.050 Ft/fő

Top + sport extra kiegészítés: 5.325 Ft/fő

Top extra + sport extra kiegészítés: 8.700 Ft/fő


Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 8.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   

Storno Kombi: 7.160Ft /fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.