2925 m - Muszala (Bulgária)

Szófiától a Vihrenen keresztül Bulgária legmagasabb csúcsáig

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria
A Balkán-félsziget középső és keleti részén található Bulgária kontinensünk egyik legérdekesebb országa. Miközben a keresztény világ egyik utolsó bástyája, már a kelet hangulata és kultúrája is jelen van, miközben természeti értékei egészen egyedülállók a térségben. A fapados járatokhoz igazított négy napos utunk alatt felkapaszkodunk tengerszemek között a Balkán legmagasabb csúcsára, a Muszalára, megmásszuk a Világörökség részeként számon tartott Vihren márvány óriását, és bejárjuk az ország legszebb túrájának tartott Hét-tó-völgyét. Szófián kívül megismerjük a szintén UNESCO Világörökségi listáján szereplő Rilai Kolostort is, hogy kapjunk egy kis kulturális ízelőt is a Bulgáriából! Irány Bulgária!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
1

 
Szófia, Rilai-kolostor, Stob, Bansko
 

A kora délutáni órákban érkezünk meg Szófiába, majd egyből dél felé vesszük az irányt és Rila településén Bulgária leghíresebb épületegyüttesét keressük fel. A Rilai-kolostort a bolgárok védőszentje Szent János alapította a X. században. Több uralkodó is gazdag adományokkal látta el a kolostort, ami többször elpusztult az évszázadok folyamán, de mindvégig a bolgár nemzeti kultúra egyik fontos központja maradt. A kolostor mai képét a XIX. században nyerte el, gazdagon díszített épületei Bulgária jelképévé tették. Miután bejártuk a kolostort és környékét, egy rövid utazás után újabb megállót tartunk, és egy óra alatt felfedezzük a Stob falucskája környéki híres homokkőpiramisokat is. Késő délután aztán a Rila-hegység egyik üdülőközpontjába, Banskóba tesszük át székhelyünket, ahol a következő 2 éjszakát töltjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Stob homokkőpiramisok túra táv: 4 km, szint 200 méter fel/le)

2

 
Bansko, Pirin Nemzeti Park, Vihren csúcs (2914 m)
 

Második napunkon máris egy kemény túrára indulunk, hiszen a Pirin-hegység legmagasabb pontjának, a Vihren csúcsúnak a meghódítására készülünk. A hegyvidék, illetve a központi részét magában foglaló nemzeti park az UNESCO világöröksége, a hegy főgerincét márvány alkotja. Káprázatos sziklavilág és panoráma vár ma ránk, no és persze sok emelkedő. Banskót korán reggel a kisbuszunkkal hagyjuk el, gyalogtúránk a Vihren-menedékháztól indul. Már itt is közel 2000 méteren járunk, de a csúcs még jó 1 kilométerrel van magasabban. Utunk rendületlenül emelkedik, jó 3 óra gyaloglás után érjük el a 2914 méter magas csúcsot, de a látvány mindenért kárpótol. Bulgária második legmagasabb, de talán leghíresebb csúcsának megmászása után a már ismerős úton ereszkedünk vissza a parkolóig, ahonnan kisbuszunkkal térünk vissza Banskóba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 11 kilométer; Szint: 1000 méter fel/le)

3

 
Bansko, Rila Nemzeti Park, Hét-tó-völgye, Borovec
 

Reggel elhagyjuk Banskót, és autóbuszunkkal a Rila-hegység lábáig, a Hét-tó völgy felvonójának parkolójáig megyünk, innen pedig felvonók segítségével jutunk fel 2000 méter körüli magasságba. Az itt található Rilski Ezero háztól indulnak a tavakat keresztbe-kasul behálózó túraútvonalak, melyek közül mi egy hosszabb, ám kétségkívül a leglátványosabb körtúrát fogjuk teljesíteni. A ház mellett törpefenyvesek között meredeken emelkedő részeken indulunk el, a gerincen haladva pedig hamarosan feltűnnek majd a völgyben fekvő csodálatos tavak is. A fotószünetek és egy kellemesen lankás szakasz után túraösvényünk ismét megindul felfelé, de ekkor már a tavak felé magasodó 2400 méter körüli hegycsúcsokat támadjuk meg, végigtúrázunk a gerincen elkészítve legjobb képeinket. A Hét-tó völgyének legszebb panorámája után újabb menedékház érintésével túrázunk vissza a felvonó felső állomásához, innen pedig a késő délutáni órákban visszaereszkedünk buszunkhoz. Fáradtan, de élményekben gazdagon érjük el Borovecben található szállásunkat, ahol 1 éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 16 km, szint: 700 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra)

4

 
Borovec, Muszala csúcs (2925 m), Szófia
 

Borovecből egész napos túrára indulunk a Rila-hegysébe, célunk az ország legmagasabb csúcsa, a 2925 méter magas Muszala, amely a Balkán csúcsai túrasorozat legmagasabb tagja is egyben. Utunk első szakaszát sífelvonóval tesszük meg. A felvonó pillanatok alatt 2369 méter tengerszint feletti magasságig repít minket, miközben sűrű, vadregényes fenyvesek felett haladunk. A Jaszterbec-turistaháztól komoly szintkülönbség leküzdése nélkül az erdőhatár felett túrázva érjük el a Muszala-menedékházat. Itt rövid pihenőt tartunk, majd a csúcshódítás következik. (Akik elfáradtak, a menedékháznál megvárhatják a csoportot.) Innen válik csak igazán magashegyivé az utunk: a talaj sziklává változik, és egyre meredekebben vezet felfelé. 2715 méteres magasságban érjük el a Ledeneto-tengerszemet, melynek jelentése Jeges-tó. Nevét onnan kapta, hogy jégtakarója még a legmelegebb nyarak alkalmával sem olvad fel teljesen. Továbbhaladva már a csúcsrégióba érünk, és nemsokára felkapaszkodunk a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsára, a Muszalára, ahol fantasztikus panoráma fogad minket. Rövid pihenő után a már ismert úton térünk vissza a menedékházhoz, majd a parkolóba. Innen nincs más hátra, minthogy Szófia felé vesszük az irányt. Ha időnk engedi, vacsorázunk egyet, majd kimegyünk a reptérre és megkezdjük hazautunkat. Ellátás: reggeli. (Táv: 12 kilométer; Szint: 600 méter fel és le.)

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés