Bejelentkezés

Best of Bulgária

Szófiától a Vihrenen keresztül Bulgária legmagasabb csúcsáig, a legszebb túrákkal kiegészítve

A Balkán-félsziget középső és keleti részén található Bulgária kontinensünk egyik legérdekesebb országa. Miközben a keresztény világ egyik utolsó bástyája, már a kelet hangulata és kultúrája is jelen van, miközben természeti értékei egészen egyedülállók a térségben. A fapados járatokhoz igazított nyolc napos utunk alatt felkapaszkodunk tengerszemek között a Balkán legmagasabb csúcsára, a Muszalára, megmásszuk a Világörökség részeként számon tartott Vihren márvány óriását, és bejárjuk az ország legszebb túrájának tartott Hét-tó-völgyét, sőt, a szintén híres Malyovitsa csúcsot sem hagyjuk ki ha már a Rila-hegységben járunk. Szófián kívül megismerjük a szintén UNESCO Világörökségi listáján szereplő Rilai Kolostort is, hogy kapjunk egy kis kulturális ízelőt is a Bulgáriából, záráskéntpedig az alig ismert Vratsa Balkán Természetvédelmi Terület hegycsúcsai nyújtanak majd felejthetetlen élményt. Bulgária talán 5 legizgalmasabb, sokak szerint legszebb túrája vár rád az egy hét alatt, ha készen állsz, akkor örök emlékekkel fogsz hazatérni a Balkán elfeledett országából!
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Szófia

  A repülőgépünk érkezése után egyből a Szófiában található szállásunkra utazunk, ahonnan programunk indul, és ahol 2 éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: apartmanban/panzióban.
 • 2. nap Szófia, Vratsa Balkán Természetvédelmi Terület, Borov Kamak-vízesés, Beglička Mogila (1470 m), Szófia

  3
  A mai napon kezdésnek a Szófiától alig 1 órára fekvő Balkán-hegység Vratsa környéki alig ismert, mégis varázslatos részét fedezzük fel. A délelőttöt Szófia belvárosának felfedezésével töltjük, hiszen a legszebb fények miatt csak dél körül indulunk el túrázni, amikor is Zgorigrad kisvárosig utazunk buszainkkal, majd a Borov Kamak-vízesés felé kiépített ösvényen közelítjük meg a hegység legnagyobb vízesését, amely 50 méter magasról zúdul alá. Ezután már egyenes út vezet minket a hegység legmagasabb pontjára, az 1470 méteres Beglička mogila csúcsára. Tiszta időben nem csak Szerbia magashegyei lesznek jól láthatók, hanem a Balkán-hegység keleti irányba húzódó végtelen vonulata és a korábban megismert Rila-hegység csúcsai is beazonosíthatóak lesznek. Körtúránk végeztével visszabuszozunk Szófiába, majd egy kedves kis étterem finom bolgár boraival megtartjuk ismerkedési estünket. Túratáv: 12-13 km, szint: 600 m, menetidő: 4-5 óra.
 • 3. nap Szófia, Rilai-kolostor, Stob, Bansko

  2
  Reggel elhagyjuk Szófiát és Bansko fel vesszük az irányt, útközben pedig Rila településén Bulgária leghíresebb épületegyüttesét keressük fel. A Rilai-kolostort a bolgárok védőszentje Szent János alapította a X. században. Több uralkodó is gazdag adományokkal látta el a kolostort, ami többször elpusztult az évszázadok folyamán, de mindvégig a bolgár nemzeti kultúra egyik fontos központja maradt. A kolostor mai képét a XIX. században nyerte el, gazdagon díszített épületei Bulgária jelképévé tették. Miután bejártuk a kolostort és környékét, egy rövid utazás után újabb megállót tartunk, és egy óra alatt felfedezzük a Stob falucskája környéki híres homokkőpiramisokat is. Késő délután érkezünk meg a Pirin-hegység túraközpontjába, Banskóba. Stob homokkőpiramisok túratáv: 4 km, szint 200 méter fel/le.
 • 4. nap Bansko, Pirin Nemzeti Park, Vihren csúcs (2914 m), Bansko

  4
  Negyedik napunkon már egy kemény túrára indulunk, hiszen a Pirin-hegység legmagasabb pontjának, a Vihren csúcsúnak a meghódítására készülünk. A hegyvidék, illetve a központi részét magában foglaló nemzeti park az UNESCO Világöröksége, a hegy főgerincét márvány alkotja. Káprázatos sziklavilág és panoráma vár ma ránk, no és persze sok emelkedő. Banskót korán reggel a kisbuszunkkal hagyjuk el, gyalogtúránk a Vihren-menedékháztól indul. Már itt is közel 2000 méteren járunk, de a csúcs még jó 1 kilométerrel van magasabban. Utunk rendületlenül emelkedik, jó 3 óra gyaloglás után érjük el a 2914 méter magas csúcsot, de a látvány mindenért kárpótol. Bulgária második legmagasabb, de talán leghíresebb csúcsának megmászása után a már ismerős úton ereszkedünk vissza a parkolóig, ahonnan kisbuszunkkal térünk vissza Banskóba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 11 kilométer; Szint: 1000 méter fel/le)
 • 5. nap Bansko, Rila Nemzeti Park, Hét-tó-völgye, Borovec

  3
  Reggel elhagyjuk Banskót, és kisbuszunkkal a Rila-hegység lábáig, a Hét-tó völgy felvonójának parkolójáig megyünk, innen pedig felvonók segítségével jutunk fel 2000 méter körüli magasságba. Az itt található Rilski Ezero háztól indulnak a tavakat keresztbe-kasul behálózó túraútvonalak, melyek közül mi egy hosszabb, ám kétségkívül a leglátványosabb körtúrát fogjuk teljesíteni. A ház mellett törpefenyvesek között meredeken emelkedő részeken indulunk el, a gerincen haladva pedig hamarosan feltűnnek majd a völgyben fekvő csodálatos tavak is. A fotószünetek és egy kellemesen lankás szakasz után túraösvényünk ismét megindul felfelé, de ekkor már a tavak felé magasodó 2400 méter körüli hegycsúcsokat támadjuk meg, végigtúrázunk a gerincen elkészítve legjobb képeinket. A Hét-tó völgyének legszebb panorámája után újabb menedékház érintésével túrázunk vissza a felvonó felső állomásához, innen pedig a késő délutáni órákban visszaereszkedünk buszunkhoz. Fáradtan, de élményekben gazdagon utazunk tovább Borovecbe, ahol az utolsó 3 éjszakánkat töltjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 16 km, szint: 700 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra)
 • 6. nap Borovec, Muszala csúcs (2925 m), Borovec

  3
  Ezen a napon Borovecből egész napos túrára indulunk a Rila-hegységbe, célunk az ország legmagasabb csúcsa, a 2925 méter magas Muszala, amely a Balkán csúcsai túrasorozat legmagasabb tagja is egyben. Utunk első szakaszát sífelvonóval tesszük meg. A felvonó pillanatok alatt 2369 méter tengerszint feletti magasságig repít minket, miközben sűrű, vadregényes fenyvesek felett haladunk. A Jaszterbec-turistaháztól komoly szintkülönbség leküzdése nélkül az erdőhatár felett túrázva érjük el a Muszala-menedékházat. Itt rövid pihenőt tartunk, majd a csúcshódítás következik. (Akik elfáradtak, a menedékháznál megvárhatják a csoportot.) Innen válik csak igazán magashegyivé az utunk: a talaj sziklává változik, és egyre meredekebben vezet felfelé. 2715 méteres magasságban érjük el a Ledeneto-tengerszemet, melynek jelentése Jeges-tó. Nevét onnan kapta, hogy jégtakarója még a legmelegebb nyarak alkalmával sem olvad fel teljesen. Tovább haladva már a csúcsrégióba érünk, és nemsokára felkapaszkodunk a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsára, a Muszalára, ahol fantasztikus panoráma fogad minket. Rövid pihenő után a már ismert úton térünk vissza a menedékházhoz, majd a parkolóba. Borovecben egy hangulatos étteremben beszéljük meg a csúcsmászás tapasztalatait. Ellátás: reggeli. (Táv: 12 kilométer; Szint: 600 méter fel és le.)
 • 7. nap Borovec, Malyovitsa (2729 m), Borovec

  4
  Utolsó nagy túránkra indulunk, amely sokak szerint egész Bulgária leglátványosabb egy napos túrája. Ekkor ugyan már túl leszünk a Muszala mászáson és a Hét-tó-völgye túrán, ám a mai napon igyekszünk még egy újabb arcát megmutatni a fenséges Rila-hegységnek. Túránkat az 1770 méter magasan fekvő Malyovitsa síközpont melletti réten kezdjük, ide alig fél óra alatt fogunk felbuszozni Borovecből. Az első szakaszon szelíd emelkedők várnak ránk és alig 1 óra után érjük el az 1962 méteren épült Malyovitsa-menedékházat, ahol ihatunk egy kávét, teát, tízóraizunk, majd folytatjuk utunkat a Malyovitsa északi völgykatlanában. A meredekebb szakaszok majd csak ezután kezdődnek, több kilátópontot érintve, szerpentines szakaszokon jutunk fel először a Deer Lake taváig 2465 méteren, innen pedig az utolsó szakaszon, már igazi magashegyi körülmények között közelítjük meg a Rila egyik legimpozánsabb csúcsát, a 2729 méteres Malyovitsát. Tiszta idő esetén a panoráma lenyűgöző, a Rila nyugati felének hatalmas csúcsai lesznek láthatóak, mint pl. a Kis-Malyovitsa (2610 m), a Deer Peak (2654 m), vagy az Orlovets (2686 m) A csúcsfotók után elindulunk lefelé, és a várhatóan 4 órás felfelé túrázás után lefelé úton már alig 2 és fél óra alatt visszaérünk a parkolóba, majd boroveci szállásunkra. Túratáv: 13 km, szint: 959 méter, menetidő: 7-8 óra. Szállás: panzióban, reggelivel.
 • 8. nap Borovec, Szófia

  A mai napra szervezettt programunk nincsen, transzfer a szófiai nemzetközi repülőtérre, majd hazautazás Budapestre.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt busszal Bulgárián belül, végig a program során,
- a szállást szállodában vagy apartmanszálláson 3 éjszakára, két ágyas szobákban,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát,
- a biztosítást és a belépőket,
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 420 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utazásunkhoz ajánlott repülési menetrendet a minimális létszám elérése után tesszük közzé.

A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést. Útjainkhoz a repülőjegyet egyénileg is megvásárolhatod, de igény szerint partnerünkkel készítünk számodra az úthoz illeszkedő repülőjegy-foglalást.

Azokban az esetekben, ahol fapados légitársaság járatainak igénybevétele az ajánlott, a jegyet egyénileg tudod megvenni adott társaság honlapján keresztül.

Jelen utazásunk indulása még nem garantált (még nem értük el a minimális utaslétszámot), ezért a repülőjegy megvásárlását nem ajánljuk.

Utazás

Repülővel utazunk Bulgáriába, onnan helyileg bérelt kisbuszokkal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Vihren-csúcs, Pirin-hegység: Legnehezebb túránk, sziklás, időnként kitett ösvényekkel, amik jó mozgáskoordinációt, túrázási tapasztalatot igényelnek. A túrán jelentős emelkedők és meredek ereszkedések is vannak, de technikai felszerelésre sehol sincs szükség. Jegesedés vagy rossz idő esetén a túra útvonala változhat, ezért a táv és a szintemelkedés is az előre leírtakhoz képest megváltozhat. Rövidítésre nincs mód, de ajánlunk alternatív kirándulást azoknak, akik nem vállalják ezt a napot. Bakancs és túrabot szükséges.  

Rilai Hét-tó-völgy, Rila-hegység: Szép magashegyi túra, köves ösvényeken, amik sehol nem kitettek, alattunk nagy mélység sehol sincs. Többször megállunk pihenni, de rövidítésre nincs mód. A túrán jelentős a szintemelkedés, bakancs és túrabot szükséges. 

Muszala-csúcs, Rila-hegység: Ugyan itt megyünk a legmagasabbra, a másik két magashegyi túránknál könnyebb, mert kevesebb szintemelkedés található rajta, ám még így sem elhanyagolható. Az ösvény köves, sziklás, néhol kitett, bakancs és túrabot szükséges. Rövidítésre van lehetőség.

Szállás

Szállásunk Banskóban és Borovecben hangulatos és színvonalas apartmanokban vagy szállodákban, 2 ágyas, külön fürdőszobás szobákban lesz. 

Ország

Bulgária a Balkán-félsziget szívében elhelyezkedő, hazánknál valamivel nagyobb területű, ám kisebb népességű állam. Az ország északi határát a Duna képezi. A lösszel borított, hullámos felszínből emelkedik ki a kelet-nyugat csapásirányú Balkán-hegység, melynek déli előterében számtalan medence található (Pl.: Szófiai-medence, Kazanlaki-medence). Bulgária legnagyobb alföldje a Marica-alföld, mely a híres bolgár kertészet szülőhazája. Az ország déli része igazi vadregényes magashegységek vidéke: itt található a Rodope, a Rila és a Pirin hegység, melyek a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsait hordozzák. Az ország keleti határát a Fekete-tenger alkotja, homokos strandjai egész Európa szerte híresek. Utunk során majd minden tájegységet érintünk, így igen változatos utazásra van kilátásunk! Bulgária 7,5 millió lakosának 83%-a bolgár, 9%-a török, 5%-a cigány – ám a hivatalos adatoknál valószínűleg nagyobb a kisebbségek aránya. A lakosságnak mintegy 15-20%-a muzulmán (törökök és pomákok – muzulmán bolgárok) míg a 80-85%-a ortodox keresztény.

Időjárás

Bulgária éghajlata mediterrán jellegű, így meleg, száraz időre számíthatunk. A hegyvidékek éghajlata szeszélyes, akár nyáron is elképzelhető hideg idő, sőt a Vihren vagy a Muszala csúcsokon akár hó is lehet. Így alapvetően nyári ruhákkal kell készülni, de a hosszú nadrág, polár felső és esőkabát is elengedhetetlen!

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Bulgária higiéniai viszonyai a mai napra már közel megegyeznek Magyarországéval. „A ne igyunk vizet és ne együnk gyümölcsöt” már a múlté, de az elővigyázatosság továbbra is fontos, nézzük meg hova ülünk be étkezni és ugyanúgy mossuk meg a helyben vásárolt zöldséget, gyümölcsöt ahogy otthon is tennénk, Ha van rá mód, vásároljunk ásványvizet (szinte mindenhol van rá mód).  A „tappancsos” vagy „gugolós” wc-k továbbra is elterjedtek, de szállásink már angol WC-kkel vannak felszerelve.

Élelem

Az utazás alatt három bőséges, általában svédasztalos reggeli vár ránk szállásainkon. Minden szállás közelében van étterem, így a vacsoráinkat ott tudjuk majd eltölteni. Vásárlásra a városlátogatások közben van lehetőség, így az egász napos túrákra szükséges élelmiszereket a helyszínen is meg tudjuk várásolni.

Pénz-ügy

Érdemes euróban hozni a költőpénzt, amit a helyszínen fogunk átváltani az ország hivatalos fizetőeszközére a levára. 1 leva = 155-160 Ft.

Várható kiadások:
- Hét-tó völgye felvonó: 40-50 leva/fő
- Borovec felvonó: kb. 30 leva/fő

Az árak a hazaihoz hasonlóak, illetve kissé alacsonyabbak.

Vám

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Bulgáriába.

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, ez persze légitársaságonként változhat. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz 

A Bulgáriában használt kisbuszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. 
A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! 


A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra: 4.440 Ft/fő
Air & Cruise Extra  + sport extra: 6.840 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 4.760 Ft/fő  (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.