Bejelentkezés

Best of Bulgária

Szófiától a Vihrenen keresztül Bulgária legmagasabb csúcsáig, a legszebb túrákkal kiegészítve

A Balkán-félsziget középső és keleti részén található Bulgária kontinensünk egyik legérdekesebb országa. Miközben a keresztény világ egyik utolsó bástyája, már a kelet hangulata és kultúrája is jelen van, miközben természeti értékei egészen egyedülállók a térségben. A fapados járatokhoz igazított nyolc napos utunk alatt felkapaszkodunk tengerszemek között a Balkán legmagasabb csúcsára, a Muszalára, megmásszuk a Világörökség részeként számon tartott Vihren márvány óriását, és bejárjuk az ország legszebb túrájának tartott Hét-tó-völgyét, sőt, a szintén híres Malyovitsa csúcsot sem hagyjuk ki ha már a Rila-hegységben járunk. Szófián kívül megismerjük a szintén UNESCO Világörökségi listáján szereplő Rilai Kolostort is, hogy kapjunk egy kis kulturális ízelőt is a Bulgáriából, záráskéntpedig az alig ismert Vratsa Balkán Természetvédelmi Terület hegycsúcsai nyújtanak majd felejthetetlen élményt. Bulgária talán 5 legizgalmasabb, sokak szerint legszebb túrája vár rád az egy hét alatt, ha készen állsz, akkor örök emlékekkel fogsz hazatérni a Balkán elfeledett országából!
Időpontok
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Szófia

  A repülőgépünk érkezése után egyből a Szófiában található szállásunkra utazunk, ahonnan programunk indul, és ahol 2 éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: apartmanban/panzióban.
 • 2. nap Szófia, Vratsa Balkán Természetvédelmi Terület, Borov Kamak-vízesés, Beglička Mogila (1470 m), Szófia

  3
  A mai napon kezdésnek a Szófiától alig 1 órára fekvő Balkán-hegység Vratsa környéki alig ismert, mégis varázslatos részét fedezzük fel. A délelőttöt Szófia belvárosának felfedezésével töltjük, hiszen a legszebb fények miatt csak dél körül indulunk el túrázni, amikor is Zgorigrad kisvárosig utazunk buszainkkal, majd a Borov Kamak-vízesés felé kiépített ösvényen közelítjük meg a hegység legnagyobb vízesését, amely 50 méter magasról zúdul alá. Ezután már egyenes út vezet minket a hegység legmagasabb pontjára, az 1470 méteres Beglička mogila csúcsára. Tiszta időben nem csak Szerbia magashegyei lesznek jól láthatók, hanem a Balkán-hegység keleti irányba húzódó végtelen vonulata és a korábban megismert Rila-hegység csúcsai is beazonosíthatóak lesznek. Körtúránk végeztével visszabuszozunk Szófiába, majd egy kedves kis étterem finom bolgár boraival megtartjuk ismerkedési estünket. Túratáv: 12-13 km, szint: 600 m, menetidő: 4-5 óra.
 • 3. nap Szófia, Rilai-kolostor, Stob, Bansko

  2
  Reggel elhagyjuk Szófiát és Bansko fel vesszük az irányt, útközben pedig Rila településén Bulgária leghíresebb épületegyüttesét keressük fel. A Rilai-kolostort a bolgárok védőszentje Szent János alapította a X. században. Több uralkodó is gazdag adományokkal látta el a kolostort, ami többször elpusztult az évszázadok folyamán, de mindvégig a bolgár nemzeti kultúra egyik fontos központja maradt. A kolostor mai képét a XIX. században nyerte el, gazdagon díszített épületei Bulgária jelképévé tették. Miután bejártuk a kolostort és környékét, egy rövid utazás után újabb megállót tartunk, és egy óra alatt felfedezzük a Stob falucskája környéki híres homokkőpiramisokat is. Késő délután érkezünk meg a Pirin-hegység túraközpontjába, Banskóba. Stob homokkőpiramisok túratáv: 4 km, szint 200 méter fel/le.
 • 4. nap Bansko, Pirin Nemzeti Park, Vihren csúcs (2914 m), Bansko

  4
  Negyedik napunkon már egy kemény túrára indulunk, hiszen a Pirin-hegység legmagasabb pontjának, a Vihren csúcsúnak a meghódítására készülünk. A hegyvidék, illetve a központi részét magában foglaló nemzeti park az UNESCO Világöröksége, a hegy főgerincét márvány alkotja. Káprázatos sziklavilág és panoráma vár ma ránk, no és persze sok emelkedő. Banskót korán reggel a kisbuszunkkal hagyjuk el, gyalogtúránk a Vihren-menedékháztól indul. Már itt is közel 2000 méteren járunk, de a csúcs még jó 1 kilométerrel van magasabban. Utunk rendületlenül emelkedik, jó 3 óra gyaloglás után érjük el a 2914 méter magas csúcsot, de a látvány mindenért kárpótol. Bulgária második legmagasabb, de talán leghíresebb csúcsának megmászása után a már ismerős úton ereszkedünk vissza a parkolóig, ahonnan kisbuszunkkal térünk vissza Banskóba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 11 kilométer; Szint: 1000 méter fel/le)
 • 5. nap Bansko, Rila Nemzeti Park, Hét-tó-völgye, Borovec

  3
  Reggel elhagyjuk Banskót, és kisbuszunkkal a Rila-hegység lábáig, a Hét-tó völgy felvonójának parkolójáig megyünk, innen pedig felvonók segítségével jutunk fel 2000 méter körüli magasságba. Az itt található Rilski Ezero háztól indulnak a tavakat keresztbe-kasul behálózó túraútvonalak, melyek közül mi egy hosszabb, ám kétségkívül a leglátványosabb körtúrát fogjuk teljesíteni. A ház mellett törpefenyvesek között meredeken emelkedő részeken indulunk el, a gerincen haladva pedig hamarosan feltűnnek majd a völgyben fekvő csodálatos tavak is. A fotószünetek és egy kellemesen lankás szakasz után túraösvényünk ismét megindul felfelé, de ekkor már a tavak felé magasodó 2400 méter körüli hegycsúcsokat támadjuk meg, végigtúrázunk a gerincen elkészítve legjobb képeinket. A Hét-tó völgyének legszebb panorámája után újabb menedékház érintésével túrázunk vissza a felvonó felső állomásához, innen pedig a késő délutáni órákban visszaereszkedünk buszunkhoz. Fáradtan, de élményekben gazdagon utazunk tovább Borovecbe, ahol az utolsó 3 éjszakánkat töltjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Táv: 16 km, szint: 700 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra)
 • 6. nap Borovec, Muszala csúcs (2925 m), Borovec

  3
  Ezen a napon Borovecből egész napos túrára indulunk a Rila-hegységbe, célunk az ország legmagasabb csúcsa, a 2925 méter magas Muszala, amely a Balkán csúcsai túrasorozat legmagasabb tagja is egyben. Utunk első szakaszát sífelvonóval tesszük meg. A felvonó pillanatok alatt 2369 méter tengerszint feletti magasságig repít minket, miközben sűrű, vadregényes fenyvesek felett haladunk. A Jaszterbec-turistaháztól komoly szintkülönbség leküzdése nélkül az erdőhatár felett túrázva érjük el a Muszala-menedékházat. Itt rövid pihenőt tartunk, majd a csúcshódítás következik. (Akik elfáradtak, a menedékháznál megvárhatják a csoportot.) Innen válik csak igazán magashegyivé az utunk: a talaj sziklává változik, és egyre meredekebben vezet felfelé. 2715 méteres magasságban érjük el a Ledeneto-tengerszemet, melynek jelentése Jeges-tó. Nevét onnan kapta, hogy jégtakarója még a legmelegebb nyarak alkalmával sem olvad fel teljesen. Tovább haladva már a csúcsrégióba érünk, és nemsokára felkapaszkodunk a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsára, a Muszalára, ahol fantasztikus panoráma fogad minket. Rövid pihenő után a már ismert úton térünk vissza a menedékházhoz, majd a parkolóba. Borovecben egy hangulatos étteremben beszéljük meg a csúcsmászás tapasztalatait. Ellátás: reggeli. (Táv: 12 kilométer; Szint: 600 méter fel és le.)
 • 7. nap Borovec, Malyovitsa (2729 m), Borovec

  4
  Utolsó nagy túránkra indulunk, amely sokak szerint egész Bulgária leglátványosabb egy napos túrája. Ekkor ugyan már túl leszünk a Muszala mászáson és a Hét-tó-völgye túrán, ám a mai napon igyekszünk még egy újabb arcát megmutatni a fenséges Rila-hegységnek. Túránkat az 1770 méter magasan fekvő Malyovitsa síközpont melletti réten kezdjük, ide alig fél óra alatt fogunk felbuszozni Borovecből. Az első szakaszon szelíd emelkedők várnak ránk és alig 1 óra után érjük el az 1962 méteren épült Malyovitsa-menedékházat, ahol ihatunk egy kávét, teát, tízóraizunk, majd folytatjuk utunkat a Malyovitsa északi völgykatlanában. A meredekebb szakaszok majd csak ezután kezdődnek, több kilátópontot érintve, szerpentines szakaszokon jutunk fel először a Deer Lake taváig 2465 méteren, innen pedig az utolsó szakaszon, már igazi magashegyi körülmények között közelítjük meg a Rila egyik legimpozánsabb csúcsát, a 2729 méteres Malyovitsát. Tiszta idő esetén a panoráma lenyűgöző, a Rila nyugati felének hatalmas csúcsai lesznek láthatóak, mint pl. a Kis-Malyovitsa (2610 m), a Deer Peak (2654 m), vagy az Orlovets (2686 m) A csúcsfotók után elindulunk lefelé, és a várhatóan 4 órás felfelé túrázás után lefelé úton már alig 2 és fél óra alatt visszaérünk a parkolóba, majd boroveci szállásunkra. Túratáv: 13 km, szint: 959 méter, menetidő: 7-8 óra. Szállás: panzióban, reggelivel.
 • 8. nap Borovec, Szófia

  A mai napra szervezettt programunk nincsen, transzfer a szófiai nemzetközi repülőtérre, majd hazautazás Budapestre.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.