Bejelentkezés

Koszovó (aktív)

Európa legfiatalabb országának legszebb természeti látnivalói és két legmagasabb csúcsa

A Balkán csúcsai túrasorozat újabb állomása Koszovó apró országa, és az albán határ közelében megbuvó Velika Rudoka és Gjeravica legendás csúcsai. Európa legfiatalabb, nehéz sorsú országának, Koszovónak a megismerés talán kevésbé bakancslistás a szomszédaihoz képest, ám az alábecsült természeti látnivalókban senki sem fog csalódni. A varázslatos hegyvidékek szinte minden völgyben 2000 méter feletti vad hegycsúcsokat rejtenek, mindezek között pedig csodálatos magashegyi tavak és a Dínári-hegység egyedülálló panorámája vár majd ránk. Utunk során megismerkedünk az ország leghangulatosabb városával Prizrennel, a másik vidéki nagyvárossal, Pejával, de túrázunk majd a Rugova-völgy kulisszái között, és természetesen egy UNESCO Világörökség listáján szereplő kolostort is megnézünk. Koszovó csak arra vár, hogy végre Európa is felfedezze, legyünk mi az elsők között!

Időpontok

 • 2023. szeptember 06 → 10.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Pristina, Prizren

  Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg a pristinai repülőtérre, ahonnan programunk indul. Innen aztán bérelt kisbuszokkal Koszovó második legnagyobb városába, az alig 1 órára fekvő, hangulatos Prizrenbe utazunk. Időnk függvényében megnézzük az UNESCO VIlágörökséghez tartozó épületeket, majd sétánk után megvacsorázunk, s a belvárosi szállásunkon térünk nyugovóra. Szállás: szállodában, reggelivel.
 • 2. nap Prizren, Velika Rudoka (2658 m), Prizren

  4
  Hivatalosan ugyan továbbra is a Gjeravica Koszovó legmagasabb csúcsa, ám néhány éve a Šar-hegységben egy 2 méterrel magasabb csúcsot mértek be, ez a Velika Rudoka (2658 m), amelyet ezen a napon vesszük célba. Prizrentől kb. 1 órát buszozunk, majd 1500 méterről indítjuk a túrát, amely várhatóan 22 km lesz oda-vissza, és lesz benne 1200 méter körüli szintemelkedés. A túra alatt az alig ismert Šar-hegység egészen lenyűgöző világából kaphatunk egy kis ízelítőt, ehhez persze kemény kaptatókat kell leküzdeni, néhol pedig alig kijárt ösvényeket kell majd használnunk. A túra végén egy másik úton irány vissza először a parkoló, majd innen Prizren, ahol folytatjuk az ismerkedést a várossal és az éttermeivel. Túratáv: 21. 6 km, szint: 1200 méter, menetidő: 8-10 óra.
 • 3. nap Prizren, Mirusha-vízesések, Decan kolostor, Rugova-völgy, Liqenat-tó (1870 m), Peja

  3
  Második napunkat korán kezdjük, és kb. 1 óra utazás után már a Mirusha-völgyben leszünk. Méltán büszkék a koszovóiak az ország belsejében nyújtózó Mirusha Természeti Parkra, mely Koszovó egyik legszebb természeti képződménye. A játékos folyócska a maga vájta kanyonban egy pár kilométeres szakaszon 13 gyönyörű tavacskát képzett, amelyek között egy-egy vízesés található. Ezután Decan UNESCO világörökségi kolostorát keressük fel a délelőtt további részében. A decani kolostor ma is működik, a szerbek egyik legfontosabb történelmi zarándokhelye. Ebéd után aztán a Rugova-kanyon izgalmas világát fedezzük fel és melegítünk be a Gjeravica csúcstúrára. A Rugova-völgy egy 25 kilométer hosszúságú kanyon Koszovó északnyugati részén a Prokletije-hegységben, nem messze Szerbia és Montenegró határától. A hegyek között folyó szalagja kanyarog, a megéhező vándort pisztrángos várja. Friss és jó illatú a levegő, együtt lehet harapni a finom pisztránggal. Célunk a hegyek között megbúvó apró Liqenat-tó, így hát rövid, ám kaptatós túránk Koszovó talán legszebb tavához vezet majd minket. Itt élvezzük ki a legszebb délutáni fényeket. Rengeteg fotó után térünk vissza a Rugova-völgyön át Peja városába. A város igazi balkáni hangulatot tükröz, legkülönlegesebb épülete a bazár közepén álló Bajrakli mecset. Rugova-völgy - Liqenat-tó: 6,3 km táv, 580 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Peja, Gjeravica-tó, Gjeravica (2656 m), Peja

  4
  Hosszú és nehéz túranapunkon korán indulunk útnak. Bár nehezebb ösvény vár ránk, de a koszovói természeti tájak szépsége feledteti a hegymászás fáradalmait. Célunk Koszovó teteje, a Prokletije és a Dinári-hegység vonulatának második legmagasabb orma, a 2656 méteres Gjeravica hegycsúcs lesz. A Decan-völgyből induló túránk igazi magashegységi tájakon vezet, különleges sziklaalakzatok, pásztorszállások, gyönyörű gerincek, csillámló tavak között, köztük a Gjeravica-tó, mely az Erenik-folyó forrásánál vár majd ránk. Ebéd után érünk fel a hatalmas csúcsra, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Prokletije hullámzó csúcsaira, át Albániába. Lassan ereszkedünk le a hegyről, a völgyben már vár a kisbuszunk. Este koszovói élményeinkre koccintunk rakival és finom ételekkel ünnepeljük itt tartózkodásunkat. Decan-völgy - Gjeravica (2656 m): 20,3 km táv, 1490 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Peja, Pristina

  1
  A mai napra szervezett programunk nincs, a nemzetközi járat indulásának függvényében visszaindulunk Pristina felé. Ha időnk engedi, akkor még egy kávét is megihatunk a főváros egy utcás belvárosában.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást Koszovóban bérelt busszal végig a program során,
- 4 éjszaka szállást belvárosi, jó minőségű szállodákban, 2 ágyas szobákban, 2 reggelivel,
- a külön terepjárók használatát a Gjeravica túra megközelítéséhez,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és magyar nyelvű túravezetést az út során.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát,
- a biztosítást, és az esetleges védőoltások árát,
- a belépőket, 
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Wizz Air Bécs-Pristina járatával érhető el, amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

A jelenlegi (02.09.) Wizz Air menetrend:
2023.09.06. W6 2883 Bécs - Pristina 12:50 - 14:35
2023.09.10. W6 2884 Pristina - Bécs 15:10 - 16:55

Repülőjegyed vásárlása során kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Koszovó, Pristina reptérig repülővel, majd Koszovón belül pedig helyben bérelt busszal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az egyéni kiutazások függvényében a létszám kis mértékben emelkedhet. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az utazáson két kifejezetten nehéz magashegyi túra vár majd ránk (Velika Rudoka (2658 m) és a Gjeravica-csúcs (2656 m) – Koszovó legmagasabb csúcsai). Készüljünk fel, hogy a terep sokszor sziklás, görgeteges (Dinári-hegység kőzete mészkő, ezért a domborzatát karsztos felszíni formák uralják). Legyen megfelelő, kényelmes, bokát jól tartó cipőnk és a tűző napsütés ellen is készüljünk fel. A turistautak európai minőségűek, de azért ez a Balkán. Ösvényünk jól kijárt útvonal, de néha nagyobb akadályokkal (szikla, görgeteglejtő) is találkozhatunk, túrajelek néha elvesznek, de végig biztonságos terepen halad minden útvonal. A legnagyobb napi szintkülönbség 1200 méter környékén lesz, így ha nem túráztál még ennyit, vagy hasonlót soha, nem ajánljuk ezt a túrát! Vízvételi lehetőség és menedékház az úton nincs. Visszafordulási lehetőség van, ugyanazon az úton jövünk vissza mindkét nap, mint amin odafele megyünk.

Szállás

Szálláshelyünk először Koszovó leghangulatosabb városában, Prizren lesz, majd a Rugova-völgy bejáratánál, Peja településen belvárosi szállodákban. A szobák legtöbb esetben 2 ágyasak. Minden szobának saját hideg-meleg vizes fürdőszobája van angol WC-vel. A szálláson étkezésre van lehetőség, két reggelit tartalmaz az utazás ára.

Ország

Az ENSZ és különböző európai nemzetközi szervezetek protektorátusaként létező balkáni Koszovó 10 877 négyzetkilométer területű. Fővárosa Pristina, ami légvonalban 561 kilométerre van Budapesttől. Koszovó (a név a Kosovo Polje vidék nevének lerövidült változata, melynek jelentése Rigómező (a szerb kos magyarul feketerigót jelent), a Szerbia, Macedónia és Albánia között elterülő, főként albánok lakta elsősorban hegyvidékes terület. Szerbia részeként 1989-ig belső önkormányzattal rendelkezett, de akkor integrálták Szerbiába. A 90-es évek végén azonban egyre jobban követelte az önrendelkezési jogát, kikiáltotta függetlenségét amit a szerbek véres megtorlása követett. A NATO a szerbek vérengzésének megállítására 1999-ben légitámadást intézett Jugoszlávia ellen, majd katonai erővel megszállták Koszovót, ahol jelenleg az ENSZ felhatalmazásával nemzetközi (főként NATO) békefenntartó erők állomásoznak. Koszovó gazdasága nem jelentős, a lakosság nagy része a folyóvölgyekben mezőgazdaságból, a hegyvidékes részeken pedig állattartásból él. Az ipara jelentéktelen, hiszen a szerb megtorlás szinte minden ipari létesítményt is tönkretett. Jelenleg a mezőgazdasági termelés feldolgozása, és újabban az egyes külföldi segélyekből alapított könnyűipar jellemzi az ipart. Az ország újjáépítése nehezen halad és erősen függ a külföldi segélyektől. A koszovói utakon nagy volt a forgalom, és lényegében minden bokorban egy kocsi parkol, szinte minden kilométerre jut egy benzinkút és egy autómosó. Itt illik hetente legalább egyszer kocsit mosatni, emiatt csillognak-villognak is a főként német használt autók. A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó. A belpolitikai eseményekre tekintettel a fővárosban, illetve Koszovó területén tüntetések fordulhatnak elő. Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma szinte elenyésző.

Időjárás

Koszovó területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni.

Felszerelés

Megfelelő minőségű túrafelszerelés erősen ajánlott, sőt kötelező, a néhol nehéz sziklás terep miatt: esőkabát, az utcai lábbeli mellé egy kényelmes, bokát jól tartó túracipő vagy bakancs, kényelmes hátizsák vagy utazótáska, amibe minden felszerelés belekerül, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, sapka, elem- vagy fejlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó. Kis hátizsák a napi programokhoz, túrára.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem rosszak, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas.

Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. 

Gyógyszerek: A szokatlan konyha, ízvilág és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat (bár nem jellemző). Az esetleges fertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény ajánlott. Továbbá lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli és izofolóia jó, ha kerül be a táskába. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben napvédő krém (lehetőleg víz- és homokálló), valamint Labello szükséges! Aki érzékenyebb mozgásokra különböző sportkrémeket csomagoljon.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Az utazásunkon két alkalommal bőséges reggelit fogunk kapni. Esténként egyénileg pedig kipróbálhatjuk a koszovói konyha legjobb fogásait és Koszovó borainak bármelyikét.

Ezeken felül természetesen lesz egyéb éttermek illetve boltok is, ahol fel tudjuk majd tölteni készleteinket. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

Az éttermekben nagyon ritkán fordul elő, hogy becsapják a külföldi utazót. A kiszolgálás színvonala kb. olyan, mint a szomszédos országokban. A vendéglőkben, bárokban, kávézókban 10% borravalót szokás adni. Ételek ízletesek: szerb és török konyha keveréke.

Pénz-ügy

Koszovó fizetőeszköze az euró. Mindenképp hozz készpénzt magaddal. A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták, de a hegyekben azonban bizonytalan így pénzhez jutni. Költőpénznek nagyjából napi kb. 10.000-15.000 Ft-nak megfelelő Euro-t ajánlunk. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, összességében annyit hozz, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, azaz szokásos kiadások esetén).

Vám

Magyar állampolgárok részére belépéshez Koszovóba nem szükséges vízum, csak az utazás ideje alatt érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az Európában szokásos vámszabályok érvényesek.

Csomag

A Wizzair fapados járatainál érdemes figyelembe venni, hogy a fedélzetre felvihető ingyenes kézipoggyász kis méretű lehet csak, ám okos pakolással a 4 napos túránkat minimális felszereléssel is tudod teljesíteni. Részleteket az alábbi honlapon:

https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/poggyasz#/

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra: 6.450 Ft/fő
Air & Cruise Top Extra + sport extra: 9.900 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 8.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 7.160 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Péter

"Az előzetes várakozásaimnak abszolút megfelelt az út. A leírásban szereplő kitétel (miszerint a hosszú, fárasztó túrákat nem jól viselő személyek ne jelentkezzenek erre a programra) számomra hívószó volt, ehhez járult még hozzá a kisebb (8 fő) létszám. Az ehhez hasonló kondíciójú túrákon máskor is szívesen részt vennék."

Szabolcs

"Összességében nagyon jól éreztem magamat, a túrák szépek, izgalmasak és kellően aktívak voltak! Igen javasolnám ismerőseimnek ezt az utat, akik gyönyörű hegyeket és aktív túrákat keresnek!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.