Bejelentkezés

Koszovó (aktív)

Európa legfiatalabb országának legszebb természeti látnivalói és két legmagasabb csúcsa

A Balkán csúcsai túrasorozat újabb állomása Koszovó apró országa, és az albán határ közelében megbuvó Velika Rudoka és Gjeravica legendás csúcsai. Európa legfiatalabb, nehéz sorsú országának, Koszovónak a megismerés talán kevésbé bakancslistás a szomszédaihoz képest, ám az alábecsült természeti látnivalókban senki sem fog csalódni. A varázslatos hegyvidékek szinte minden völgyben 2000 méter feletti vad hegycsúcsokat rejtenek, mindezek között pedig csodálatos magashegyi tavak és a Dínári-hegység egyedülálló panorámája vár majd ránk. Utunk során megismerkedünk az ország leghangulatosabb városával Prizrennel, a másik vidéki nagyvárossal, Pejával, de túrázunk majd a Rugova-völgy kulisszái között, és természetesen egy UNESCO Világörökség listáján szereplő kolostort is megnézünk. Koszovó csak arra vár, hogy végre Európa is felfedezze, legyünk mi az elsők között!

Időpontok

 • 2023. szeptember 06 → 10.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Pristina, Prizren

  Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg a pristinai repülőtérre, ahonnan programunk indul. Innen aztán bérelt kisbuszokkal Koszovó második legnagyobb városába, az alig 1 órára fekvő, hangulatos Prizrenbe utazunk. Időnk függvényében megnézzük az UNESCO VIlágörökséghez tartozó épületeket, majd sétánk után megvacsorázunk, s a belvárosi szállásunkon térünk nyugovóra. Szállás: szállodában, reggelivel.
 • 2. nap Prizren, Velika Rudoka (2658 m), Prizren

  4
  Hivatalosan ugyan továbbra is a Gjeravica Koszovó legmagasabb csúcsa, ám néhány éve a Šar-hegységben egy 2 méterrel magasabb csúcsot mértek be, ez a Velika Rudoka (2658 m), amelyet ezen a napon vesszük célba. Prizrentől kb. 1 órát buszozunk, majd 1500 méterről indítjuk a túrát, amely várhatóan 22 km lesz oda-vissza, és lesz benne 1200 méter körüli szintemelkedés. A túra alatt az alig ismert Šar-hegység egészen lenyűgöző világából kaphatunk egy kis ízelítőt, ehhez persze kemény kaptatókat kell leküzdeni, néhol pedig alig kijárt ösvényeket kell majd használnunk. A túra végén egy másik úton irány vissza először a parkoló, majd innen Prizren, ahol folytatjuk az ismerkedést a várossal és az éttermeivel. Túratáv: 21. 6 km, szint: 1200 méter, menetidő: 8-10 óra.
 • 3. nap Prizren, Mirusha-vízesések, Decan kolostor, Rugova-völgy, Liqenat-tó (1870 m), Peja

  3
  Második napunkat korán kezdjük, és kb. 1 óra utazás után már a Mirusha-völgyben leszünk. Méltán büszkék a koszovóiak az ország belsejében nyújtózó Mirusha Természeti Parkra, mely Koszovó egyik legszebb természeti képződménye. A játékos folyócska a maga vájta kanyonban egy pár kilométeres szakaszon 13 gyönyörű tavacskát képzett, amelyek között egy-egy vízesés található. Ezután Decan UNESCO világörökségi kolostorát keressük fel a délelőtt további részében. A decani kolostor ma is működik, a szerbek egyik legfontosabb történelmi zarándokhelye. Ebéd után aztán a Rugova-kanyon izgalmas világát fedezzük fel és melegítünk be a Gjeravica csúcstúrára. A Rugova-völgy egy 25 kilométer hosszúságú kanyon Koszovó északnyugati részén a Prokletije-hegységben, nem messze Szerbia és Montenegró határától. A hegyek között folyó szalagja kanyarog, a megéhező vándort pisztrángos várja. Friss és jó illatú a levegő, együtt lehet harapni a finom pisztránggal. Célunk a hegyek között megbúvó apró Liqenat-tó, így hát rövid, ám kaptatós túránk Koszovó talán legszebb tavához vezet majd minket. Itt élvezzük ki a legszebb délutáni fényeket. Rengeteg fotó után térünk vissza a Rugova-völgyön át Peja városába. A város igazi balkáni hangulatot tükröz, legkülönlegesebb épülete a bazár közepén álló Bajrakli mecset. Rugova-völgy - Liqenat-tó: 6,3 km táv, 580 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Peja, Gjeravica-tó, Gjeravica (2656 m), Peja

  4
  Hosszú és nehéz túranapunkon korán indulunk útnak. Bár nehezebb ösvény vár ránk, de a koszovói természeti tájak szépsége feledteti a hegymászás fáradalmait. Célunk Koszovó teteje, a Prokletije és a Dinári-hegység vonulatának második legmagasabb orma, a 2656 méteres Gjeravica hegycsúcs lesz. A Decan-völgyből induló túránk igazi magashegységi tájakon vezet, különleges sziklaalakzatok, pásztorszállások, gyönyörű gerincek, csillámló tavak között, köztük a Gjeravica-tó, mely az Erenik-folyó forrásánál vár majd ránk. Ebéd után érünk fel a hatalmas csúcsra, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Prokletije hullámzó csúcsaira, át Albániába. Lassan ereszkedünk le a hegyről, a völgyben már vár a kisbuszunk. Este koszovói élményeinkre koccintunk rakival és finom ételekkel ünnepeljük itt tartózkodásunkat. Decan-völgy - Gjeravica (2656 m): 20,3 km táv, 1490 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Peja, Pristina

  1
  A mai napra szervezett programunk nincs, a nemzetközi járat indulásának függvényében visszaindulunk Pristina felé. Ha időnk engedi, akkor még egy kávét is megihatunk a főváros egy utcás belvárosában.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.