Koszovó (aktív)

Európa legfiatalabb országának legszebb természeti látnivalói és két legmagasabb csúcsa

A Balkán csúcsai túrasorozat újabb állomása Koszovó apró országa, és az albán határ közelében megbuvó Velika Rudoka és Gjeravica legendás csúcsai. Európa legfiatalabb, nehéz sorsú országának, Koszovónak a megismerés talán kevésbé bakancslistás a szomszédaihoz képest, ám az alábecsült természeti látnivalókban senki sem fog csalódni. A varázslatos hegyvidékek szinte minden völgyben 2000 méter feletti vad hegycsúcsokat rejtenek, mindezek között pedig csodálatos magashegyi tavak és a Dínári-hegység egyedülálló panorámája vár majd ránk. Utunk során megismerkedünk az ország leghangulatosabb városával Prizrennel, a másik vidéki nagyvárossal, Pejával, de túrázunk majd a Rugova-völgy kulisszái között, és természetesen egy UNESCO Világörökség listáján szereplő kolostort is megnézünk. Koszovó csak arra vár, hogy végre Európa is felfedezze, legyünk mi az elsők között!

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2023. szeptember 06. -
2023. szeptember 10.
Még tudsz jelentkezni
2023. július 02.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
1

 
Pristina, Prizren
 

Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg a pristinai repülőtérre, ahonnan programunk indul. Innen aztán bérelt kisbuszokkal Koszovó második legnagyobb városába, az alig 1 órára fekvő, hangulatos Prizrenbe utazunk. Sétálunk egyet a városban, megnézzük az UNESCO VIlágörökséghez tartozó épületeket, majd a naplementét már a város fölé magasodó erődből fotózhatjuk. Kb. 2 órás sétánk után megvacsorázunk, majd a belvárosi szállásunkon térünk nyugovóra. Szállás: szállodában, reggelivel.

2

 
Prizren, Velika Rudoka (2658 m), Prizren
 

Hivatalosan ugyan továbbra is a Gjeravica Koszovó legmagasabb csúcsa, ám néhány éve a Šar-hegységben egy 2 méterrel magasabb csúcsot mértek be, ez a Velika Rudoka (2658 m), amelyet ezen a napon vesszük célba. Prizrentől kb. 1 órát buszozunk, majd 1500 méterről indítjuk a túrát, amely várhatóan 22 km lesz oda-vissza, és lesz benne 1200 méter körüli szintemelkedés. A túra alatt az alig ismert Šar-hegység egészen lenyűgöző világából kaphatunk egy kis ízelítőt, ehhez persze kemény kaptatókat kell leküzdeni, néhol pedig alig kijárt ösvényeket kell majd használnunk. A túra végén egy másik úton irány vissza először a parkoló, majd innen Prizren, ahol folytatjuk az ismerkedést a várossal és az éttermeivel. Túratáv: 21. 6 km, szint: 1200 méter, menetidő: 8-10 óra.

3

 
Prizren, Mirusha-vízesések, Decan kolostor, Rugova-völgy, Lićenat-tó (1970 m), Peja
 

Második napunkat korán kezdjük, és kb. 1 óra utazás után már a Mirusha-völgyben leszünk. Méltán büszkék a koszovóiak az ország belsejében nyújtózó Mirusha Természeti Parkra, mely Koszovó egyik legszebb természeti képződménye. A játékos folyócska a maga vájta kanyonban egy pár kilométeres szakaszon 13 gyönyörű tavacskát képzett, amelyek között egy-egy vízesés található. Ezután Decan UNESCO világörökségi kolostorát keressük fel a délelőtt további részében. A decani kolostor ma is működik, a szerbek egyik legfontosabb történelmi zarándokhelye. Ebéd után aztán a Rugova-kanyon izgalmas világát fedezzük fel és melegítünk be a Gjeravica csúcstúrára. A Rugova-völgy egy 25 kilométer hosszúságú kanyon Szerbia északnyugati részén a Prokletije-hegységben, nem messze Szerbia és Montenegró határától. A hegyek között folyó szalagja kanyarog, a megéhező vándort pisztrángos várja. Friss és jó illatú a levegő, együtt lehet harapni a finom pisztránggal. Célunk a hegyek között megbúvó apró Liqenat-tó, így hát rövid, ám kaptatós túránk Koszovó talán legszebb tavához vezet majd minket. Itt élvezzük ki a legszebb délutáni fényeket. Rengeteg fotó után térünk vissza a Rugova-völgyön át Peja városába. A város igazi balkáni hangulatot tükröz, legkülönlegesebb épülete a bazár közepén álló Bajrakli mecset. Rugova-völgy - Liqenat-tó: 6,3 km táv, 580 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

4

 
Peja, Gjeravica-tó, Gjeravica (2656 m), Peja
 

Hosszú és nehéz túranapunkon korán indulunk útnak. Bár nehezebb ösvény vár ránk, de a koszovói természeti tájak szépsége feledteti a hegymászás fáradalmait. Célunk Koszovó teteje, a Prokletije és a Dinári-hegység vonulatának második legmagasabb orma, a 2656 méteres Gjeravica hegycsúcs lesz. A Decan-völgyből induló túránk igazi magashegységi tájakon vezet, különleges sziklaalakzatok, pásztorszállások, gyönyörű gerincek, csillámló tavak között, köztük a Gjeravica-tó, mely az Erenik-folyó forrásánál vár majd ránk. Ebéd után érünk fel a hatalmas csúcsra, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Prokletije hullámzó csúcsaira, át Albániába. Lassan ereszkedünk le a hegyről, a völgyben már vár a kisbuszunk. Este koszovói élményeinkre koccintunk rakival és finom ételekkel ünnepeljük itt tartózkodásunkat. Decan-völgy - Gjeravica (2656 m): 20,3 km táv, 1490 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

5

 
Peja, Pristina
 

A mai napra szervezett programunk nincs, a nemzetközi járat indulásának függvényében visszaindulunk Pristina felé. Ha időnk engedi, akkor még egy kávét is megihatunk a főváros egy utcás belvárosában.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés