Bejelentkezés

Midžor - 2169 m (Szerbia)

Szerbia keleti részének természeti látnivalói az ország legmagasabb csúcsával és Belgráddal

Egyik legújabb túránkon a régóta felfedezésre váró déli szomszédunk, Szerbia keleti részének rejtélyes látnivalói felé indulunk. Utunkat a Duna partján indítjuk, hogy a Vaskapu-szoros szerb részén fekvő természetvédelmi terület, a Djerdap Nemzeti Park egyik legszebb csúcsát meghódítva kémleljük az alattunk bevágódó óriás folyamot. Az erős indítás után még erősebb folytatás következik, hiszen dél felé haladva Szerbia legmélyebben bevágódó szurdokvölgyét, a Lázár-kanyont nézzük meg, nem is akárhonnan: a szédületes szurdok valószínűtlen méreteit eldugott kilátópontokról csodáljuk meg, amely a méregzöld színekben pompázva még inkább azt az érzést keltik majd, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Túránk végén aztán feltesszük az i-re a pontot, hiszen a Balkán csúcsai túrasorozat keretében természeten megmásszuk Szerbia legmagasabb csúcsát, a 2169 méteres Midžort is. Bár a csúcsra egy viszonylag könnyű túra vezet fel, a Stara Planina hegységének nyugati nyúlványai igazi magashegyi túraélményt garantálnak majd, miközben fárasztó túránkat egy kellemes hegyvidéki hotelben tudjuk majd kipihenni. Szerbia keleti részének komplex bejárását végül a szerb főváros megismerésével fejezzük be. Pünkösdi hosszú hétvégénken fedezzük fel együtt a méltatlanul elfeledett Szerbiát!
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Budapest, Djerdap Nemzeti Park, Veliki Strbac (768 m), Donji Milovanovac

  3
  Indulás Budapestről 6:00-kor, találkozás 5:45-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás Erdélyen át a Duna partjára. Célunk a Djerdap Nemzeti Park egyik legszebb csúcsa, a Veliki Strbac, amelyet egy jó 4-5 órás túra során járunk majd be. A szinte végig gyönyörű tölgy- és bükkerdőkön keresztül vezető túra egy tisztáson helyi menedékházakat érint, itt feltöltjük kulacsainkat friss forrásvízzel, majd ezúttal már egy meredekebb szakasz után, kb. 2 óra emelkedő után érjük el csúcsunkat. A 768 méteres Veliki Strbac-ról nem csak a Vaskapu-szoros grandiózus méreteit láthatjuk majd át, de adott esetben a túlparton fekvő erdélyi hegyvidékeket, a Déli-Kárpátok jellegzetes gerinceit is felfedezhetjük majd. Két kilátópont után indulunk el vissza a parkolóba, hogy aztán a már ismerős ösvényen alig másfél óra alatt ismét kisbuszunkban találjuk magunkat. A túra után elfoglaljuk szállásunkat Donji Milovanovacban, este pedig nem lesz más dolgunk, mint sétálni egyet a Duna parton, megnézni a naplementét, majd közös vacsora és egy ismerkedi est a csapattagokkal. Szállás: szállóban. Túratáv: 15,2 km, menetidő: 4 óra, szint: 650 méter fel/le.
 • 2. nap Donji Milovanovac, Lázár-kanyon, Stara Planina

  3
  A mai napon elindulunk a déli hegyvidékek felé, ám utunkat néhány órára megszakítjuk és Bor városánál nyugat felé kanyarodva közelítjük meg aznapi célpontunkat, a Lázár-kanyont. A szigorúan védett természetvédelmi területen fekvő Lázár-kanyon Szerbia keleti részének leghosszabb és legmélyebben bevágódó szurdoka, melyet a Valja Mikulj folyó felszínformáló munkája alakított ki a földtörténeti időkben. A kanyonhoz érve egy hosszabb túrára indulunk, hogy először olyan kilátópontokat keressünk fel, melyeket csak nagyon kevesen látogatnak meg. A 3-4 órás túra csúcspontján a szurdokvölgy közvetlen peremén állva, szinte 180 fokos panorámát élvezve láthatjuk át a Lázár-kanyon hatalmas méreteit. Visszatérve aztán a látogatóközponthoz, két opció közül lehet választani. Akik továbbra is túráznának egyet, azokkal egy rövidden kaptatón közelítünk meg újabb két kilátópontot, a többiek pedig felfedezhetik Szerbia egyik legnagyobb cseppkőbarlangját amely közvetlenül a kanyon bejáratánál fekszik. Élménnyel felvértezve indulunk tovább dél felé, és kb. két és fél órás buszozás után érkezünk meg a Stara Planina hegység szerbiai részére, a Babin Zub sziklaformák alatt közvetlenül, 1500 méteres magasságban fekvő kedves szállodánkhoz. Ha lesz időnk és kedvünk, még felkapaszkodhatunk egy naplementére a szállásunk mögötti hegyoldalra, illetve lehetőségünk lesz egy wellnessfürdő kedvezményes használatára is. Túratáv: 12,5 km, szint: 610 m, menetidő: 3-4 óra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Planinarski dom Babin Zub, Midžor (2169 m)

  3
  Korai reggeli után felkapjuk túrabakancsainkat, hogy délelőtt meghódítsuk Szerbia legmagasabb csúcsát, a 2169 méteres Midžort. A túra nem túl megerőltető, hiszen jól kijárt, széles ösvényen, könnyű terepen közelítjük majd meg a Stara Planina szerb részének legmagasabb pontját. A szelíd óriás aztán a csúcsrégióban újabb oldalát mutatja, hiszen Bulgária felé éles leszakadásokkal és mély völgyekkel igazi magashegyi élményt jelent majd. Az 5-6 órás csúcstúránk végén visszakanyarodunk a szállásunk felé útközben pedig egy helyi hüttében ünnepeljük majd meg a sikeres csúcstámadásunkat. A nap további részében pihenünk, élvezzük a kilátást és a friss levegőt, valami igény szerint ismét igénybe vehetjük a wellness szolgáltatásokat. Túratáv:16 km, szint: 710 méter, menetidő: 4-5 óra. Szállás: szállodában, reggelivel.
 • 4. nap Planinarski dom Babin Zub, Belgrád, Budapest

  1
  Utolsó szerbiai napunkon kényelmesen összepakolunk, majd megkezdjük hazautunkat Magyarország felé. Egy nagyjából négy órás utazás érkezünk meg Szerbia elfeledett fővárosába, Belgrádba. Ebéd környékén a magyar gyökerekkel is bőven rendelkező szerb főváros felfedezésére indulunk, így fakultatív program keretében lesz lehetőségünk felkeresni a Belgrádi Várat, a belváros zegzugos sétálóutcáit, hangulatos kávézóit és éttermeit. Délután aztán elbúcsúzunk Belgrádtól és megindulunk vissza Budapest felé, ahová az esti órákban fogunk befutni. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt kisbusszal végig a program során, 
- a szállásokat szállóban vagy apartmanban, 3 éjszakára, 2-3 ágyas szobákban, 3 reggelivel,
- a programban szereplő kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást és a belépők árát,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Budapestről bérelt kisbusszal fogunk utazni Szerbiába. A kisbuszt a túravezető fogja vezetni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A program teljesítéséhez komolyabb hegymászó tudásra nincs szükség, azonban aktív program lévén egy sportos erőnlét, némi túrázási tapasztalat és a megfelelő kitartás elengedhetetlen!

Szállás

Szállásaink jó minőségű, igényes szállókban, vagy apartmanokban lesznek, 2-3 ágyas szobákkal és külön fürdőszobával.

Időjárás

A szerbiai ősz teljesen hasonló hazánk időjárásához. Előfordulhat 20-25 fokos, napsütéses időszak is, de elvétve számíthatunk esős időszakokra is. A csúcsrégió időjárását érdemes figyelemmel követni, hogy az út előtt az aktuális állapotoknak megfelelően tudjunk felkészülni.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiéniai viszonyok nem rosszak, a vezetékes víz iható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az út a reggeliket nem számítva önellátó. Természetesen minden nap lesz lehetőség közös vacsorákra, ebédekre és bevásárlásra is.

Pénz-ügy

Szerbia hivatalos fizetőeszköze a szerb dínár, melyet akár itthon is tudunk váltani, de érkezésünk után együtt is lesz majd erre lehetőségünk. Az árak az itthonihoz hasonlóak, költőpénznek így annyit hozz, amennyit egy belföldi nyaraláson is elköltenél 4 nap alatt.

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

Fontos!
A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo + sport extra kiegészítés: 2.760 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 3.630 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 6.000 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,  
Storno Kombi: 4.760Ft /fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.