Szerbia: Midžor (2169 m)

Szerbia keleti részének természeti látnivalói az ország legmagasabb csúcsával

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szerbia
Egyik legújabb túránkon a régóta felfedezésre váró déli szomszédunk, Szerbia keleti részének rejtélyes látnivalói felé indulunk. Utunkat a Duna partján indítjuk, hogy a Vaskapu-szoros szerb részén fekvő természetvédelmi terület, a Djerdap Nemzeti Park egyik legszebb csúcsát meghódítva kémleljük az alattunk bevágódó óriás folyamot. Az erős indítás után még erősebb folytatás következik, hiszen dél felé haladva Szerbia legmélyebben bevágódó szurdokvölgyét, a Lázár-kanyont nézzük meg, nem is akárhonnan: a szédületes szurdok valószínűtlen méreteit eldugott kilátópontokról csodáljuk meg, amely az őszi színekben pompázva még inkább azt az érzést keltik majd, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Túránk végén aztán feltesszük az i-re a pontot, hiszen a Balkán csúcsai túrasorozat keretében természeten megmásszuk Szerbia legmagasabb csúcsát, a 2169 méteres Midžort is. Bár a csúcsra egy viszonylag könnyű túra vezet fel, a Stara Planina hegységének nyugati nyúlványai igazi magashegyi túraélményt garantálnak majd, miközben fárasztó túránkat egy híres hegyvidéki hotelben tudjuk majd kipihenni. Szerbia keleti részének komplex bejárását végül a szerb kolostorépítészet egyik legmonumentálisabb alkotásával, a Manasija kolostorral koronázzuk meg. Októberi hosszú hétvégénken fedezzük fel együtt a méltatlanul elfeledett Szerbiát!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 16. -
2021. október 19.
A jelentkezés lezárult
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
1

 
Budapest, Djerdap Nemzeti Park, Veliki Strbac (768 m), Donji Milovanovac
 

Indulás Budapestről 7:30-kor, találkozás 7:15-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás Röszke, Újvidék és Belgrád érintésével Donji Milovanovac városába. Elfoglaljuk a szállásunkat, majd a városban ebédelünk egyet, mielőtt újabb rövid buszozás következik már végig a Duna mentén. Célunk a Djerdap Nemzeti Park egyik legszebb csúcsa, a Veliki Strbac, amelyet egy jó 4-5 órás túra során járunk majd be. A szinte végig gyönyörű tölgy- és bükkerdőkön keresztül vezető túra egy tisztáson helyi menedékházakat érint, itt feltöltjük kulacsainkat friss forrásvízzel, majd ezúttal már egy meredekebb szakasz után, kb. 2 óra emelkedő után érjük el csúcsunkat. A 768 méteres Veliki Strbac-ról nem csak a Vaskapu-szoros grandiózus méreteit láthatjuk majd át, de adott esetben a túlparton fekvő erdélyi hegyvidékeket, a Déli-Kárpátok jellegzetes gerinceit is felfedezhetjük majd. Két kilátópont után indulunk el vissza a parkolóba, hogy aztán a már ismerős ösvényen alig másfél óra alatt ismét kisbuszunkban találjuk magunkat. Visszatérve Donji Milovanovacba este nem lesz más dolgunk, mint egy közös vacsora és egy ismerkedi est a csapattagokkal. Szállás: szállóban. Túratáv: 15,2 km, menetidő: 4 óra, szint: 650 méter fel/le.

2

 
Donji Milovanovac, Lázár-kanyon, Stara Planina
 

A mai napon elindulunk a déli hegyvidékek felé, ám utunkat néhány órára megszakítjuk és Bor városánál nyugat felé kanyarodva közelítjük meg aznapi célpontunkat, a Lázár-kanyont. A szigorúan védett természetvédelmi területen fekvő Lázár-kanyon Szerbia keleti részének leghosszabb és legmélyebben bevágódó szurdoka, melyet a Valja Mikulj folyó felszínformáló munkája alakított ki a földtörténeti időkben. A kanyonhoz érve egy hosszabb túrára indulunk, hogy először olyan kilátópontokat keressünk fel, melyeket csak nagyon kevesen látogatnak meg. A 3-4 órás túra csúcspontján a szurdokvölgy közvetlen peremén állva, szinte 180 fokos panorámát élvezve láthatjuk át a Lázár-kanyon hatalmas méreteit. Visszatérve aztán a látogatóközponthoz, két opció közül lehet választani. Akik továbbra is túráznának egyet, azokkal egy rövidden kaptatón közelítünk meg újabb két kilátópontot, a többiek pedig felfedezhetik Szerbia egyik legnagyobb cseppkőbarlangját amely közvetlenül a kanyon bejáratánál fekszik. Élménnyel felvértezve indulunk tovább dél felé, és kb. két és fél órás buszozás után érkezünk meg a Stara Planina hegység szerbiai részére, a Babin Zub sziklaformák alatt közvetlenül, 1500 méteres magasságban fekvő kedves szállodánkhoz. Ha lesz időnk és kedvünk, még felkapaszkodhatunk egy naplementére a szállásunk mögötti hegyoldalra, illetve lehetőségünk lesz egy wellnessfürdő kedvezményes használatára is. Túratáv: 12,5 km, szint: 610 m, menetidő: 3-4 óra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.

3

 
Planinarski dom Babin Zub, Midžor (2169 m)
 

Korai reggeli után felkapjuk túrabakancsainkat, hogy délelőtt meghódítsuk Szerbia legmagasabb csúcsát, a 2169 méteres Midžort. A túra nem túl megerőltető, hiszen jól kijárt, széles ösvényen, könnyű terepen közelítjük majd meg a Stara Planina szerb részének legmagasabb pontját. A szelíd óriás aztán a csúcsrégióban újabb oldalát mutatja, hiszen Bulgária felé éles leszakadásokkal és mély völgyekkel igazi magashegyi élményt jelent majd. Az 5-6 órás csúcstúránk végén visszakanyarodunk a szállásunk felé útközben pedig egy helyi hüttében ünnepeljük majd meg a sikeres csúcstámadásunkat. A nap további részében pihenünk, élvezzük a kilátást és a friss levegőt, valami igény szerint ismét igénybe vehetjük a wellness szolgáltatásokat. Túratáv:16 km, szint: 710 méter, menetidő: 4-5 óra. Szállás: szállodában, reggelivel.

4

 
Planinarski dom Babin Zub, Manasija kolostor, Budapest
 

Utolsó szerbiai napunkon kényelmesen összepakolunk, majd megkezdjük hazautunkat Magyarország felé. Egy nagyjából két órás utazás után azonban megszakítjuk a buszozást, hogy megtekintsük Szerbia egyik leghíresebb kolostorát, a Manasija kolostort. A szerb kolostorépítészet egyik legmonumentálisabb alkotása eredetileg a 15. században épült, majd később a viharos évszázadok alatt érte el mai, erődítményhez hasonló formáját. Sétálunk egy kellemeset a kolostorban, ebédelünk egyet a környéken, majd folytatjuk hazautunkat. Belgrád érintésével, nagyjából 6-7 óra alatt érünk vissza Budapestre. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés