Bejelentkezés

Midžor - 2169 m (Szerbia)

Szerbia keleti részének természeti látnivalói az ország legmagasabb csúcsával és Belgráddal

Egyik legújabb túránkon a régóta felfedezésre váró déli szomszédunk, Szerbia keleti részének rejtélyes látnivalói felé indulunk. Utunkat a Duna partján indítjuk, hogy a Vaskapu-szoros szerb részén fekvő természetvédelmi terület, a Djerdap Nemzeti Park egyik legszebb csúcsát meghódítva kémleljük az alattunk bevágódó óriás folyamot. Az erős indítás után még erősebb folytatás következik, hiszen dél felé haladva Szerbia legmélyebben bevágódó szurdokvölgyét, a Lázár-kanyont nézzük meg, nem is akárhonnan: a szédületes szurdok valószínűtlen méreteit eldugott kilátópontokról csodáljuk meg, amely a méregzöld színekben pompázva még inkább azt az érzést keltik majd, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Túránk végén aztán feltesszük az i-re a pontot, hiszen a Balkán csúcsai túrasorozat keretében természeten megmásszuk Szerbia legmagasabb csúcsát, a 2169 méteres Midžort is. Bár a csúcsra egy viszonylag könnyű túra vezet fel, a Stara Planina hegységének nyugati nyúlványai igazi magashegyi túraélményt garantálnak majd, miközben fárasztó túránkat egy kellemes hegyvidéki hotelben tudjuk majd kipihenni. Szerbia keleti részének komplex bejárását végül a szerb főváros megismerésével fejezzük be. Pünkösdi hosszú hétvégénken fedezzük fel együtt a méltatlanul elfeledett Szerbiát!
Időpontok
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Budapest, Djerdap Nemzeti Park, Veliki Strbac (768 m), Donji Milovanovac

  3
  Indulás Budapestről 6:00-kor, találkozás 5:45-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás Erdélyen át a Duna partjára. Célunk a Djerdap Nemzeti Park egyik legszebb csúcsa, a Veliki Strbac, amelyet egy jó 4-5 órás túra során járunk majd be. A szinte végig gyönyörű tölgy- és bükkerdőkön keresztül vezető túra egy tisztáson helyi menedékházakat érint, itt feltöltjük kulacsainkat friss forrásvízzel, majd ezúttal már egy meredekebb szakasz után, kb. 2 óra emelkedő után érjük el csúcsunkat. A 768 méteres Veliki Strbac-ról nem csak a Vaskapu-szoros grandiózus méreteit láthatjuk majd át, de adott esetben a túlparton fekvő erdélyi hegyvidékeket, a Déli-Kárpátok jellegzetes gerinceit is felfedezhetjük majd. Két kilátópont után indulunk el vissza a parkolóba, hogy aztán a már ismerős ösvényen alig másfél óra alatt ismét kisbuszunkban találjuk magunkat. A túra után elfoglaljuk szállásunkat Donji Milovanovacban, este pedig nem lesz más dolgunk, mint sétálni egyet a Duna parton, megnézni a naplementét, majd közös vacsora és egy ismerkedi est a csapattagokkal. Szállás: szállóban. Túratáv: 15,2 km, menetidő: 4 óra, szint: 650 méter fel/le.
 • 2. nap Donji Milovanovac, Lázár-kanyon, Stara Planina

  3
  A mai napon elindulunk a déli hegyvidékek felé, ám utunkat néhány órára megszakítjuk és Bor városánál nyugat felé kanyarodva közelítjük meg aznapi célpontunkat, a Lázár-kanyont. A szigorúan védett természetvédelmi területen fekvő Lázár-kanyon Szerbia keleti részének leghosszabb és legmélyebben bevágódó szurdoka, melyet a Valja Mikulj folyó felszínformáló munkája alakított ki a földtörténeti időkben. A kanyonhoz érve egy hosszabb túrára indulunk, hogy először olyan kilátópontokat keressünk fel, melyeket csak nagyon kevesen látogatnak meg. A 3-4 órás túra csúcspontján a szurdokvölgy közvetlen peremén állva, szinte 180 fokos panorámát élvezve láthatjuk át a Lázár-kanyon hatalmas méreteit. Visszatérve aztán a látogatóközponthoz, két opció közül lehet választani. Akik továbbra is túráznának egyet, azokkal egy rövidden kaptatón közelítünk meg újabb két kilátópontot, a többiek pedig felfedezhetik Szerbia egyik legnagyobb cseppkőbarlangját amely közvetlenül a kanyon bejáratánál fekszik. Élménnyel felvértezve indulunk tovább dél felé, és kb. két és fél órás buszozás után érkezünk meg a Stara Planina hegység szerbiai részére, a Babin Zub sziklaformák alatt közvetlenül, 1500 méteres magasságban fekvő kedves szállodánkhoz. Ha lesz időnk és kedvünk, még felkapaszkodhatunk egy naplementére a szállásunk mögötti hegyoldalra, illetve lehetőségünk lesz egy wellnessfürdő kedvezményes használatára is. Túratáv: 12,5 km, szint: 610 m, menetidő: 3-4 óra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Planinarski dom Babin Zub, Midžor (2169 m)

  3
  Korai reggeli után felkapjuk túrabakancsainkat, hogy délelőtt meghódítsuk Szerbia legmagasabb csúcsát, a 2169 méteres Midžort. A túra nem túl megerőltető, hiszen jól kijárt, széles ösvényen, könnyű terepen közelítjük majd meg a Stara Planina szerb részének legmagasabb pontját. A szelíd óriás aztán a csúcsrégióban újabb oldalát mutatja, hiszen Bulgária felé éles leszakadásokkal és mély völgyekkel igazi magashegyi élményt jelent majd. Az 5-6 órás csúcstúránk végén visszakanyarodunk a szállásunk felé útközben pedig egy helyi hüttében ünnepeljük majd meg a sikeres csúcstámadásunkat. A nap további részében pihenünk, élvezzük a kilátást és a friss levegőt, valami igény szerint ismét igénybe vehetjük a wellness szolgáltatásokat. Túratáv:16 km, szint: 710 méter, menetidő: 4-5 óra. Szállás: szállodában, reggelivel.
 • 4. nap Planinarski dom Babin Zub, Belgrád, Budapest

  1
  Utolsó szerbiai napunkon kényelmesen összepakolunk, majd megkezdjük hazautunkat Magyarország felé. Egy nagyjából négy órás utazás érkezünk meg Szerbia elfeledett fővárosába, Belgrádba. Ebéd környékén a magyar gyökerekkel is bőven rendelkező szerb főváros felfedezésére indulunk, így fakultatív program keretében lesz lehetőségünk felkeresni a Belgrádi Várat, a belváros zegzugos sétálóutcáit, hangulatos kávézóit és éttermeit. Délután aztán elbúcsúzunk Belgrádtól és megindulunk vissza Budapest felé, ahová az esti órákban fogunk befutni. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.