Bejelentkezés

Montenegró (Zla Kolata - 2534 m)

Montenegró legmagasabb csúcsa és az északkeleti varázslatos határmenti hegyvidékek

A Balkán csúcsai túrasorozat keretében ezúttal Montenegró északkeleti részének csodáit tudod velünk felfedezni. Célunk a montenegrói-albán határon fekvő Prokletije Nemzeti Park, ahol a fűrészfogas hegycsúcsok közül is kiemelkedik az ország legmagasabb csúcsa, a fenséges Zla-Kolata, a maga 2534 méteres magasságával. A fantasztikus hegyvidékek még több túrára hívnak minket, így a Zla-Kolata mellett ezúttal a Komovi-hegység legmagasabb pontjára, a Kucki Komra is teszünk egy túrát, hogy egy másik szemszögből is élvezhessük az alattunk elterülő csodálatos panorámát. Bár Montenegró számtalan csodát rejt, ha egy alig fefedezett, turistáktól mentes részét is megtekintenéd az országnak, akkor nem fogsz csalódni az északkeleti hegyvidékben!

Időpontok

 • 2023. május 19 → 22.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Podgorica, Plav

  1
  Érkezés a podgoricai reptérre, ahonnan utunk indul, és ahol már vár minket kisbuszunk, amellyel azonnal elindulunk a hegyek között megbúvó Plav városába. Nagyjából 3 órás utazás vár ránk, melyet persze többször megszakítunk fotószünetekkel és egy ebédszünettel is. Késő délután érkezünk meg Plavba, ahol bevásárlunk a következő napokra, bejárjuk a Plavi-tó környékét, és megnézünk egy-két nevezetességet. Szállás: szállóban.
 • 2. nap Plav, Prokletije Nemzeti Park, Zla-Kolata (2534 m), Plav

  4
  A mai napunkat korán kezdjük, természetesen túrabakancsokkal a lábunkon. Célunk ugyanis az albán-montenegrói határon fekvő Zla-Kolata, amely 2534 méteres magasságával egész Montenegró legmagasabb csúcsa, és a Balkán csúcsai túrasorozatunk 7. legmagasabb pontja. A Prokletije Nemzeti Park égig érő csúcsai hamar karnyújtásnyira kerülnek ahogy közeledünk túránk kiindulópontjához, Vusanje településére. Hátrahagyjuk járművünket, majd egyre fentebb kapaszkodunk, miközben a távolban már feltűnik a Zla-Kolata óriás csúcsa, és a határvidék csipkés hegygerince. 3-4 órás kemény elekedő után, mészkőhegyek tengerében érjük el Montenegró legmagasabb pontját, ahonnan rálátni majd a nemzeti park több egyéb csúcsára, és az Albán-Alpok jeles tagjaira is. A csúcsfotók után az ismerős úton térünk vissza Vusanjéba, majd kisbuszunkkal fél óra alatt már ismét Plavban leszünk, hogy megünnepeljük a sikeres csúcstámadást. Túratáv: 17,4 km, 1367 méter szint fel és le, menetidő: 8-9 óra. Szállás: szállóban.
 • 3. nap Plav, Kucki Kom (2487 m), Trešnjevik

  3
  Reggelink után elhagyjuk Plav városát és a Prokletije Nemzeti Parkot, ám nem megyünk messzire. Kisbuszunkkal hegyi, szerpentines utakon folytatjuk Montenegró északkeleti részének felfedezését, célunk pedig a közeli Komovi-hegység. A sokat látott túrázók szerint is a Komovi-hegyég még Montenegró varázslatos hegységei közül is kiemelkedik vad szépségével, hatalmas mészkőcsúcsaival, mélyen bevágott völgyeivel, hangulatos falvaival. Célunk nem más, mint a Komovi-hegység legmagasabb csúcsa, a 2487 méteres Kucki Kom, amelyet egy talán kevésbé fárasztó, mégis elképesztően látványos túrán fedezünk fel. Trešnjevik településéig utazunk először, majd elfoglaljuk szállásunkat, ahol utolsó éjszakánkat fogjuk majd eltölteni. Rövid pakolás és egy ebédszünet után, kora délután indulunk el a Kucki Kom lábához, hiszen ezúttal egészen 1700 méter környékéig fel tudunk majd buszozni. Így a mai túránkon csupán 700 méter körüli szintemelkedést kell leküzdenünk, hogy egy újabb, sokáig emlékezetes panorámával ajándékozzuk meg magunkat. A lemenő nap fényeiben érünk majd vissza szállásunkra, ahol átbeszéljük az elmúlt napok legemlékezetesebb pillanatait egy közös vacsora alkalmával.  Kucki kom túratáv: 14 km, szint: 720 méter fel és le, menetidő: 5-6 óra. Szállás: hangulatos faházban.
 • 4. nap Trešnjevik, Bukomirsko-tó, Podgorica

  2
  A reggeli órákban elhagyjuk Trešnjevik hegyi faluját, majd megindulunk Podgorica felé. Amennyiben a repülőjáratunk indulási időpontja lehetővé teszi, utunkat egy utolsó látnivaló miatt szakítjuk majd meg, és egy rövid pihenőt tartunk a fantasztikus fekvésű Bukumirsko-tónál. Időnk függvényében egy könnyű túra keretében bejárjuk a tavat, elkattintjuk az utolsó képeket, majd innen már közvetlenül a nemzetközi repülőtér felé vesszük az irányt, ahonnan hazaindulunk.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.