Bejelentkezés

Montenegró (Zla Kolata - 2534 m)

Montenegró legmagasabb csúcsa és az északkeleti varázslatos határmenti hegyvidékek

A Balkán csúcsai túrasorozat keretében ezúttal Montenegró északkeleti részének csodáit tudod velünk felfedezni. Célunk a montenegrói-albán határon fekvő Prokletije Nemzeti Park, ahol a fűrészfogas hegycsúcsok közül is kiemelkedik az ország legmagasabb csúcsa, a fenséges Zla-Kolata, a maga 2534 méteres magasságával. A fantasztikus hegyvidékek még több túrára hívnak minket, így a Zla-Kolata mellett ezúttal a Komovi-hegység legmagasabb pontjára, a Kucki Komra is teszünk egy túrát, hogy egy másik szemszögből is élvezhessük az alattunk elterülő csodálatos panorámát. Bár Montenegró számtalan csodát rejt, ha egy alig fefedezett, turistáktól mentes részét is megtekintenéd az országnak, akkor nem fogsz csalódni az északkeleti hegyvidékben!

Időpontok

 • 2023. május 19 → 22.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Podgorica, Plav

  1
  Érkezés a podgoricai reptérre, ahonnan utunk indul, és ahol már vár minket kisbuszunk, amellyel azonnal elindulunk a hegyek között megbúvó Plav városába. Nagyjából 3 órás utazás vár ránk, melyet persze többször megszakítunk fotószünetekkel és egy ebédszünettel is. Késő délután érkezünk meg Plavba, ahol bevásárlunk a következő napokra, bejárjuk a Plavi-tó környékét, és megnézünk egy-két nevezetességet. Szállás: szállóban.
 • 2. nap Plav, Prokletije Nemzeti Park, Zla-Kolata (2534 m), Plav

  4
  A mai napunkat korán kezdjük, természetesen túrabakancsokkal a lábunkon. Célunk ugyanis az albán-montenegrói határon fekvő Zla-Kolata, amely 2534 méteres magasságával egész Montenegró legmagasabb csúcsa, és a Balkán csúcsai túrasorozatunk 7. legmagasabb pontja. A Prokletije Nemzeti Park égig érő csúcsai hamar karnyújtásnyira kerülnek ahogy közeledünk túránk kiindulópontjához, Vusanje településére. Hátrahagyjuk járművünket, majd egyre fentebb kapaszkodunk, miközben a távolban már feltűnik a Zla-Kolata óriás csúcsa, és a határvidék csipkés hegygerince. 3-4 órás kemény elekedő után, mészkőhegyek tengerében érjük el Montenegró legmagasabb pontját, ahonnan rálátni majd a nemzeti park több egyéb csúcsára, és az Albán-Alpok jeles tagjaira is. A csúcsfotók után az ismerős úton térünk vissza Vusanjéba, majd kisbuszunkkal fél óra alatt már ismét Plavban leszünk, hogy megünnepeljük a sikeres csúcstámadást. Túratáv: 17,4 km, 1367 méter szint fel és le, menetidő: 8-9 óra. Szállás: szállóban.
 • 3. nap Plav, Kucki Kom (2487 m), Trešnjevik

  3
  Reggelink után elhagyjuk Plav városát és a Prokletije Nemzeti Parkot, ám nem megyünk messzire. Kisbuszunkkal hegyi, szerpentines utakon folytatjuk Montenegró északkeleti részének felfedezését, célunk pedig a közeli Komovi-hegység. A sokat látott túrázók szerint is a Komovi-hegyég még Montenegró varázslatos hegységei közül is kiemelkedik vad szépségével, hatalmas mészkőcsúcsaival, mélyen bevágott völgyeivel, hangulatos falvaival. Célunk nem más, mint a Komovi-hegység legmagasabb csúcsa, a 2487 méteres Kucki Kom, amelyet egy talán kevésbé fárasztó, mégis elképesztően látványos túrán fedezünk fel. Trešnjevik településéig utazunk először, majd elfoglaljuk szállásunkat, ahol utolsó éjszakánkat fogjuk majd eltölteni. Rövid pakolás és egy ebédszünet után, kora délután indulunk el a Kucki Kom lábához, hiszen ezúttal egészen 1700 méter környékéig fel tudunk majd buszozni. Így a mai túránkon csupán 700 méter körüli szintemelkedést kell leküzdenünk, hogy egy újabb, sokáig emlékezetes panorámával ajándékozzuk meg magunkat. A lemenő nap fényeiben érünk majd vissza szállásunkra, ahol átbeszéljük az elmúlt napok legemlékezetesebb pillanatait egy közös vacsora alkalmával.  Kucki kom túratáv: 14 km, szint: 720 méter fel és le, menetidő: 5-6 óra. Szállás: hangulatos faházban.
 • 4. nap Trešnjevik, Bukomirsko-tó, Podgorica

  2
  A reggeli órákban elhagyjuk Trešnjevik hegyi faluját, majd megindulunk Podgorica felé. Amennyiben a repülőjáratunk indulási időpontja lehetővé teszi, utunkat egy utolsó látnivaló miatt szakítjuk majd meg, és egy rövid pihenőt tartunk a fantasztikus fekvésű Bukumirsko-tónál. Időnk függvényében egy könnyű túra keretében bejárjuk a tavat, elkattintjuk az utolsó képeket, majd innen már közvetlenül a nemzetközi repülőtér felé vesszük az irányt, ahonnan hazaindulunk.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Montenegrón belül, bérelt kisbusszal végig a program során, 
- a szállást szállóban 3 éjszakára, 2-3 ágyas szobákban, 3 reggelivel,
- a programban szereplő kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát és az illetékeket, 
- a biztosítást, 
- a belépőket, 
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás közvetlenül a a Wizz Air Budapest - Podgorica járatával érhető el, 
amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Az utazáshoz ajánlott repülési menetrend jelenleg a következő:
2023.05.19.    W6 2231    Budapest - Podgorica    06:25 - 07:45
2023.05.22.    W6 2232    Podgorica - Budapest    14:10 - 15:30
 
Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.
 
Utazásunk az érkezési ország repülőterén indul és végződik a fenti járat aktuális menetrendjéhez igazodóan.

Utazás

Montenegrón belül helyben bérelt busszal utazunk. Néhány napon hosszabban utazunk majd busszal. Ilyen napokon mindig lesznek megállók, fotópontok, ahol ki tudjuk nyújtóztatni a lábunkat, átmozgatni magunkat. 

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Készüljünk fel, hogy a terep sokszor sziklás, görgeteges (Dinári-hegység kőzete mészkő, ezért a domborzatát karsztos felszíni formák uralják). Legyen megfelelő, kényelmes, bokát jól tartó cipőnk és a tűző napsütés ellen is készüljünk fel. A turistautak európai minőségűek, de azért ez a Balkán. Ösvényünk jól kijárt útvonal, de néha nagyobb akadályokkal (szikla, görgeteglejtő) is találkozhatunk, túrajelek néha elvesznek, de végig biztonságos terepen halad minden útvonal. Legnagyobb napi szint 1000 méter környéke. Vízvételi lehetőség és menedékház az úton nincs. Visszafordulási lehetőség van, ugyanazon az úton jövünk vissza mindkét nap, mint amin odafele megyünk.

Szállás

Utazásunk során szállásaink hangulatos szállókban és színvonalas apartmanokban lesznek, 2 vagy 3 ágyas szobákkal és két bőséges reggelivel.

Ország

2006 nyarán új, parányi ország vált függetlenné a Balkán-félsziget szívében. Montenegró – vagy ahogyan a helyiek hívják Crna Gora – a Fekete-hegyek országa, egy évszázad után nyerte vissza ismét önállóságát. Területe mindössze 14 000 km2 – ez három magyar megyének felel meg – felszíne mégis igen változatos. Északnyugaton a Dinaridák mészkővonulatai alkotják a Montenegrói Magas-karsztot, mely legnagyobb magasságát a Durmitor-hegységben éri el. A karszt hatalmas mészkőtömbjeit mély folyóvölgyek, kanyonok tagolják, melyek közül a leghíresebbek a Tara és a Morača folyók lenyűgöző völgyei, valamint a Nevido-kanyon. Északkeleten a turisták számára már kevésbé ismert mészkővonulatok húzódnak: a Komovi és az albán határon található Prokletije. A hegyvidék dél felé folyamatosan alacsonyodik, majd végül a Zeta-folyó mentén síkvidékké változik. A folyó partját kísérő vékony, keskeny síkság csak délkeleten szélesedik ki, hogy helyt adjon az ország modern fővárosának – Podgorica – és a Skodrai-tó mocsárvilágának. A pici síkvidék azonban csak mint színesítő elem mutatkozik Montenegró földrajzában, hiszen a tengerparton újabb hegyvidékek húzódnak: az Orjen nyugatról, a Rumija keletről fogja közre a Lovćent. A Lovćen azonban nem csak természetföldrajzi szempontból található központban: ez Montenegró ősi, történelmi magja, itt alakult ki országuk, itt található történelmi fővárosuk Cetinje. Az Orjen és a Lovćen hegyvidékek közé szorult többszörösen elágazó öböl, a szépséges Boka Kotorska (Kotori-öböl), az Adriai-tenger partvidékének legszebb része. A Lovćen déli előterében található a Budvai Riviéra, melyen sziklás és apró kavicsos partszakaszok váltják egymást, míg a Rumija lábainál található Ulcinji Riviéra az Adria leghosszabb homokos partszakaszával büszkélkedhet. Az ország lakóinak száma 650 000 fő, legnépesebb városuk a mintegy 150 ezer embernek otthont adó főváros, Podgorica. A lakosság 43 %-a montenegrói, 32 %-a szerb, 11 %-a bosnyák vagy muzulmán identitású, 5 %-a albán, 1 %-a horvát. A hivatalos nyelv a szerb – annak latin és cirill betűs változata – de Ulcinj környékén az albán a legelterjedtebb. A népesség 75 %-a ortodox keresztény (szerbek és montenegróiak), 18 %-a muzulmán (bosnyákok, albánok és montenegróiak), 4 %-a római katolikus (albánok és horvátok). Az ország gazdasága a turizmusra valamint a Podgorica és Nikšić környékén található nehézipari üzemekre épül. A tengerpart jóval fejlettebb, mint a hegyvidéki térség. A Balkán szívét romlatlan természet és vendégszeretet jellemzi, ezzel az is együtt jár, hogy a hegyvidéki turizmus – ugyan sokat fejlődött – de még nem érte el a Nyugat-Európában megszokott színvonalat. Azok jelentkezését várjuk, akik az egzotikus élményekért cserébe a turizmus kezdetlegességéből származó esetleges kellemetlenségeket is mosollyal tudják elviselni!

Időjárás

Montenegró területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni, az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod, s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem rosszak, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas. Az ivóvíz tehát nem problémás, ennek ellenére az itthonitól (a megszokottól) eltérő víz problémákat okozhat. Így inkább a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kálcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Élelem tekintetében önellátóak leszünk, de a lehetőségekhez mérten minden nap megállunk majd vásárolni. Első szállásunkon kétszer fogunk majd bőséges reggelit kapni.

Pénz-ügy

Montenegró hivatalos fizetőeszköze az Euro. Mindenképp hozz készpénzt magaddal. Költőpénznek nagyjából napi kb. 5.000 Ft-nak megfelelő Euro-t ajánlunk. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, összességében annyit hozz, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, azaz szokásos kiadások esetén).

Vám

Magyar állampolgárok részére Montenegróba nem szükséges vízum, csak az utazás ideje alatt érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az Európában szokásos vámszabályok érvényesek.
 
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
További információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/montenegro

Csomag

A Wizzair fapados járatainál érdemes figyelembe venni, hogy a fedélzetre felvihető ingyenes kézipoggyász kis méretű lehet csak, ám okos pakolással a 4 napos túránkat minimális felszereléssel is tudod teljesíteni. Részleteket az alábbi honlapon:

https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/poggyasz#/

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra: 5.160 Ft/fő
Air & Cruise Extra + sport extra: 7.920 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 7.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 6.360 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Katalin

"Zseniális programok, gyönyörű helyszín. Valószínűleg visszajövök még."

Mónika

"Már javasoltam is ismerőseimnek, nagyon szép élményeket szereztem ezen az úton. Jó volt a csapat is, az útvonalak is, nem lehet okom panaszra. A legnagyobb élmény a terület szinte érintetlensége, nagyon kevés turistával találkoztunk, pedig az idő jó volt. Kellemes, hogy nem volt túlzsúfolt, és a virágos rétek a rengeteg orchideával gyönyörűek, jó volt az időzítés is! :) "
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.