Bejelentkezés

Fogarasi-havasok (2544 m - Moldoveanu)

Sátras gerinctúra a Fogarasi-havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsára!

Július elején az egész Kárpát-koszorú legegységesebb és leghosszabb alpesi gerincét keressük fel, a Fogarasi-havasokat. Célunk a Balkán csúcsai túrasorozat itteni tagja, a Moldoveanu 2544 méteres óriása, amely nemcsak a Fogarasi-havasok, de egyben Románia legmagasabb pontja is. A csúcstúra igazi klasszikus, magashegyi gerinctúra-élményt kínál, hiszen magunk cipeljük a felszerelésünket és sátorban alszunk majd egy hegyi tó partján, innen indulunk majd a Nagy-Vistea, majd a Moldoveanu meghódítására. Mindeközben a Fogarasi-havasok csodálatos, glaciális formakincsei vesznek majd körül minket, fűrészfogas hegycsúcsokkal, türkizkék tengerszemekkel, mélyen bevágódó gleccservölgyekkel, éles gerincekkel és hihetetlenül vad sziklaformákkal. Az utazást Nagyszeben részletes megismerésével tesszük még teljesebbé, hogy megismerjünk egy igazi szász-magyar várost is Erdély déli peremén. Ha egy igazi hegymászókalandra vágysz Erdélyben, akkor irány a Fogarasi-havasok, majd ismételj velünk a Negoj csúcsát is érintő csillagtúránkon!

Időpontok

 • 2023. július 08 → 11.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Budapest, Nagyszeben

  Transzfer esetén találkozó 7:15-kor, indulás 7:30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre, az A38 hajóval szemben). Több kisebb-nagyobb pihenőt beiktatva érkezünk majd meg a Szászok történelmi központjába, a híres Nagyszebenbe. Elfoglaljuk a panziószállásunkat, bevásárolunk a következő napokra, majd a késő délutáni városnézés után vacsorázunk egyet az egyik számunkra szimpatikus étteremben. Az ismerkedési esten aztán átbeszéljük, hogy a következő 3 napunkra, hogyan és miket pakoljunk be. Szállás: panzióban.
 • 2. nap Nagyszeben, Bilea-tó (2034 m), Zerge-tó (2240 m), Nagy-Árpás (2488 m), Podu Giurgiului-tó (2200 m)

  4
  Korai reggeli után elhagyjuk Nagyszebent, és toronyiránt a Fogarasi-havasok felé utazunk, és elkezdjük a kanyarokat számolni a Transzfogarasi úton, amelyet az 1970-es években építettek, és amely 90 km hosszúságban szeli át a hatalmas Fogarasi-havasokat. A lavinaveszély miatt csak nyáron nyitva tartó, több mint 800 hidat magában foglaló Transzfogarasi úton egészen a picivel 2000 méter fölött fekvő Bilea-tóig utazunk, az itteni parkolóban rakjuk majd le kisbuszunkat, autóinkat. A Bilea-tó völgykatlana már önmagában csodálatos látványt nyújt majd: hófoltokkal tarkított, csipkés hegycsúcsok, kristálytiszta vizű magashegyi tavak, és (sajnos) megannyi hétvégi turista, akik csak a friss levegőért, vagy épp egy-egy fotóért vezettek föl idáig. Túránkat a Bilea-tó partján fekvő menedékház mellől kezdjük, amely egykoron Ceaușescu kedvelt üdülőhelye is volt. Megpakolt hátizsákjainkkal túránk első fele kifejezetten nehéz lesz majd, hiszen rendkívül meredeken, közel 400 méter szintet küzdünk majd le a Zerge-tó fölé magasodó hágóig. Innen aztán egy kis ereszkedés után már első nagyobb pihenőnket fogjuk megtartani a 2240 méteren fekvő Zerge-tó partján. Túránk további részében változó és hullámzó terepen, éles gerinceken, néhol pedig rövid, láncos szakaszokon haladunk majd aznapi első klasszikus csúcsunk, a 2488 méteres Nagy-Árpás csúcsa felé. Innan aztán tiszta időben csodás panoráma fogad minket, hiszen alattunk majd láthatjuk táborhelyünket, kicsit tovább a Podrág-nyerget és a fölé magasodó Podrág-csúcsot (2462 m), a távolban pedig a Nagy-Vistea (2527 m) és a Moldeveanu (2544 m) csúcsát magában foglaló mellékgerincet is. Alig 30 perc ereszkedés után már ismét 2200 méter környékén leszünk a Podu Giurgiului-tó partján, ahol kialakítjuk táborunkat, felverjük a sátrakat, majd vízszerzéssel, főzéssel és beszélgetéssel ütjük el a napunk hátralévő részét. Vacsoránk után korán nyugovóra térünk, készülve a következő napi csúcstámadásra. Táv: 14 km, szint: 1200 m fel/le, menetidő: 7-8 óra.
 • 3. nap Podu Giurgiului-tó (2200 m), Podrág-nyereg (2307 m), Nagy-Vistea (2527 m), Moldoveanu (2544 m), Podu Giurgiului-tó (2200 m)

  4
  Erőt adó reggelink után kis hátizsákjainkat megpakolva indulunk el Románia legmagasabb csúcsa felé. A táborhelyet nem bontjuk le, sátrainkat és a csúcstámadáshoz nem szükséges felszereléseket magunk mögött hagyjuk ezen a napon. Az előző napon már megfigyelt, jórészt kisebb elelkedőket magában foglaló úton kapaszkodunk fel a gyönyörű kilátás adó Podrág-nyeregbe, 2307 méteres magasságba. Itt aztán meg is pihenünk, hiszen a panoráma magával ragadó lesz: nemcsak a főgering jelentős részére, de aznapi célunkra, a Moldoveanu és Nagy-Vistea kettős csúcsára is ráláthatunk majd egy újabb szemszögből. Innentől aztán a piros jelzésen, már a Fogarasi-havasok főgerincén folytatjuk utunkat, többnyire szintben, egy-egy kisebb lejtővel, majd emelkedővel tarkítva. Ahogy közeledünk a Moldoveanu tömbje felé, egyre inkább rálátunk majd ösvényünk legnehezebb szakaszára, a Nagy-Vistea csúcsára igyekvő éles, meredek gerincre. Amikor elérjük ezt a részt, a két impozáns csúcs már szinte karnyújtásnyira lesz tőlünk, mégis még 350 méter szint választ el minket végcélunktól. Az izzasztó kaptató végén először a Nagy-Vistea 2527 méteres csúcsát érjük el (bár nem olyan híres a csúcs, mégis Románia harmadik legmagasabb csúcsáról beszélünk), majd egy nagyjából 500 méteres, izgalmas gerincszakasz után végül ott fogunk állni Románia tetején, a Fogarasi-havasok méltán népszerű csúcsán, a Moldoveánun. 2544 méter magasból csodáljuk majd meg Fogarasi-havasok szinte egész főgerincét, a délre futó hosszú, gleccserek által kivájt völgyeket, és Déli-Kárpátok messziben feltűnő egyéb hegységeit is. Dokumentáljuk csúcstámadásunkat, pihenünk egyet, majd azonos útvonalon térünk vissza előbb a Podrág-nyeregbe, onnan pedig a Podu Giurgiului-tavi vadkempingünkbe. Túratáv: 13,5 km, szint: 820 méter fel/le, menetidő: 6-7 óra.
 • 4. nap Podu Giurgiului-tó (2200 m), Transzfogarasi-út (1650 m)

  3
  Összepakolunk a táborban, majd utolsó napfelkelténk és reggelink után megkezdjük a visszautunkat. Ismerős terepen haladunk egészen a "Három lépés a halál" nevű rövid, éles gerincszakaszig, amely után a sárga jelzésen jócskán lerövidítjük aznapi túránkat, és nagyjából 600 méter lejlmenet után 1650 méter magasságban érjük el a Transzfogarasi utat. Itt aztán megiszunk egy finom söritalt az útmenti árusok egyikénél, majd taxik segítségével alig 15 perc alatt már újra a Bilea-tó partján hátrahagyott gépjárműveinknél leszünk. Némi készülődés után megkezdjük utunkat hazafelé, Nagyszeben érintésével rátérünk az A1-es autópályára és egy-két megállót beiktatva a késő esti órákban érkezünk majd meg Budapestre. Túratáv: 12 km, szint: 500 méter fel, 1000 méter le, menetidő: 5-6 óra.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

- 1 éjszaka szállást panzióban, 2 ágyas szobákban, reggelivel,
- a túravezető költségeit,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazás költségeit,
- a reggelin kívüli étkezéseket,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

A találkozó helye és ideje egyéni kiutazás esetén: Nagyszeben (a pontos találkozási helyet az indulás előtt fogjuk megadni a résztvevőknek).

Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 39.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban (8 fő) áll csak rendelkezésre! Transzfer esetén találkozás 7.15-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 7.30-kor. A kiutazás időtartama forgalomtól függően 6-7 óra.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

FONTOS! Utunk egy klasszikus, igencsak megerőltető magashegyi gerinctúra! A túra élvezetes teljesítéséhez elengedhetetlen, hogy legyél jó fizikális állapotban, legyenek jó felszereléseid a gerinctúrához, és legyen elég kitartásod a túrák nehézségét illetően. A nomád körülmények és az egyéb nehezítő tényezők (pl. szeszélyes időjárás) miatt, valamint a napi túrák sikeres teljesítésének érdekében a túrára csak a túravezetővel történő előzetes egyeztetés után fogadunk el jelentkezéseket!

A Fogarasi-havasokba irányuló túráink megerőltető magashegyi túrák, melyek túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételeznek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén elképzelhető, hogy nem tudunk feljutni a Moldoveanu csúcsra sem. Az időjárásból adódó programváltozásokról a túravezető a helyszínen fog dönteni, ezen döntések elfogadása minden utasunk számára kötelező érvényűek.

Szállás

Utunkon egy éjszakát fogunk elölteni egy belvárosi panzióban Nagyszebenben, két éjszakát pedig vadkempinezni fogunk a Fogarasi-havasokban. A vadkempingben lesz víznyerőhely, de természetesen minden másról magunknak kell gondoskodni. 

Terület

A Fogarasi-medence fölé várfalszerű láncként tornyosuló 70 km hosszúságú Fogarasi-havasok a Déli-Kárpátok leghosszabb, legegységesebb és legmagasabb hegylánca. Ha azonban a főgerinc teljesítésére szánjuk rá magunk, úgy a nyugati határának számító Vöröstoronyi-szorostól a Zernyesti-medencéig 92 km-t kell gyalogolnunk, hogy a hétköznapokból kiszakadva 5-7 nap alatt végig tudjon menni a gerincen. Alpi jellegű központi részén 50 km hosszúságban 2000 méter feletti csúcsok sorakoznak, így a hegység méltón rászolgált az „Erdélyi Alpok” jelzőre, nem is beszélve a víz- és éghajlatválasztó főgerinc egymás után sorakozó jégvájta felszínformáiról, amelyek a Pamírba, vagy a Himalájába készülő Erdélyi hegy- és sziklamászók klasszikus gyakorlóterepeiként funkcionálnak. A hegység erdőhatára 1750 – 1850 m magasra nyúlik, fölötte a történelem során erősen megritkított törpefenyves övezete, majd a csobánok kedvelt pásztorkodó területei: a havasi gyepek találhatók. E fölött már az élesen csipkézett keskeny gerincek és csúcsok emelkednek, amelyek 400-600 méterrel nyúlnak a kecsesen tekergőző főgerinc fölé.

Időjárás

A július közepe egy viszonylag stabil időszaknak számít a Déli-Kárpátokban. Ettől függetlenül bármikor előfordulhat változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás, heves záporokkal, hirtelen lehűléssel, akár havazással is. Napközben 10-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél előfordulhat. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Mivel a túrán vadkempingezni fogunk, így mindenre amire szükségünk lehet fent, fel kell cipelnünk magunkkal arra a két és fél napra.
Célszerű egy 50-80 literes hátizsákot magunkkal hozni, amibe belefér a hálózsák, a váltóruha, az élelmiszer, és a napi túrákra szánt eszközök, és fel tudod rá erősíteni a sátrat és a derékaljat is. Kényelmes lehet, ha egy kis táskát is magunkkal hozunk, amivel a csúcstámadást lehet teljesíteni. A szokásos magashegyi felszereléseken kívül (bokát jól tartó, vízálló túrabakancs, túrabot, fejlámpa, esőruházat, meleg öltözet, sapka, vékonyabb kesztyű, elsősegélycsomag, fontosabb pipere eszközök), gondoljunk a fém pohárra, gyufára, bicskára és a főzőfelszerelésekre is.

A túra előtt egy részletes listás fognak kapni a résztvevők a szükséges felszerelésekkel.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A kiutazás idejére célszerű szendvicseket készíteni, szombat este Nagyszebenben közösen elmehetünk éttermezni, reggelit aztán kapunk a szállásunkon. A két és fél napra amíg a hegyen vagyunk, minden élelmet magunknak kell felhozni, a túrák idejére az elemózsiákról neked kell gondoskodni: készülj a napi túrákra szendvicsekkel, vagy előre „felkockázott” magyaros fogásokkal, energia- és müzliszelettel, aszalványokkal, esetleg csokival, szőlőcukorral. A vacsorákhoz a magunkkal hozott főzőfelszereléset fogjuk használni, ezekre érdemes könnyen és gyorsan elkészíthető "zacskós" ételeket hozni. A hazafelé vezető úton megállunk majd egyet ebédelni.

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 78 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt. Kártyával nem tudunk majd fizetni, csak Nagyszebenben. Költőpénznek 10-15.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar és nem EU állampolgárok kérjük, a jelentkezéskor az irodának jelezzék az állampolgárságukat!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
További információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/romania

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 3.240 Ft/fő
Top+ sport extra kiegészítés: 4.260 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 6.960 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 4.760 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:
Storno Basic: 7.945 Ft/fő, (önrész: 20%) önállóan is köthető,
Storno Kombi: 6.356 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.