Bejelentkezés

Észak-Macedónia (aktív)

Kalandos hosszú hétvége Albánia és Észak-Macedónia legmagasabb csúcsának meghódításával

A Balkán csúcsai túrasorozat negyedik legmagasabb hegyének, a Korab hegynek a meghódítására indulunk egyik legújabb magashegyi túránkon. A 2764 méteres óriás Albánia és Észak-Macedónia legmagasabb pontja, ám utunk nem csak kizárólag a csúcstámadásról szól. A fapados járatokhoz igazított 4 napos utazásunk alatt megismerhetjük Észak-Macedónia legszebb természeti csodáit, hiszen a Mavrovo Nemzeti Park égbe törő csúcsai és fantasztikus panorámái mellett a Mavrovó-tó vidékéből is kapunk egy ízelítőt. Levezetésként ismét túrázunk egyet az Ohridi-tó mellett, de persze nem maradhat el a kötelező csobbanás a tóban, valamint némi kulturális betekintés Észak-Macedónia izgalmas országába sem. A Balkán csúcsai, csak az Eupolisszal!

Időpontok

 • 2023. szeptember 15 → 18.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Szkopje, Mavrovo Nemzeti Park

  Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg a szkopjei repülőtérre, ahonnan programunk indul. A repülőtéren vár minket bérelt kisbuszunk, amellyel először begurulunk a fővárosba, és egy kellemes, 2-3 órás séta alatt megismerjük az épülő-szépülő Szkopje belvárosát a hangulatos török negyeddel és Vardar folyón átívelő hidakkal, a körülötte lévő monumentális szobrokkal együtt. Kora este aztán transzfer a Mavrovo Nemzeti Parkaban található szállásunkra, ahol 2 éjszakát töltünk. Finom helyi italok társaságában megismerkedünk egymással, és átbeszéljük még egyszer a következő napi csúcsmászás tudnivalóit. Szállás: 4 csillagos szállodában, reggelivel.

 • 2. nap Mavrovo Nemzeti Park, Korab csúcs (2764 m), Mavrovo

  4

  A mai napon Albánia és Észak-Macedónia legmagasabb csúcsára, a Korab 2764 méteres óriására túrázunk fel. A Balkán-félsziget negyedik legmagasabb hegye egyike Európa azon két csúcsának, amelyek nem csak egy ország legmagasabb pontját jelölik. Mavrovói szállásunkról hajnalban indulunk el kisbuszunkkal Strezimir felé, ahol egy rendőrségi ellenőrzőpontot, méretes parkolót, és a helyiek által előszeretettel használt kempinget is találunk. A szükséges engedélyek bemutatása után megkezdjük egész napos, izzasztó, igazi kihívásokat tartogató csúcstúránkat. 1400 méter környékén indulunk el túránkra, amely először csodálatos erdőkön át vezet minket, folyamatos emelkedés mellett. Az első harmad leküzdése után már az erdőhatár fölé érünk, innentől kezdve már a Korab hatalmas tömbje és a környező hegyek sziluattje határozza majd meg a panorámát. Nagyjából 9 km és 4-5 órás kemény menetelés után, kimerülve érkezünk meg az albán határon fekvő Korab csúcsára, ahonnan természetesen szédületes panoráma tárul majd elénk. 2764 méter magasról kémleljük majd az albán hegyeket és Koszovó vidékét is, miközben megpihenve a csúcson feltöltődünk a lefelé menetre is. A már ismerős úton, jóval gyorsabb tempóban túrázunk vissza a kisbuszig, majd remélhetőleg kora este felé már ismét a Mavrovo-víztározó partján találjuk magunkat. Megismételjük a tó parti vacsorát, hogy átbeszéljük a csúcstámadás tapasztalatait. Korab csúcstúra: kb. 17 km, szint: 1340 m fel és le, menetidő: 8-10 óra. Szállás: 4 csillagos szállodában, reggelivel.

 • 3. nap Mavrovo, Ohrid, Magaro-csúcs (2254 m), Ohridi-tó

  3

  Korán reggel újabb utazásra indulunk, hiszen ezt a napot Észak-Macedónia leghíresebb és talán legszebb vidékének felfedezésére szánjuk: a Világörökséghez tartozó Ohridot és az Ohridi-tavat keressük fel. Utolsó napi szállásunk Ohridban lesz, majd a becsekkolás után fakultatív csúcstúrára indulunk a Galičica Nemzeti Park területén fekvő Magaro fenséges csúcsára. Meredek szerpentineken, egészen 1500 méter környékéig kapaszkodunk fel a kisbusszal, majd egy hágóból induló csúcstúránkon alig 2 óra alatt már a 2254 méteres Magarón találjuk magunkat. Az újabb izzasztó túráért persze ismét újabb jutalmat kapunk: az Ohridi- és a Preszpa-tó, valamint a környező hegyvidékek fantasztikus látványát. A csúcsfotók után leereszkedünk először a kisbuszhoz, majd visszatérünk Ohridba, ahol a délután belvárosi csatangolással és aktív strandolással töltjük. A Világörökség részét képző Ohrid városában, amely egyben Macedónia kulturális központja is, van mit felfedezni. Bebarangoljuk az óváros szűk, előreugró emeletű műemlékházakkal határolt utcákkal átszőtt óvárosát, be-belesünk Ohrid ódon templomaiba, a IX-X. században épült Sv. Sofijába és a XV. századi Sv. Jovan Kaneóba. Felkapaszkodunk a város fölött épült Sv Pantelejmon-kolostorhoz, ahol elsőként fordították le a Bibliát szláv nyelvre, és itt használták elsőként a cirill ábécét. A kolostortól csak pár lépés a Samuli-erőd, ahonnan egyszerre nyílik remek kilátás a városra és a tóra. Este természetesen nem maradhat el a közös búcsúvacsora sem. Magaro-csúcs túratáv: 9 km, szint: 700 m fel és le, menetidő: 4 óra. Szállás: 4 csillagos szállodában, reggelivel.

 • 4. nap Ohrid, Szkopje

  1

  Utolsó napunkon szervezett programunk már nincs, az észak-macedón főváros repteréről várhatóan a délelőtti órákban indul repülőnk Budapest felé.

Az oldalon látható képeket Kovács Zsolt és Pál Máté készítették.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Észak-Macedónián belül, bérelt kisbusszal végig a program során, 
- a szállást 4 csillagos szállodákban, 2 éjszakára Mavrovóban és 1 éjszakára Ohridban, 2 ágyas szobákban,
- 2 svédasztalos reggelit,
- a programban szereplő kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát és az illetékeket, 
- a biztosítást, 
- a belépőket, 
- a feltüntetett reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Wizz Air Budapest - Szkopje járatával érhető el, amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

A jelenlegi (02.08.) Wizz Air menetrend:
2023.09.08. W6 2229 Budapest - Szkopje 12:50 - 14:15
2023.09.11. W6 2230 Szkopje - Budapest 10:55 - 12:15

Repülőjegyed vásárlása során kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Észak-Macedónián belül helyben bérelt busszal utazunk. Néhány napon hosszabban utazunk majd busszal. Ilyen napokon mindig lesznek megállók, fotópontok, ahol ki tudjuk nyújtóztatni a lábunkat, átmozgatni magunkat.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Észak-Macedón utunk egy fárasztó program sok utazással és kemény túrákkal. A túrák egy aktív, átlagosan sportos erőnléttel és némi kitartással mindenki által teljesíthetőek, azonban fontos, hogy megfelelő sebességben tudj hosszú távon is, nagy szintemelkesésel járó túrákat megcsinálni. Ha úgy érzed, hogy a saját túratempód inkább lassabb, akkor jó eséllyel nem fogod élvezni a túrákat. A Korab csúcstúránál fel kell készülni a nagy szintemelkedésre, illetve a nehéz, sziklás, magashegyi terepre, és a rendkívül változó időjárásra. A Magaro-csúcs meghódítása alatt szintén magashegységben haladunk, sziklás talajon, ahol gyakori a sokszor viharos szél.

Szállás

Utazásunk során szállásaink színvonalas, jó elhelyezkedésű. igényes, 4 csillagos szállodákban lesznek. A szobákhoz saját fürdőszoba tartozik, az ágyak 1-2 kivételtől eltekintve 2 ágyasak.

Ország

Észak-Macedónia az egykori Jugoszlávia legdélebbi, tengertől elzárt tagköztársasága 1991-ben nyerte el függetlenségét. Az ország elnevezése miatt függetlensége óta komoly vitában áll Görögországgal, mivel a görögök kizárólagos jogot formálnak arra, hogy Nagy Sándor makedón államának utódjának tartsák magukat. Az ország területe valamivel kevesebb, mint 26 ezer km2, azaz körülbelül akkora, mint a Dunántúl 2/3-a. Macedónia területének döntő része hegyvidék, amit az ország közepénél a Vardar-folyó szel ketté. A folyótól keleti és nyugati irányba is folyamatosan emelkednek a hegyek, legmagasabb pontja az albán határon emelkedő 2764 méter magas Korab. Az ország lakosainak (valamivel több, mint 2 millió fő) bő fele macedón. A macedónok cirill ábécét használó szláv népcsoport, vallásuk ortodox, nyelvük hivatalos nyelv. Az ország lakosságának harmada albán, nyelvük sok helyen a macedónnal egyenrangú, döntő többségük muszlim. A népesség 5 %-a török, de jelentős szerb, bolgár, görög, cigány és vlach kisebbség is él az országban. Utunk során elsősorban macedónok által lakott vidéken fogunk tartózkodni. A macedónok az ókori Makedón Birodalom leszármazottainak is tartják magukat, de szláv nemzeti ébredésük csak a XIX. században zajlott le, korábban nem volt saját állami múltjuk. Macedónia viszonylag szegény ország, amit a környező etnikai konfliktusok és a görögökkel fenntartott tradicionális rossz viszony is konzervált. Politikailag az egyik leghaladóbb balkáni ország, a térség országai közül feltehetően elsőként csatlakozhat majd a NATO-hoz és az EU-hoz. Turisztikai szempontból legérdekesebb része az ország délnyugati csücske, Ohrid városa, valamint az Ohridi- és Prespa-tó vidéke. 

Időjárás

A Balkán területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni. A tengerparton és annak hátországában mediterrán éghajlat uralkodik, napközben erős napsütés mellett 30-32 °C a várható hőmérséklet. Rövid esők előfordulhatnak.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni, az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod, s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható..

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem olyan rosszak, mint a hírük. A legtöbb helyen iható az ivóvíz, ahol nem, ott erre a túravezető felhívja a figyelmet. Ezeken a helyeken ásványvizet érdemes vásárolni. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kalcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Élelem tekintetében önellátóak leszünk, de a lehetőségekhez mérten minden nap megállunk majd vásárolni. Szállásainkon kétszer fogunk majd bőséges reggelit kapni.

Pénz-ügy

Macedónia fizetőeszköze a macedón dinár, melyet a helyszínen euroból vagy amerikai dollárból tudunk váltani, forintból nem. A városokban vannak bankautomaták. Általában igaz, hogy a szolgáltatások (pl.: étterem) valamivel olcsóbbak, mint idehaza. Költőpénznek nagyjából napi 2.500- 4.000 Ft-nak megfelelő Euro-t ajánlunk. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, összességében annyit hozz, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, azaz szokásos kiadások esetén). A nemzeti parkok és látványosságok belépő díja: 1-5 euro.

Vám

Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, a beutazás napjától számított 6 hónapig érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphetnek be Macedóniába.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

A Wizzair fapados járatainál érdemes figyelembe venni, hogy a fedélzetre felvihető ingyenes kézipoggyász kis méretű lehet csak, ám okos pakolással a 4 napos túránkat minimális felszerelésse is tudod teljesíteni. Részleteket az alábbi honlapon:

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra: 5.160 Ft/fő
Air & Cruise Top Extra + sport extra: 7.920 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 7.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 6.360 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.