Bejelentkezés

2919 m - Olümposz

Őszi csúcstúra az Istenek lakhelyére és csobbanás az Égei-tengerben

Az ősz elején Görögország legmagasabb hegyére, a legendákkal övezett Olümposz 2900 méter fölé magasodó csúcsára indulunk. Az Istenek lakhelyére való feljutás egy igazi kihívást jelentő túra, csodálatos természeti látnivalókkal, hangulatos menedékházzal, nehéz csúcsmászással, és csúcsról elénk táruló elképesztő kilátással. Utunk kiegészítéseként természetesen megfürdünk majd az Égei- tenger kellemes vizében, kipróbálunk remek görög fogásokat és italokat, hogy a hosszú hétvége alatt minél jobban megismerjük Görögország ezen szegletét.

Időpontok

 • 2023. szeptember 23 → 26.
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos, vagy akár 1 hetes utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
 • 1. nap Szaloniki, Priónia-ház, Petrostrouga menedékház (1940m)

  3
  A mai napon Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe utazunk, ahol a nemzetközi repülőtéren indul programunk. Innen bérelt buszokkal utazunk el az Istenek hegyéig, ahol az Enipeas-kanyon völgyfőjénél található Priónia házig fogunk szerpentinezni. Itt a parkolóba hagyjuk a kisbuszokat, és nekiveselkedünk a Petrostrouga menedékházhoz vezető túraútvonalnak. Több pihenőt is beiktatva koptatjuk majd a bakancsainkat gyönyörű erdei ősvényeken, vagy éppen a sziklás kilátókon, amelyekről tiszta időben szemet gyönyörködtető kilátás nyílik az előttünk elterülő Enipeas-kanyonra. Közel ezer métert emelkedünk, amire elérjük az 1940 méter magasságban épült Petrostruga házat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A szálláshelyünkön megvacsorázunk, és időben nyugovóra térünk, mert másnap korán indulunk az Olümposz csúcsára. Szállás: menedékház, ellátás: vacsora. Táv: 6 km, szint: 900 m fel, menetidő: 4-6 óra.
 • 2. nap Petrostrouga-menedékház (1940 m), Múzsák-fennsíkja, Mytikas-csúcs, (2919 m), Petrostrouga-menedékház

  Hosszú és nehéz napnak nézünk elébe. Korai kelést követően elfogyasztjuk a reggelit és útnak indulunk, hogy felmásszunk az „Istenek hegyének" legmagasabb pontjára: a 2919 m magas Mytikas csúcsára. A felesleges holmikat a menedékházban hagyva „egynapos túrazsákkal” a hátunkon kezdjük a menetelést. Túránk elején könnyebb, sétálós terepen haladunk a „ Múzsák-fennsíkja” irányába, amelyet körülbelül 3 óra tartós túrázással érünk el. Innen fél óra emelkedés még, amíg elérünk a csúcsnapunk legizgalmasabb szakaszának a kezdetéhez: a „beszálláshoz”. Sisakjainkkal a fejünkön nekilátunk az előttünk emelkedő, jó 200 méter „hosszú" fal leküzdéséhez. A mászás során nagyon körültekintően mozgunk, és használni kell a kezünket is, miközben felfelé mászunk a meredek sziklafalon. Ez a szakasz leginkább a magas-tátrai Vöröstorony-hágó leküzdéséhez, vagy a Triglav csúcsmászásához hasonlít, amely után tiszta időben fenséges panoráma kínálkozik Görögország legmagasabb csúcsáról, az „Istenek hegyéről", az Olümposzról. A csúcscsoki elfogyasztása és a fényképek elkészítését követően visszaereszkedünk a Petrostrouga menedékházhoz, ahol néhány helyi sör mellett beszéljük át a mászás nyújtotta élményeket. Szállás: menedékház, ellátás: a menedékházban reggeli, és vacsora. Valamint kapunk csomagolt ebédet is. Táv: 17 km, szint: 1440 m fel, 1440 m le. Menetidő: 8-11 óra.
 • 3. nap Petrostrouga menedékház, Priónia ház, Leptokarya, Szaloniki

  3
  A reggelink elfogyasztását követően az általunk már ismert úton visszaereszkedünk az Enipeas-kanyon völgytalpánál hagyott kisbuszainkhoz és Leptokaryába utazunk. A kellemes hangulatú városkában ebédelünk egyet, csobbanunk az Égei-tenger vizében, majd Szalonikibe gurulunk, ahol egy esti városnézés és vacsora keretében búcsúzunk majd el Görögország e mesés szegletétől.
 • 4. nap Szaloniki

  3
  Hangulatos szállásunk nyújtotta reggelink után kibuszozunk a repülőtérre és hazautazunk Budapestre.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt kisbusszal,
- 2 éjszaka szállást a Petrostrouga-menedékházban teljes ellátással (2 vacsora, 2 reggeli, 1 csomagolt ebéd),
- 1 éjszaka szállást apartmanban vagy szállodában, 2-3 ágyas szobákban, 1 reggelivel,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a hegymászósisak bérleti díját (10 EUR/fő),
- a biztosítást,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 395 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Wizz Air Budapest - Thesszaloniki járatával érhető el, 
amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Az utazáshoz a következő menetrendeket javasoljuk:

2023. szeptember 23. 06:20 - 09:00 Budapest - Thesszaloniki 
2023. szeptember 26. 09:45 - 10:25 Thesszaloniki - Budapest

A felszerelés miatt 20 kg poggyásszal javasoljuk a repülőjegyeket megvásárolni.
 
Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.
 
Utazásunk az érkezési ország repülőterén indul és végződik a fenti járat aktuális menetrendjéhez igazodóan.

Utazás

Nemzetközi repülőjárattal érkezünk meg Thesszalonikibe ahol a program kezdődik, innen pedig bérelt kisbuszokkal utazunk tovább.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A program teljesítéséhez komolyabb hegymászó tudásra nincs szükség, azonban túrázási tapasztalat és a szédülésmentesség elengedhetetlen! A csúcsmászó nap fizikailag igen megerőltető, így a programra olyanok jelentkezését várjuk, akiknek nem jelent gondot az 1400 m szint teljesítése és a rövidebb, kitett falon való mászás. A csúcs előtti szakasz igen meredek és „mászós”, ahol a kezünket is használni kell majd. A csúcsmászásra csakis stabil, kiváló időjárási körülmények mellett lehet elindulni, amelyről a helyszínen a túravezető fog dönteni.

Szállás

Utunk során menedékházban és szállodában/apartmanban fogunk megszállni. A szállodában a szobák 2-3 ágyasok, amelyekhez igényes fürdőhelyiség tartozik. A menedékházi szállásunk tipikus, a helyi viszonyoknak megfelelő hegyi menedékhely, itt emeletes ágyas láger szállás van. A menedékházban a takarók biztosítva vannak, így hálózsák nem feltétlenül kell, ha azonban érzékenyebbek vagyunk a higiéniai viszonyokra, akkor ajánlott egy vékonyabb hálózsák elhozása. A Petrostrouga házban van lehetőség inni-és ennivalók vásárlására is, fürdőhelyiség azonban nincsen.

Ország

Görögországot északról Bulgária, Észak-Macedónia és Albánia határolja, keletről Törökország és az Égei-tenger, nyugatról és délről pedig a Jón-tenger és a Földközi-tenger. Legnyugatibb pontja: Korfu, legdélebbi Kréta, legkeletibb Kasztelórizo szigete. Erősen tagolt partvonal jellemzi, partvidéke 15 000 km hosszú. Dél felé a part egyre inkább csipkéződik, a szárazföld parthossza 4000 km. Csak 107 000 km² az összefüggő szárazföld, 25 000 km² sziget. Nagyjából kétharmad részt 1500–2000 m magas, kopár, karsztos hegyek borítják Görögországot. Négy, alapvetően más felépítésű láncból állnak a hegységek. Píndosz: a Balkán közepén, a legnagyobb tömegű görög hegység, a Dinári-hegységhez csatlakozik, leggyakoribb kövezete a krétakori mészkő. Makedón-masszívum – a keleti oldalon fekszik, legmagasabb pontja az Olümposz 2917 m. Hozzá tartozik az Attika félsziget. 2000 m–nél magasabb hegyei: a Píndosz, a Parnasszosz, a Peloponnészosz és a Tajgetosz.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV- szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat. 

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiéniai körülmények hasonlóak a nyugat-európai állapotokhoz, természetesen a megszokottól eltérő ivóvíz fogyasztása okozhat némi gondot, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magunkkal vinni: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, fertőtlenítőszert, ragtapaszt.

Élelem

Az út során 1 reggelit a szállodánkban/apartmanunkban, a menedékházban pedig 4 étkezést (2 vacsora, 1 csomagolt ebéd, 2 reggeli) fogunk kapni. Ezeken felül természetesen sok mindent lehet vásárolni a hegyen (vizet, sört, készételt, stb). Itthonról javasolt magas energia tartalmú, könnyű, a túrázáshoz szükséges élelmiszereket hozzni, ám egy kinti szupermarketben is fel tudjuk majd tölteni a készleteket a túra előtt.

Pénz-ügy

Az általunk javasolt minimális költőpénz 100 euró. Ez nagyjából fedezi a napi étkezéseket, apróbb ajándéktárgyak költségeit. 
A nagyobb üzletekben lehet bankkártyával fizetni.

Tájékoztató jellegű árak:
- sisakbérlés 10 euró/nap

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

Csomag

Érdemes egy nagyobb utazó- vagy hátizsákba és egy kisebb kézipoggyászba/hátizsákba pakolni. A nagy poggyász súlykorlátja a légitársaság szabályozásától függ, lehet választani 10-, 20- és 32 kg-os poggyászok közül.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással. (Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 5.160 Ft / fő
Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 7.920 Ft / fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 8.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető
Storno Kombi: 6.760 Ft/fő (önrész: 0-10 %), csak utasbiztosítással együtt köthető


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Tibor

Látványos, nem túlságosan könnyű, de mégis teljesíthető, isteni ételek. Külön dicséret a menedékházi konyhának, meglepően jó és bőséges volt. A kifelé történő repülés időpontja igen fájdalmas, bár ezzel sok mindent nem lehet kezdeni, esetleg a könnyebb programokat arra a napra lehetne tenni.

Eszter

Nagyon jól éreztem magam; a csúcspont a sziklás csúcsmászás és a hegycsúcsok voltak. :) Számomra a hegyek után Szaloniki felejthető, de azért örülök, hogy láttam. Javasolnám másoknak, de kiemelném, hogy ide tényleg kell már állóképesség, stabilitás, fel kell készülni mindenféle időjárásra, és nem segít a tériszony.
Szívesen megismertem volna még jobban a túratársakat, de megértem, hogy a túra nehézsége és rövidsége ennek most nem feltétlenül kedvezett.

István

Remekül éreztem magam és mivel én korábban már másztam ezt a szép hegyet különösen örültem, hogy visszatérhettem ide.

Zsuzsanna

Azt hiszem, ez a 4 nap nem sikerülhetett volna jobban. :-) Az időjárás elképesztően jó volt. Az útvonal tényleg fantasztikus. A túra nekem megfelelő kihívás volt. Naplementében a tengerparton vacsorázni és napfelkeltekor reggelizni elképesztően jó érzés volt, főleg így, hogy már nincs szezon és nem nyüzsögnek az emberek, nyugalom van és csend. Nem lehetett betelni a látvánnyal és az érzéssel. A naplementét és a napfelkeltét a tengeren a  menedékházból is láthattuk. Leírhatatlan látvány volt. Az Olümposz egy nagyon klassz és látványos hegy. Büszke vagyok, hogy sikerült feljutni. :-) 
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.