2919 m - Olümposz

Őszi csúcstúra az Istenek lakhelyére és csobbanás az Égei-tengerben

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag
Ősz közepén Görögország legmagasabb hegyére, a legendákkal övezett Olümposz 2900 méter fölé magasodó csúcsára indulunk. Az Istenek lakhelyére való feljutás egy igazi kihívást jelentő túra, csodálatos természeti látnivalókkal, hangulatos menedékházzal és a csúcsról elénk táruló elképesztő kilátással. Júniusi utunk kiegészítéseként természetesen megfürdünk majd az Égei- tenger kellemes vizében, kipróbálunk remek görög fogásokat és italokat, hogy a hosszú hétvége alatt minél jobban megismerjük Görögország ezen szegletét.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. október 01. -
2022. október 04.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
1

 
Szaloniki, Dion, Orlias-vízesés, Leptokarya
 

A mai napon Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe utazunk, ahol a nemzetközi repülőtéren indul programunk. Innen bérelt buszokkal megyünk tovább az ókori Macedónok egykori szent, vallási központjának számító városába, Dionba. A település határában lerakjuk a kisbuszokat és gyalog indulunk a szűkebb környék természeti látványosságának, az Orlias-vízesésnek a felkeresésére. Miután kigyönyörködtük magunkat a szállásunk felé vesszük az irányt, és az Égei-tenger, Mount Olympus találkozási pontjánál épült, kellemes hangulatú üdülővárosba, Leptokaryaba utazunk. Ha marad időnk, még a vacsora előtt megmártózhatunk az Égei-tenger ebben az időszakban igen kellemes vizében. Szállás: apartman. Túratáv: 3,6 km, szint: 150 m fel/le, menetidő: 1-2 óra.

2

 
Leptokarya, Enipeas-kanyon, Szent Dionüszosz kolostor, Petrostrouga-menedékház (1940 m)
 

Reggel időben felkelünk, reggelizünk, majd a kisbuszokkal nekivágunk az Olümposz aszfaltozott szerpentinjeinek. Első megállónk az Enipeas-kanyonban lévő Szent Dionüszosz kolostor lesz, ahol felfedezzük a XVI. században alapított kolostor körüli vízeséseket, majd a Priónia ház felé gurulunk. Itt a parkolóba hagyjuk a kisbuszokat, és nekiveselkedünk a Petrostrouga- menedékházhoz vezető túraútvonalnak. Több pihenőt is beiktatva koptatjuk majd a bakancsainkat gyönyörű erdei ősvényeken, vagy éppen a sziklás kilátókon, amelyekről tiszta időben szemet gyönyörködtető kilátás nyílik az előttünk elterülő Enipeas-kanyonra. Közel ezer métert emelkedünk, amire elérjük az 1940 méter magasságban épült Petrostruga házat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. A szálláshelyünkön megvacsorázunk, és időben nyugovóra térünk, mert másnap korán indulunk az Olümposz csúcsára. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli a tengerparti étteremben, a menedékházban: vacsora. Táv: 6 km, szint: 900 m fel, menetidő: 4-6 óra.

3

 
Petrostrouga-menedékház (1940 m), Múzsák-fennsíkja, Mytikas-csúcs, (2919 m), Petrostrouga-menedékház
 

Hosszú és nehéz napnak nézünk elébe. Korai kelést követően elfogyasztjuk a reggelit és útnak indulunk, hogy felmásszunk az „Istenek hegyének" legmagasabb pontjára: a 2919 m magas Mytikas csúcsára. A felesleges holmikat a menedékházban hagyva „egynapos túrazsákkal” a hátunkon kezdjük a menetelést. Túránk elején könnyebb, sétálós terepen haladunk a „ Múzsák-fennsíkja” irányába, amelyet körülbelül 3 óra tartós túrázással érünk el. Innen fél óra emelkedés még, amíg elérünk a csúcsnapunk legizgalmasabb szakaszának a kezdetéhez: a „beszálláshoz”. Sisakjainkkal a fejünkön nekilátunk az előttünk emelkedő, jó 200 méter „hosszú" fal leküzdéséhez. A mászás során nagyon körültekintően mozgunk, és használni kell a kezünket is, miközben felfelé mászunk a meredek sziklafalon. Ez a szakasz leginkább a magas-tátrai Vöröstorony-hágó leküzdéséhez, vagy a Triglav csúcsmászásához hasonlít, amely után tiszta időben fenséges panoráma kínálkozik Görögország legmagasabb csúcsáról, az „Istenek hegyéről", az Olümposzról. A csúcscsoki elfogyasztása és a fényképek elkészítését követően visszaereszkedünk a Petrostrouga menedékházhoz, ahol néhány helyi sör mellett beszéljük át a mászás nyújtotta élményeket. Szállás: menedékház, ellátás: a menedékházban reggeli, és vacsora. Valamint kapunk csomagolt ebédet is. Táv: 7 km fel és 7 km le, szint: 940 m fel, 940 m le, menetidő: 8-11 óra.

4

 
Petrostrouga menedékház, Leptokarya, Szaloniki, Budapest
 

A reggelink elfogyasztását követően az általunk már ismert úton visszaereszkedünk az Enipeas-kanyon völgytalpánál hagyott kisbuszainkhoz és Leptokaryába utazunk. A kellemes hangulatú városnál még csobbanhatunk egyet az Égei-tenger vizében, ebédelhetünk egy jót „Zorbasnál” vagy lefürödhetünk az első napi szállásunkon, mielőtt még hazaindulnánk Budapestre. Táv: 6 km, szint: 900 m le, menetidő: 4-5 óra. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.