2919 m - Olümposz

Őszi csúcstúra az Istenek lakhelyére és csobbanás az Égei-tengerben

Az őszi időszak gyönyörű kulisszái között ezúttal Görögország legmagasabb hegyére, a legendákkal övezett Olümposz 2900 méter fölé magasodó csúcsára indulunk. Az Istenek lakhelyére való feljutás egy igazi kihívást jelentő túra, csodálatos természeti látnivalókkal, hangulatos menedékházzal és a csúcsról elénk táruló elképesztő kilátással. Az októberi utunk kiegészítéseként természetesen megfürdünk majd az Égei-tenger kellemes vizében is, kipróbálunk remek görög fogásokat és italokat, hogy a hosszú hétvége alatt minél jobban megismerjük Görögország ezen szegletét.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. október 12. -
2019. október 15.
A jelentkezés lezárult
1

 
Szaloniki, Dion, Orlias-vízesés, Leptokarya
 

Délelőtt induló repülőjáratunkkal Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe utazunk, ahonnan bérelt buszokkal megyünk tovább az ókori Macedónok egykori szent, vallási központjának számító városába, Dionba. A település határában lerakjuk a kisbuszokat és gyalog indulunk a szűkebb környék természeti látványosságának, az Orlias-vízesésnek a felkeresésére. Miután kigyönyörködtük magunkat a szállásunk felé vesszük az irányt, és az Égei-tenger, Mount Olympus találkozási pontjánál épült, kellemes hangulatú üdülővárosba, Leptokaryaba utazunk. Ha marad időnk, még a vacsora előtt megmártózhatunk az Égei-tenger ebben az időszakban igen kellemes vizében. Szállás: apartman. Túratáv: 3,6 km, szint: 150 m fel/le, menetidő: 1-2 óra.

2

 
Leptokarya, Szent Dionüszosz kolostor, Enipeas-vízesés, Petrostrouga-menedékház (1940 m)
 

Reggel időben felkelünk, reggelizünk, majd a kisbuszokkal nekivágunk az Olümposz aszfaltozott szerpentinjeinek. Első megállónk a XVI. században alapított Szent Dionüszosz kolostor lesz, amely után a Priónia ház felé gurulunk. Itt a parkolóba hagyjuk a kisbuszokat, és még mielőtt nekiveselkednénk a Petrostrouga-ház felé vezető ösvénynek, meglátogatjuk a csodás természeti környezetben megbúvó Enipeas-vízesést. Bakancsainkat immár az esti szállásunk irányába fordítjuk és több, rövidebb pihenőt beiktatva, közel ezer métert emelkedünk, amire elérjük az 1940 méter magasságban épült Petrostruga házat. A szálláshelyünkön megvacsorázunk és időben nyugovóra térünk, mert másnap korán indulunk az Olümposz csúcsára. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli az apartmanban, a menedékházban: vacsora. Táv: 6 km, szint: 900 m fel, menetidő: 4-6 óra.

3

 
Petrostrouga-menedékház (1940 m), Múzsák-fennsíkja, Olümposz (Mytikas, 2919 m), Petrostrouga-menedékház, Leptokarya
 

Hosszú és nehéz napnak nézünk elébe. Korai kelést követően elfogyasztjuk a reggelit és útnak indulunk, hogy felmásszunk az „Istenek hegyének" legmagasabb pontjára: a 2919 m magas Mytikas csúcsára. A felesleges holmikat a menedékházban hagyva „egynapos túrazsákkal” a hátunkon kezdjük a menetelést. Túránk elején könnyebb, sétálós terepen haladunk a „ Múzsák-fennsíkja” irányába, amelyet körülbelül 3 óra tartós túrázással érünk el. Innen fél óra emelkedés még, amíg elérünk a csúcsnapunk legizgalmasabb szakaszának a kezdetéhez: a „beszálláshoz”. Itt felvesszük a sisakjainkat és nekilátunk az előttünk emelkedő, jó 200 méter „hosszú" fal leküzdéséhez. A mászás során sok helyen kell majd használni a kezünket is, egyes részeken pedig láncos szakaszok segítik a haladást. Ez a szakasz leginkább a magas-tátrai Kriván csúcs mászásához, vagy a Vöröstorony-hágó leküzdéséhez hasonlít, amely után tiszta időben fenséges panoráma kínálkozik Görögország legmagasabb csúcsáról, az „Istenek hegyéről", az Olümposzról. A csúcscsoki elfogyasztása és a fényképek elkészítését követően visszaereszkedünk a Petrostrouga menedékházhoz. Ott fújunk egyet és tovább ereszkedünk a Priónia háznál hagyott buszokig. A parkolóból visszatérünk az általunk már megismert apartmanunkba. Szállás: apartman, ellátás: a menedékházban reggeli és csomagolt ebéd. Táv: 7 km fel és 13 km le, szint: 940 m fel, 1800 m le, menetidő: 10-14 óra.

4

 
Leptokarya, Szaloniki
 

A reggelink elfogyasztását követően Szalonikibe utazunk, majd megkezdjük hazautazásunkat Budapestre. Ellátás: reggeli.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés