Indonézia: Szumátra

Utazás a háborítatlan őserdők, vulkánok, orangutánok és érintetlen szigetek földjén

Programunk a klasszikus, bakancsos túrák hagyományaira épül: valóban egzotikus, csodálatos helyeket ismerünk meg, de utunkat azoknak ajánljuk, akik elfogadják a helyiek által nyújtott közlekedési és szálláslehetőségeket.

Érintetlen trópusi esőerdők, hosszú házakban élő törzsi emberek, a világon sehol máshol nem élő állatfajok, ősbúja trópusi vegetáció, hőforrások, aktív vulkánok, színes rovarok, vadon élő orchideák és dzsungeltúrák, kókuszpálmás, fehér homokos tengerpartok. Indonézia megannyi szegletéről írhattuk volna az előbbi sorokat. Hogy miért pont Szumátra? Az utóbbi évtizedben az ország mostohagyermekeként kezelt óriás sziget a 2004-es cunami pusztításának, majd a jelenlegi kizsákmányoló politikának a hatására veszített turisztikai vonzerejéből, ám mi, utazók ennek csak örülhetünk. A tömegturizmust még csak hírből ismerő sziget azonban nem változott, sőt, a világon egyedülálló természeti értékeit megőrizve várja az ismét visszatérő utazókat. Igazi kalandok várnak tehát ránk az önmagát újból felfedező Szumátra és végtelenül kedves lakói között, már csak rajtad áll, hogy belevágsz e! 


Kiemelt látnivalók utazásunk során:


- Spiso-Piso vízesés, melynek vize 120 méter magasról zúdul alá a mélybe
- a Toba-tó, a világ legnagyobb vulkáni eredetű tava
- a batakok misztikus hegye, a Pusuk Bukit (1981 m)
- a 2094 méter magas Sibayak-vulkán
- Gunung Leuser Nemzeti Park, az orangutánok és érintetlen esőerdők hazája (UNESCO Világörökség)
- Pulau Weh, paradicsomi sziget az indiai-óceán legszebb korallmezőivel
- Kuala Lumpur nyüzsgő metropolisza és a Petronas-tornyok

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Kuala Lumpur
 

Érkezés Malajzia fővárosába, a mindig nyüzsgő Kuala Lumpurba. A szállás elfoglalása után belevetjük magunkat a városi forgatagba és megszerezzük első élményeinket a remek maláj konyha fogásaiból is. Szállás: szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Kuala Lumpur, Medan, Danau Toba, Tuk-Tuk
 

Kuala Lumpurból az első gépek egyikével átrepülünk Medánba, Szumátra fővárosába, ahol nem vesztegetjük az időnket, útra kelünk a Tóba-tó felé, de útközben megállunk Szumátra legszebb és legmagasabb vízesésénél, a 120 méter magasról lezúduló Sipiso Pisonál. A bátrabbakkal beállunk a zuhatag alá egy dögönyözésre. Innen irány a Toba-tó. Mellettünk sűrű dzsungelek, hangulatos falvak, rizsteraszok, útszéli étkezdék és helyenként már az aszfalt is elfogy. Késő délután érkezünk Parapatba, ahonnan átkompozunk utunk egyik leglátványosabb helyszínére, a Samosir-szigetre, ahol 3 éjszakát töltünk. A Toba-tó a világ legnagyobb vulkáni eredetű tava. Területét tekintve duplája a mi Balatonunknak, a legmélyebb pontja 505 méter. A tóparton a batakok élik mindennapi életüket. A népnek saját nyelve van és nagyon hűséges a hagyományaihoz. A spirituális élet legfőbb vezetői a helyi varázslók, gyógyítók. Ők lépnek kapcsolatba a túlvilágiakkal, s ők vezetik a vallásos eseményeket, amelyek fontos részei a falu életének. Gyönyörűen faragott, ritka fából készült varázspálcáikkal varázsfőzetet hintenek szét, amely szerintük megoldja a problémákat. Első délutánunkon felkapaszkodunk kilátópontokra, megtekintünk helyi falvakat, majd az esti órákban térünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban, reggelivel.

3

 
Danau Toba, Tuk-Tuk
 

A Toba-tó a batakok őshazája, valaha ez a népcsoport kannibál volt, de mára már ők maradtak Indonézia egyik utolsó keresztény népcsoportja. Egykoron itt 4000 méternél magasabb tűzhányó emelkedett mely 2500 km3 magmát (a Mt. Everest tömegének duplája) lövellt ki magából, átlagban 10 fokkal csökkentve ezzel a Föld átlaghőmérsékletét. A kitörés után a vulkán kalderát formálva roskadt magába, ami vízzel feltöltődve létrehozta a Toba-tavat. Napjainkban a vulkáni aktivitásnak nyoma sincs, viszont az itteni termékeny talajon remekül terem a kávé és a rizs. Délelőtt felkeressük az egykori batak királyi család síremlékeit, majd megtekintünk több falusi épületet, valamint helyi stílusban épült templomot. Délutánra fakultatív program keretében felkapaszkodunk a Samosir-sziget platójára egy remek kilátópont véget, napunk végén pedig lehűtjük magunkat a tó hűsítő vizében. Szállás: szállóban, reggelivel.

4

 
Danau Toba, Pusuk Buhit (1981 m), Tuk-Tuk
 

A helyi népcsoport, a batakon misztikus hegyére, az 1981 méteres Pusuk Buhit vulkánra indulunk a mai napon. Tuk-Tuktól rövid buszozás után érkezünk meg a túra kiindulópontjára, ahonnan egy 3-4 órás kaptató vár ránk. Az izzasztó emelkedőkért cserébe vízesések, és mindenekelőtt pazar panoráma vár majd ránk. A csúcsról aztán beláthatjuk majd az egész tavat és környékét, és tényleg úgy érezhetjük majd, hogy Szumátra szigetének egyik legszebb helyén állunk. A csúcsfotók után ismerős óton ereszkedünk vissza a buszunkhoz, majd a szállásunk felé vesszük az irányt. A nap hátralévő részében a tóparton pihenhetjük ki a fáradalmakat. Túratáv: 9 km, szint: 950 méter, menetidő: 6-7 óra. Szállás: szállóban, reggelivel.

5

 
Danau Toba, Berestagi
 

Kényelmesen megreggelizünk, majd a délelőtti órákban még fürödhetünk egyet a Toba-tó kristálytiszta vizében. Ebéd után aztán először kompra, majd pedig kisbuszra szállunk, hogy késő délután megérkezzünk a másnapi vulkánunk lábánál fekvő Berestagi településére. Vacsorázunk egyet, majd korán fekszünk, hiszen következő hajnalban indul a vulkántámadás! Szállás: szállóban.

6

 
Berastagi, Gunung Sibayak (2094 m), Bukit Lawang
 

A környék emblematikus hegyének, a 2094 méter magas Sibayak vulkánnak a megmászását Semangat Gunung faluból kezdjük meg. Még sötétben, fejlámpák fényénél indulunk el, hogy aztán 2-3 órás kaptató után a felkelő nap első sugarai már a kráter peremén köszönthessenek minket. A reggeli fényekben később körbejárjuk a vulkán peremét, elfogyasztjuk a csúcscsokit, készítünk rengeteg fényképet a vulkánról és a tájról, majd jóval gyorsabb tempóban hamarosan már ismét a hegy lábánál találjuk magunkat. A nap további részében 4-5 órás utazással érünk el a Bukit Lawangba, ahol a következő két nap kalandjai kezdődnek. Szállásunk elfoglalása után bejárjuk a környéket, majd hangulatos szállásunkon térünk nyugovóra. Szállás: szállóban, reggelivel. Figyelem! Bukit Lawang Szumátra szigetének azon kevés helye közé tartozik, ahol nagy eséllyel lehet látni a vadon élő orangutánokat természetes élőhelyükön. A nemzeti parkban rendszeres, napi etetéseken is tartanak, ám itt létünk alatt a két napos dzsungeltúra remek lehetőség lesz arra, hogy szerencsés esetben mi is részesei lehessünk eme őshonos állatokkal való találkozásnak. Erre azonban természetesen nem tudunk garanciát vállalni, hiszen az állatok megjelenése teljesen kiszámíthatatlan. Az érintetlen esőerdő, a vad patakok és vízesések, illetve a trópusi dzsungel megannyi más lakója viszont így is felejthetetlenné fogja tenni utazásunk itt töltött napjait.

7

 
Bukit Lawang
 

Túránk egyik csúcspontja, egy két napos dzsungeltúra vár ránk, hogy az orángutánokat eredeti élőhelyükön keressük fel. Reggeli után indulunk a vadonba, eleinte gumifaerdők között vezet az utunk, majd beérünk a Gunung Leuser Nemzeti Parkba. A park a benne élő orángutánok és különleges növényeknek köszönhetően 2004-óta az UNESCO világörökség része. Miután beértünk az őserdőbe, közel 100%-os páratartalom és rengeteg szerpentin vár ránk. Nem garantált, de jó esélyünk van rá, hogy közelről fotózhassuk ezeket a mókás és ritka állatokat, de tudnunk kell, hogy ez nem egy állatkert! Az állatokat tilos etetni, simogatni, egyszóval mindent a szemnek és nagyon fontos, hogy vakuval és kiabálással se ijesszük el őket! Délután egy vízesés melletti tisztáson fogunk táborozni. Amíg készül a vacsora, addig mi a vízesésben lemossuk magunkról a dzsungel porát és figyeljük a közelben úszkáló varánuszokat. Szállás: sátorban, a dzsungel közepén. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

8

 
Bukit Lawang
 

Másnap reggel még túrázunk egy kicsit, majd raftingolva térünk vissza a faluba. Ami itt azt jelenti, hogy összekötnek 4 darab traktorbelsőt, a középső kettőbe beülünk mi és a többibe az újdonsült helyi barátink. Ők megadják a kezdő lökést és sodródunk lefelé a sebes folyású vízen. Néha oldalról becsap egy-két hullám, ami eleinte kellemetlenül érint minket, de mire a faluba érünk, már csak nevetünk rajta. Délután jó néhány Bintang sörrel ünnepeljük a sikeres visszatérésünket a civilizációba. A délután további részében kipihenjük a két napos túránk fáradalmait. Szállás: szállóban, reggelivel.

9

 
Bukit Lawang, Medan, Banda Aceh, Pulau Weh
 

Fájó búcsút veszünk Bukit Lawangtól és az orangutánoktól, elbuszozunk Medan repterére, ahonnan Banda Aceh-ba repülünk. A repülőtérről közvetlenül a kikötőbe megyünk, ahonnan 1 órás kompozással érkezünk Indonézia egyik trópusi édenkertjébe, ahol 29 fokos és türkizkék a tenger, színesek a halak és vakítóan fehér a homok. A szigetet néhány búvár már felfedezte magának. Sokan nem is hallottak róla, pedig ámulatba ejtő korallokkal teli, kókuszpálmás partok várnak ránk. A következő 2 és fél napban feltöltődünk, miközben felfedezzük a víz alatti élővilág minden apró kis szegletét. Szállás: tengerparti bungalókban. 

10

 
Pulau Weh
 

Két teljes nap pihenés vár ránk a világ eme csodálatos szegletében. Ez az a sziget, ahol nem kell milliárdosnak lenned és mégis lehet saját néptelen, fehérhomokos tengerpartod, korallzátonyod, és rengeteg szabadidőd ennek élvezésére. Amennyiben mégis szeretnéd aktívan eltölteni ezt a pár napot, arra is van lehetőség: búvárkodás, sznorkelezés, motorozás, na és persze hajókirándulás a sziget legszebb partjai mentén. Szállás: tengerparti bungalókban.

11

 
Pulau Weh
 

Utolsó teljes napunkra virrad Indonéziában, a csodálatos Pulau Weh szigetén. Ma sem állunk meg természetesen, hiszen fakultatív programok sokaságával zárhatjuk Szumátra utunkat. Szállás: tengerparti szállóban, reggelivel.  

12

 
Pulau Weh, Banda Aceh, Kuala Lumpur
 

Mai nap elbúcsúzunk Indonéziától, a reggeli kompok egyikével elhagyjuk Pulau Weh szigetét, ám repülőnk indulásáig még bejárjuk Banda Aceh városát. Megtekintjük a 2004-es cunami mementójaként a mai napig egy ház tetején álló jelképes halászhajót, illetve a színvonalas és sokszor döbbenetes Cunami Múzeumot is. A nagy mecset közelében ebédelünk egyet, és várhatóan a délutáni órákban visszarepülünk Malajzia fővárosába, Kuala Lumpurba. A szállásunk elfoglalása után elsétálunk az éjszakai fényekben pompázó Petronas-tornyokhoz, és egy kellemes étteremben beszéljük át utunk legemlékezetesebb pillanatait. Szállás: szállóban.

13

 
Kuala Lumpur
 

A nemzetközi járatunk indulásának függvényében szabadprogram keretében felfedezhetjük az eddig még nem látott részeit Kuala Lumpurnak, hogy végül megkezdjük hosszú hazautunkat Budapestre.

Az oldalon látható képeket Kundermann Balázs és Pál Máté készítették.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés