Malajzia

A Maláj-félsziget legjava

Bejárjuk Malajzia szárazföldi részét, ahol mesebeli trópusi tengerpartok, régi gyarmati városok, igazi őserdők, felülmúlhatatlan gasztronómia és valódi kozmopolita népesség vár ránk. Kuala Lumpur egy modern és egy igazi tradicionális város elegye. Hatalmas felhőkarcolók, ősi templomok, nyüzsgő éjszakai piacok, wifi és buddhista imák, városi őserdő - mindez egy helyen. Melaka álmos gyarmati város, mely holland, portugál, angol, maláj, kínai, indiai kultúrákat vegyítve árasztja egyedi hangulatát. Penang szigete hasonló utat járt be, de itt máig buzog a művészet és a gasztronómia is magas fokon áll. Langkawira pedig egyszer mindenkinek el kell jutnia, ilyen a trópusi paradicsom, páratlan naplementék, égbetörő mészkőcsúcsok, homokos partok és igazi vidéki maláj hangulat. Ja, és azt se feledjük: a maláj konyha világhírű! Ha szeretnél elmenekülni egy kicsit az itthoni télből, ne habozz, irány Malajzia!

Kiemelt látnivalók:
- Kuala Lumpur Petronas Towers
- Melaka – Világörökségi óvárosa
- Georgetown - Világörökségi óvárosa
- Tanan Ratah
- Langkawi strandjai
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. január 14. -
2018. január 26.
2018. január 13. -
2018. január 27.
A jelentkezés lezárult
2017. november 12.
1

 
Kuala Lumpur
 

Érkezés Malajzia fővárosába, a tradicionális, de mégis modern Kuala Lumpurba. Szállásunkat elfoglalva - ha időnk engedi – még sétálunk egyet a környéken, próbálva akklimatizálódni a trópusi klímához és a helyi mentalitáshoz. A híres Petronas ikertornyokat muszáj sötétedés után, kivilágítva megnézni. (Ha most nem fér bele az időnkbe, akkor az utolsó napon kerítünk rá sort.) Mindenképpen vacsorázunk egyet a híres maláj konyha remekeiből szemezgetve, sétálhatunk egyet a Jalan Petaling éjszakai piacán. Szállás: hotel.

2

 
Kuala Lumpur
 

Ébredés után nyakunkba vesszük a várost. A belváros kompakt, így gyalogszerrel majdnem minden látnivaló megközelíthető. A város központja a Merdeka tér, ahol az ország függetlenségét kiáltották ki, hatalmas zöld gyep, amely az angol időkben sportpályaként funkcionált. A Sultan Abdul Samad épület eredetileg közigazgatási épületnek készült, de túl jól sikerült a design, így olyan mint egy mesekastély kupoláival, fehér cirádás falaival. A gyarmati építészet remeke még a Royal Selangor Club, a St. Mary's Church, illetve a közeli Főpályaudvar épülete. Kuala Lumpur nagyon színes és változatos hagyományokkal rendelkezik, az itt élő kínaiak, malájok, hinduk, keresztények sajátos egyveleggé alakították a várost. A színes-cirádás Sri Mahamariamman a hinduk szent temploma, a muszlimok a Jamek mecsetet gondozzák, a Sze Ya templomot a kínaiak emelték. Ebédre érdemes a Kínai negyedben időt szakítani. A legjobb ételeket a kifőzdékben a járdán kapjuk, a hagyományos éttermek a futottak még kategóriába tartoznak legtöbbször. A Bukit Nanas park érdekessége, hogy a város központjában található és hamisítatlan őserdőben találjuk magunkat. Óriási fák, buja aljnövényzet, a fákon függőhidak és bizony találkozhatunk itt kígyókkal és pókokkal is, mint egy igazi dzsungelben. Innen nagyon szépen látszik a horizontot uraló Petronas óriási sziámi ikertornya, amely 452 m magas, ezt megnézzük közelebbről is, mivel a torony tetejéről kiválóan látszik egész Kuala Lumpur. A torony tövében van a Kuala Lumpur City Center, a város egyik parkja. A parkban több tó és medence található, az egyikben még fürdőzni is szabad, persze figyelembe kell venni a helyi lakosok érzékenységét, szóval mellőzük a monokinit és a bikinit. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Kuala Lumpur, Melakka
 

Reggel elindulunk egy kirándulásra Melakkába, amely évszázadokig forgalmas kereskedő város volt Kelet és Nyugat között, portugálok, arabok, kínaiak, hollandok, angolok és malájok formálták a város képét, ennek köszönhetően Melakka ma a Világörökség része. Bő kétórás buszozás után érkezünk meg a gyarmati városba. Megtekintjük a lazacszínű holland Stadhuis épületét, St Paul's templomát, amely a legrégibb Dk-Ázsiában, ellátogatunk a forgalmas Chinatownba és sétálunk a Jonker Streeten. Érdemes kipróbálni a helyi konyhát, a „nyonya” ízeket. A kirándulás után visszaindulunk a fővárosba. Szállás: hotel, ellátás: reggeli

4

 
Melakka, Cameron-felföld
 

Reggel várost és éghajlatot váltunk. A Cameron-felföld a Maláj-félsziget szívében fekszik, szállásunk 1500 méter magasságban fekszik, így érthető, miért kellemesebb a klíma, mint a tengerparti régiókban. Tanah Rata érdekes színfolt Malajziában, a növényzet trópusi, de hidegek az éjszakák, a lakosság főleg maláj és indiai, de az épületek olyanok, mint Skóciában, a helyi teához angol süteményeket kínálnak, de ebédre már indiai dukál banánlevélről, kézzel fogyasztva. Érkezés és a szállásunk elfoglalása után egy rövid sétára indulunk a városkában orientációs céllal. Beülhetünk még vacsora előtt egy igazi angol ötórai teára, vagy elsétálhatunk a környező őserdőbe. Szállás: apartman, ellátás: reggeli.

5

 
Cameron-felföld
 

Ma egy fél napos kirándulás keretében bejárjuk a környéket. Megnézzük a híres teaültetvények egyikét, bemutatják nekünk, hogyan jut el a tea a bokorról a csészéig, majd kóstolhatunk is a híres élvezeti cikkből. Meglátogatunk egy buddhista templomot, amely részletgazdagon és igényesen került kialakításra, sétálhatunk egyet a helyi piacon, érdekesnél érdekesebb termékekre rácsodálkozva. A környék nagyrészt a mezőgazdaságból él, a tea mellett a másik sikertermék az eper. Szedhetünk magunknak epret, ihatunk eperlevet, megnézhetjük, hogyan készítik a helyi méhek a mézet, és sétálhatunk egy bemutatókertben. Eljutunk egy botanikus kertbe, valamint egy orchidea farmra is. Itt sétálhatunk pillangók között, simogathatunk kígyót, vagy rácsodálkozhatunk az érdekes formájú rovarokra. Természetesen mindenhol van lehetőség teát, epret, mézet vásárolni a képeslapok és hűtőmágnesek mellett. Este vár ránk a teázó, vagy beülhetünk egy jó kis étterembe. Szállás: apartman.

6

 
Cameron-felföld, Penang
 

Ma búcsút veszünk a hegyektől, vár a tengerpart! A délelőtt utazással telik, egyre közelebb a tenger és a horizonton kibontakozik Penang. Penang a Kelet Gyöngyszeme, egy elbűvölő sziget, ahol Georgetown egy hamisítatlan gyarmati kereskedő város, a tenger langyos, a helyiek mosolygósak és mindenhol street artra bukkanunk. Szállásunk elfoglalása után nyakunkba vesszük a várost. Este még egy kis kötetlen séta graffitikre vadászva, majd amint lemegy a nap, az utcák megtelnek mozgó büfésekkel, akiktől pak choit, száznapos tojást, szöcskét, csirkecombot, tofugolyót vásárolhatunk. Szállás: hotel.

7

 
Penang
 

Természetesen itt is van Chinatown, és persze itt zajlik a legélénkebb élet. Maga Georgetown szintén Unesco világörökség helyszín, egyedi kultúrája és építészete jogán. Az angol koloniális épületek között végigsétálunk a főutcán, közben nyitva tartjuk a szemünket, hiszen szinte minden házfalon található egy graffiti, amely sokszor egészen kreatív és művészien kimunkált. Felkeressük Little Indiát, egy kis indiai hangulatért, és egy igazi kínai klánházat is. A tengerparton mólokon laktak a később bevándorolt kínaiak, ma itt élnek a szegények, akik a víz felszíne felett élik mindennapjaikat egyfajta skanzenként funkcionálva. Fort Cornwallis egy régi angol erőd maradványa, sokszor fesztiváloknak adva helyet. Mellette több étterem üzemel egy kupacba tömörülve, minden igényt kiszolgálva, mi is itt tudunk ebédelni. Délután még akár templomba/mecsetbe/pagodába/múzeumba is ellátogathatunk szabad foglalkozás keretén belül. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

8

 
Penang, Langkawi
 

Reggel érdemes kisétálni a kínai negyedbe egy reggelire. A kínaiak már hajnalban főzik a rizst, sütik a rántottát és gőzölik a teát. Érdemes itt kipróbálni a híres Ipohi fehér kávét, amelyet pálmaolajon pörkölnek és tejjel szolgálnak fel. A kikötőből indul hajónk Langkawi szigetére. Langkawi Malajzia legészakibb szigete, a legközelebb áll a trópusi paradicsom képéhez az országban és vámmentes terület, szóval minden adott, hogy ki tudjuk pihenni magunkat. A modern Malajziát magunk mögött hagyjuk, ha letérünk a tengerparti útról, az őserdőben még pálmakunyhókban élnek a helyiek, sokszor elektromosság és vezetékes víz nélkül, boldog paradicsomi miliőben. Szállásunk a modern részben lesz, gyönyörű végtelen korallhomokos strandok, kókuszligetek, plázák, éttermek, vámmentes boltok és rizsföldek között. Este csobbanhatunk egyet a tengerben, vásárolhatunk az éjszakai piacon vagy ehetünk egy jót. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

9

 
Langkawi
 

Ma egy kis szigettúra következik. A sziget legnagyobb látnivalója az Oriental Village. Található itt egy felvonó amely 708 méterre repít, egy bátraknak való üveghíd 100 méteres szakadék felett, valamint éttermek, ajándékboltok. A kalandok után egy kis tengerpart, fehér homokon kókuszpálmák alatt, ebéd előtt vagy utána. Délután a csoport igényei szerint felkeresünk egy trópusi vízesést vagy egy eldugott strandot a mangrove erdő szélén, esetleg felautózunk a sziget legmagasabb (881 m) pontjára. Este ismét miénk az éjszaka, vásárlás, vacsora, éjszakai fürdőzés. Szállás: hotel.

10

 
Langkawi
 

A mai nap a pihenésé; vagy sokáig alszunk vagy már napkeltekor fürdünk a tengerben, ki-ki vérmérséklete szerint. El lehet menni egy fakultatív hajókirándulásra, lehet robogót bérelni és kilátogatni egy kevésbé zsúfolt strandra, vagy csak napozni egész napestig. Szállás: hotel

11

 
Langkawi, Kuala Lumpur
 

Belföldi repülőjáratunk indulási idejének függvényében átutazunk Kuala Lumpurba. Így vagy délelőtt nyílik még strandolásra, vásárlásra lehetőség Langkawin, vagy pedig délután Kuala Lumpurban lesz eltöltendő szabadidőnk. Szállás: hotel.

12

 
Kuala Lumpur
 

Reggeli után vonatra szállunk és felkeressük a Batu Caves komplexumot. Ez az impozáns mészkőtömb a Malajziában élő hinduk egyik szent helye, a bejáratnál rögtön egy óriási Muruga szobor fogad minket. A beszakadt barlangban lévő szentélybe 272 lépcső vezet, útközben megpihen az ember, nézi a város látképét, és fotózza a majmokat. Itt található egy „igazi” barlang is, amit 45 perc alatt be lehet járni, cseppkövek és denevérek között. A városba visszavonatozva még miénk Kuala Lumpur, jókat ehetünk, múzeumozhatunk vagy megvásárolhatjuk az ajándékokat az otthoniaknak. A piacokon nagyon olcsón lehet memóriakártyákat, elektronikai kiegészítőket, ruhákat, táskákat vásárolni. Szállás: hotel, ellátás: reggeli

13

 
Kuala Lumpur
 

A nemzetközi járatunk indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat Budapestre.

Az oldalon látható képeket Gáspár Attila készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés