Križna csúcstúra

Kirándulás a Nagy-Fátra főgerincéhez

Indulás és érkezés helye: Budapest
Mai túránk célpontja a Nagy-Fátra Nemzeti Park egyik rejtett szépsége, a Križna-csúcs, ami a hegység főgerincének legdélebbi magaslata.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. június 23.
A jelentkezés lezárult
2018. június 21.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Turecka, Križna (1574 m)
 

Találkozó és indulás 6:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Budapestről nagyjából 200 km utazunk észak felé, majd járművünket a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátrát elválasztó völgyben megbújó Turecká (Török) faluban hagyjuk. Nagy levegőt veszünk és nekivágunk a hegynek, utunk során folyamatosan emelkedünk, először vegyes erdő tisztásokkal, majd fenyves után végig nyílt, füves, panoráma út vezet a főgerinc legdélebbi csúcsáig a Krížnáig. Összesen közel 800 métert fogunk emelkedni. A csúcsról remek a kilátás a közelünkben található Majer-sziklákra is.  A cél teljesítve, de ha erő és kedv mutatkozik, a közeli csúcsok is meghódíthatóak: a gerincen már nincsenek nagy szintkülönbségek. Visszaúton a meredek de jóval rövidebb, használaton kívüli sípályát fogjuk használni az ereszkedéshez, hogy visszaérjünk buszunkhoz, ahol egy rövid felfrissülés után leutazunk Staré Hory (Óhegy) településre s hazaindulás előtt a helyi ivóban erősítünk egy jó kofolával, sztrapacskával vagy éppen egy káposztalevessel.:)
Táv: 13,5 km, szint: 800 m fel és le. 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés