Križna csúcstúra

Kirándulás a Nagy-Fátra főgerincéhez

Indulás és érkezés helye: Budapest
Mai túránk célpontja a Nagy-Fátra Nemzeti Park egyik rejtett szépsége, a Križna-csúcs, ami a hegység főgerincének legdélebbi magaslata.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, a vadonatúj Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Satré Hory, Križna (1574 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Budapestről nagyjából 200 km utazunk észak felé, majd járművünket a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátrát elválasztó völgyben megbújó Staré Hory (Óhegy) településen hagyjuk. Nagy levegőt veszünk és nekivágunk a kék jelzésnek: utunk első 5 kilométeren 800 méter emelkedünk. A kitartó kapaszkodás jutalma a Mayer-szikla, ahonnan remek a kilátás. Utunk innentől végig nyílt, füves ezért végig panorámát kínáló terepen vezet a főgerinc legdélebbi csúcsáig a Krížnáig. A cél teljesítve, de ha erő és kedv mutatkozik, a közeli csúcsok is meghódíthatóak: a gerincen már nincsenek nagy szintkülönbségek. Visszaúton egy másik ösvényt választunk az ereszkedéshez, a sárga jelzést követve érünk Turecká (Török) faluba, ahol a helyi ivóban erősítünk egy jó kofolával, majd levezetésként visszasétálunk Staré Hory településre, ahonnan hazautazunk.
Táv: 16 km, szint: 1200 m fel és le. 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés