Sri Lanka (Ceylon)

Ceylon, a Kelet kapuja

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.

Pihend ki a hosszú téli hónapokat és töltődj fel velünk Ceylonban, a Földi Paradicsomban!

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket Colomboban és Negomboban, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazásokat Sri Lankán bérelt busszal, tuk-tukokkal,
- a szállást 3 éjszakára Anuradhapurában szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban,
- a szállást 1 éjszakára Dambullában szállóban, saját fürdőszobás, két-három ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 2 éjszakára Kandyben szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Nallathanniyaban egyszerű magánszálláson, saját fürdőszobás, két- háromágyas szobákban,
- a szállást 1 éjszakára Ellában panzióban, saját fürdőszobás, két- háromágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Thissahamarában hangulatos szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 3 éjszakára Mirissában szállodában, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Negombóban szállodában, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a reggelit a feltűntetett szálláshelyeken,
- a kirándulást az Ádám-csúcsra,
- a vonatozást Nunaoyában,
- a kirándulást a Lipton’s Seat teaültetvényre,
- a bálnalest Mirissában,
- a városnézést Galle-ban,
- a városnézést Colomboban,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát Budapest – Colombo / Colombo – Budapest között,
- a biztosítást
- a srí lankai vízumdíjat,
- a belépők és a fakultatív programok árát,
- a kötelező borravalót (40 USD/fő) és az esetleges védőoltások árát.

Étkezés a külön feltüntetteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 290 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Colombo - Budapest útvonalon egy átszállással) kb. 220.000 - 300.000 Ft. között alakult,  illetékkel.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Az országon belül helyben bérelt busszal, dzsippel, esetleg menetrendszerinti busz járattal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során hangulatos szállókban, panziókban szállunk meg. A szállók szobái mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szállók szobái két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi.

Terület

Colombo nyüzsgő metropolisza, ősi városok: Sigriya (UNESCO Világörökség), Polunaruwa (UNESCO Világörökség), Anaradhapura a legnagyobb ősi város a Bodhi fával. Kulturális emlékhelyek: Dambulla (UNESCO Világörökség), Kandy királyi város (UNESCO Világörökség). Természeti látványosságok: Ádám-hegy csúcsa zarándokhely, Lipton's Seat, Sinharaja esőerdő, Wilpattu és Bundala Nemzeti Parkok.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy ázsiai „adventure” utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Sri Lanka területe 66 000 négyzetkilométer, vagyis nagyjából kétharmad akkora, mint Magyarország. Alakját gyakran hasonlítják egy könnycsepphez, így India könnycseppjének is emlegetik. Kelet Kapujának is szokták nevezni, Marco Polo a legszebb szigetnek tartotta a földkerekségen. Nem tévedett nagyot! Az ország észak-déli kiterjedése 433 km, alakjánál fogva azonban szélessége csak 244 km. Sri Lanka Délkelet-Ázsia egyik legváltozatosabb éghajlatú országa. Az ország közepén, déli részén magas hegyek emelkednek – legmagasabb pontja a 2524 méteres Pidurutalagala, de legismertebb csúcsa a 2243 méter magas Ádám csúcs. Körös-körben pedig trópusi éghajlatú tengerpartok és szigetek találhatóak. Csodás lagúnákkal és képeslapba illő partokkal büszkélkedik a sziget déli-délnyugati partja. Az ország csapadék mennyiségét két egymást váltó monszun határozza meg. Az ország területének óriási részét tea és egyéb ültetvények borítják, a megmaradt szavannák és esőerdők nemzeti parkok és rezervátumok védettségét élvezik. Rengeteg gyümölcs-, bambusz - és trópusi keményfa is nő Sri Lankán, valamint a sziget igen híres a fűszertermesztéséről. Állatvilága sok látogatót vonz, hiszen 435 madárfajjal, 242 pillangó fajjal, 107 halfajjal és 92 emlőssel büszkélkedik – többek között leopárddal, különböző majmokkal, elefánttal, repülő rókával, sakállal és egyéb trópusi érdekességekkel. Emellett az ősi városokban rengeteg történelmi látnivaló van. Sri Lanka egyébként is ideális úti cél, hiszen hatékony közlekedéssel, olcsó szállásokkal és ízletes nemzeti konyhával rendelkezik. A sri lankai emberek pedig híresek arról, hogy az idegenekkel szemben barátságosak és vendégszeretetőek. Sok ünnepet a buddhista és a hindu rituálékkal kötnek össze, amelyek a holdújévi naptárt követik.

Időjárás

Sri Lanka klímája trópusi, azaz meleg, de a tengerpart közelsége miatt nem elviselhetetlen. Két monszuneső váltja egymást, amiknek a középső hegyek szabnak határt. A decemberi, januári időszak csúcsszezon a szigeten, hiszen ilyenkor a gyengébb észak-keleti monszuneső hat. Ezektől az esőktől nem kell tartani, a nagy forróságban sokszor üdítően hatnak, gyors lefolyásúak, de a biztonság kedvéért esőkabátot vagy egy esernyőt érdemes hozni. A tengerparton túlnyomórészt 30°C körüli párás hőmérsékletre lehet számítani. Javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata! A középső dimbes-dombos hegyvidéki részen ugyancsak kellemes időre számíthatunk, a legmagasabban fekvő szállásunk Nallathanniyaban lesz, az átlag hőmérséklet itt is eléri a 20 °C-ot.

Felszerelés

Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. Azaz napközben póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing és hosszú nadrág javasolt a szúnyogok ellen. A dzsungel, illetve hegyi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg ruhát (polár felső), esőkabátot és egy kényelmes túracipőt. Ezeken túl javasolt egy kényelmes 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, esetleg egy könnyű nyári hálózsák, ha a higiéniára kényesebbek vagyunk, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felsőruha enyhébb időre, elemlámpa (fejlámpa) és tartalékégők, elemek a lámpába, fényképezőgépbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs - és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged lesz feltölteni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol, itt is előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások - Hepatitis A és B, Tífusz, Tetanusz, Diftéria - beszerzését. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb beadatni. Sri Lanka NEM malária veszélyeztetett, de mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! 
Malária ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás - és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és lázmérőt.

Élelem

A sri lankai árak jóval a magyar árak alatt vannak. Nem jellemzőek az európai jellegű óriási szupermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalmunk vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (2-3USD). Az ajánlott éttermekben az ebédek leginkább büfé jellegűek (6-8USD), így mindenki kedvére próbálgathatja a változatos ízeket. A sri lankai konyha igen népszerű a magunkfajta hátizsákos utazok körében. A legtöbb étel általában elég fűszeres és pikáns, nem sajnálják a fokhagymát és a chili különféle fajtáit. Az ételek többsége friss alapanyagokból: zöldségből, halból, szárnyasból, sertésből és néha marhahúsból készül. A szigeteken és a partvidékeken igen népszerűek és olcsók a tengeri herkentyűk. Az indiaiakhoz hasonlóan rizst szinte minden étkezéshez esznek. A sri lankai fogásokhoz változatos fűszerek és mártások is tartoznak: őrölt pirospaprika, őrölt mogyoró, ecetes chili, halszósz és egy sor külön felszolgált mártás. Desszertként a sri lankaiak trópusi gyümölcsöket, vagy az indiaihoz hasonló édes desszerteket, esetleg - az angol behatás miatt - péksüteményt esznek. Nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, mangó stb.), így a vitaminhiánnyal sem lesz sok problémád. A vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk, mert rengeteg zöldségétel közül tudnak választani. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. A helyiek általában kézzel esznek, de a külföldieknek hoznak evőeszközt.

Pénz-ügy

Sri Lankán a hivatalos fizetőeszköz a sri lankai rúpia (LKR). 1 USD = kb. 145LKR, 1Euro = kb. 160 LKR. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy az euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek minimum 400 USD-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint belépőkre az összes fakultatív programot is számolva kb. 250-300 USD-t, természetesen ez sokkal kevesebb is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.
 
Tájékoztató belépő árak (a honlapon az előző út 2018-as belépőjegy adatai szerepelnek, ami annyit jelent, hogy ezek a belépőjegy árak nőhetnek még az év végéig. Ezért ezek az árak csak tájékoztató jellegűek):
- Anuradhapura belépő: 25 USD
- Polunaruwa belépő: 25 USD
- Dambulla belépő: 1 500 LKR
- Sigiriya belépő: 30 USD
- Buddha fog múzeum, Kandy botanikus kert: 1500LKR + 1300LKR
- Zenés folklór előadás: 1 000 LKR
- Rafting: 25 USD
- Wilpattu NP: 40-60 USD
- Bundala NP: 20-25 USD
- Teaüzem: 1 000 LKR
- Mirissa sznorkel bérlés: 1 500 LKR
- Galle múzeumok: 3 000 LKR
- Teknős farm: 4 USD
- Colombo templomok, múzeumok: 1 000 LKR
- Kötelező borravaló a sofőröknek, helyi vezetőknek: 40 USD/fő

Vám

Magyar állampolgárok részére szükséges vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél! 2012. január elsejétől magyar állampolgároknak a beutazáshoz vízumra van szükségük. Ezt előre online, az interneten lehet igényelni. Díjak: Turista vízum – max. 30 nap - 2x belépés: 35 USD. Be nem töltött 12 éves korig a vízum ingyenes! A díjat az interneten hitelkártyával lehet kiegyenlíteni. Fontos, hogy a vízumigénylést ne hagyjuk az utolsó pillanatra.

A vízumot a https://www.eta.gov.lk/slvisa/ lehet igényelni.

A vízumhoz szükség van a repülőjegyre.

Csomag

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu honlapon). A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások Sri Lankán is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos csomag - és személy átvizsgálás előz meg.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 11.440 Ft / fő
Air & Cruise Extra 17.200 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 16.450 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.160 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés