Olaszország: Nápoly

Kulturális és gaszto-kalandok Campania fővárosában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag
Sole, mare, gelato, azaz napfény, tenger és fagylalt. Kultúra-és gasztrokaland egy helyen a mediterrán Itália legizgalmasabb városában, Nápolyban? Ha imádod az olasz életérzést, itt a helyed… és ez még csak a kezdet ;) 4 napos kiruccanásunkon képbe kerülsz az olasz ízekkel, a környék legszebb látnivalóival, ennek a régiónak a sajátosságaival, hogy aztán legközelebb akár az északi olasz tóvidéken, Toszkánában vagy akár Szicíliában folytathasd velünk a felfedezést.

Nápolyt látni és meghalni - tartja a mondás, s talán nem véletlenül. Tarts velünk Campania székhelyére, mely rendkívül színes, pezsgő, hosszú történelemmel és kultúrával bír. Hányatott sorsa ellenére az ország harmadik legnagyobb települése hálából milliónyi látnivalóval és élménnyel, mennyei gasztronómiai kínálattal és kalanddal, és kellemes mediterrán klímával ajándékozza meg az ősi földjére lépőket.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 23. -
2021. október 26.
Még tudsz jelentkezni
2021. október 03.
1

 
Nápoly
 

Repülőjáratunkkal a kora esti órákban érkezünk Nápoly repterére, ahonnét egy rövid buszozást követően érkezünk be a városba, ahol máris megkezdjük az ismerkedést. Szállásunk elfoglalása után megismerkedünk a nyüzsgő város forgatagával, kaotikusnak tűnő közlekedésével. Sétálunk a szűk, színes sikátorokban, amelyek a házak között feszülő kötelekre teregetett mosott ruháktól illatosak. Ha megéhezünk, betérünk egy igazi, autentikus pizzériába, ahol a helyiekkel együtt kóstolhatjuk meg Nápoly 2 legjellegzetesebb pizzáját, a klasszikus fokhagymás-paradicsomos Marinarat vagy a bivaly mozarrelás Margheritát. A bátrabbak megpróbálkozhatnak a pizza frittatával vagy a csípős szalámis Diavolával is. A késő esti órákban térünk vissza szállásunkra, de ha kedvünk van, Nápoly éjszakai életébe is belekóstolhatunk a belváros kisebb-nagyobb terein sétálgatva. Szállás panzióban.

2

 
Nápoly, Vezúv, Pompei
 

Aki Nápolyban jár, az nem hagyhatja ki a csendben, méltóságteljesen a Nápolyi öböl felett trónoló Vezúv meghódítását. Meredek kaptatón érünk fel a kráterperemhez, ahonnan csodálatos kilátás nyílik mind a városra, mind pedig a kráter falára. A peremséta, a vulkán bejárása után utunk Pompeibe vezet, a vulkán újkori történelmünk során legismertebb kitörésének helyszínére. Az egykor 7 méter magas vulkáni hamuval borított település megmaradt emlékei között barangolva átérezzük az elemi csapást, amit i.sz. 79-ben mért a Vezúv a városra. Egész napos túránk után megérdemlünk egy igazi olasz vacsorát, választhatunk az itáliai ízek újragondolt fast food-os választékából vagy letehetjük voksunkat például egy spaghetti alle vongole (kagylós spagetti) mellett, mely nemcsak a nápolyiak kedvence, hanem az egész Amalfi part legelterjedtebb tésztája. Amennyiben nem vagyunk barátai a tengeri herkentyűknek, akkor sincs gond: a déliek specialitása közé tartozik a sült cukkíni virág, az articsóka és a padlizsán különböző módokon elkészítve vagy a töltött rizsgolyók, de bármit is választunk a helyiek szívüket, lelküket beleteszik, hogy elégedetten álljunk fel az asztaltól. Vacsoránk mellé megkóstolhatjuk a térség híres Limoncelloját (citromos krémlikőrjét) is. Este visszatérünk szállásukra, hogy fáradalmainkat kipihenjük, s hogy újult erővel vághassunk neki a következő napnak. Szállás panzióban, ellátás: reggeli. Szintkülönbség: 130 méter fel/le, gyalogtúra időtartama: 2-3 óra.

3

 
Nápoly, Capri, Anacapri
 

A nápolyi öböl neve szinte már-már összeforrott a szemben lévő csodálatos szigettel, Caprival. Caprit ugyan évente rengetegen látogatják meg, de senki sem bánja az itt eltöltött időt. A csodálatos sziget vitathatatlanul Olaszország , sőt, Európa egyik leggyönyörűbb helye. A Tirrén-tenger 10,4 km 2 -es területű földi paradicsoma már a rómaiak korában is népszerű üdülőhely volt. A Kr. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a tulajdonában lévő, egyébként szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte az annál jóval kisebb Caprira. Reggel átkompozunk a szigetre, hogy aztán Caprin töltsük az egész napot. Felfedezhetünk jónéhány természeti látnivalót, például az egyik legnépszerűbb strandot a Marina Piccola-t, mely Capri déli részén található. A fürdés mellett kiválókat lehet a szigeten kirándulni: a kirándulások, hegymászások végpontjai, és a túrák önmagukban is fantasztikus látványt nyújtanak. A sziget körbehajózása (számos ilyen túra indul a kikötőből) vagy az egyik fő látványosság a Grotta Azzurra, a Kék Barlang kishajókkal való megtekintése is hatalmas élmény. Meglátogathatjuk a császár kertjét, fellibegőzhetünk a sziget legmagasabb pontjára, a Monte Solaro tetejére. A látvány az 589 m magas hegy csúcsáról leírhatatlan. A libegő 15 perces útja alatt csodás kertek és gyümölcsösök felett halad el. Meglátogathatjuk Anacaprit, melynek fő látnivalója a Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített. A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. Mindközül talán a fő ok, amiért megéri a belépődíj, az a kertből nyíló csodás kilátás Caprira, a kikötőre, a tengerre, és még a Vezúv is látszik! Anacapritól még gyalogszerrel elérhetjük a 3 km-re délnyugatra a Punta Carena világítótoronyot is, mely a mai napig eredeti funkcióját látja el, s a körülötte hullámzó tenger rabul ejti az oda látogatót. Késő délután indulunk vissza kompunkkal, hogy az egész napos élményekkel feltöltődve, rákészüljünk utolsó napunkra. Szállás panzióban, ellátás: reggeli.

4

 
Nápoly
 

Utolsó napunk bőven tartogat még élményeket Nápoly környékén. Délelőtt együtt utazunk el Solfatara-ba, mely egy alvó vulkán krátere Pozzuoli mellett, Nápolytól északra, amely kénes kigőzölgéseiről híres. A vulkáni utóműködések, a szolfatarának a klasszikus típusa és egyben névadója is. A vulkáni kráter leghosszabb átmérője megközelítőleg 700 méter. Kb. 4000 évvel ezelőtt keletkezett és utoljára 1198-ban tört ki. A délutánt a történelmi negyed utcái alatt húzódó katakombák sűrű hálózatának felfedezésével tölthetjük el, illetve szabadprogram keretében sétálhatunk egy nagyot a kikötőben, a Marinán, meglátogathatjuk a sétálóutcát és a Galleria Umberto-t, mely milánói mintára (II. Vittorio Emanuel Galéria) épült passzázs a város újjáépítésének egyik alapköve volt a XIX. század végén, fénykora a II. világháborúig tartott. Az elegáns passzázs a városi polgárság kedvelt találkozóhelyeként írta be magát a történelembe. Drága üzleteknek, kellemes kávézóknak ad otthont, míg harmadik emeletén lakások kaptak helyet. A keresztalaprajzú passzázs (melynek közepén monumentális üvegkupola található) egyik szárnya a forgalmas Via Toledora, míg másik szárnya a San Carlo operaházra nyílik. A passzázs része Nápoly UNESCO Világörökségi védettséget élvező belvárosának. Ha pedig mozgalmasabb sétára vágyunk, felmehetünk a Vomero városrészbe letekinteni az öbölbe, vagy megkóstolhatjuk Nápoly másik erősségét a gelatot, vagyis a helyi fagylaltot! Ezeken kívül még persze megtekinthetjük a dómot, a királyi palotát, az Új Várat, a jellegzetes Tojásvárat és a lefényképezhetjük az öböl fölé magasodó Vezúvot is. Elutazásunk előtt még lesz időnk kipróbálni a helyiek másik nagy kedvencét, a Babá-t, a rumba áztatott piskótát, vagy az egész délre jellemző ricotávval és körtével, vagy nutellával töltött cannoli-t. Utolsó napunkon már mi is egyet fogunk érteni Jókai Mórral, aki szerint e „röpke mondást nem kell ám úgy fordítani, hogy amint meglátta az emberfia Nápolyt, menjen halálozni; hanem hogy addig ne haljon meg, amíg Nápolyt meg nem látta!” Repülőjáratunk függvényében kiutazunk a reptérre, majd élményekkel gazdagodva búcsúzunk Itáliától. Ellátás: reggeli.