Magas-Tátra, téli túra

Tengerszemek, gleccservölgyek téli köntösben

Téli kiruccanásra és egy remek hangulatú programra invitálunk a tavaszi, nyári és őszi túrákból már jól ismert Magas-Tátra vidékére. Éld át velünk a téli túrázás egyedi hangulatát, a remélhetően már gyönyörűen behavazott hegyeket és fenyveseket, a befagyott vízesések különleges látványát, hogy aztán a napközbeni "megpróbáltatások" után jó hangulatú beszélgetésekkel, kellemes vacsorákkal zárjuk a napot, felidézzük a nyári túrák emlékeit.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. február 10. -
2018. február 11.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Csorba-tó, Menguszfalvi-völgy, Poprádi-tó
 

Indulás Budapestről reggel 6.30-kor. Találkozás 6.15-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). A déli órákban érkezünk meg Poprád környékére, ahonnan rögtön tátrai kirándulásunk "bemelegítő" túrájára, A Magas-Tátra felé indulunk. A Poprádi-tói menedékház az úticél, melynek jégvájta völgykatlana a Tátra csúcsainak és meredeken égbe törő vonulatainak újabb nagyszerű látványát kínálja. Csorba-tó település parkolójától (1355 méter) előbb hatalmas fenyveserdőben, egy keskeny erdei ösvényen haladva fokozatos emelkedéssel érünk el egy nyeregbe, ahol hirtelen kitárul előttünk a völgy, s megpillantjuk a Menguszfalvi-völgyet övező impozáns, hófödte csúcsok lenyűgöző világát. Itt a meredek hegyoldal lavinaveszélyes részeit elkerülő zöld jelzésű ösvényre térünk át, mely ismét fenyvesek sűrűjében hullámzik, míg elérünk a Poprádi-tó partjára(1500 méter). Innen előbb rövid kitérőt tehetünk még a közeli Szimbólikus temetőbe, majd a Poprádi-tavi menedékházba betérve némi pihenés, melegedés és egy erőt adó forró leves következhet. Végül a már megismert útvonalon visszatúrázunk buszunkhoz. Szállásunkra, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, az esti órákban érkezünk meg. Szállás: panzióban. Menetidő: 4 óra, szintkülönbség: 150 méter fel-le.

2

 
Kis-Tarpataki-völgy, Téry-menedékház, Budapest
 

Ma újra a Magas-Tátrában túrázunk és programunk legnagyobb kihívást jelentő kirándulására indulunk a kora reggeli órákban. Ótátrafüredről fogaskerekűvel Tarajkára (1285 méter) utazunk, hogy a Kis-Tarpataki-völgy fantasztikus sziklakatlanában megbúvó Téry-menedékház (2015 méter) felé vegyük az irányt. Túránk első szakaszán kisebb kitérőt teszünk a Tátra talán legszebb vízeséseihez. A több lépcsőből álló Tarpataki-vízesések zuhogó víz- vagy már befagyott jégfüggönyét több kilátópontról, a víz fölött átívelő fahidakról is megcsodálhatjuk. A Zamkovszky menedékházhoz érkezünk, itt a pihenni vágyók beülhetnek egy forró italra, finom gőzgombócra és megvárhatják Téry ház felől visszaérkező csapatot. A zöld jelzésre rátérve mind közelebbről csodálhatjuk meg az egykori gleccservölgy tipikus U alakját és a fejünk fölé tornyosuló függőleges sziklafalakat. A kezdetben erdős terepen, majd törpefenyők között vezető túránk igazán komolyabb kihívását a Téry-ház alatti sziklaküszöb jelenti, ahol a sziklaomladék közötti meredek szerpentinen kapaszkodunk felfele. A fárasztó kaptató után a menedékházban pihenhetünk, melegedhetünk. Végezetül körbejárjuk a ház mögötti platón szétszórtan fekvő befagyott tengerszemeket, majd a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza Tarajka felé. Az esti órákban érkezünk vissza autóbuszunkhoz, majd megkezdjük hazautazásunkat. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. Ellátás: reggeli.
Menetidő: 8 óra, szintkülönbség fel/le: 730 méter.
(Figyelem! Szélsőséges időjárás esetén biztonságosabb túraösvényt választunk!)

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés