Bhután, Nepál

Betekintés a himalájai királyság rejtélyes világába és rövid ízelítő Nepálból

Bhután, az apró himalájai királyság már sokszor szerepelt dokumentumfilmekben, mint Földünk talán legboldogabb és legelzártabb országa. A GDP helyett használt GNH jelzőt talán így tudnánk legjobban lefordítani: nemzeti összboldogság - ez az, amiben a helyiek szerint Bhután az egész világon kiemelkedik. De vajon ez csupán egy hangzatos marketingszöveg, vagy valójában az itt élő, kevesebb mint 800 ezer ember mondhatja el magáról, hogy mindenkinél boldogabb? A boldogság természetesen egészen relatív fogalom, de 5 napos bhutáni túránk során megpróbálunk utánajárni mi is az igazság. Bejárjuk a főváros, Thimphu kulturálisan egyedülálló emlékeit, felfedezzük a nyugati rész legpompásabb kolostorait, ahol a bhutáni buddhizmus megszületett, és ahonnan az egész országot átjáró béke, egyetértés és feltétel nélküli elfogadás a mai napig áramlik. A vidéki, apró bhutáni településeken betekinthetünk a helyiek valódi életébe, és látni fogjuk, hogy a mindenki arcára kiülő mosoly igazán mélyről fakad, és nem a turisták számára tartogatott egyszerű frázis. Utunk egyik fénypontjaként felkeresünk egy klasszikus bhutáni fesztivált is, ahol beleláthatunk a tsechu ünnepek színpompás világába is. Ám kalandos utazásunk nem csak Bhután rövid megismerését kínálja, kulturális és időutazás is egyben a Kathmandu-völgy rendkívüli gazdagságú buddhista és hindu emlékei között, gondolatébresztő szembesülés a helyiek életszemléletével és mindennapjaival.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. december 09. -
2018. december 17.
2018. december 08. -
2018. december 18.
A jelentkezés lezárult
2018. szeptember 16.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Bhután alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Nepál egyedülálló tájaiból. A kiegészítő program során a Chitwan Nemzeti Parkba utazunk, ahol sokféle különleges program vár ránk: kenukkal indulunk krokodil lesre, elefánt hátán próbálunk orrszarvúkat felkutatni és részt vehetünk elefántfürdetésen is.

A kiegészítő program felára 99.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. december 9-én indul Kathmanduban és 2018. december 21-én ér véget ugyanitt! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Kathmandu: Thamel, Durbar Square
 

Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy nagyon hangulatos szállodában, ahol két éjszakát töltünk. Szállásunk elfoglalása után program megbeszélést tartunk, majd ha időnk engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb-nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat, felkeressük a Kumari, azaz „az élő Istennő” házát, s a helyiekkel együtt pihenhetünk a Maju Deval templom lépcsőin. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: hotel.

2

 
Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath
 

Még egy nap Kathmanduban. Délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok... Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban találtak új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. Városnézésünk következő állomása a Swayambunath-sztúpa. A Nepál szimbólumaként is ismert templom-együtteshez kisebb-nagyobb chortenek és buddha szobrok között, 365 lépcsőfok leküzdése után jutunk fel. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Kathmandu, Paro, Thimphu
 

A reggeli gépek egyikével hagyjuk el Nepál fővárosát, hogy egy rövid repülést után máris landoljunk Bhutánban. Paro repteréről aztán rögtön megkezdjük körutazásunkat, kisbuszunkkal az alig 60 km-re fekvő Thimphuba indulunk. Útközben már megcsodálhatjuk a Thangthong Gyalpo által a 15. században építtetett Tamchong kolostort, majd ebédünket már Bhután fiatalos és meglepően modern fővárosában fogjuk eltölteni. Ebédünket után megkezdjük városnézésünket, először körülnézünk a Nemzeti Postamúzeumba, később a központban fekvő Changangkha kolostorát látogatjuk majd, majd késő délután Bhután legnagyobb Buddha szobrát megtekintve élvezzük ki Thimphu városának és az azt körülvevő völgynek a csodás panorámáját. Tashichho Dzong kolostorának megtekintése után ér véget városnézésünk, melyet egy közös vacsorával zárunk le szálláshelyünkön. Szállás: szállodában. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

4

 
Thimphu, Dochula-hágó, Punakha
 

A mai napunkon a fővárostól kelet felé utazunk, először érintve a Dochula-hágót, ahol a 108 gyönyörű buddhista sztúpa mellett szép idő esetén láthatjuk a Himalája havas csúcsait is. A hágóról leereszledve a Királyi Botanikuskertben egy ízelítőt kapunk Bhután növényvilágából, miközben a számtalan kilátópontról tovább élvezhetjük a környék panorámáját. A Punakha felé vezető panorámaút végén első állomásunk a Pho Chu és Mo Chu folyók közé 1637-ben épült Punakha Dzong erődítményét, amely egészen a második királyságig a bhutáni kormány hivatalos központja volt és amelyet sokszor a Boldogság Palotája néven is emlegetnek. Bhután egyik legfontosabb épületének alapos bejárás és ebédünk után kora délután a Punakhától északra tartó völgyben  folytatjuk utunkat. Egy kisebb túra keretében felkapaszkodunk a Khamsung Yulley Namgyal Choling kolostorhoz, hogy kiélvezzük az elénk táruló pazar panorámát és mégjobban megismerkedjünk a vidéki Bhutánnal. Szállás: szállodában. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

5

 
Punakha, Wangdiphodrang, Dochula Tsechu, Thimphu
 

Reggelink után elhagyjuk a Punakha-völgyét, és először szemügyre vesszük Chimi Lakhangot, vagyis a Termékenység Templomát, melynek fából faragott fallikus ábrázolásai egykoron a rosszalló tekintetek és gonosz pletykák elűzésére szolgált. Folytatjuk utazásunkat a Wangdiphodrang-völgyben, ahol egy újabb dzong típusú erődítményt, a Wangdiphodrang Dzongot tekintjük meg. Ebéd után aztán egészen estig a Dochula-hágóhoz közeli Druk Wangyel Lhakhang városkájában leszünk, hogy testközelből is átéljük a világhírű bhutáni fesztiválok egyikét. A helyi nyelven tsechunak hívott akár több napos fesztiválokon fantasztikus maszkokba és ruhákba öltözött bhutániak adnak elő klasszikus, vallásos táncokat (cham). A legtöbbször kolostorok udvarán tartott tsechuk azonban igazi társadalmi események is, amelyeken a környékről érkezőkkel együtt a helyiek is nagy számban vesznek részt, így mi is úgy érezhetjük, hogy bizony ezek a rendezvények nem csak a turistáknak szólnak. Késő este érkezünk csak meg szállásunkra Thimphuban, a fővárosban. Szállás: szállodában. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

6

 
Thimphu, Paro
 

A reggelit követően még maradunk a fővárosban, és először megnézzük a bhutáni Nemzeti Könyvtárat, amely ősi buddhista szentírások hatalmas, felbecsülhetetlen értékű gyűjteményét őrzi. A könyvtár után egy kitérőt teszünk a helyi folklór múzeumba, majd felkeresünk egy klasszikus festőiskolát, ahol beleláthatunk a kő- és fafaragás valamint az egyéb speciális bhutáni kézműves technikákba. Késő délelőtt aztán elhagyjuk Thimphut, és az alig 1 órára fekvő Paro városába utazunk. Egy kiadós ebéd után ellátogatunk a Ta dzong ősi őrtornyába amely 1967 óta az egyik nemzeti múzeumként működik, majd megnézzük az 1846-ban Shabdrung Ngawan Namgyal által építetett Rimoung Dzong épületét, amely a mai napon Paro egyik hivatalaként működik. Este felé aztán napunk zárásként meglátogatunk egy tipikus bhutáni farmházat, beletekintve kicsit a vidéki bhutániak életébe. Itt aztán lehetőségünk lesz kipróbálni egy klasszikus forró köves fürdőt, amely során gyógynövényekkel teli forró vizű fürdőben pihenhetjük ki napunk fáradalmait. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

7

 
Paro, Taktsang-kolostor
 

Utolsó teljes, Bhutánban töltött napunkra marad utazásunk fénypontja, a Parohoz közeli Taktsang-kolostor. Lefordítva nevét "Tigrisfészek" kolostornak is hívhatnánk Bhután egyik leghíresebb kolostorát, amely fantasztikus díszletek közé épült a 16. században, közel 3000 méteres magasságban, közvetlenül egy majdnem 1000 méteres szakadék fölé. A legenda szerint a bhutáni buddhizmus alapítója, Guru Padmasambhava az i.e. 8 században egy tigris hátán repült ide először, felfedezve ezt a hatalmas erejű szent helyet, ahol később Guru Rimpoche buddhista tanító is élt és meditált egy szent barlangban. Mivel a kolostort csak gyalogosan tudjuk megközelíteni, így buszunkból kiszállva mi is egy izzasztó, ám gyönyörű túrára indulunk sűrű erdők és pazar panorámát kínáló kilátók között. Egy kis pihenés majd egy kellemes ebéd után folytatjuk túránkat a 3100 méter körül fekvő kolostorhoz, hogy megismerjük annak minden apró zugát. A szebbnél szebb képek elkészítése illetve saját imazászlóink felkötése után a délután folyamán folytatjuk utazásunkat Paro környékén. Felkeressük az 17. században, a betörő tibeti csapatok legyőzésének emlékére emelt Drukgyel Dzongot, majd napunk zárásaként meglátogatjuk Kychu Lhakhang épületét, amely egyike Bhután legrégibb és legszentebb kolostorainak, hiszen a buddhizmus megjelenésének hajnalán, a 8. században épült. Az esti órákban érünk vissza Paróba, ahol megtartjuk búcsúvacsoránkat. Túratáv: 9,2 km, szint: 900 m, menetidő: 5-6 óra. Szállás: szállodában. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

8

 
Paro, Kathmandu, Bhaktapur
 

Paróban köszönt minket a Bhutánban töltött utolsó reggelünk, majd a reggeli gépek egyikével visszarepülünk utunk kiinduló állomására, Kathmanduba. A reptérről aztán rögtön tovább isindulunk a Kathmandu-völgy talán leglátványosabb, UNESCO Világörökséggé nyilvánított kisvárosába, Bhaktapurba. Kedvünkre bóklászhatunk a városkában, mely nagyon jól megőrizte vidékies, igazán nepáli hangulatát, s ahol mind a mai napig a régi kerékvágásban zajlik az élet, ahol az utcákon és a szentélyekben szárítják a gabonát és a rizst, és ahol a King Curd helyi joghurtot kóstolót vétek lenne kihagyni életünkből. Este a Thamelban elköltünk még egy közös vacsorát, átbeszélve utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

9 / +1

 
Kathmandu / Chitwan Nemzeti Park
 

Akik csak az alapprogramot választották, a nemzetközi repülőjárat indulásának függvényében kimennek a reptérre és megkezdik a hazautat.

Akik a négy napos hosszabbítást is választották, azokkal délelőtt szabadon bóklászhatunk Kathmanduban, igény esetén pedig felkereshetjük a harmadik királyi városrészt, Patant is. Ebéd után kisbuszra szállunk és nagyjából 6 óra alatt érünk majd az indiai határhoz közel fekvő Chitwan Nemzeti Park területére. A naplemente fényeiben érkezünk meg, a jóval melegebb klímának köszönhetően pedig vélhetően jól fog esni egy-egy üdító elfogyasztása. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

10 / +2

 
Chitwan Nemzeti Park
 

A hosszabbítást is választóknak ma egész napos szafari program következtik a Chitwan Nemzeti Park területén. Reggeli után elefánthátra pattanunk, így próbáljuk majd a dzsungel királyának számító tigriseket felkutatni. A tigris nyomára bukkanni ugyan nem olyan egyszerű, viszont orrszarvút, szarvast, lombok között tanyázó majom-csapatokat minden bizonnyal láthatunk. Délután pedig terepjárókba pattanva a dzsungel távolabbi részére igyekszünk és ott próbálunk a rejtőzködő nagyvadak, a bengális tigris, vagy az ajakos medve nyomára bukkanni. Sötétedés után térünk vissza szállásunkra. Szállás: hotel.

11 / +3

 
Chitwan Nemzeti Park
 

Még egy nap a Chitwan Nemzeti Parkban. Ma reggel krokodil lesre indulunk vezetőink kíséretében. A helyiek által használt, egyetlen fatörzsből kivájt kenukkal siklunk a Rapti-folyó sekély vizein, melynek során a vízparton sütkérező krokodilok mellett számos vízimadarat is megfigyelhetünk. Az elefánt telep közelében szállunk partra, ahol megnézhetjük az itt nevelt kis elefántokat. Ebéd után igény esetén részt vehetünk az elefántfürdetésen: e barátságos ormányosokkal együtt fürödhetünk, frissítő zuhanyt vehetünk a hátukon. A délutánt szállásunkon, a medence partján lazulva hagyjuk kicsengeni, de napnyugtanézésre visszatérhetünk a Rapti-folyó partjára, ahol remek koktélozó helyek és hangulatos éttermek várnak. Szállás: hotel.

12 / +4

 
Chitwan Nemzeti Park, Kathmandu
 

Reggeli után elhagyjuk a Chitwan Nemzeti Park területét, s busszal visszatérünk Kathmandu városába. Este már a jól ismert Thamel negyedben bóklászhatunk, s megtartjuk búcsúestünket. Szállás: hotel.

13 / +5

 
Kathmandu
 

Ma Kathmandu repterére utazunk, elbúcsúzunk nepáli barátainktól és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter és Pál Máté készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés