Erdély: Bánsági-hegyvidék, Szárkő (2190 m)

Elfeledett bánsági szurdokok és a Szárkő 2000 méter feletti csúcsa

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 19.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás: panzióban, reggelivel és vacsorával.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. 
Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
December elején a határhoz közel eső Bánsági-hegyvidék és a Déli-Kárpátok kevésbé ismert, ám annál szebb helyszíneit keressük fel, hogy ráedződjünk egy kicsit a téli túraidőszakra. Három napos programunk keretét az Aninai-hegységben rejtőzködő Karas-, és Néra-szurdok felkeresése adja, amelyet a Déli-Kárpátok legnyugatibb tagjának a Szárkőnek a téli megmászásával egészítettünk ki, hogy egy igazán változatos hosszúhétvégét töltsünk el a történelmi emlékeinkkel is gazdagon bővelkedő Bánságban.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. december 03. -
2021. december 05.
A jelentkezés lezárult
2021. november 07.
1

 
Budapest, Krassóvár, Karas-szurdok, Resicabánya
 

Találkozó 2021.12.12-én pénteken 11:30-kor Krassóvár (Carașova) település határában. Transzfer esetén találkozó 5:45-kor, indulás 06:00- kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Az M5-ös autópályán Kecskemét és Szeged érintésével Nagylaknál lépjük át a határt, majd Resicabánya (Resita) érintésével Krassóvár település határáig autózunk. A Karas folyó fölött átívelő híd utáni parkolóban hagyjuk autóinkat, majd a kis táskáinkkal felvértezve leereszkedünk a folyóig. Túránk kezdetén a széles völgytalpon gyalogolunk, majd az egyre jobban beszűkülő szurdokvölgy meredek mészkőfalai között tekergőző túraútvonalat követjük. Érintünk több látványos barlangüreget is, majd a szurdokból kiérve a folyó fölött végigvezetett drótkötél hídon átmászunk a Karas túloldalára. Prólaz sátrazó helynél felkaptatunk a fennsíkra, és a szurdokra, valamint a Bánsági- hegyvidékre nyíló gyönyörű kilátások mellett felkeressük a II. András által épített Krassóvár évszázadok óta pusztuló romjait is. Miután visszasétáltunk a kocsikhoz, tovább utazunk az esti szállásunkra, amely Resicabánya határában lesz. Táv: 12 km, Szint 400 m fel és ennyi le, 4-5 óra. Szállás: panzió, ellátás: vacsora.

2

 
Resicabánya, Cuntu meteorológiai állomás (1440 m), Szárkő (2190 m), Resicabánya
 

Hajnalban kelünk, majd korai reggelink után egy alig 40 perces buszozás vár ránk a Fertő-tető sípálya alatti parkolóig, 1200 méter környékén. Gyors készülődés után neki is vágunk túránk első szakaszának, amely leginkább szépséges fenyvesek között vezet majd egészen az 1440 méteren fekvő Cuntu meteorológiai állomásig. Fotószünet és tízórai után immáron kiérve az erdőből egyre meredekebb kaptatók várnak ránk. Ahogy haladuk felfelé, egyre inkább kirajzolódik a Szárkő gerince, a távolban pedig a környező hegyek havas csúcsai látszódnak. A főgerinc elérése után folyamatos, ám kellemes emelkedés vár ránk, az időjárás függvényében pedig az utolsó 2-3 km-en szinte végig csodálatos panoráma fogad majd minket. A Szárkő csúcsa előtt újabb meteorológiai állomást érintünk, majd innen alig 5 perc túrára már fent is állunk a hegység névadó csúcsán, a 2190 méteres Szárkőn. A körpanoráma szép idő esetén lenyűgöző, hiszen a Szárkő völgykatlanja mellett láthatjuk például a Retyezát és a Godján-hegységek 2000 méter fölé magasodó csúcsait, és a Déli-Kárpátok szinte egész vonulatát is. A csúcsfotók és ebédünk után a már ismerős úton, jóval gyorsabb tempóban térünk vissza először a Cuntu házig, majd a parkolóig ahol buszunk várni fog ránk. Ismét 40 perces utazással számolva, a kora esti órákban érkezünk vissza Resicabányán található szállásunkra. Túratáv: 22 km, szint: 1100 méter, menetidő: 8-10 óra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli és vacsora.

3

 
Resicabánya, Szászka, Néra-szurdok, Kicsi-bég-vízesés, Budapest
 

Tartalmas reggelink elfogyasztása után egy egykori fazekas település Szászka határába utazunk (Sasca Română) a Néra-szurdok–Beuşniţa Nemzeti Park parkolójához, ahol a gépjárműinket hagyjuk. A parkolótól két helyszínt fogunk bejárni, elsőként felkeressük a Néra-szurdok melletti sziklavájatokat és alagutakat felfűző túraútvonalat, amelynek egyrészét még a rómaiak vájták ki, hogy rövidebb útvonalon keresztezni lehessen az Aninai-hegységet. Kalandos túránknak egy helyen a Néra-folyó fog gátat szabni, ahol a folyó vize eléri az ösvényt, ettől ponttól visszafordulunk a parkolóba. Autóinkkal a bég-patak kiséretében pár kilométert tovább gurulunk, hogy felkeressük a Nemzeti Park híres színváltozó tavát; a Bégszeme-tavat, és a közeli igen látványos Kicsi-bég-vízesést. Túráink után kocsikba szállunk, és hazaindulunk Budapest irányába, ahová az esti órákban fogunk megérkezni. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Földi Gergő, Pál Máté és Radics Tamás készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés