Tajvan (Hongkong)

Kelet-Ázsia legváltozatosabb szigete és a világ egyik leghíresebb metropolisza

Hosszabbítási lehetőség: Hongkong.
Miért éppen Tajvan? Tehetnénk fel a jogos kérdést, hiszen se hófehér homokos tengerpartokat, se világhírű romvárosokat, se szafarikat, se egyéb turistacsalogató látványosságokat nem tartogat az ország. A fent felsoroltakon kívül viszont elképesztő szépségű nemzeti parkok, több mint 100 db 3000 méternél magasabb csúccsal tűzdelt vadregényes hegység, a fenséges Csendes-óceán, drámaian mély szurdokvölgyek, hangulatos szigetek, búvárparadicsomok, bálnales, kanyoning, modern és élhető nagyvárosok, szabad lelkű, nyitott és hihetetlenül vendégszerető tajvaniak, különleges ételek, friss levegő, Ázsia legszebb kerékpárútjai és még ezernyi minden várja a Tajvanra érkező utazókra. Ugye így már nem is hangzik olyan rosszul? Hongkong ultramodern metropolisza remek kiegészítése lesz természetközeli túránknak, hiszen az itt töltött napjaink alatt belekóstolhatunk egy hamisítatlan ázsiai, városi dzsungel különleges világába. Nézd meg Te is, ahogy a naplemente csodás fényei a felhőkarcolók tengerét festik aranyszínűre, ahogy a helyi kompjáratok egyikéről élvezzük a tengeri szellőt és a város magával ragadó panorámáját, vagy ahogy kiszakadva a betonrengetegből a közeli hegycsúcsok egyikéről figyeljük az alattunk rohanó óriásvárost.

Kiemelt látnivalók az alapprogram során:
- Tajpej, Tajvan kulturális és politikai központja
- a világhírű tajpeji Nemzeti Palotamúzeum
- Jiufen hangulatos kisvárosa és a környező panoráma
- az északi részek legszebb túrája, a Caoling Historical Trail
- Tajvan második legmagasabb csúcsa, a Snow Mountain (3886 m) és a fantasztikus Shei Pa Nemzeti Park
- a lenyűgöző szépségű, grandiózus Taroko Nemzeti Park
- a Lanyu-sziget zöldellő hegyekkel és trópusi korallmezőkkel

Kiemelt látnivalók a hosszabbítás során:
- Hongkong lenyűgöző metropolisza, felhőkarcolói és leghangulatosabb városrészei
- a Victoria Peakről (552 m) nyíló pazar panoráma
- a Big Buddha, a világ legnagyobb ülő Buddha szobra
- Hongkong legszebb túraösvénye, a Tai Long Wan
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. október 27. -
2018. november 09.
2018. október 26. -
2018. november 10.
A jelentkezés lezárult
2018. július 29.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Tajvan alapprogram után, ahol 3 nap extra látnivaló vár minket Kína és talán egész Ázsia egyik legkülönlegesebb városállamában! A kiegészítő program felára 99.000.- Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen három nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. október 27-én kezdődik Tajpejben és 2018. november 12-én ér véget Hongkongban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Tajpej
 

Érkezés Tajvan fővárosába, Tajpejbe, amely 7 millió lakosával az ország politikai, oktatási és kulturális központja. Este vacsora helyi ételkülönlegességekkel, ahol először gyakorolhatjuk a pálcika használatát is. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.

2

 
Tajpej
 

A főváros bejárását az egyik legszebb buddhista templom, a központi fekvésű Longshan Templom meglátogatásával kezdjük. Kora reggel érkezünk meg a templomhoz, a reggeli órákban ugyanis az egybegyűlt hívek különböző buddhista tanok kantálásával és ezáltal fantasztikus hangulattal töltik meg Tajpej egyik legfontosabb vallási épületét. Városnéző túránkat a Ximending negyed hangulatos utcáinak és újabb buddhista templomoknak a megismerésével folytatjuk, ebédünk után pedig elsétálunk a grandiózus Chiang Kai-shek emlékhelyhez is, melyet 2007-es átkeresztelése után már a "Szabadság tér" néven ismernek a helyiek. Kora délután elmegyünk a Huashan 1914 Kreatív Parkba, amely a tajpeji városrehabilitációs program legjobb példája: az 1916-ban épült egykori borgyártó üzem a 2000-es évekre teljesen lepukkant, ám 2007-ben egy teljes átalakítás során mára a belváros egyik leghangulatosabb kulturális központját hozták létre jobbnál jobb kávézókkal, galériákkal és egy híres mozival. Késő délután aztán a helyi metró segítségével a Taipei 101 felé vesszük az irányt,  Az ikonikus felhőkarcoló neve sokaknak ismerősen csenghet, ez volt ugyanis a 2004-es megnyitásától számítva pár évig a világ legmagasabb épülete, és a mai napig a Tajpejbe látogató turisták kedvenc célpontja. A toronyházba természetesen fel is lehet menni, ám egy sokkal látványosabb rövid túra keretében inkább a szomszédos dombokra mászunk majd fel, hogy megcsodáljuk Tajpej izgalmas panorámáját, benne a felhőkarcolóval és a lemenő nap kellemes fényeivel. Az esti órákban Tajpej felfedezése még nem ér véget, sőt, sok helyen csak ekkor indul be az élet igazán. Rövid túránk után így mi is belevetjük magunkat a tajpeji éjszakába, hangulatos éjszakai piacok és jobbnál jobb utcai kifőzdék felkeresésével. Szállásunkra csak az éjszakai órákban térünk vissza. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

3

 
Tajpej, Jiufen, Jilongshan (588 m)
 

Reggeli után folytatjuk Tajpej felfedezését és kibuszozunk a világhírű Nemzeti Palotamúzeumhoz. A múzeumban több ezer éves, felbecsülhetetlen értékű kínai relikviákat találunk, melyeket egykoron a japán megszállók, majd később pedig a kínai kommunista párt elől menekítettek át a Tajvan szigetére áthajózó kínaiak. A múzeumban eltöltött fél napunk után visszatérünk szállásunk, majd egy gyors pakolást követően egy helyi buszjárat segítségével a nagyjából másfél órára fekvő Jiufen felé vesszük az irányt. Az egykori apró bányászváros a szomszédos Jinguashi városával együtt a japán megszállás idején hatalmas fejlődésen ment keresztül, nem véletlenül hívták egykor Jiufent a "Kis Sanghaj"-nak. A hangulatos óvárosban elfoglaljuk szállásunkat, majd naplementére a közeli Jilongshan dombcsúcsára teszünk egy izzasztó kirándulást. A közel 600 méteres Jilongshanról aztán meseszép panoráma nyílik majd a várost övező hegyvidékre és a part menti tájakra is. Túratáv: 6 km, menetidő: 2 óra, szint: 580 m. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

4

 
Jiufen, Caoling Historical Trail, Tajpej
 

A mai napon már felhúzzuk túrabakancsainkat, hogy végigjárjuk Észak-Tajvan legszebb és leghíresebb túraösvényét. Jiufenből először kisbuszunk segítségével jutunk el a nagyjából 1 órára fekvő Daxihoz, melynek közeléből indul majd 16 km-es túránk. A Caoling történelmi túraösvényt 1807-ben az akkori tajvani kormány döntése után abból a célból hozták létre, hogy kapcsolatot teremtsen a szomszédos Tamsui és Yilan települései között. A 8,5 km-es szakasz mára aztán egyikre a kevés, épségben megmaradt történelmi ösvények egyikének. A túra először gazdag és sűrű örökzöld erdőkön halad keresztül, majd később fantasztikus panorámát biztosító tisztások váltják egymást, ahonnan a környező hegyekre, illetve a varázslatos Csendes-óceánra is ráláthatunk szép idő esetén. A túra második része a szintén rendkívül látványos Taoyuan völgytúrával folytatódik, ahol méregzöld legelők és vízibivaly csordák között fejezzük majd be hosszú és kimerítő túránkat.  Túránk végezetével az óránként járó gyorsvonatok egyikével térünk vissza Tajpejbe, majd a szállásunkra. Szállás: szállóban. (Túratáv: 16 km, menetidő: 6-8 óra, szint: 600 m)

5

 
Tajpej, Shei-pa Nemzeti Park, Chika Cabin (2500 m)
 

Korai reggelink után elhagyjuk a fővárost és a központi hegyvidék felé vesszük az irányt.  Az 1992-ben alapított Shei-pa Nemzeti Park Tajvan talán legvarázslatosabb hegyvidékén fekszik, magában foglalva több, mint 50 db 3000 méter feletti hegycsúcsot, megannyi kristálytiszta vizű folyót, tavat és természetesen egy egészen változatos flórát és faunát. A szigorúan védett nemzeti parkban minden túrázó csak engedélyek birtokában tartózkodhat a parkban, így első utunk a helyi rendőrkapitányságra vezet, ahol átvesszük a névre szóló engedélyeket. Rövid adminisztráció után folytatjuk utunkat Wuling települése felé, ahol megkezdődik 3 napos, vadregényes túránk, amely során Tajvan második legmagasabb csúcsára, a 3886 méteres Snow Mountainre, vagyis a "Havas-hegy"-re kapaszkodunk majd fel. Túracuccaink nagy részét hátrahagyjuk, a legfontosabb holmikkal megpakolva pedig elkezdjük túránkat nagyjából 2000 méteres magasságból. Kellemesen fárasztó túránk végén a Chika Cabin nevű menedékház lesz aznapi szállásunk, ahol emeletes ágyak és igazi magashegyi hangulat vár majd ránk. Túratáv: 3 km, menetidő: 2-3 óra, szint: 600 méter.

6

 
Chika Cabin (2500 m), 369 Cabin (3025 m)
 

Magashegyi túránk újabb fárasztó napja következik. Megreggelizünk, majd folyamatosan változó tájon haladunk aznapi célunk, a 3000 méter fölött fekvő 369 Cabin menedékházig. Sűrű erdők, fantasztikus panorámát kínáló tisztások és hegység fő vonulatának egészen parádés sziklaalakzatai várnak ránk, miközben szép lassan haladva és többször megállva segítjük elő szervezetünk számára a megfelelő akklimatizációt. A kora délutáni órákban, kellően kimerülten érkezünk majd a menedékházhoz, ahol a már ismert emeletes ágyak és remek hangulat fog ránk várni. Túratáv: 6 km, menetidő: 6-7 óra, szint: 950 méter.

7

 
369 Cabin (3025 m), Snow Mountain csúcs (3886 m), Wuling
 

Igazi kihívás vár a legkitartóbb túratársakra! Kora hajnalban kelünk fel egy erőt adó reggelihez, majd fejlámpánk fényeinél indulunk el a Snow Mountain 4000 méterhez közelítő csúcsára. Először sűrű fenyvesek, majd a visszahúzódó gleccserek által alakított tájakon haladunk át, végül a reggeli napsugarak első fényénél, 8-9 óra magasságában érjük el a csúcsot! A fantasztikus panorámával nem lesz egyszerű betelni, hiszen egész Tajvan talán legfenségesebb hegyvonulata lesz a lábunk alatt, megannyi égbetörő csúccsal és különböző sziklaformákkal. A csúcsfotók után visszaereszkedünk először a 369 Cabin menedékházához, itt erőt gyűjtünk utunk további részéhez, majd folytatva az ereszkedést visszatúrázunk egészen túránk kiindulópontjáig. Szállásunk Wuling településén lesz, ahova jó eséllyel teljesen kimerülve fogunk beérkezni a késő délutáni órákban. Szállás: szállóban. Túratáv a csúcsig: 4 km, 3-4 óra, 900 méter fel. Túratáv lefelé: 12 km, 6-7 óra, 1800 méter szint lefelé. 

8

 
Wuling, Hualien, Golden Valley kanyoning
 

Fárasztó túránk után egy lazább napunk következik, a reggeli órákban kisbuszunk segítségével elindulunk a keleti partvidéken fekvő Hualien városába.  A hegyvidéki részek után áthaladunk következő napi célpontunk, a drámai Taroko Nemzeti Park kulisszái között, majd a kora délutáni órákban már a keleti part legnagyobb városában leszünk. Ebédünk után aztán a várostól alig 1 órányira fekvő másik szurdokvölgy felé vesszük az irányt. A Golden Valley völgyének egyes szakaszai ugyanis türkizkék színű és kristálytiszta vizű természetesen sziklamedencéket rejtenek, előtte mindenesetre egy könnyed sétával közelítjük meg túránk végpontját. Kedvünkre ugrálhatunk mi is sziklákról, vagy csak úszhatunk egyet a várhatóan kellemesen hűvös vízben. Visszatérve Hualienbe egy klasszikus tajvani étteremben megvacsorázunk, hogy átbeszéljük következő napi kalandjainkat. Túratáv: 8 km, menetidő: 3-4 óra, szint: 200 méter. Szállás: szállóban.

9

 
Hualien, Taroko Nemzeti Park
 

Utunk egyik legizgalmasabb napja következik, ugyanis egész nap Tajvan leghíresebb természetvédelmi területén, a Taroko Nemzeti Parkban leszünk majd. A Liwu folyó által több tízezer év alatt kivájt 18 km hosszúságú kanyont sokan Ázsia egyik ékkövének tartják: sokszor 1500 méternél is magasabb márvány sziklafalak, 3000 méter fölé magasodó hegycsúcsok, buja és zöldellő esőerdők, a szinte végig alattunk kanyargó vad Liwu folyó, és fantasztikusan látványos túraösvények várnak ránk itt eltöltött napunk során. A nemzeti park névadói, az egykori Taroko népcsoport a 17. században telepedett le a a mai nemzeti park területén, akik egészen a 19. század végéig békében éltek a szurdokvölgy két oldalán. Ekkor azonban a benyomuló japán csapatok véres harcokban végül legyőzték a helyi lakosságot, rákényszerítve őket, hogy elhagyják eredeti lakóhelyüket. A japán megszállók azonban maradandó építményeket is hagytak maguk után, az egyiket ezek közül pedig mi is felkeressük majd. A Jhuilu-ösvényt több, mint 10 km hosszan, 5-600 méterrel a Liwu folyó fölött vájták ki hosszú évek keserves munkájával, hogy megkönnyítsék a megszálló csapatok mozgását és az utánpótlás megszervezését. A mai napra az ösvény a nemzeti park legizgalmasabb része, hiszen sokszor alig 1 méter széles szakaszokon kell átkelnünk, alattunk a szédületes mélységgel és a Taroko Nemzeti Park legszebb természeti képződményeivel. A túra végén leereszkedünk a folyópartra, ahol piknikezünk egyet, majd a délután további részében válogathatunk további túralehetőségek, meleg vizes források és gyönyörű vízesések közül! Hualienbe csak az esti órákban térünk vissza. Túratáv: 15-18 km összesen, menetidő: 6-7 óra, szint: 800-1000 méter. Szállás: szállóban.

10

 
Hualien, Sixty Stone Mountain, Taitung
 

Dél felé folytatjuk utunkat a Csendes-óceán partvidéke mentén. Tajvan nyugati partjával ellentétben a keleti oldal gyakorlatilag alig lakott, egy-két kisebb település kivételével mi se fogunk nagyobb városokat találni, ám ennek mindenki örülni fog. A méregzöld hegyek drámaian buknak bele az óceán örökké háborgó habjaiba, miközben hatalmas erdőkkel borított hegyoldalak és elszórt rizsföldek váltják egymást, pazar panorámát kínálva. Nagyjából 200 km-es utunkat többször megszakítjuk majd fotószünetekre, a közvetlenül a parton futó 11-es útról pedig egy idő után majd áttérünk az azzal párhuzamosan, egy hasadékvölgyben húzódó 9-es főútra. Félút környékén egy rövidebb túrára megszakítjuk utazásunkat, ugyanis pár óra ismét a hegyek közé keveredünk. A völgy felett közel 1000 méteresen magasságban fekvő Sixty Stone Mountain platója (vagyis a "Hatvan szikla hegysége") a helyi liliom termesztés központja, kiszállva buszunkból így virágok és zöldellő rétek erdeje fogad majd minket, háttérben az alattunk elterülő völgyek tengerével. Hosszabb fotószünetünk után aztán egyből a délkeleti partok központjába, Taitungba utazunk, innen indul majd ugyanis másnap reggel kompunk a Lanyu-szigetre. Vacsorára természetesen nem hagyjuk ki a híres tajvani éjszakai kifőzdéket és piacokat. Szállás: szállóban.

11

 
Taitung, Lanyu-sziget
 

Reggeli után az első belföldi repülőjáratok, adott esetben kompjáratok egyikével elhagyjuk a tajvani szárazföldet, és a nagyjából 65 km-re délkeletre fekvő Lanyu-szigetre tesszük át székhelyünket. Az alig 45 km2-es aprócska Lanyu lesz utunk utolsó állomása, így az itt töltött két napunk alatt próbáljuk kipihenni az eddigi izzasztó túrák fáradalmait. A meredek hegyekkel tarkított örökzöld sziget drámaian emelkedik ki a Csendes-óceánból, mindehhez pedig még gyönyörű partszakaszokat, érintetlen korallmezőket és az őslakos Tao népcsoportot is megtaláljuk Tajvan legdélebbi szegletében. Első napunkon szállásunk elfoglalása után a sziget teljes bejárására indulunk, méghozzá robogók segítségével! Meredek emelkedők és rövid, ám annál gyorsabb lejtők váltakoznak majd a nagyjából 40 km-es úthálózaton, ahol aztán sokszor állunk meg fotószünetekre, rövidebb-hosszabb pihenőkre. Késő délután érkezünk majd meg szállásunkra. Szállás: szállóban.

12

 
Lanyu-sziget
 

A mai reggelen egy izgalmas sznorkellkirándulásra indulunk a Csendes-óceán kellemesen hűvös vizébe. Felkeressük a legizgalmasabb partszakaszokat és korallmezőket, ahol a klasszikus trópusi szigeteket megszégyenítő szépségű korallokat, rengeteg színes halat és egyéb különleges tengeri élőlényt is láthatunk majd. A délután aztán már a pihenésé, aki azonban érez még magában erőt, azokkal egy fél napos túrára indulunk felkapaszkodva a sziget déli részének egyik vulkánjára. A Tashenshan hegység 480 méter magas kráterében rejtőző apró Tienchi-tó talán a legszebb panorámát nyújtja az egész szigeten, nem beszélve a környező esőerdők vibráló zöld színéről és az esetként felbukkanó állatvilágról. Túratáv: 8-10 km, menetidő: 3-4 óra, szint: 460 méter. Szállás: szállóban.

13

 
Lanyu-sziget, Taitung, Tajpej
 

A reggeli órákban fájó szívvel elhagyjuk Lanyu-szigetét és visszarepülünk először Taitungba, majd egy látványos vonatúton nagyjából 4-5 óra alatt utazunk vissza Tajpejbe. Délután aztán elfoglaljuk szállásunkat az utolsó éjszakára, a maradék időben pedig igény esetén egy utolsó városnéző sétára indulunk Tajpejbe, melynek végén természetesen egy búcsúvacsora keretében beszéljük át utunk emlékezetes pillanatait. Szállás: szállóban.

14 / +1

 
Tajpej / Hongkong
 

Akik csak az alapprogramot választották, a repülőjárat indulásának függvényében megkezdik hazautazásukat.  

A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, Hongkongba repülünk. Alig két órás repülés után máris landolunk az egykori brit gyarmati metropoliszban, ahol a következő 2 és fél napot töltjük majd. Szállásunk elfoglalása után a központi részek gyalogszeres felfedezésére indulunk, így első napunkat a Kowloon negyedben töltjük majd: sétálunk a világhírű Tsim Sha Tsui sétány keleti szakaszán, templomokat és hangulatos éttermeket keresünk fel a mindig nyüzsgő Nathan Road környékén, később pedig megnézzük a Victoria Harbournál minden este látható fény- és hangjátékot, háttérben a Hongkong-sziget égig érő felhőkarcolóival. Hazafelé úton kipróbáljuk a Temple Street környéki éjszakai piac legfinomabb fogásait, majd élményektől kimerülve térünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban.

15 / +2

 
Hongkong
 

Második, immáron teljes napunkat a szállásunknak otthont adó Kowloon negyeddel szemközt található Hongkong-szigeten töltjük. Hongkong területének második legnagyobb szigetén egészen sok látnivaló vár ránk, így korán indítjuk a napot, és a már sokszor hallott és látott menetrend szerinti hajókkal áthajózunk a reggel órákban Kowloon egyik kikötőjéből. A látvány már itt is mellbevágó lesz, hiszen bármerre is nézünk majd, pazar felhőkarcolók és végeláthatatlan lakóház tornyok fogják uralni a látképet. A szigetre megérkezve aztán gyalogosan járjuk be a legérdekesebb részeket: az 1847-ben épült hangulatos Man Mo templomot, amely egyike Hongkong legöregebb templomainak, az egyik toronyháznak tartott 1985-ös építésű HSBC tornyot, de sétálunk majd a sziget főterének tartott Statue Square-en illetve a gyönyörűen rendben tartott Hongkong Parkban is. Ebédünk után aztán egy fogaskerekű segítségével felkapaszkodunk a Hongkong-sziget legmagasabb pontjára, az 552 méteres Viktória-csúcsra, ahonnan a már szintén sokat látott fantasztikus hongkongi panoráma tárul majd szemünk elé. Lefelé akár le is gyalogolgatunk a túraösvények egyikén, majd újabb utcai árusok és kifőzdék felkeresése után, ezúttal már az éjszakai fények pazar játékában térünk vissza Kowloonba, a helyi hajójáratok egyikével. Szállás: szállóban.

16 / +3

 
Hongkong
 

Hongkong városában az az egyik legjobb, hogy alig másfél óra alatt ki tudunk szakadni a nagyvárosi forgatagból, és máris az érintetlen természetben találjuk magunkat. Ezt és a praktikus tömegközlekedési opciókat kihasználva napunk első felét Lantau-szigetén töltjük, célunk pedig nem más, mint egész Hongkong egyik legfelkapottabb látnivalója, a Big Buddha, vagyis a világ legnagyobb ülő Buddha szobra. A 26 méter magas, impozáns alkotáshoz 268 izzasztó lépcsőfok vezet fel, a látvány azonban magáért beszél. A gigantikus szobor után még felkeressük a Po Lin buddhista kolostort is, majd ismét metróra szállva először visszautazunk a központba, és egy átszállással már úton leszünk Sai Kung települése felé. A délután nagy részét az érintetlen természetben töltjük majd, hiszen végig sétálunk Hongkong talán legszebb túraösvényén, a 12 km hosszú Tai Long Wan ösvényen, amely a Sai Kung-félsziget legszebb öbleit, strandjait és kilátópontjait foglalja magába. A nagyjából 5 órás túránk végén, ismét kellemesen elfáradva térünk vissza Kowloonba, hogy megtartsuk második búcsúesténket is. Szállás: szállóban.

17 / +4

 
Hongkong
 

A mai nap már a hazaúté, így repülőnk indulásának függvényében először kimegyünk a reptérre, majd megkezdjük az utazást Budapest felé.

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Ézsiás Tamás készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés