Dinara - 1831 m (Horvátország), Maglić - 2386 m (Bosznia-Hercegovina)

Aktív kalandok két csúcstámadással Horvátország és Bosznia-Hercegovina elfeledett vidékein

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bosznia-hercegovina

Út ára tartalmazza

- az utazásokat bérelt kisbusszal végig a program során, 
- a szállásokat szállóban vagy apartmanban, 3 éjszakára, 2-3 ágyas szobákban,
- a kempingezés díját 1 éjszakára és a nemzeti park belépőt a Sutjeska Nemzeti Parkban,
- a programban szereplő kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást és a belépők árát,
- a fakultatív raftingtúra árát,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Budapestről bérelt kisbusszal fogunk utazni először Horvátországba, majd Bosznia-Hercegovinába. A kisbuszt a túravezető fogja vezetni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A program teljesítéséhez komolyabb hegymászó tudásra nincs szükség, azonban aktív program lévén egy sportos erőnléttúrázási tapasztalat és a megfelelő kitartás elengedhetetlen!

2. nap: A túra közepes nehézségű, viszont hosszú. és árnyék egyáltalán nincs. Fontos a sok víz, és a kitartás.

3. nap: A túra maga nem túl megerőltető, ám egy 6 km-es szakaszon a hátunkon kell vinni a teljes túrafelszerelést, élelmet és a kempingcuccokat is. Túlpakolni azonban nem kell a hátizsákot, 10-12 kg környékén bele kell, hogy férjen minden.

4. nap: A csúcsmászó nap fizikailag igen megerőltető, így a programra olyanok jelentkezését várjuk, akiknek nem jelent gondot az 1200 m szint teljesítése és a rövidebb, sziklán való mászás. A csúcs előtti szakasz igen meredek és „mászós”, ahol a kezünket is használni kell majd! A csúcstúra végén pedig ismét teljes felszereléssel kell majd 6 km-t túrázni a buszunkhoz.

Szállás

Bihács, Mostar, Szarajevó: belvárosi szállók, két-három ágyas, külön fürdőszobás szobákkal.
Trnovačko-tó: a Montenegróban fekvő tó partján kijelölt kemping van, melyet egy helyi természetvédelmi őr felügyel. A tóban lehet fürdeni, a kempinghez közel pedig több, a helyi viszonyoknak megfelelő pottyantós WC található. A kemping főépületében lehet sört, és egy-két egyéb apróságot kapni, ám az élelmet nekünk kell majd bevinni. A kempingezéshez szükséges felszereléseket megtalálod a "Felszerelés" rész alatt.

Terület

Bosznia-Hercegovina mind természetföldrajzi, mind társadalomföldrajzi szempontból rendkívül színes ország. Az ország északon alföldi jellegű, majd dél felé fokozatosan emelkednek az egyre magasabb, végül a 2000 méteres tengerszint feletti magasságot is meghaladó mészkőláncok. A hegyvidéket néhol jelentősebb kiterjedésű, lapos aljú, mezőgazdasági termelésre is alkalmas völgyek, úgynevezett poljek tagolják. Az éghajlat ennek megfelelően szintén igen változatos: míg északon kontinentális, addig délen mediterrán klíma uralkodik, amit helyenként a hegyvidéki klímájú területek szakítanak meg. A vízfelületek, mélykék tavak és türkizkék folyók éppúgy jellemzőek, mint a döbbenetesen kietlen és száraz vidékek. Nem kevésbé színes az ország történelme és lakóinak összetétele sem. Bosznia-Hercegovina mindig nagy birodalmak határterülete volt, ami egyrészt állandó – a közelmúltban is jelentkező – konfliktusok forrása, másrészt európai mértékkel mérve rendkívül színes társadalmi összetételt eredményezett. Mindez a mai napig meglátszik a városok képén. Ma az ország lakóinak közel fele muzulmán bosnyák, harmada ortodox szerb, ötöde katolikus horvát.

Időjárás

Boszniában és Horvátország szárazföldi részein általában forró és száraz a nyár, ám a hegyvidéki részeken változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 20-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul.

Felszerelés

A felszerelés alapelemei a következők:
- bejáratott, kényelmes túrabakancs,
- túrabot,
- kb. 55-60 literes hátizsák az utazáshoz és a kempingezéshez, 25-30 literes hátizsák az 1 napos túrákhoz,
- szél és vízálló sátor (nem Tesco-s fajta),
- hálózsák és 
polifoam (5-10 C fok komfortfokozatú),
- a főzéshez: gázfőző (palackot nem tudunk a repülőn szállítani, de helyben veszünk majd), edény, kanál, bicska, pohár,
- tisztálkodási szerek és gyógyszerek,
- fejlámpa (csere elemmel),
- napvédő krém és napszemüveg,
- szokásos túraruhák: esőkabát, nadrág, könnyű, jól száradó ruházat, fejfedő,
- vizespalack (2*2 liter víz szállításához).

Higiénia

Az alapvető higiéniai viszonyok nem rosszak, a vezetékes víz iható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

1. nap: az első napon hozzunk magunkkal szendvicseket, ám Bihácson be tudunk majd vásárolni, és vacsorázni is tudunk.
2. nap: menet közben megállunk egy nagyobb szupermarketben, így minden szükségest meg tudunk majd venni az első nagyobb túrához.
3-4.nap: A két napos túra előtt Mostárban fogunk bevásárolni. A kempingezéshez lehet hozni valami főznivalót (tésztafélék pl.), ám természetesen hideg élelemmel is el lehet majd lenni. Friss víz lesz a kempingben, illetve általában sört és egy két apróságot lehet venni. saját magunknak hozott hozzávalókból csináljuk majd meg a csúcsmászáshoz szükséges szendvicseket. A csúcstúra után egy gyors főzésre lesz majd lehetőség, de Szarajevó felé és meg fogunk majd állni ha megéhezünk.

Pénz-ügy

Bosznia-Hercegovina hivatalos fizetőeszköze a konvertibilis márka, ami hazánkban gyakorlatilag nem váltható. A legtöbb helyen, étteremben, ajándékárusnál, boltban elfogadják az eurot, de ennek elfogadása vagy váltása nem kötelező rájuk nézve, így vásárlás vagy fogyasztás előtt tisztázni kell, hogy milyen fizetési módokat fogadnak el. Sok helyen, de nem mindenhol fogadnak el bankkártyákat. Érdemes euroban tartani a pénzt, mivel a konvertibilis márkát Bosznia-Hercegovinán kívül sehol nem váltják vissza. 1 euro = 1.95 konvertibilis márka (BAM). Pénzváltásra csak az első nap lesz mód!

Horvátországban a fizetőeszköz a horvát Kuna (1 Kuna ca. 47-48 Ft). Az árak magasak, nyugat-európai színvonalúak. Egy átlagos vacsora 70-120 kuna. Ajánlott költőpénz: 20-25.000 Ft/fő, de ez egyéni vérmérséklettől is függ. A boltok és vendéglátóipari egységek nagy többsége elfogad bank kártyát, de legyen nálunk készpénz is. Pl. a Paklenica Nemzeti Parkban a belépőt csak készpénzért tudjuk megvenni.

Belépők (2021-es árak):
Fakultatív raftingtúra: 40-50 euró
Egyéb belépők: 20-30 euró összesen

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo + sport extra kiegészítés: 3.675 Ft/fő

Top + sport extra kiegészítés: 4.800 Ft/fő

Top extra + sport extra kiegészítés: 7.875 Ft/fő


Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   

Storno Kombi: 4.760Ft /fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés