Szilveszter a Bükkben

Új év köszöntő túrák, barlangfürdőzés, borkóstoló, jó társaság.

Szállás és ellátás: Miskolctapolcán 4 csillagos szállodában, reggelivel és szilveszteri gálavacsorával.
Utazás: Egyénileg. Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd, ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Magyarország talán legszebb és legváltozatosabb hegysége a Bükk. Az élmények széles tárháza kínál kalandot és pihenést a régióban, legyen szó akár komolyabb gyalogtúráról, kerékpározásról, városlátogatásról, termálvizes fürdőzésről. Szilveszterkor ide utazunk, hogy felfedezzük a hegység természeti szépségeit, túrázzunk a téli tájban hegyek, völgyek, rétek között. Felfedezzük a Bükk-fennsík legszebb részeit, megnézzük a híres kaptárköveket, teszünk egy kört a kis-fennsíkon, végül pedig sétálunk a romantikus hangulatú Lillafüreden. A napi túrák után a kellemes fáradtságot színvonalas szállodában pihenhetjük ki, de a szállásunk melletti barlangfürdő termálvizében még jobban lehet lazítani és feltölteni fáradt izmainkat. Levezetésként borkóstolóra is van lehetőség, akár egy reneszánsz lakomával egybekötve. Köszöntsük együtt az újévet, kapcsolódj ki velünk jó hangulatban, természetközelben túrázva ezen szilveszteri utazáson!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. december 31. -
2021. január 03.
A jelentkezés lezárult
2020. november 29.
1

 
Cserépváralja, Miskolc, Miskolctapolca
 

Találkozó és indulás déli 12:00 órakor, Cserépváralján, Alkotmány út (a falu fő útja), Cserépvár étterem előtti parkoló. Itt hagyjuk autóinkat és itt fog túránk véget érni. A Kő-völgy tanösvényen indulunk a Vár-hegy irányába. Rövid séta után teszünk egy kis kitérőt a híres kaptárkövekhez. A Bükkalján tömegesen előforduló kaptárkövek olyan, általában kúp alakú sziklatornyok, melybe ismeretlen eredetű fülkéket vájtak a régmúlt időkben. Az egyik leglátványosabb, legjellemzőbb az Ördögtoronyként is ismert Nagykúp, itt a 16 méter magas kúp oldalán 25 darab fülkét számolhatunk meg. Pár méterrel odébb látható a Kiskúp öt fülkéjével. A kaptárkövek után irány a Bükki Nemzeti Park, ahol először a Kő-völgy aljában túrázunk, ahol előrehaladva egyre vadregényesebbé, dzsungelszerűbbé válik a táj, és rövidesen megjelennek az első, mohával lepett sziklatömbök is. Egy hangulatos szakasz után utunk a Kő-völgyből leereszkedik a Felső-szoros hatalmas sziklákkal borított aljába. Varázslatos helyen járunk, szanaszéjjel dobált, mohos sziklatömbök közt, függőleges sziklafalak aljában gyalogolunk tovább a völgyben kanyargó, sokszor alig észrevehető jelzett ösvényen. Néhol kidőlt fákat kerülgetve haladunk a félhomályos szurdok északi kijárata felé. Rövidesen kibukkanunk egy idilli fekvésű, hosszúkás réten, majd továbbra is a tanösvényen maradva, visszafelé indulunk Cserépváralja irányába. A Mész-hegy déli oldalában folytatjuk utunkat, néhol termetes hagyásfák kápráztatnak el, majd több réten vágunk keresztül, amíg megérkezünk a Berezd-tető lapos fennsíkjának széléhez, majd a Setét-völgyön keresztül érünk vissza a patak völgyében fekvő Cserépváraljára. Innen nagyjából egy órás autózással érünk Miskolctapolcára, szállásunkra, ahol elfoglaljuk szobáinkat, majd egy gálavacsora során búcsúztatjuk az óévet. Szállás: szálloda, ellátás: szilveszteri vacsora. (Túratáv: 12 km, szintemelkedés: 250 m fel és le)

2

 
Bükk: Kis-fennsík kör, Miskolctapolcai barlangfürdő
 

Kényelmesen megreggelizünk, majd elindulunk Bükkszentlélekre, ahonnan mai túránk indul. Háromnegyed órás autózás után érkezünk meg, a túra indulása előtt megnézzük a pálos kolostor romjait, melyet a Szentlélek tiszteletére neveztek el. Mai túránk a tegnapihoz hasonló nehézségű, de nagyobb szintkülönbséggel. Északi irányba indulunk és rövidesen elérjük első megállónkat, a Látó-kővet, ahonnan csodás kilátás nyílik a Bükk északi lejtőire és a lázbérci víztározóra. Igaz, ehhez a kilátáshoz fel kell mászni a sziklára. Folytatjuk utunkat a lassan emelkedő ösvényen és rövidesen egy másik kilátóból csodálhatjuk meg a Bükk északi oldalát. Elmegyünk a Vidróczky-barlang mellett, majd tovább kaptatva felfelé elérjük a Magos-kőt. Itt időt szakítunk, hogy megnézzük Magyarország három jelenleg is működő lakóbarlangja közül a Három-kúti Remete-barlangot. A megkülönböztetetten védett barlangot szálláshellyé alakították, így két turista számára megfelelő szálláshelyet biztosít és bárki használhatja. Tovább haladunk a Köpüs-forrásig, ahonnan aztán már lefele vezet utunk Bükkszentlélekig, túránk kiinduló pontjáig. Visszaautózunk Miskolctapolcára, de nem a szállásunkra, hanem az annak közelében található miskolctapolcai barlangfürdőbe megyünk. A Bükk igazi kincse a barlangfürdővé alakított tavas-barlang, melyet a víz évmilliók alatt vájt ki a sziklákból. Az Európában egyedülálló barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürdeni, ami a túrázás után különösen jóleső érzés. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túratáv: 12 km, szintemelkedés: 450 m fel és le)

3

 
Bükk-fennsík kör, Szilvási-kő (961 m), Miskolctapolca
 

A mai napon korán indulunk, mivel programunk leghosszabb túrája vár ránk és tél lévén korán sötétedik. Egy órás autózás után érjük el Bánkutat, ahonnan elindulunk klasszikus körtúránkra a Bükk-fennsíkon keresztül annak déli peremét vigyázó, fantasztikus kilátást nyújtó „kövek” láncolatán át, majd a több mint száz éve ugyanúgy álló, háborítatlan Őserdőt érintve térünk vissza Bánkútra. Délnyugati irányba indulunk az eleinte lefele vezető ösvényen, keresztezünk több rétet, majd Holló-kő után elkezdünk felfele kaptatni. Célunk Szilvási-kő, amely 961 méteres magasságával a Bükk-vidék legmagasabb csúcsa. A csúcshódítás megörökítése és a csúcscsokik elfogyasztása után elindulunk lefele. Néhány kilométer múlva elérjük az Őserdőt, melynek szigorúan védett területén több mint 100 éve semmilyen erdőgazdálkodást nem végeznek, itt tényleg a természet az úr, a fák itt természetes halállal halnak. Innen feltúrázzunk a Három-kő csúcsra, ahol a fehér mészkősziklák tetejéről csodálatos panoráma tárul fel a Bükk déli részére, tiszta időben Eger városa is látszik. Innen aztán már Bánkút a cél, ahová egy kilátópontot érintve hosszú túránk után még sötétedés előtt érünk. Visszaautózunk Miskolcra, ahol vagy szállásunkra hajtunk, vagy aki szeretne, azokkal egy fakultatív program keretei között részt vehetünk egy borkóstolón. Az Avas hegy oldalában több mint 800 pince és borház helyezkedik el, melyek nem ritkán több száz évesek. A borkóstoló során megismerkedhetünk a bükki borvidék jellegzetes boraival, akár egy vacsorával egybekötve. A vacsora alapvetően különböző sülteket foglal magában, melyek egy látványkonyhában a vendégek előtt készülnek, akár egy reneszánsz lakomát is megkóstolhatunk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túratáv: 16,5 km, szintemelkedés: 500 m fel és le)

4

 
Lillafüred
 

Utolsó napunkon könnyedebb, de nem kevésbé látványos túrák várnak. Reggeli után elhagyjuk szállasunkat és fél óra múlva már Lillafüreden vagyunk. A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján, fenséges bükkerdőkkel koszorúzott, vadregényes katlanban fekszik, melynek romantikus, idilli hangulatát több látnivaló fokozza. Első megállónk a Szeleta-barlang, ahol előbb a Szeleta-tetőről nézzük meg a Bükk látványos panorámáját, majd benézünk magába a barlangba, mely egykor a Szeleta-kultúra előembereinek lakhelyéül szolgált. Innen egy sétaúton elérjük Magyarország legmagasabb vízesését, majd átsétálunk a lenyűgöző függőkerten a Palotaszálló alatt. Elhaladunk egy kisebb vízesés mellett, majd egy hangulatos kis alagút után két kegyhelyet is útba ejtünk, a Lourdes-i barlangot. Itt található a Bükk számtalan barlangjai közül az egyik legszebb, a Szent István-barlang, ahol teszünk egy fél órás látogatást, melyet a különleges, látványos oldásformák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok) mellett gyönyörű cseppkőképződmények tesznek feledhetetlen élménnyé. Búcsúzóul még sétálunk egyet a Hámori-tó partján, majd élményekkel teli évzáró, újékköszöntő programunk után hazaindulunk. Ellátás: reggeli. (Túratáv: 5 km, szintemelkedés: 50 m fel és le)

Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés