Bejelentkezés

K2 alaptábor, Gondogoro La - 5585 m (Karakorum, Pakisztán)

A világ egyik legkülönlegesebb magashegyi túrája Pakisztánban, először az Eupolisszal!

Pakisztán az utóbbi néhány évben észrevétlenül vált egyre népszerűbbé a hegymászók és magashegyi túrázók körében. A Karakorum hegység misztikus hegycsúcsai és legendás túraútvonalai a stabil belpolitikai és biztonsági helyzetnek köszönhetően immáron egy átlagos külföldi túrázónak is elérhető közelségbe kerültek, jó alternatívát kínálva ezzel a himalájai, hasonló jellegű trekking túrák mellett. Az először megszervezett pakisztáni utunk egyik elsődleges célja, hogy egy alapos betekintést nyerhessünk ebbe a sokáig elzárt, külföldiek által alig látogatott, sokszor félreértett országba. A bennünk élő sztereotípiák lebontására úgy gondoljuk, hogy az a legjobb módszer, ha személyesen keressük fel az ilyen jellegű területeket, majd visszük hírét a vendégszerető helyieknek, és a Földünkön kevés más helyen látható természeti csodáknak. Utóbbi megtapasztalására egy nem kisebb kihívásra vállalkozik csapatunk, minthogy magyar csoportokat figyelembe véve az elsők között túrázzon el a K2 alaptáborába, a gleccserek és égig érő csúcsok által körülvett Concordia-trek útvonalán. Túránkat még egy apró változtatással úgy módosítottuk, hogy a visszafelé úton megmásszuk a közel 5600 méteres Gondogoro-hágót, így a Karakorum újabb, szinte alig ismert részét is felfedezhetjük.

Utazásunk szervezésénél a természeti látnivalók sokasága mellett a csoport biztonságát tartjuk a legfontosabbnak, ezért a kinti partnerünk az országban már hosszú évek óta működő, nemzetközi csoportok tucatjait biztonságban vezető, nagy tekintélyű utazásszervező cég. Pakisztán természetesen mindezekkel együtt is egy rendkívül megosztó, sokszor végletes, és sokak számára talán nehezen befogadható ország. Ám ha van benned elég kalandvágy, kitartás és nem kevés rugalmasság, akkor vágjunk bele együtt Pakisztán felfedezésébe!
A következő Pakisztán: K2 alaptábor, Gondogoro La-hágó programunk várható időpontja 2024. nyara.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?pakisztan
A K2 alaptábor trekking technikailag ugyan nem tartogat extra kihívásokat, a fő nehézséget a nehezen járható, morénás terep, a gleccsereken való átkelések, a folyamatosan nagy tengerszint feletti magasság és a szélsőséges időjárás jelenti. Mindenképpen elegendő időt kell szánnunk az akklimatizációra, a programunkban erre nagy hangsúlyt helyezünk. A túra során rendszeresen, naponta mérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság, minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt három évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a K2 trekking túrára akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, és irodánk a visszaigazolást megküldte!

Amennyiben magashegységi trekking gyakorlattal rendelkezel, de a technikai felszerelés hágóvas, jégcsákány használata, kötélpartiban haladás még ismeretlen számodra, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt hasonló programjainkon, melyek folyamatosan megjelennek a kínálatban! A Gondogoro-hágó mászás, illetve az 5000 méter feletti részek során rendkívül fontos a megfelelő ruházat, különös tekintettel a túrabakancsra.
 • 1. nap Iszlámábád

  Érkezés Pakisztán fővárosába, Iszlámábád nemzetközi repülőterére ahonnan utunk indul. A nemzetközi járat érkezésének függvényében pihenünk, felkészülünk hosszú túránkra. Szállás: szállodában, ellátás: vacsora.
 • 2. nap Iszlámábád, Skardu (Karakoram)

  2
  A reggeli után irány a reptér, majd a belföldi járatok egyikével elhagyjuk a fővárost és a Karakoram hegység szívében fekvő Skardu városába repülünk. A repülőutunk egyik fénypontja lehet, ha tiszta időben láthatjuk a repülőből a 8125 méteres Nanga Parbat csúcsát. Érkezés után pihenünk és akklimatizálódunk a 2500 méteren fekvő városban, és persze felfedezzük a szállásunk környéki részeket is. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 3. nap Skardu, pihenőnap

  2
  A pakisztáni magashegyi túrákhoz szükséges engedélyek kiállítása sokszor másfél, két napot is igénybe vesz, ezért a mai napot a helyi partnerünk is erre szánja. Természetesen a mai napon sem fogunk a szállodában ülni, hanem reggeli után felfedezzük a Skardut és környékét. Reggeli után délelőtt felkapaszkodunk a város feletti dombon álló Kharpocho erődhöz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik majd az Indus völgyére. Ebéd után lehetőségünk lesz a közeli Sadpara-tó felfedezésére, majd délután ismét visszatérünk Skarduba, ahol a helyi bazárban tudunk majd egy kis időt eltölteni. Vacsoránál aztán átbeszéljük az utolsó részleteket is a túránkkal kapcsolatban, majd korán nyugovóra térünk, hiszen következő nap már kezdetét veszi a nagy kaland. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 4. nap Skardu, Jhola Camp (3103 m)

  2
  A mai napon egy hosszú, 8-10 órás utazás vár ránk, ahol már 4x4-es jeepekkel haladunk majd a Braldu folyó völgyében. Az utazást többször is megszakítjuk fotószünetekre és egy ebédre is, így többek közt láthatjuk majd a Biafo-gleccser nyúlványait is. A délutáni órákban érkezünk meg a 3100 méteren fekvő Jhola táborba, ahol felvert sátraink már várni fognak ránk. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 5. nap Jhola Camp (3103 m), Paiju Camp (3418 m)

  3
  Ezen a napon már bakancsokat húzunk, és gyalogszerrel folytatjuk utunkat Braldu folyó völgyében. A hosszú, közel 20 km-es túra alatt sokáig szintben haladunk majd a folyó partján, ahol sokszor kell majd kisebb-nagyobb vízfolyásokon is átkelnünk. Szép idő esetén itt pillanthatjuk meg először a Baltoro-gleccser nyúlványait is. A túránk vége felé aztán elhagyjuk a folyóvölgyet és a 3400 méter fölött kicsivel található Paiju Campbe túrázunk. Az itteni táborunk lesz sokáig az utolsó hely ahol még zöld vegetációt és fákat is láthatunk. Túratáv: 19,8 km, szint: 350 méter, menetidő: 6-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap Paiju Camp (3418 m), akklimatizációs nap

  3
  Újabb csodás reggel virrad, előttünk a 6610 méteres Paiju fantasztikus csúcsa. A mai napot az akklimatizációnak szenteljük, így kényelmesen megreggelizünk, majd amíg teherhordóink megsütik az út további részére szánt kenyereket, helyi vezetőinkkel elindulunk a Paiju csúcs alaptábora felé. Az időjárás és a csapat állapotának megfelelőlen addig megyünk majd amíg jól esik, hogy aztán kellemesen elfáradva, egy fontos akklimatizációs lépcsőfokot letudva pihengessünk, beszélgessünk a délután további részében. Túratáv: 5-6 km, szint: 400-500 méter fel/le, menetidő: 3-4 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 7. nap Paiju Camp (3418 m), Khoburtse (3788 m)

  3
  Ezen a napon már egy kemény szakaszra kell számítani, így reggelink után pakolunk, és időben nekivágunk a túrának. A túra nehézségét az adja, hogy immáron a Baltoro-gleccser morénáin fogunk haladni többnyire hullámzó, köves, nehezen járható, kellemetlen terepen. Indulás után aztán már nem sokkal egyre inkább drámaibbá válik a tájkép, elképesztő hegyek tűnnek fel, többek közt a Trango Tower és az UliBiaho égig érő csúcsai. Ösvényünk egy idő után átvezet majd minket a Baltoro-gleccseren Liligo irányába, innen pedig a gleccser szélét követjük majd egészen a kicsivel 3800 méter alatt fekvő Khoburtse táborig. Túratáv: 15 km, szint: kb. 800 méter fel/le, menetidő: 5-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 8. nap Khoburtse (3788 m), Urdukas (3905 m)

  3
  A mai napon egy rövidebb, ám igencsak izgalmas szakasz áll előttünk, hiszen kétszer is át kell majd kelnünk kisebb gleccser nyúlványokon. Miután leküzdöttük a gleccserek jelentette akadályt, már teljes egészében láthatjuk a legendás Trango Towers csipkés hegycsúcsait. Szállásunk közel egy katonai bázishoz, a híres Urdukas Campben lesz, alig 100 méterrel a Baltoro-gleccser moréna világától. Túratáv: 7 km, szint: kb. 400 méter fel/le, menetidő: 4-6 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 9. nap Urdukas (3905 m), Goro II Camp (4285 m)

  4
  Újabb izgalmas, ám kifejezetten nehéz nap vár ránk a K2 alaptábor felé haladva. Reggelink után visszatérünk a gleccserre, és a középső morénákat követve, sokszor hatalmas gleccserszakadékokon átkelve haladunk majd keleti irányba. Amíg a köves terepen fel-le túrázva jutunk majd szép lassan előre, kitágul a horizont, és megmutatja magát a Masherbrum (7821 m) 8000 méter közeli csúcsa is. A Baltoro- és a Younghusband-gleccserek összefolyásánál fekvő táborunk a Baltoro-gleccseren, már bőven 4000 méter fölött lesz, így készüljünk fel, hogy innentől kezdve igencsak csípős éjszakák várhatóak. A csodálatos tájban lemenő utolsó napsugarakkal tesszük fel napunkra a koronát. Túratáv: 12 km, szint: kb. 600 méter fel/le, menetidő: 6-8 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 10. nap Goro II Camp (4285 m), Concordia Camp (4512 m)

  4
  Csodálatos napnak nézünk elébe. Korai ébredés, valamint erőt adó reggelink után folytatjuk utunkat ismét a gleccser melletti morénákon. Ahogy haladunk egyre magasabbra a Concordia Camp felé, döbbenetes panoráma tárul elénk, hiszen ezen a napon már 3 db nyolcezres csúcsot is láthatunk. Először a Mitre Peak (6010 m) jellegzetes csúcsa tűnik fel, majd a Sia Kangri (7422 m) a pakisztáni-kínai határon, végül pedig Földünk 12. legmagasabb hegye a Broad Peak (8051 m), a Gasherbrum több különálló csúcsa, és egy részlet már a K2 (8611 m) óriásából is látszódni fog. Legendás hegycsúcsok árnyékában bújunk majd be sátrainkba bőséges vacsoránk után. Túratáv: 11,7 km, szint: kb. 500 méter fel/le, menetidő: 5-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 11. nap Concordia Camp (4512 m), Broad Peak alaptábor (4844 m), Art Gilkey emlékhely (5230 m), K2 alaptábor (5155 m)

  Sokáig emlékezetes napunk kora reggel veszi kezdetét. A már-már megszokott, gleccserek melletti morénákon, folyamatosan változó törmelékes ösvényen vezet mai utunk is, amelyen haladva nagyjából 3-4 óra után érjük el a Broad Peak alaptáborát. Ebédünket is itt fogyasztjuk el, miközben az előttünk magasodó hegy apró részleteit is megfigyelhetjük. Folytatva túránkat rátérünk a Godwin-Austen-gleccser hatalmas jégfolyamára, majd mielőtt ismét 2-3 órányi menetelés után elérnénk a K2 alaptáborát, egy kisebb kitérővel felkapaszkodunk az 5230 méteren fekvő Art Gilkey emlékhelyhez. A híres amerikai geológus és hegymászó 1953-ban a K2 mászás közben lelte halálát, az ő tiszteletére emelt emlékmű azóta pedig az összes olyan hegymászónak állít emléket, akik a világ második legmagasabb hegyének megmászása közben vesztették el életüket. Az emlékhely után már csak egy rövid túra, és ott fogunk állni túránk egyik csúcspontján, a 8611 méteres K2 közvetlen közelében, Földünk egyik legkülönlegesebb szegletében. Elfoglaljuk sátrainkat, majd hátizsákjaink nélkül bejárjuk az alaptábort, ahol elképzelhető, hogy a csúcsra igyekvő expedíciók valamelyikébe is belebotlunk. A naplemente sokáig emlékezetes fényeit még lefotózzuk, majd vacsora után korán nyugovóra térünk. Túratáv: 8 km, szint: kb. 700-800 méter fel/400-500 méter le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 12. nap K2 alaptábor (5155 m), Concordia Camp (4512 m)

  4
  Az 5000 méter feletti nehézkes éjszakánk után megreggelizünk, majd utoljára szemügyre vesszük a K2-t és az alaptáborból látható fenséges panorámát. Pakolás után az előző napival megegyező úton visszatérünk a Concordia Campbe, ahol aztán a nap további részét pihenéssel töltjük. A 4500 méteres magasság oxigéndús levegője jól esik majd a K2 alaptábor után, így igyekszünk regenerálódni, felkészülni túránk következő, nem kevésbé kihívást jelentő szakaszára. Túratáv: 8 km, szint: kb. 400-500 méter fel / 700-800 méter le, menetidő: 4-5 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 13. nap Concordia Camp (4512 m), Ali Camp (5050 m)

  4
  13. napunk veszi kezdetét a Concordia Camp csodálatos kulisszái között. A mai napunkon már letérünk a jól kijárt K2 alaptábor túraösvényről, és dél felé kanyarodva a Gondogoro-hágó felé vesszük az irányt. A hó minőségétől, valamint a gleccserhasadékok állapotától függően a mai nap jelentős részét hágóvasakkal fogjuk megtenni, sőt, egy-két szakaszon már kötélpartik segítségével haladunk a maximális biztonság érdekében. 5-6 óra kemény túrát követően, a délutáni órákban érjük el az Ali Campet kicsivel 5000 méter felett. Ali volt az első helyi teherhordó aki átkelt a Gondogoro-hágón, az ő tiszteletére elnevezett táborban pedig a nap további részét pihenéssel töltjük, illetve egy-két technikai dolgot veszünk át közösen a következő napunkra felkészülve. Korán hálózsákokba bújunk, hiszen a hágóra induló utolsó nagy rohamunk hajnali 2 óra környékén fog indulni. Túratáv: 10 km, szint: kb. 600-700 méter, menetidő: 5-6 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 14. nap Ali Camp (5050 m), Gondogoro-hágó (5585 m), Khuispang (4600 m)

  Kétségkívül túránk legnehezebb, ám talán legszebb napja következik. Hajnalban, fejlámpák fényénél indulunk el kötélpartikban 5600 méter felé, miközben természetesen hágóvasaink is végig rajtunk lesznek. 3-4 óra kőkemény menet után, napfelkelte magasságában érjük el az 5585 méteres Gondogoro-hágót, amelyről aztán túránk csúcspontjaként 4 db nyolcezres csúcsot is megcsodálhatunk még utoljára: ismét feltűnik a már ismerős Broad Peak, a K2, illetve a Gasherbrum I-es és II-es csúcsa is. A felkelő nap sugarai egyre inkább felmelegítik majd a hegyvidéket, így mi is egyre több rétegtől tudunk majd megszabadulni, miközben extra figyelemmel ereszkedünk le a hágó túloldalán, ezúttal is fix kötelek, hágóvasak, és jégcsákányok segítségével. Egy idő aztán elhagyjuk a gleccsert és visszatérünk a már ismerős morénák világába, hogy aztán elérjük a Gondogoro- és a Trinity-gleccserek összefolyásánál, 4600 méteres magasságban fekvő Khuispang táborhelyet. Túratáv: 14 km, szint: kb. 600 méter fel, 1100 méter le, menetidő: 10-11 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 15. nap Khuispang (4600 m), Saicho (3350 m)

  4
  A kemény, technikailag is kihívást jelentő, rendkívül fárasztó napok után ma egy viszonylag egyszerű ereszkedés vár a csapatra. A hegymászó felszereléseket itt már nem fogjuk használni, így hát ezek nélkül vágunk neki a szakaszunknak, ahol először még morénák között haladunk, majd előbb-utóbb 3800 méter környékén már elkezd megjelenni a zöld vegetáció. Amint elérjük a Gondogoro-gleccser szélét, ösvényünk a csodálatos Hushe-völgybe vezet majd minket ahol zöld füvet, színpompás vadvirágokat, és hatalmas rebarbara mezőket találunk majd. Egy idő után aztán megjelennek az első kőből épített viskók is, melyeket esetenként pásztorok használnak, és amelyeket aztán kisebb-nagyobb lakott területek követnek majd. Délután aztán oxigénben dúskálva, hatalmas fák árnyékában érkezünk meg a 3300 méter környékén fekvő Saicho táborba, ahol aztán kristálytiszta gleccserforrások mellett, egy füves placcon állítják fel segítőink a sátrakat. Túratáv: kb. 12 km, szint: kb. 1300 méter le, 200 méter fel, menetidő: 8-9 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 16. nap Saicho (3350 m), Hushe (2498 m), Skardu

  3
  Utolsó túranapunkra ébredünk 3350 méteres magasságban. Immáron elhagyva a magashegységi övezetet egy hosszú, ám nem túl megerőltető lemenet vár csapatunkra egészen 2500 méter környékére. Saicho környékét széles gyalogösvényen hagyjuk el, majd követjük a Charakusa-, Ailling-, Masherbrum- és Gondogoro-gleccserek olvadékvízéből táplálkozó kisebb-nagyobb vízfolyásokat, amíg egyre inkább sűrűsödnek az állattartással foglalkozó helyi közösségek települései. Megérkezve Hushe falujába már megláthatjuk az első két szintes, tradicionális helyi épületeket is, ahol az alsó szint minden esetben az állatok menedéke, míg az emeletet a család használja. Hushe ezen kívül persze azért is lesz emlékezetes számunkra, hiszen 12 napos gyalogtúránk itt fog véget érni, elképesztő kalandok és élmények után. Az út porát épphogy leverjük magunkról, de máris jeepekbe szállunk, és a Hushe-völgy csodálatos kulisszái között megindulunk Skardu felé. A 130 km-es távot 5-6 óra alatt fogjuk megtenni, ám közben azért többször megállunk fotózni is. Ilyen megálló lesz például a Shyok folyón átívelő függőhíd is, amelyet csak a 90-es évek vége felé építettek meg, előtte kecskebőrből épített felfújható hajók segítségével oldották meg a folyón való átkelést. Az átkelés után hamarosan Khaplu településére érkezünk, innen pedig egyre jobb minőségű aszfaltút vár ránk egészen Skarduig, ahová csak az esti órákban fogunk megérkezni. Az itt található hotelünkben aztán újra élvezhetjük a forró fürdőt és a civilizáció egyéb más vívmányait is, amelyektől elszoktunk hosszú gyalogtúránk alatt. A napot természetesen egy kiadós ünnepi vacsorával zárjuk. Túratáv: kb. 21 km, szint: kb. 1000 méter le, 100 méter fel, menetidő: 5-6 óra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 17. nap Tartaléknap / Skardu, Iszlámábád

  2
  A mai napon menetrend szerinti belföldi járattal utazunk Skarduból Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba. Amennyiben az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a mai repülést, így ezt a napot Skarduban töltjük. Elképzelhető, hogy a következő napi járatok is törlésre kerülnek, ilyen esetben a fővárosba egy igencsak fárasztó, 18-20 órás buszozás során juthatunk csak el. Ennek első része a Skardu és Chilas közötti 8-10 órás szakasz. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 18. nap Iszlámábád

  Amennyiben belföldi járatunkkal időben eltudunk repülni a fővárosba, ezt a napot Iszlámábád felfedezésére szánjuk. Ellenkező esetben egész napos utazás után, este fogunk csak megérkezni a városba. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 19. nap Iszlámábád

  A mai napra szervezett programunk már nincs, irány a nemzetközi repülőtér.


Út ára tartalmazza

- az utazásokat Pakisztánon belül busszal, terepjárókkal, és az ezekhez kapcsolódó útdíjakat, engedélyeket, hídpénzeket,
- a szállást 6 éjszakára szállodákban, két ágyas, saját fürdőszobás, angol WC-vel ellátott szobákban,
- a szállást 12 éjszakára magashegyi, két személyes dóm sátrakban, 
- a kempingezéshez szükséges engedélyeket és felszereléseket (matracok, étkező sátor, kiépített WC-k, mosdási lehetőség)
- a K2 alaptábor túrához szükséges katonai és egyéb adminisztrációt, engedélyeket,
- az egész utat magában foglaló teljes ellátást (18 reggeli, 18 ebéd és 18 vacsora),
- az étkezések közötti egyéb ellátást (teák, kávék, snack-ek, gyümölcsök),
- a tisztított ivóvizet, illetve a palackozott vizet végig az utazás alatt,
- a különleges engedélyekkel rendelkező, angolul beszélő, tapasztalt pakisztáni idegenvezetőket és magashegyi túravezetőket,
- a teljes személyzetet a túra alatt (szakácsok, segítők, stb.)
- a túra során a teherszállítók költségeit (max. 14 kg/fő a személyes felszerelésekre és 8 kg/fő a hegymászó felszerelésekre),
- a túrához szükséges hulladékkezelési díjakat és engedélyeket,
- a műholdas telefon használatát vészhelyzet esetén,
- az iszlámábádi és skardui városnézéseket, extra programokat,
- a Eupolisz szervezését és a magyar nyelvű csoport kíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és a repülőtéri illetékeket,
- a pakisztáni vízum árát (35 USD),
- a magashegyi felszerelések bérleti díját (hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak, karabínerek, stb.),
- az esetleges iszlámábádi extra szállás költségeit,
- a javasolt védőoltásokat,
- a kötelező borravalókat,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 375 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Iszlámábád - Budapest útvonalon) kb. 210.000 - 320.000 Ft
Az Iszlámábád - Skardu - Iszlámábád belső repülés várható ára: 90.000 Ft.
 
Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Pakisztán utunk esetében a csoport biztonságának és a program zavartalan lebonyolításának érdekében az utasáshoz kapcsolódó belföldi repülőjegyeket kizárólag irodánk közvetítésében van lehetőséged megvásárolni. Ha a nemzetközi járatot magadnak vásárolod, annak feltétlenül egyeznie kell a csoport járatával, ezért mindenképp egyeztes a túravezetővel a jegyek megvásárlása előtt. Köszönjük megértésedet!

Utazás

Pakisztánon belül helyi légitársaság belföldi járatával Iszlámábád és Skardu között, majd Skardutól kisbuszokkal, terepjárókkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-12 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A K2 trekking nagyon jó kondíciót, sportos erőnlétet követel. Átlagosan napi 6-7 órás túrázásra kell számítani, alapvetően kitaposott ösvényeken. A túránk alatt sokszor fogunk találkozni kifejezett kellemetlen, morénás tereppel, amelyek az általunk látható gleccserek több évezredes munkájának köszönhetők. A sokszor lefagyott, törmelékes, folyamatosan mozgó és alakuló terepen még a legfelkészültebb túrázóknak is nehézséget okozhat a napi több órás túrázás. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, ám a túra így is nagyon jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Erre mindenképpen fel kell készülni. Résztvevőként egy teherhordóra max. 23 kg súlyt tudunk terhelni, a többi felszerelésünket magunk kell vinnünk.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a K2 trekkintúrára akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte!

A nagy magasság miatt 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, s bár fokozatosan, lassan emelkedünk, 4000-5000 méter környékén óhatatlanul megjelenhetnek a magashegyi betegség enyhébb tünetei (enyhe fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság, szédülés, végtagok zsibbadása). Ezek a tünetek az akklimatizáció során általában elmúlnak. Amennyiben ez nem történne meg és a tünetek súlyosbodnának, úgy a résztvevőnek a túrát meg kell szakítania, és azonnal alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie. A túravezető ezirányú döntése az érintettekre nézve kötelező!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Iszlámábádban és Skarduban hotelekben szállunk meg, ahol a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi. Áramszünet a nap bármely szakaszában előfordulhat, de néhány óránál tovább nem szokott tartani. 

A K2 trekking alatt 12 éjszakát töltünk el magashegyi sátortáborokban. A táborokban kapunk kényelmes, úgynevezett dóm sátrakat (melyekben kényelmesen fe lehet állni) és matracokat, csupán hálózsákjainkat kell hozni magunkkal. A táborok nagy része jól kiépített, évek óta népszerű, és lenyűgöző fekvésűek, ám mindenezek ellenére ne számítsunk luxusra. A kényelmes étkezősátrakban fogjuk eltölteni a túrák utáni délutánok nagy részét, kártyázva, beszélgetve, olvasgatva, miközben itt szolgálják majd fel nekünk a helyi fogásokat szakácsaink. A tárorhelyeken ideiglenesen kialakított, sátor szerű illemhelyekre kell felkészülni. A mosdási lehetőség korlátozott, de helyi segítőink természetesen minden reggel készítenek számunkra forró vizet némi tisztálkodáshoz. Ezzel együtt a nedves törlőkendő jó szolgálatot fog tenni a túra alatt.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Pakisztánban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A Karakorumban való túrázás szempontjából legideálisabb nyári időszakot választottuk a K2 trekking túránk időzítésekor. A derült, de hideg téli időszak, illetve a tavaszi monszunesők fülledt időszaka után júliusban tiszta idő várható, sok napsütéssel, Skarduban napközben 22-28 Celsius fok, hajnalban 10-15 Celsius fok körüli hőmérséklettel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 10-15 Celsius fok lehetséges, míg a trekking felsőbb szakaszain, 4000 méter környékén és afölött éjszakára, hajnalra már –5 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, így éjszakára rendkívül fontos a megfelelő téli hálózsák. Napközben a réteges öltözék javasolt, a hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés.

Felszerelés

A Gondogoro-hágó mászáshoz szükség gleccserjáró felszerelést - hágóvas, jégcsákány, beülő, karabinerek, jumar, kötelek - a résztvételi díj nem tartalmazza, ezek bérlését a helyszínen fogjuk megoldani annak függvényében, hogy kinek milyen saját felszerelése van. Amennyiben van saját felszerelésed, hozhatod, de számolnod kell azzal, hogy az esetleges túlsúly miatt mind a belső repülésnél, mind a teherhordók terhelhetősége miatt jelentős költségek merülhetnek fel! Véleményünk szerint az egy napos hágómászás miatt felesleges ezeket a felszereléseket végig cipelni, azonban a SAJÁT HÁGÓVASADAT, ami biztosan jól passzol a túrabakancsodra, mindenképp hozd magaddal! Tapasztalataink szerint a bérelt hágóvasak nem mindig illenek a bakancsodhoz, s nincs annál nagyobb bosszúság, mint a süvítő szélben, hidegben állandóan a hágóvasat igazgatni. A bejáratott, BÉLELT magashegyi mászóbakancs, a hozzá passzoló hágóvassal alapkövetelmény! Egy sima trekking bakancs ide nem elég, súlyos fagyási sérüléseket lehet benne szerezni!

Saját meleg hálózsákra szükség van! Az 4-5000 méter körüli régióban biztosan fagyni fog éjszakánként, így szükséges, hogy a hálózsák komfort fokozat legalább a –10 C körüli tartományt elérje!

További felszerelés: nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, az expedíció során ezt a zsákot a teherhordók hozzák. A teherhordókra fejenként 22 kg mennyiségű személyes holmi, felszerelés bízható!), közepes hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van, s amit Te fogsz vinni végig a trekking során). Vízálló, hőszigetelet (!) túrabakancs (kemény talpú, extra szigeteléssel ellátott vastag bőrbakancsod legyen (Pl. Hanwag Zentauir, vagy Omega GTX), amire a hágóvasat fel tudod erősíteni, s a komolyabb hidegben is megfelelő védelmet nyújt!), kamásli, túraszandál vagy sportcipő váltócipőnek, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát / esőnadrág, meleg ruha, vastag polár pulóver, legalább két kesztyű (egy vastag, egyujjas, alá egy vékony, polár kesztyű, ötujjas), vastag, bélelt sapka, elemlámpa, fejlámpa tartalék elemmel, termosz (!), egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A magashegységekben néha rendkívül száraz a levegő, irritálja a nyálkahártyát, így tengervízes orr spray is javasolt! A túrán szükség lesz egy pár teleszkópos túrabotra is! Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Skarduban gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a magashegyi expedíciónk különben könnyen tortúrává válhat!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higéniára csakúgy, mint bárhol máshol Ázsiában, itt is nagyon kell figyelni. A csapvíz nem fogyasztható, de mindenütt kapható palackozott víz is a városokban. A trekkingtúra alatt tisztított vizet fog kapni csapatunk.

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a Pakisztánba utazáshoz a következőket javasolja:
Kötelezően előírt védőoltás: nincs.
Javasolt védőoltás: hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások 
COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj. 

A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el. 

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés bármikor előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett legyen nálad Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Ezeken felül mindenképp hozz magaddal: lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Magas faktorú (50+) napvédő krém és ajakbalzsam mindenképp szükséges!

Élelem

Az egész utazáson teljes ellátást fogunk kapni, mindezt úgy, hogy egy széles palettán próbálhatjuk majd ki a helyi fogásokat. Találkozhatunk majd az indiai konyhából már ismerős fogásokkal (biriani, chicken tikka, samosa, curry), illetve az arab, muszlim konyha kiváló fogásaival is (kebabok, rizspuding, levesek). A nagyobb étkezések között apróbb finomságok, gyümölcsök szintén egész úton rendelkezésre állnak majd. Ezzel együtt néhány csomaggal mindenképp készüljünk a kedvenc csokijainkból, nassolni valókból (szárított gyümölcs, magok, stb.), hiszen a nagy magasságban egyre csökken majd az étvágyunk, fontos, hogy a számunkra legkedvesebb falatok ilyenkor is nálunk legyenek.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a pakisztáni rúpia (1 PKR ca. 1,8 Ft). USD-t vagy eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudunk majd pakisztáni rúpiára

Egyéb fizetendő költségek (tájékoztató árak):

Pakisztáni vízum: 35 USD (3 hónapos vízum, egyszeri belépéssel)
Kötelező borravalók: kb. 150 USD/fő
Hegymászó felszerelések bérlése: kb. 100 USD/fő

Vám

Magyar állampolgárok kizárólag a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti Nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be az országba. Az érvényes vízumon kívül az országba történő belépéshez rendelkezniük kell a kitöltött belépési adatlappal (a formanyomtatvány elérhető a határon, illetve jellemzően azt már a repülőút alatt a légitársaság kiosztja és ott érdemes kitölteni, így lerövidítve az egyébként is hosszadalmas beléptetést az úti okmányok ellenőrzésekor), retúr repülőjeggyel, pénzügyi fedezettel valamint biztosítással. A vízumkérelemhez benyújtandó dokumentumok listájához kérjük, keresse fel a budapesti pakisztáni nagykövetség honlapját: http://mofa.gov.pk/hungary

A vízum ügyintézésében irodánk természetesen segít, ennek részleteit a jelentkezés után fogjuk pontosítani. A 3 hónapra érvényes vízum ára 35 USD.

Csomag

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Pakisztánban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt szintén a 20 kg-os súlyhatár a kötelező. Mivel átszállással repülünk Pakisztánba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! 

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is.

Fontos!
A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Outdoor: 35.910 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.


Storno Kombi: 35.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.