Bejelentkezés

K2 alaptábor, Gondogoro La - 5585 m (Karakorum, Pakisztán)

A világ egyik legkülönlegesebb magashegyi túrája Pakisztánban, először az Eupolisszal!

Pakisztán az utóbbi néhány évben észrevétlenül vált egyre népszerűbbé a hegymászók és magashegyi túrázók körében. A Karakorum hegység misztikus hegycsúcsai és legendás túraútvonalai a stabil belpolitikai és biztonsági helyzetnek köszönhetően immáron egy átlagos külföldi túrázónak is elérhető közelségbe kerültek, jó alternatívát kínálva ezzel a himalájai, hasonló jellegű trekking túrák mellett. Az először megszervezett pakisztáni utunk egyik elsődleges célja, hogy egy alapos betekintést nyerhessünk ebbe a sokáig elzárt, külföldiek által alig látogatott, sokszor félreértett országba. A bennünk élő sztereotípiák lebontására úgy gondoljuk, hogy az a legjobb módszer, ha személyesen keressük fel az ilyen jellegű területeket, majd visszük hírét a vendégszerető helyieknek, és a Földünkön kevés más helyen látható természeti csodáknak. Utóbbi megtapasztalására egy nem kisebb kihívásra vállalkozik csapatunk, minthogy magyar csoportokat figyelembe véve az elsők között túrázzon el a K2 alaptáborába, a gleccserek és égig érő csúcsok által körülvett Concordia-trek útvonalán. Túránkat még egy apró változtatással úgy módosítottuk, hogy a visszafelé úton megmásszuk a közel 5600 méteres Gondogoro-hágót, így a Karakorum újabb, szinte alig ismert részét is felfedezhetjük.

Utazásunk szervezésénél a természeti látnivalók sokasága mellett a csoport biztonságát tartjuk a legfontosabbnak, ezért a kinti partnerünk az országban már hosszú évek óta működő, nemzetközi csoportok tucatjait biztonságban vezető, nagy tekintélyű utazásszervező cég. Pakisztán természetesen mindezekkel együtt is egy rendkívül megosztó, sokszor végletes, és sokak számára talán nehezen befogadható ország. Ám ha van benned elég kalandvágy, kitartás és nem kevés rugalmasság, akkor vágjunk bele együtt Pakisztán felfedezésébe!
A következő Pakisztán: K2 alaptábor, Gondogoro La-hágó programunk várható időpontja 2024. nyara.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?pakisztan
Időpontok
A K2 alaptábor trekking technikailag ugyan nem tartogat extra kihívásokat, a fő nehézséget a nehezen járható, morénás terep, a gleccsereken való átkelések, a folyamatosan nagy tengerszint feletti magasság és a szélsőséges időjárás jelenti. Mindenképpen elegendő időt kell szánnunk az akklimatizációra, a programunkban erre nagy hangsúlyt helyezünk. A túra során rendszeresen, naponta mérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság, minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt három évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a K2 trekking túrára akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, és irodánk a visszaigazolást megküldte!

Amennyiben magashegységi trekking gyakorlattal rendelkezel, de a technikai felszerelés hágóvas, jégcsákány használata, kötélpartiban haladás még ismeretlen számodra, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt hasonló programjainkon, melyek folyamatosan megjelennek a kínálatban! A Gondogoro-hágó mászás, illetve az 5000 méter feletti részek során rendkívül fontos a megfelelő ruházat, különös tekintettel a túrabakancsra.
 • 1. nap Iszlámábád

  Érkezés Pakisztán fővárosába, Iszlámábád nemzetközi repülőterére ahonnan utunk indul. A nemzetközi járat érkezésének függvényében pihenünk, felkészülünk hosszú túránkra. Szállás: szállodában, ellátás: vacsora.
 • 2. nap Iszlámábád, Skardu (Karakoram)

  2
  A reggeli után irány a reptér, majd a belföldi járatok egyikével elhagyjuk a fővárost és a Karakoram hegység szívében fekvő Skardu városába repülünk. A repülőutunk egyik fénypontja lehet, ha tiszta időben láthatjuk a repülőből a 8125 méteres Nanga Parbat csúcsát. Érkezés után pihenünk és akklimatizálódunk a 2500 méteren fekvő városban, és persze felfedezzük a szállásunk környéki részeket is. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 3. nap Skardu, pihenőnap

  2
  A pakisztáni magashegyi túrákhoz szükséges engedélyek kiállítása sokszor másfél, két napot is igénybe vesz, ezért a mai napot a helyi partnerünk is erre szánja. Természetesen a mai napon sem fogunk a szállodában ülni, hanem reggeli után felfedezzük a Skardut és környékét. Reggeli után délelőtt felkapaszkodunk a város feletti dombon álló Kharpocho erődhöz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik majd az Indus völgyére. Ebéd után lehetőségünk lesz a közeli Sadpara-tó felfedezésére, majd délután ismét visszatérünk Skarduba, ahol a helyi bazárban tudunk majd egy kis időt eltölteni. Vacsoránál aztán átbeszéljük az utolsó részleteket is a túránkkal kapcsolatban, majd korán nyugovóra térünk, hiszen következő nap már kezdetét veszi a nagy kaland. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 4. nap Skardu, Jhola Camp (3103 m)

  2
  A mai napon egy hosszú, 8-10 órás utazás vár ránk, ahol már 4x4-es jeepekkel haladunk majd a Braldu folyó völgyében. Az utazást többször is megszakítjuk fotószünetekre és egy ebédre is, így többek közt láthatjuk majd a Biafo-gleccser nyúlványait is. A délutáni órákban érkezünk meg a 3100 méteren fekvő Jhola táborba, ahol felvert sátraink már várni fognak ránk. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 5. nap Jhola Camp (3103 m), Paiju Camp (3418 m)

  3
  Ezen a napon már bakancsokat húzunk, és gyalogszerrel folytatjuk utunkat Braldu folyó völgyében. A hosszú, közel 20 km-es túra alatt sokáig szintben haladunk majd a folyó partján, ahol sokszor kell majd kisebb-nagyobb vízfolyásokon is átkelnünk. Szép idő esetén itt pillanthatjuk meg először a Baltoro-gleccser nyúlványait is. A túránk vége felé aztán elhagyjuk a folyóvölgyet és a 3400 méter fölött kicsivel található Paiju Campbe túrázunk. Az itteni táborunk lesz sokáig az utolsó hely ahol még zöld vegetációt és fákat is láthatunk. Túratáv: 19,8 km, szint: 350 méter, menetidő: 6-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap Paiju Camp (3418 m), akklimatizációs nap

  3
  Újabb csodás reggel virrad, előttünk a 6610 méteres Paiju fantasztikus csúcsa. A mai napot az akklimatizációnak szenteljük, így kényelmesen megreggelizünk, majd amíg teherhordóink megsütik az út további részére szánt kenyereket, helyi vezetőinkkel elindulunk a Paiju csúcs alaptábora felé. Az időjárás és a csapat állapotának megfelelőlen addig megyünk majd amíg jól esik, hogy aztán kellemesen elfáradva, egy fontos akklimatizációs lépcsőfokot letudva pihengessünk, beszélgessünk a délután további részében. Túratáv: 5-6 km, szint: 400-500 méter fel/le, menetidő: 3-4 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 7. nap Paiju Camp (3418 m), Khoburtse (3788 m)

  3
  Ezen a napon már egy kemény szakaszra kell számítani, így reggelink után pakolunk, és időben nekivágunk a túrának. A túra nehézségét az adja, hogy immáron a Baltoro-gleccser morénáin fogunk haladni többnyire hullámzó, köves, nehezen járható, kellemetlen terepen. Indulás után aztán már nem sokkal egyre inkább drámaibbá válik a tájkép, elképesztő hegyek tűnnek fel, többek közt a Trango Tower és az UliBiaho égig érő csúcsai. Ösvényünk egy idő után átvezet majd minket a Baltoro-gleccseren Liligo irányába, innen pedig a gleccser szélét követjük majd egészen a kicsivel 3800 méter alatt fekvő Khoburtse táborig. Túratáv: 15 km, szint: kb. 800 méter fel/le, menetidő: 5-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 8. nap Khoburtse (3788 m), Urdukas (3905 m)

  3
  A mai napon egy rövidebb, ám igencsak izgalmas szakasz áll előttünk, hiszen kétszer is át kell majd kelnünk kisebb gleccser nyúlványokon. Miután leküzdöttük a gleccserek jelentette akadályt, már teljes egészében láthatjuk a legendás Trango Towers csipkés hegycsúcsait. Szállásunk közel egy katonai bázishoz, a híres Urdukas Campben lesz, alig 100 méterrel a Baltoro-gleccser moréna világától. Túratáv: 7 km, szint: kb. 400 méter fel/le, menetidő: 4-6 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 9. nap Urdukas (3905 m), Goro II Camp (4285 m)

  4
  Újabb izgalmas, ám kifejezetten nehéz nap vár ránk a K2 alaptábor felé haladva. Reggelink után visszatérünk a gleccserre, és a középső morénákat követve, sokszor hatalmas gleccserszakadékokon átkelve haladunk majd keleti irányba. Amíg a köves terepen fel-le túrázva jutunk majd szép lassan előre, kitágul a horizont, és megmutatja magát a Masherbrum (7821 m) 8000 méter közeli csúcsa is. A Baltoro- és a Younghusband-gleccserek összefolyásánál fekvő táborunk a Baltoro-gleccseren, már bőven 4000 méter fölött lesz, így készüljünk fel, hogy innentől kezdve igencsak csípős éjszakák várhatóak. A csodálatos tájban lemenő utolsó napsugarakkal tesszük fel napunkra a koronát. Túratáv: 12 km, szint: kb. 600 méter fel/le, menetidő: 6-8 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 10. nap Goro II Camp (4285 m), Concordia Camp (4512 m)

  4
  Csodálatos napnak nézünk elébe. Korai ébredés, valamint erőt adó reggelink után folytatjuk utunkat ismét a gleccser melletti morénákon. Ahogy haladunk egyre magasabbra a Concordia Camp felé, döbbenetes panoráma tárul elénk, hiszen ezen a napon már 3 db nyolcezres csúcsot is láthatunk. Először a Mitre Peak (6010 m) jellegzetes csúcsa tűnik fel, majd a Sia Kangri (7422 m) a pakisztáni-kínai határon, végül pedig Földünk 12. legmagasabb hegye a Broad Peak (8051 m), a Gasherbrum több különálló csúcsa, és egy részlet már a K2 (8611 m) óriásából is látszódni fog. Legendás hegycsúcsok árnyékában bújunk majd be sátrainkba bőséges vacsoránk után. Túratáv: 11,7 km, szint: kb. 500 méter fel/le, menetidő: 5-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 11. nap Concordia Camp (4512 m), Broad Peak alaptábor (4844 m), Art Gilkey emlékhely (5230 m), K2 alaptábor (5155 m)

  Sokáig emlékezetes napunk kora reggel veszi kezdetét. A már-már megszokott, gleccserek melletti morénákon, folyamatosan változó törmelékes ösvényen vezet mai utunk is, amelyen haladva nagyjából 3-4 óra után érjük el a Broad Peak alaptáborát. Ebédünket is itt fogyasztjuk el, miközben az előttünk magasodó hegy apró részleteit is megfigyelhetjük. Folytatva túránkat rátérünk a Godwin-Austen-gleccser hatalmas jégfolyamára, majd mielőtt ismét 2-3 órányi menetelés után elérnénk a K2 alaptáborát, egy kisebb kitérővel felkapaszkodunk az 5230 méteren fekvő Art Gilkey emlékhelyhez. A híres amerikai geológus és hegymászó 1953-ban a K2 mászás közben lelte halálát, az ő tiszteletére emelt emlékmű azóta pedig az összes olyan hegymászónak állít emléket, akik a világ második legmagasabb hegyének megmászása közben vesztették el életüket. Az emlékhely után már csak egy rövid túra, és ott fogunk állni túránk egyik csúcspontján, a 8611 méteres K2 közvetlen közelében, Földünk egyik legkülönlegesebb szegletében. Elfoglaljuk sátrainkat, majd hátizsákjaink nélkül bejárjuk az alaptábort, ahol elképzelhető, hogy a csúcsra igyekvő expedíciók valamelyikébe is belebotlunk. A naplemente sokáig emlékezetes fényeit még lefotózzuk, majd vacsora után korán nyugovóra térünk. Túratáv: 8 km, szint: kb. 700-800 méter fel/400-500 méter le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 12. nap K2 alaptábor (5155 m), Concordia Camp (4512 m)

  4
  Az 5000 méter feletti nehézkes éjszakánk után megreggelizünk, majd utoljára szemügyre vesszük a K2-t és az alaptáborból látható fenséges panorámát. Pakolás után az előző napival megegyező úton visszatérünk a Concordia Campbe, ahol aztán a nap további részét pihenéssel töltjük. A 4500 méteres magasság oxigéndús levegője jól esik majd a K2 alaptábor után, így igyekszünk regenerálódni, felkészülni túránk következő, nem kevésbé kihívást jelentő szakaszára. Túratáv: 8 km, szint: kb. 400-500 méter fel / 700-800 méter le, menetidő: 4-5 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 13. nap Concordia Camp (4512 m), Ali Camp (5050 m)

  4
  13. napunk veszi kezdetét a Concordia Camp csodálatos kulisszái között. A mai napunkon már letérünk a jól kijárt K2 alaptábor túraösvényről, és dél felé kanyarodva a Gondogoro-hágó felé vesszük az irányt. A hó minőségétől, valamint a gleccserhasadékok állapotától függően a mai nap jelentős részét hágóvasakkal fogjuk megtenni, sőt, egy-két szakaszon már kötélpartik segítségével haladunk a maximális biztonság érdekében. 5-6 óra kemény túrát követően, a délutáni órákban érjük el az Ali Campet kicsivel 5000 méter felett. Ali volt az első helyi teherhordó aki átkelt a Gondogoro-hágón, az ő tiszteletére elnevezett táborban pedig a nap további részét pihenéssel töltjük, illetve egy-két technikai dolgot veszünk át közösen a következő napunkra felkészülve. Korán hálózsákokba bújunk, hiszen a hágóra induló utolsó nagy rohamunk hajnali 2 óra környékén fog indulni. Túratáv: 10 km, szint: kb. 600-700 méter, menetidő: 5-6 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 14. nap Ali Camp (5050 m), Gondogoro-hágó (5585 m), Khuispang (4600 m)

  Kétségkívül túránk legnehezebb, ám talán legszebb napja következik. Hajnalban, fejlámpák fényénél indulunk el kötélpartikban 5600 méter felé, miközben természetesen hágóvasaink is végig rajtunk lesznek. 3-4 óra kőkemény menet után, napfelkelte magasságában érjük el az 5585 méteres Gondogoro-hágót, amelyről aztán túránk csúcspontjaként 4 db nyolcezres csúcsot is megcsodálhatunk még utoljára: ismét feltűnik a már ismerős Broad Peak, a K2, illetve a Gasherbrum I-es és II-es csúcsa is. A felkelő nap sugarai egyre inkább felmelegítik majd a hegyvidéket, így mi is egyre több rétegtől tudunk majd megszabadulni, miközben extra figyelemmel ereszkedünk le a hágó túloldalán, ezúttal is fix kötelek, hágóvasak, és jégcsákányok segítségével. Egy idő aztán elhagyjuk a gleccsert és visszatérünk a már ismerős morénák világába, hogy aztán elérjük a Gondogoro- és a Trinity-gleccserek összefolyásánál, 4600 méteres magasságban fekvő Khuispang táborhelyet. Túratáv: 14 km, szint: kb. 600 méter fel, 1100 méter le, menetidő: 10-11 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 15. nap Khuispang (4600 m), Saicho (3350 m)

  4
  A kemény, technikailag is kihívást jelentő, rendkívül fárasztó napok után ma egy viszonylag egyszerű ereszkedés vár a csapatra. A hegymászó felszereléseket itt már nem fogjuk használni, így hát ezek nélkül vágunk neki a szakaszunknak, ahol először még morénák között haladunk, majd előbb-utóbb 3800 méter környékén már elkezd megjelenni a zöld vegetáció. Amint elérjük a Gondogoro-gleccser szélét, ösvényünk a csodálatos Hushe-völgybe vezet majd minket ahol zöld füvet, színpompás vadvirágokat, és hatalmas rebarbara mezőket találunk majd. Egy idő után aztán megjelennek az első kőből épített viskók is, melyeket esetenként pásztorok használnak, és amelyeket aztán kisebb-nagyobb lakott területek követnek majd. Délután aztán oxigénben dúskálva, hatalmas fák árnyékában érkezünk meg a 3300 méter környékén fekvő Saicho táborba, ahol aztán kristálytiszta gleccserforrások mellett, egy füves placcon állítják fel segítőink a sátrakat. Túratáv: kb. 12 km, szint: kb. 1300 méter le, 200 méter fel, menetidő: 8-9 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 16. nap Saicho (3350 m), Hushe (2498 m), Skardu

  3
  Utolsó túranapunkra ébredünk 3350 méteres magasságban. Immáron elhagyva a magashegységi övezetet egy hosszú, ám nem túl megerőltető lemenet vár csapatunkra egészen 2500 méter környékére. Saicho környékét széles gyalogösvényen hagyjuk el, majd követjük a Charakusa-, Ailling-, Masherbrum- és Gondogoro-gleccserek olvadékvízéből táplálkozó kisebb-nagyobb vízfolyásokat, amíg egyre inkább sűrűsödnek az állattartással foglalkozó helyi közösségek települései. Megérkezve Hushe falujába már megláthatjuk az első két szintes, tradicionális helyi épületeket is, ahol az alsó szint minden esetben az állatok menedéke, míg az emeletet a család használja. Hushe ezen kívül persze azért is lesz emlékezetes számunkra, hiszen 12 napos gyalogtúránk itt fog véget érni, elképesztő kalandok és élmények után. Az út porát épphogy leverjük magunkról, de máris jeepekbe szállunk, és a Hushe-völgy csodálatos kulisszái között megindulunk Skardu felé. A 130 km-es távot 5-6 óra alatt fogjuk megtenni, ám közben azért többször megállunk fotózni is. Ilyen megálló lesz például a Shyok folyón átívelő függőhíd is, amelyet csak a 90-es évek vége felé építettek meg, előtte kecskebőrből épített felfújható hajók segítségével oldották meg a folyón való átkelést. Az átkelés után hamarosan Khaplu településére érkezünk, innen pedig egyre jobb minőségű aszfaltút vár ránk egészen Skarduig, ahová csak az esti órákban fogunk megérkezni. Az itt található hotelünkben aztán újra élvezhetjük a forró fürdőt és a civilizáció egyéb más vívmányait is, amelyektől elszoktunk hosszú gyalogtúránk alatt. A napot természetesen egy kiadós ünnepi vacsorával zárjuk. Túratáv: kb. 21 km, szint: kb. 1000 méter le, 100 méter fel, menetidő: 5-6 óra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 17. nap Tartaléknap / Skardu, Iszlámábád

  2
  A mai napon menetrend szerinti belföldi járattal utazunk Skarduból Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba. Amennyiben az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a mai repülést, így ezt a napot Skarduban töltjük. Elképzelhető, hogy a következő napi járatok is törlésre kerülnek, ilyen esetben a fővárosba egy igencsak fárasztó, 18-20 órás buszozás során juthatunk csak el. Ennek első része a Skardu és Chilas közötti 8-10 órás szakasz. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 18. nap Iszlámábád

  Amennyiben belföldi járatunkkal időben eltudunk repülni a fővárosba, ezt a napot Iszlámábád felfedezésére szánjuk. Ellenkező esetben egész napos utazás után, este fogunk csak megérkezni a városba. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 19. nap Iszlámábád

  A mai napra szervezett programunk már nincs, irány a nemzetközi repülőtér.


A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.