Izland (Landmannalaguar)

Az igazi körutazás az északi sarkkörnél

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?izland
Augusztusi utunkkal azoknak szeretnénk kedvezni, akiknek kicsit kevesebb idejük van, vagy ha már jártak is Izlandon, bepótolnák a korábban kimaradt ikonikus túrákat. Több olyan helyre is megyünk, ahova csak terepjáróval lehet eljutni, tehát nem mindennapos kalandok várnak ránk. Kirándulunk Landmannalaugar és Kerlingarfjöll színes hegyei között, megnézzük egy gleccser születését egy jégsapka szélén, de nem hagyjuk ki a déli part nevezetességeit sem. Ami 8 napba beleférhet, mi mindent megnézünk!

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Fagradalsfjall, az új vulkán,
- Geysír, a világ összes gejzírjének névadója,
- gleccserek és jégsapkák,
- jéghegyek közötti hajózás Jökulsárlónban,
- gyönyörű vízesések 
- fekete tengerpart, melegvizes fürdők,
- lundák és bálnák,
- elképesztő színes hegyek a Felföldön.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Reykjavík
 

Érkezés Izlandra. Repülőjárattól és a karanténszabályoktól függően a szállás elfoglalása. Szállás: hotel.

2

 
Reykjavik, bálnales, Fagradalsfjall vulkán
 

Földünk legészakibb fővárosának neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Sétánk során felkeressük azt a mára már a történelem részévé vált házat, ahol a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sort. Ránk vár még a képeslapokról ismert katedrális, a Parlament, a Városháza, a régi kikötő. Elkészítjük a ’kötelező’ fotót a viking hajó szobránál, bemegyünk a Harpa modern épületébe, és ha kedvünk tartja, életnagyságú bálnamodelleket is nézhetünk egy forró homárleves előtt. Közben élvezhetjük a reykjavíki forgatagot, a színes utcák lüktetését. Egy teljesen új attrakció is hívogat: egy repülő szimulátor mozi. Helikopterről felvett mesés tájakat ’járhatunk’ be, olyan, mintha mi is a gépben ülnénk. Suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túránk során járni fogunk, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Majd feltesszük a koronát a napra: megnézünk egy működő vulkánt. A márciusban kitört Fagradalsfjall a fővárostól mindössze 30 km-re van, semmiképp nem hagyhatjuk ki! A túra hossza 8,5 km, ezért a túrabakancs legyen kéznél. Fakultatív program keretében egy bálnalesre is elmehetünk. A hajók naponta többször is kifutnak, a személyzet gyakorlatának köszönhetően nagyon nagy eséllyel láthatunk ceteket. Szállás: hotel

3

 
Seljalandsfoss, Skógafoss, Sólheimajökull, Dyrhólaey, Reynisfjara
 

Reggel a szigeten körbefutó főúton Kelet felé indulunk. Hamarosan feltűnik a világ egyik legismertebb vulkánja, a Hekla is. A „Pokol Kapuja” igen aktív. A történelmi időkben majd’ 20 kitörését jegyezték fel, az utolsót 2000- ben. Korábban kb. tízévente tört ki, így már nagyon időszerű a következő. Innen már szinte kőhajításra van egy gyönyörű zuhatag. A Seljalandsfoss-nál elidőzünk, és izgalmas képeket készíthetünk arról, milyen egy vízesés hátulról - itt ugyanis mögé lehet kerülni. Néhány percre innen egy rejtett kincs vár minket: egy kürtőben lezúduló, kecses, napfénnyel játszó vízesés, a Gljúfurárpui. Következő látványosságunk a Skógafoss lesz. A fekete homokmedencébe zúduló, dübörgő vízesés híres fotótéma. Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: egy gleccsert, a Sólheimajökull-t nézzük meg közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt. Ezután kibuszozunk a tengerpart egyik kiszögelléséhez, ahol a híres Dyrhólaey-sziklákon fészkelő madarakat nézhetjük meg. Alkák, lundák, sirályok, halfarkasok tömege indul innen a tenger felé halászni. A fekete kavicsos parton a tenger morajlása már önmagában egész napos program lehet, a bazaltfalak látványával, széllel szemben lebegő madarakkal. Szerencsés esetben néhány méterről fotózhatunk lundákat, amint a költőüregük előtt állnak. Szállás: turistaszállás.

4

 
Þakgil
 

A mai napon olyan különlegességgel találkozhatunk, amely kevesek kiváltsága. Egy gleccser születésének helyére túrázunk, majd alattunk a mélyben láthatjuk, ahogy óriássá nőve kanyarog a völgyben. A kirándulás elején gyapjúsásos, életteli völgyből indulunk, majd lassan egyre kopárabb, kövesebb terepen vezet az utunk. Nem nehéz, de folyamatosan emelkedő gyaloglás után elérkezünk a Myrdalsjökull jégsapka lábához. Semmi nem lesz köztünk, ott fogunk állni az örök jég birodalmának kapujában. Kicsit tovább merészkedve pedig elénk tárul a lenyűgözően félelmetes mélység… A toronyháznyi vastag jég beleszakad egy függőleges sziklafalakkal övezett völgybe, így táplálva a gleccsert. Minden gigászi körülöttünk. Szinte felfoghatatlan a látvány. A jégfolyamot követve ereszkedünk vissza a völgybe. Menet közben rálátunk a gleccserfolyók jellegzetes medrére. (Kb. 20 km, 800 m szint, 6-8 óra) Szállás: turistaszállás.

5

 
Fjadrárgljúfur, Skaftafell, Jökulsárlón
 

Elsőként a Fjadrárgljúfur kanyont keressük fel. A folyó magas sziklafalak között ér ki az óceánparti övezetbe, megkapó a meredélyek tetején végigsétálni. A fennsíkra érve pedig kitárulnak előttünk a zöld lankák. Innen a végeláthatatlan tengerparti fövenyen vezető úton átgurulunk a Skaftafell Nemzeti Parkba. Túránk közben megnézzük többek között a Svartifoss vízesést, amelynek hatszögű bazaltoszlopai a Balaton-felvidék Hegyestűjére emlékeztetnek. Ha időnk engedi, folytatjuk az utat. A domboldalban emelkedve egyre jobban rálátunk az óceánig terülő homokpartra, a szövevényes folyómedrekre. Mivel a bokorerdő csak derékig ér, a növényzet nem akadályozza a kilátást. A túraút végén, egy szakadék mélyén elénk tárul egy tekintélyes gleccser, a maga lenyűgöző méreteivel. Saját szemünkkel láthatjuk a földrajzkönyvekből ismert tipikus végmorénát, az olvadékvízből táplálkozó, összefonódó, kanyargó folyót. A kirándulás után a szomszédos Svínafellsjökull-ra pillantunk rá. Mindegyik gleccser más, és ha már egymás mellett sorakoznak, érdemes megnézni őket. Innen a világ egyik leglenyűgözőbb helyére, Jökulsárlónba megyünk. Már-már fantasztikumnak ható látványa több mozifilm ’díszletéül’ is szolgált. A Vatnajökull jégsapka gleccsere egy lagúnába borjadzik, így a vízen jéghegyek úsznak. A parton apró jégszilánkok csilingelnek a hullámzásban, a kavicshegyek között pedig tengeri madarak fészkelnek, és zuhanórepülésben akár meg is támadják a betolakodót. A jéghegyek kiúsznak a tengerre, ahol fókák, apácaludak, pehelyrécék és északi búvárok kerülgetik őket. A lagúnában kétéltű járművekkel lehet a változatos színű és alakú jégdarabok között 'csónakázni'. Sok kérdésre választ kaphatunk: miért kék az egyik jéghegy, miért fehér a másik? Tényleg 1000 éves jeget foghatunk a kezünkbe? Mit jelent az, hogy ez a legmélyebb gleccser? Később, kiérve a szárazföldre kimegyünk a tengerhez. Fekete homokpartján tündérmesébe illő, kristálypalotát idéző, akár több köbméteres jégtömbök hevernek, amelyeken a nap sugarai valószínűtlenül csillannak meg. Szállás: hotel.

6

 
Kerlingarfjöll, Geysír, Güllfoss
 

Az eddigi járművünket terepjáróra cseréljük, mert a Felföldre megyünk. Úttalan utakon, kősivatagon át autózunk, kietlen, terméketlen vidékre, amelyet jégsapkák és gleccserfolyók tagolnak. A felület sok helyen összecementálódott a hosszú idő alatt, ha rálépve feltörjük, emberöltőnyi nyomot hagyunk magunk után. Ezen a holdbéli tájon, az amúgy is elhagyatott Felföld még félreesőbb zsákutcája, Kerlingarfjöll felé kanyarodunk. Havas hegyek között egy piciny területen olyan posztvulkáni tevékenységeknek lehetünk szemtanúi, amely valóban páratlan. Hveradalír völgyeiben ha a számtalan hőforrás gőze felszáll, hihetetlen színek tárulnak fel. A hazafelé vezető úton lefotózzuk a Langjökull türkizkék gleccserfolyóját, és megpihenünk a mesés Güllfoss-nál (Izland egyik leghíresebb vízesésénél), majd elidőzünk Geysír-nél is. A névadó hőforrás nem lövell ki évtizedek óta, de a Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. Ha időnk engedi, megállunk a mélykék vizű Kerid kráternél is. Szállás: hotel.

7

 
Landmannalaugar
 

A mai napunkat is terepjárós túrának szenteljük, a Felföld egy másik szegletébe autózunk el. A források szerint a világ 10 legszebb túraútvonalának egyikét érintjük. A területről a helyi ismertetők is azt mondják, hogy szavakkal leírhatatlan. Tény, hogy az Izlandon ritka riolit hegyek hihetetlen, festett díszletnek tűnő színekben pompáznak: sárgás-barna, kékes-zöldes, helyenként vörös hegyoldalak, fehér hófoltokkal tarkítva. Ez tipikusan az, amit látni kell. Tiszta idő esetén ráadásul gleccserek, folyók távoli képével gazdagodhatunk, majd a visszafelé vezető úton kénkigőzölgéseket figyelhetünk meg. Amennyiben időnk engedi, a túra végén egy kellemes, természetes melegvízű medencében pihenhetünk meg a hazaút előtt. Szállás: hotel.

8

 
Reykjavík
 

Utolsó napunkat a repülő indulásától függően töltjük el. Ami kimaradt Reykjavikból, pótoljuk, esetleg a Kék Lagúnába is elmehetünk, ha időnk engedi, vagy bejárjuk a Reykjanes-félszigetet. Miután mindent megnéztünk ami belefért a napba, megkezdjük hazautazásunkat.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés