Bejelentkezés

Izland kvintesszenciája

Az igazi körutazás az északi sarkkörnél

Nyári utunkkal azoknak szeretnénk kedvezni, akiknek kicsit kevesebb idejük van, vagy ha már jártak Izlandon, bepótolnák a korábban kimaradt ikonikus túrákat. Több olyan helyre is megyünk, ahova csak terepjáróval – vagy csak terepjáró busszal! – lehet eljutni, tehát nem mindennapos kalandok várnak ránk. Kirándulunk a világ legszebb túraútvonalai között említett Laugavegur több pontjánál: Landmannalaugar színes hegyei között és Þórsmörk-ben is eltöltünk 1-1 éjszakát, így gyakorlatilag időkorlát nélkül járhatjuk be az ámulatbaejtően szép tájakat. Þakgil-ban megnézzük egy gleccser születését egy jégsapka szélén, de nem hagyjuk ki a déli part többi nevezetességét sem. Ami 8 napba beleférhet, mi mindent megnézünk!

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- gleccserek és jégsapkák,
- színes hegyek,
- jéghegyek közötti hajózás Jökulsárlónban,
- gyönyörű vízesések,
- fekete tengerpart,
- fürdő,
- lundák és bálnák,
- Fagradalsfjall vulkán,
- Geysír.

Időpontok

 • 2023. június 29
  → július 06.
 • 1. nap Reykjavík

  Első napunkra nem tervezünk fontos programot, mivel a repülőjáratok pontos érkezését nem tudjuk garantálni. A programunk a Reykjavíkban található szállásunkról indul, így lesz lehetőségünk tartalmasan tölteni az időt, ha elég korán érkezünk. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Arany-kör: Þingvellír, Geysír, Gülfoss – Arany-vízesés

  2
  Reggeli után találkozunk a buszunkkal, amely a következő napokban fog szállítani minket. A túránk során a sziget déli részét fogjuk alaposan bejárni. Először a Þingvellir Nemzeti Parkba látogatunk el. Ez a hely sok szempontból is igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Odaállhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból a több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá amitől minden természetbúvárnak végigfut a hátán a hideg: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozása itt a felszínen látható, keskeny szurdokvölgyek és repedéshálózat formájában. A kontinensek távolodása folyamatos, néhol mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás nem lövell ki évtizedek óta, de a Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. Innen átgurulunk a Gülfoss-hoz, az Arany- vízeséshez. Izland egyik legszebb vízesése 32 méter mély, kétlépcsős, és egy 70 méter mély kanyonban folyik tovább. A hangja, látványa, mérete lenyűgöző. A sziget talán legismertebb vízesését magunk mögött hagyva rövid buszozás után érkezünk meg egy hangulatos vendégházba, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Vacsora után azonban még alkalmunk adódik egy exkluzív fürdőt felkeresni. Az igényes, mégis családias hangulatú hely 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva relaxálhatunk. De van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Hűsölni pedig mi más lenne autentikusabb, mint egy tó, ami 10 lépésre van. Éjszakai világosság, távolban havas hegycsúcsok, tükörsima víz; maga a megtestesült nyugalom. Szállás: vendégház.
 • 3. nap Seljalandsfoss, Stakkholtsgjá szurdok, Godaland, Þórsmörk

  2
  Reggel a tengerparton futó főútra kiérve Kelet felé indulunk. Az úttól kicsit távolabb feltűnik a világ egyik legismertebb vulkánja, a Hekla is. A „Pokol Kapuja” igen aktív. A történelmi időkben majd’ 20 kitörését jegyezték fel, az utolsót 2000-ben. Kb. tízévente tört ki, így már nagyon időszerű a következő. Innen már szinte kőhajításra van egy gyönyörű zuhatag. A Seljalandsfoss-nál elidőzünk, és izgalmas képeket készíthetünk arról, milyen egy vízesés – hátulról, itt ugyanis mögé lehet kerülni. Néhány percre innen egy rejtett látványosság vár minket: egy kürtőben lezúduló, kecses, napfénnyel játszó vízesés, a Gljúfurárpui. Folytatva utunkat elhagyjuk a biztonság illúzióját keltő aszfaltot, és végre alkalmunk nyílik tesztelni a buszt. Földúton, folyókon és vízmosásokon át közelítjük meg Þórsmörk-öt. Elhaladunk az Eyjafjallajökull északi oldala mellett, ahol láthatjuk a 2010-es kitörés nyomait, azt a hasadékot, ahol kizúdult a jégolvadék a gleccserből. Sétálunk még a Stakkholtsgjá mesebeli, eldugott, meredekfalú szurdokvölgyében, amelynek végén - ki gondolná - egy szemérmes vízesés vár minket. Késődélután az említett világranglistás túraútvonal egyik szakaszát nézzük meg, úgy hívják: Istenek Földje – Godaland. Itt nyáron is vannak hófoltok, nem csoda, hiszen két jégsapka közötti hágóba kapaszkodunk föl. Gleccserekre, ill. a meredek hegyoldalak, szakadékok alján, mélyen kanyargó folyókra látunk rá. Itt el kell tölteni egy kis időt, csendben, hiszen a táj lenyűgöző, elképesztő nyugalom árad belőle. (Túra hossza: 8 km, 550 m szintemelkedés.) Innen már a táborhelyünkre megyünk, de ez is izgalmas lesz. A Krossá gleccserfolyón csak speciális busszal lehet átkelni, egy terepjáró autót elsodorna a víz. Faházaink elfoglalása után még kedvünkre kirándulhatunk a környéken. Szállás: turistaszállás.
 • 4. nap Skógafoss, Sólheimajökull gleccser, Dyrhólaey madársziklák, Reynir, Þakgil

  2
  Reggel magunk mögött hagyjuk a vad természetet, és visszatérünk a szigeten körbefutó főútra. Első látványosságunk a Skógafoss lesz. A fekete homokmedencébe zúduló, dübörgő vízesés híres fotótéma. Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: egy gleccsert, a Sólheimajökull-t nézzük meg közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt. Láthatjuk a jég felszínén a keskeny, mély hasadékokat, fekete vulkáni hamu kúpokat. Ezután kibuszozunk a tengerpart egyik kiszögelléséhez, ahol a híres Dyrhólaey-sziklákon fészkelő madarakat nézhetjük meg. Alkák, lundák, sirályok, halfarkasok tömege indul innen a tenger felé halászni. A fekete kavicsos parton a tenger morajlása már önmagában egész napos program lehet, a bazaltfalak látványával, széllel szemben lebegő csérekkel. Szerencsés esetben néhány méterről fotózhatunk lundákat, amint a költőüregük előtt állnak. Az estét egy eldugott völgyben, egy mesés táj kapujában töltjük. Szállás: turistaszállás.
 • 5. nap Þakgil – jégsapka túra, Fjadrárgljúfur kanyon, Skaftafell, Jökulsárlón

  3
  A mai napon olyan különlegességgel találkozhatunk, ami kevesek kiváltsága. Egy gleccser születésének helyére túrázunk. Majd alattunk a mélyben láthatjuk, ahogy óriássá nőve kanyarog a völgyben. Hajnalban indulunk, és egy nem nehéz, de folyamatosan emelkedő gyaloglás után elérkezünk a Myrdalsjökull jégsapka lábához. Semmi nem lesz köztünk, ott fogunk állni az örök jég birodalmának kapujában. Kicsit továbbmerészkedve pedig elénk tárul a lenyűgözően félelmetes mélység… A toronyháznyi vastag jég beleszakad egy függőleges sziklafalakkal övezett völgybe, így táplálva a gleccsert. Minden gigászi körülöttünk. Szinte felfoghatatlan a látvány. (6 óra, 20 km, 800 m szint.) A délutánt pihentetőbb kirándulásokkal töltjük. Buszra szállunk, és elsőként a Fjadrárgljúfur kanyont keressük fel. A folyó magas sziklafalak között ér ki az óceánparti övezetbe, megkapó a meredélyek tetején végigsétálni. A fennsíkra érve pedig kitárulnak előttünk a zöld lankák. Innen a végeláthatatlan tengerparti fövenyen vezető úton átgurulunk a Skaftafell Nemzeti Parkba. Túránk közben megnézzük többek között a Svartifoss vízesést, amelynek hatszögű bazaltoszlopai a Balaton-felvidék Hegyestűjére emlékeztetnek. Ha időnk engedi, folytatjuk az utat. A domboldalban emelkedve egyre jobban rálátunk az óceánig terülő homokpartra, a szövevényes folyómedrekre. Mivel a bokorerdő csak derékig ér, a növényzet nem akadályozza a kilátást. A túraút végén, egy szakadék mélyén elénk tárul egy tekintélyes gleccser, a maga lenyűgöző méreteivel. Saját szemünkkel láthatjuk a földrajzkönyvekből ismert tipikus végmorénát, az olvadékvízből táplálkozó, összefonódó, kanyargó folyót. A kirándulás után a szomszédos Svínafellsjökull-ra pillantunk rá. Mindegyik gleccser más, és ha már egymás mellett sorakoznak, érdemes megnézni őket. Este elsuhanunk a világhírű Jökulsárlón előtt, melynek látványa biztosan mindenkit felcsigáz. Innen már az esti pihenőhelyünkre utazunk. Szállás: vendégház.
 • 6. nap Jökulsárlón – jéghegyek közötti hajózás, Fjallsárlón, Landmannalaugar

  3
  Már a reggel egy óriási látványossággal kezdődik. A világ egyik leglenyűgözőbb helyére: Jökulsárlónba megyünk. Fantasztikus környezete több mozifilm helyszínéül is szolgált. A Vatnajökull jégsapka gleccsere egy lagúnába borjadzik, így a vízen jéghegyek úsznak. A parton apró jégszilánkok csilingelnek a hullámzásban, a kavicshegyek között pedig tengeri madarak fészkelnek, és zuhanórepülésben akár meg is támadják a betolakodót. A jéghegyek kiúsznak a tengerre, ahol fókák, apácaludak, pehelyrécék és északi búvárok kerülgetik őket. A lagúnában kétéltű járművekkel lehet a változatos színű és alakú jégdarabok között 'csónakázni'. Sok kérdésre választ kaphatunk: miért kék az egyik jéghegy, miért fehér a másik? Tényleg 1000 éves jeget foghatunk a kezünkbe? Mit jelent az, hogy ez a legmélyebb gleccser? Kiérve a szárazföldre kimegyünk a tengerhez. A Diamond Beach-nek nevezett fekete homokparton tündérmesébe illő, akár több köbméteres jégtömbök hevernek, amelyeken a nap sugarai valószínűtlenül csillannak meg. Még egy megálló erejéig a jég vonzásában maradunk. Megnézzük a szomszédos gleccsertavat, Fjallsárlónt. Teljesen más hangulatú, de éppoly lenyűgöző, mint nagy testvére. Túránk legkeletibb pontjáról visszafordulva egy kicsit hosszabb buszozás után ismét letérünk a jégsapkák mögött kanyargó földútra. Délután érkezünk a világhírű Landmannalaugarba. A területről a helyi ismertetők is azt mondják, hogy szavakkal leírhatatlan. Tény, hogy az Izlandon ritka riolit hegyek hihetetlen, festett díszletnek tűnő színekben pompáznak: sárgás-barna, kékes-zöldes hegyoldalak, fehér hófoltokkal tarkítva. Ez tipikusan az, amit látni kell. A szállásunk itt lesz, a hegyek ölén, így lehetőségünk nyílik több túraútvonalat is bejárni. A kirándulások során lassan haladunk, de csak amiatt, mert lépten-nyomon megállásra késztet a sok látnivaló. Itt kattognak a fényképezőgépek. Olyan tájakon járunk, amelyek a legtöbb utazó számára rejtve maradnak. Szállás: turistaszállás.
 • 7. nap Landmannalaugar, Reykjavík

  2
  A délelőttöt a környék további felfedezésével töltjük. Minden perce megéri, páratlan élményben lesz részünk. Lélekben feltöltekezve a természetet hátrahagyjuk, és visszatérünk a civilizációba. Reykjavík Földünk legészakibb fővárosa. Neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a történelmi jelentőségű házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sor. Megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a „viking hajó” szobrát, a kulturális palotát: a Harpa-t, és betérhetünk a kikötőben egy autentikus kis étterembe egy jó homárlevesre. Új attrakcióként kipróbálhatjuk az elképesztő repülő szimulátor-mozit. Helikopterről felvett mesés tájakat ’járhatunk be’, olyan, mintha mi is a gépben ülnénk. Suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túra során mi is megfordulunk, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú másolataival lenyűgöző hatást keltő Bálnamúzeumot sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. Innen ugyanis egy kb. 3 órás hajóútra indulhatunk a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk. Szállás: szálloda.
 • 8. nap Reykjavík, hazautazás

  A napot a repülőgép indulásának függvényében még kitölthetjük érdekességekkel. Amennyiben időnk engedi, a Reykjanes-félszigeten kirándulunk. Sétálhatunk egy iszapfortyógó-mezőn, ahol forr a talaj. A kénköves pokol szagát fogjuk érezni, a domboldal színei pedig elképzelhetetlen kavalkádot alkotnak. A posztvulkanikus folyamatok szinte kézzelfoghatóak. A közelben a meredek sziklafalakkal övezett tengerpartot is megtekintjük, egy romantikus világítótorony szomszédságában. És ha már itt járunk, természetesen nem hagyjuk ki a 2021-ben kitört Fagradalsfjall vulkán lávamezőjét sem. Végül a reptérre kiérve megkezdjük hazautazásunkat.

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt busszal végig a program során, 
- a szállást 3 éjszakára szállodában/vendégházban,
- a szállást 4 éjszakára turistaszálláson,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát és az illetékeket, 
- a repülőtéri transzefert amennyiben nem a csoporttal érkezel,
- a belépőket, a fakultatív programok árát és a biztosítást,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Wizz Air aktuális Budapest - Reykjavik járatával érhető el, ami jelenleg (04.26.) a következő menetrend szerint repül:
2023. június 29. Budapest - Reykjavik  W6 2427  06:10 - 08:55
2023. július 06. Reykjavik - Budapest  W6 2428  09:35 - 16:00

A fapados járathoz a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Amennyiben a járat időpontja nem változik, a repülőtéri transzfer árát az út ára tartalmazza. Ha nem a fenti időpontban érkezel, vagy a Wizz Air megváltoztatja az érkezést/indulást, akkor a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapest - Keflavik - Budapest vonalon repülni fogunk. Érkezéskor bérelt busszal transzfer az Eupolisz Utazási Iroda által kiajánlott járattal érkezőknek Reykjavíkba, szállásunkra. A továbbiakban a városok és a városokon kívüli látnivalók között végig bérelt busszal utazunk nyolc napig. Reykjavík és a többi város felfedezése gyalog fog történni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 16-24 fő. Az utat minimum 16 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Általában kisebb, néhány órás kirándulások lesznek, amelyek átlagos erőnléttel teljesíthetők. Nagyobb túrára Þakgil-ban és Landmannalaugarban számíthatunk, de mindkét helyen van kisebb, könnyen teljesíthető útvonal is.

Szállás

3 éjszaka turistaszálláson és 4 alkalommal hotelben/vendégházban fogunk megszállni. A szobák általában 2 – 4 ágyasak, melyek tájolása, mérete eltér egymástól, így a jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Egy alkalommal fogunk nagyobb légtérben többen aludni. Ágyneműt a hotelben/vendégházban kapunk, 3 helyen szükséges a saját hálózsák. Törölközőt nem mindenhol kapunk, ezért azt hozz magaddal. A turistaszállásokon a zuhanyok, és a WC-k száma korlátozott. A nagyobb népsűrűség miatt kialakuló esetleges súrlódások elkerülése végett legyünk toleránsak.

Terület

Rövid földrajzi leírás: Európa második legnagyobb szigete Magyarországnál kb. 10%-kal nagyobb, az Atlanti-óceán északi részén található. Európához, hagyományosan Skandináviához tartozik, bár a legközelebbi szárazföld Grönland (mindössze 300 km). Skóciától 800, Norvégiától 1.000, Magyarországtól 3.000 km-re fekszik. Alakja ovális, 300x500 km kiterjedésű. Partvidéke ötezer kilométer, ami annak köszönhető, hogy a nyugati és északi része igen tagolt, fjordokkal tarkított. Az északi sarkkör a fősziget ’fölött’ húzódik, az Izlandhoz tartozó Grímsey-szigeten pedig pont áthalad. Ennek köszönhetően tapasztalhatjuk meg az ’éjféli napot’, azt a jelenséget, amikor a Nap épp csak leereszkedik a horizont alá, de fénye nem halványul számottevően, nappali világosság uralkodik éjszaka is. Domborzatát tekintve a hozzávetőleg sík tengerparti sáv keskeny (itt található a szigeten körbefutó főút), bentebb magasabb térszín uralkodik. A felföldből több tíz aktív vulkán és számos kráter emelkedik ki. Legmagasabb pontja 2110 méter, a Vatnajökull gleccser egyik csúcsa. Gleccserekkel való borítottsága nagyobb (Izland 10%-a), mint Európa többi részének összesen. Csak a Vatnajökull több mint 8.000 km2, vastagsága pedig helyenként eléri az 1.000 métert.

Rövid történelmi bemutatás: Az első felfedezők kiléte ismeretlen. Norvég és kelta (skót és ír) bevándorlók kolonizálták a IX – X. században. Már 930-ban megalapították a világ első parlamentjét. Több mint 300 évig függetlenek voltak, de később Norvégia és Dánia bekebelezte Izlandot. Az Askja vulkán 1875-ös kitörése után a gazdaság összeomlott, általános éhínség következett be, és a lakosság egyötöde kivándorolt. 1874-ben saját törvénykezést, 1918-ban szuverenitást nyert Dániától, végső függetlenségét pedig 1944-ben nyerte el Izland. 1946-ban tagja lett az ENSZ-nek, 1949-ben pedig a NATO-nak. Folyamatosan erősödött gazdaságilag és kulturálisan is, a világ egyik legmagasabb életszínvonalú társadalma él itt.

Rövid természettudományos ismertető:
Biológia: fás szárú növényzete igen ritka, mindössze néhol lelhető fel észrevehetően. Az Egilsstadir közelében levő erdőnek számos egyede külön azonosító táblával van ellátva. A zord időjárásnak köszönhetően a cserjék többsége a talajfelszín közelében fekszik, nem nőnek nagyra, nem is feltűnőek. Lágyszárú növényzetére jellemző a hidegtűrő fűfélék dominanciája. Madárvilága gazdag, tengeri halevő fajok sora költ itt. Különlegessége a lunda, de hófajd is költ Izlandon (pl. Hrísey szigetén). Említést érdemelnek a tengeri emlősök is, amelyek közül néhányat remélhetőleg meg is tudunk figyelni egy bálnales alkalmával.

Földrajz: Izland a geológusok álma. Olyan folyamatok figyelhetők meg, melyek Földünket a kezdetek óta alakítják. Surtsey szigete pl. 1963-ban született, a tudósok, tévéstábok szeme láttára. De tanulmányozhatók itt a vulkánok, a vulkáni utóműködések (ilyen a gejzírjelenség is), az aktivitásra utaló iszapfortyogók. És itt húzódik az észak-atlanti hátság egy szakasza, amelynek két oldala: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez tengerszint fölé kiemelkedett része alkotja Izlandot. A két szemközti sziklafal évente 2 cm-t távolodik. A fokozódó nyomás okozta feszültség felhalmozódik, és alkalmanként rengést produkál. De hasonló jelenség kíséri a vulkánok működését is. Ezekben az időkben is várható kitörés, napjainkban a Hekla mutat fokozott aktivitást (ráadásul le is telt a 'szokásos’ évtizedes pihenője).

Ország

- államforma: köztársaság.
- főváros: Reykjavik.
- terület: 103.000 km2
- népesség: 306.000 fő.
- nyelv: izlandi.
- pénznem: 1 új izlandi korona (ISK) = 100 aurar.
A lakosság 92%-a él városban, Reykjavikban is kb. 100.000-en élnek. Gazdaságának fő ágazatai a halászat, geotermikus energia, vízenergia, diatóma kitermelés. A föld 0,07%-a művelt, a vegetációval borított helyeken legeltetés folyik. Természeti veszélyforrásai a földrengések és a vulkánkitörések. Zászlója kék alapon ábrázol egy fehér szegélyes piros keresztet. A színek az Izlandot meghatározó elemeket tükrözik: a kék a tengert, a piros a vulkán tüzét, a fehér pedig a jeget. Regéiket, történelmüket a saga-k gyűjtötték össze. Nyelvükre jellemző, hogy olyan konzervatív, hogy a sok száz éves iratokat is el lehet ma is olvasni.

Időeltolódás: - 2 óra Budapesthez képest Izland egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Izlandon 10 óra a pontos idő).

Térerő, internet: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon, három kivételével, van wi fi internet hozzáférés. A városok kávézóiban, könyvesboltokban, fürdőkben is van wi-fi internet hozzáférés.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.

Veszélyek: Izland közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, a világ egyik legbiztonságosabb országa. Ennek ellenére biztos ami biztos, mindig legyen nálunk az útlevelünk. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk. Érdemes fénymásolatokat készíteni minden fontos okmányról, akár több példányban is és az eredetitől eltérő helyen tartani az utazás folyamán (útlevél, biztosítás), az esetleges elvesztés esetére. A bankkártyának legyen meg az esetleges elvesztés esetén a letiltásának módja, telefonszáma.

Időjárás

Neve és elhelyezkedése ellenére mérsékeltebb a klímája, mint hinnénk. A Golf-áramlat – mely délen és nyugaton halad - kiegyenlíti a nagy hőmérséklet különbségeket, a tél mérsékelten hideg, a nyár hűvös. A déli mérsékelt légtömegek sok nedvességet hoznak, amely a déli tengerparti övezetben hullik ki (több ezer mm évi csapadék), általában ezek nem is jutnak el a sziget belsejébe (150-250 mm évi csapadék, gyakorlatilag sivatag). Északról arktikus levegő érkezik, így a légtömegek találkozás gyakran eredményez változékony időjárást, viharokat.
Mindenképpen ajánlott felkészülni a változékony hőmérsékletű időjárásra, és nagy hőingásra a nappali és éjszakai hőmérséklet között. Helyenként az éjszakai órákban fagyponthoz közeli hőmérsékletre is számíthatunk. Napközben pedig szeles, esős, de néhol napos, meleg (akár extrém 30 C fok!), vagyis rendkívül változékony időre számíthatunk. Fontos felszerelés a megfelelő lábbeli (bakancs), vízálló, meleg ruhák! Ha valami itthon marad, nem probléma, szinte bármi beszerezhető a helyszínen.

Felszerelés

Alapkövetelmény, hogy a lábbeli és a ruházat külső rétege víz- és szélálló legyen. Jól jöhet még: gázfőző, edények, mosogatókészlet, konzervnyitó, elemlámpa, öngyújtó vagy gyufa, kamásli, sportcipő, túrabot, kesztyű, sapka; elosztó és hosszabbító, akkumulátor-töltő telefonhoz és fényképező géphez. Ajánlott még napszemüveg, pipere-készlet, gyógyszerek, fásli, fényképezőgép. Az elektromos berendezések használata problémamentes, a dugasz a hazaival kompatibilis. Az alváshoz mindenképp érdemes hálózsákot hozni, mert a turistaszállókon nem feltétlenül kapunk ágyneműt.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Teljesen megfelelő körülmények várnak minket. Ugyanakkor készüljünk fel arra, hogy nem jut mindenkire egy zuhany. De némi sorban állás után mindenkinek jut zuhany. Egy-két alapvető orvosságot azért érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Ha valaki mégis igényli, időben keresse fel háziorvosodat, vagy a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964 , vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.


Gyógyszerek: A hazaitól némileg különböző konyha miatt az érzékenyebb gyomrúaknál hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Egy kivétellel minden napra tudunk rendelni reggelit és vacsorát. Lehetőség szerint érdemes is élni a lehetőséggel, mert nagyon, de nagyon finomakat lehet enni. A bárány, a lazac és egyéb halak utolérhetetlenül finomak (de mindig van választék, baromfi és sertés is szerepel az étlapon). 3 reggeli benne van az árban. Utazásunk alapvetően önellátó. Majdnem minden nap meg fogunk állni helyi üzletekben, hogy beszerezhessük a szükséges élelmiszereket. Az árak magasabbak mint itthon, de a választék bőséges. A hotel kivételével szállásainkon lesznek jól felszerelt konyhák, de a főzőhelyek száma korlátozott. Itthonról is lehet vinni alapanyagokat. De fontos: nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele – elvileg – tilos! A súlykorlát miatt érdemes porított, félkész ételeket vinni. Alkohol tartalmú italokat lehet vásárolni, de nagyon drágán, korlátozott időben, csak egy bizonyos bolthálózat üzleteiben.

Pénz-ügy

Hivatalos fizetőeszköz az izlandi korona. Bankautomaták szinte mindenhol vannak, és szinte bárhol fizethetünk kártyával. Érkezéskor a reptéren lehet majd pénzt váltani. Több lehetőség is lesz: euróról, dollárról válthatunk izlandi koronát, vagy vehetünk fel bankkártyáról is. 1 ISK = kb. 2,6 HUF. Izland drága ország. Ez vonatkozik az élelmiszerre, a belépőkre is (bár ez utóbbira ritkán kell költeni). Ugyanakkor a turista látványosságok többsége ingyenes.

Belépők, fakultatív programok (várhatóan):
- esti fürdő: kb. 4 500 ISK
- Jökulsárlón jéghegyek közötti hajózás: 6 000 ISK
- Reykjavík katedrális torony: 1.200 ISK
- bálnales: kb. 85 euró.

Vám

Turista célú beutazás esetén magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában vízummentesen utazhatnak be Izlandra és 90 napig tartózkodhatnak az országban. Útiokmányok: használható magánútlevél (az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie), vagy kártya formátumú személyi igazolvány (a személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie). Ideiglenes útlevél, régi típusú – könyv formátumú – személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, vezetői engedély nem jó! Nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele tilos. Személyenként 1 l tömény szeszes ital, 1 l bor és 6 l sör vihető be vámmentesen az országba.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod/bőröndöd/sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 8-10 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006. novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu). A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Ezért gondoljuk át alaposan mit viszünk és mennyit. Csomagod ne haladja meg az egy hátizsáknyi, sport táskányi térfogatot! A bérelt busznak véges a csomagtere, el kell, hogy férjünk benne. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 6.880 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 10.560 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Kombi: 21.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Zoltán

Remek az út, rengeteg mindet láttunk, tényleg Izland kvintesszenciáját. Megfelelően változatos volt, jók voltak az arányok a túrázás és egyéb tevékenységek között. Számomra a csúcspont a gleccserek és a jéghegyek voltak, de nem hagynék ki semmit, mert így volt jó, ahogy volt. Jó szívvel ajánlom majd bárkinek.

Andrea

Szívesen ajánlom a barátaimnak, egészen különleges élmény volt, rengeteg helyre eljutottunk. Legjobban Landmannalaugur tetszett, nem hagynék ki semmit

Éva

Életem egyik legnagyobb út élménye volt ez az izlandi utazás, már vannak családtagjaim, akik a következő nyári útra már most beneveznének!

Ádám

Az út bőven felülmúlta a várakozásaimat. A rengeteg élményből fakadóan úgy éreztem, mintha több hétre szakadtam volna ki a mindennapokból. Számomra a három hosszabb túra volt a csúcspont, melyek során egészen egyedi természeti jelenségeket figyelhettünk meg ember által alig érintett területeken. A Dyrhólaey-sziklákon és a fekete homokos tengerparton eltöltött idő volt számomra a legfelejthetőbb, részben a tömegturizmus általi érintettség miatt.

Amarilla

"Nagyon szuper út volt, gyönyörű helyeken jártunk, jó volt az idő, láttunk lundát és bálnát, minden nap új élmény volt, különösen az aktív területek a kigőzölgésekkel és iszapfortyogókkal, a hajókázás jéghegyek között, a bálnales a horgászattal, a vulkánok - itt még egy vulkánkitörés hiányzott a programból :).agyon felkészültek voltak a túravezetők, rengeteg érdekes dolgot megtudtunk az országról és a geológiai folyamatokról! Semmit nem akarok elfelejteni, így tetszett minden, ahogy volt. Barátaimnak már ajánlottam!"

Judit

Jártam már Izlandon 2003-ban, és beleszerettem. Ez az út volt az, ami elvitt olyan helyekre, amiket akkor nem láttam, de látni szerettem volna. Azt kaptam, amit vártam, minden percét élveztem.

Eszter

Az út fantasztikus volt, tele élménnyel, jókedvvel. Mind a csoport, mind a túravezetők nagyon jók voltak. Komolyabb elvárásaim nem voltak, minden teljesen rendben volt! Egy csúcspontot nem tudnék kiemelni, minden napra jutott valami hihetetlen élmény/látnivaló. Hétfő óta boldog-boldogtalannak javaslom, hogy menjen, mert fantasztikus! :) Már a márciusi Izland túrán is voltam, és így még nagyobb élmény volt a kontraszt miatt… Nagy-nagy köszönet Péternek, amiért összeállította ezt a szűk két hetes programot.

Mónika

"Nekem ez volt az első utam az Eupolisszal. Részemről minden elvárás teljesült, remek ízelítőt kaptunk Izlandból. Az „Istenek Földje” életem eddigi legszebb túra útvonala volt, és a bálna les valami elképesztően jó volt. Nekem ez a két program volt a legszebb, de a többi is nagyon szuper élmény volt. A túrázást tekintve voltak megerőltetőbb, „Istenek Földje” és kevésbé erős részek, de meg lehetett csinálni. Abszolút profi túravezetést kaptunk."

Erika

Teljesültek az elvárások, maximálisan. :) Legnagyobb élmény: hú, hát több is, Eyjafjallajökull, a túrák mindenképp, a bálnales, és hát sorban az összes többi. Az utazás ritmusa miatt én nem tudok olyan programot mondani, amit ki kellene hagyni belőle.. A Myvatn-tónál a pszeudo krátereknél kevés volt az idő, ott lett volna két sétaútvonal is, amire érdemes lett volna 3 órát szánni a madárvilág miatt, ott sajnáltam, hogy csak 1 órácskát töltöttünk.

Gábor

Izland látnivalókban olyan gazdag ország, hogy az utat tervező kénytelen kissé túlzsúfolt programot készíteni, de ez nem baj, mert az utas, ha szükségesnek látja, az igényeitől függően ki tud hagyni egyet-mást. De ehhez alapos itthoni felkészülés szükséges, hogy az utas tudjon választani, ha szükségesnek tartja. Vagyis az út zsúfolt volt, de nem túlzsúfolt. Kicsit több szabadidő jó lett volna, mert az önellátás miatt sok időt kellett a bevásárlásra és a reggeli-ebéd-vacsora (elő)készítésére fordítani. A bálnanéző kirándulást nem tenném késő délutánra-estére-éjszakára. Igaz, hogy nálam a fotózási szempontok nagyon fontosak. Mivel minden programpont megvalósult, teljesen elégedett vagyok. Néhány helyet még szívesen megnéznék Izlandon, de tudom, egy útba nem lehet mindent belezsúfolni. Talán majd legközelebb. A látnivalók mindegyike csodás volt, különösen azok, amikhez hasonlót máshol nem lehet látni. Semmi olyasmi nem történt, amire nem szívesen emlékeznék, jó volt a csapat, a túravezetők, jól megértettük egymást.

Ágnes

Az elején kicsit sűrűnek tűnt a program, loholtunk helyszínről helyszínre, kevés idő volt befogadni egy-egy nagyszerű látványt. Ezt persze nehéz jól eltalálni, valaki minél több helyet látni akar, valaki pedig ücsörögne, nézelődne... A negyedik naptól lazult a program, nem volt feszített a tempó, de nem éreztem, hogy kevesebbet látnánk vagy lemaradnánk valamiről, szóval onnantól élveztem igazán az utat. Opimális volt a túrák tempója, a távok és a szintkülönbség is. Rendkívül felkészült volt a két túravezető, alaposak voltak de nem terheltek túl infóval, tényszerű száraz tudnivalókkal. Hangulatosak voltak a szállások a maguk vadromanikus módján. A komfortzónámnak kihívás volt végigcsinálni ilyen körülmények között a túrát, de ez nem vesz el az utazás öröméből/értékéből. Azért külön köszönet, hogy bár fapados jellegűek voltak a szobák/zuhanyzók/WCk, mindenhol tisztagás volt és a szállások pazar környezetben helyezkedtek el, úgy éreztem, hogy okosan voltak megválogatva. Remekül éreztem magam, elvarázsolt a hely, a friss levegő, a káprázatos színek, a sziget ezerarcúsága. Godaland, a bálnák, a fóka, a jéghegyek pompája és a fekete tengerpart voltak a csúcsélmények számomra. Felejthetőek voltak a kaják és az amerikai jellegű lötty kávéjuk, de erről nem az Eupolisz tehet...:) Jó szívvel ajánlom minden nyitott szellemiségű, kalandvágyó barátomnak az utat.

Izland, 2015. nyár - Kozma Attila túravezetőnk videója.

Dél-Izland 2015. augusztus (Kovács Ariel felvétele)

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.