Ausztria: Hochtor (2369 m)

Gyönyörű dupla csúcstúra a Gesäuse Nemzeti Park mészkő óriásaira

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Ausztria csodálatos vidékére, a Gesäuse Nemzeti Park fantasztikus kulisszái közé hívunk titeket egy klasszikus csúcsmászásra. A festői Johnsbach településére érkezve már érteni fogjuk, hogy miért is törünk a Hochtor 2300 méter fölé magasodó csúcsára, hiszen az égig égő mészkőóriás pazar sziklavilágával minden túrázót igazi kihívás elé állít. Két napos csúcstúránk éjszakáját a környék egyik legszebb fekvésű menedékházában, a közvetlenül a Hochtor lábánál fekvő Hesshüttében töltjük 1699 méteres magasságban, ám előtte még megkoronázzuk szombati napunkat egy felejthetetlen napementével. Vasárnap a nemzeti park és egyben az Ennstali-Alpok legmagasabb pontjára, a Hochtorra indulunk, ahol aztán a kemény kaptatók után a megérdemelt jutalmunk a csúcskeresztről elénk táruló mesés panoráma lesz. 

FIGYELEM! A Hochtor csúcsmászás során ugyan kezdőnek számító via ferrata (helyi besorolás szerint A/B) szakaszokon haladunk, ám mivel a biztosított szakaszok egymástól távol helyezkednek el, ezért via ferrata felszerelést nem használunk a csúcsmászás során, kizárólag sisakot. A sikeres és biztonságos teljesítéshez ezért elengedhetetlen az átlagosnál jobb fizikális erőnlét, szédülésmentesség, magabiztos mozgás, problémamentes koordináció és némi tapasztalat a kapaszkodós részeket illetően.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Johnsbach, Hesshütte (1699 m), Hochzinödl (2191 m)
 

Transzfer esetén találkozó 06:50-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett), indulás 07:00-kor. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A helyszíni találkozóról az indulás előtt fogunk részletes információt küldeni. Rövid megbeszélés és készülődés után, két napi felszerelésünkkel a hátunkon magunk mögött hagyjuk a parkolót, és elindulunk csúcstúránkra. Mai célunk az 1699 méter magasan fekvő Hesshütte, ám odáig még több mint 830 méter szintet kell majd megtennünk. Várhatóan nehéz hátizsákunk meglehetősen húzni fogja hátunkat, ugyanis erős kaptatókon, változatos terepen haladunk majd felfelé a Gesäuse Nemzeti Park csodálatos mészkő sziklavilágában. Fenyőerdők szegélyezik utunkat, a menedékházhoz közeledve pedig egy-egy tisztásról már gyönyörűen kivehetőek lesznek a csodálatos hegyek. Izzasztó túránk végén, a késő délutáni órákban érkezünk meg a Hochtor lábánál fekvő hangulatos, 150 férőhegyes menedékházba, a Hesshüttébe. Az Ennstali-Alpok egyik legszebb hüttéje lesz hát otthonunk egy éjszakára, ám mielőtt még álomra hajtjuk fejünket a korai csúcstámadás előtt, természetesen egy kiadós vacsorával és beszélgetéssel zárjuk majd első napunkat. Szállás: menedékházban, több ágyas szobákban. Menetidő a Hesshüttéig: 3-4 óra, szintkülönbség: 850 méter fel. Hochzinödl csúcstúra a Hesshüttétől 2-3 óra, 490 méter fel/le.

2

 
Hesshütte, Hochtor (2369 m), Johnsbach
 

Korai reggelink után összekészülődünk, és csak a legszükségesebb felszerelésekkel indulunk el a Hochtor csúcsa felé. Túránk hamarosan aztán már a Josefinensteig túraútvonalán fog haladni, amely helyi besorolás szerint egy A/B-s nehézségű, kezdőknek is bátran fogyasztható via ferrata. A rövid, biztosított via ferrata részek ellenére a túra nehézsége nem indokolja a via ferrata felszerelések használatát, csupán egy sisak szükséges. Ahogy kapaszkodunk felfelé, egyre inkább kiteljesedik előttünk először a Hochtor-csoport, majd az Ennstali-Alpok egy-egy hegyóriása, még végül a gerincre érve már az egész Gesäuse Nemzeti Park a lábunk alatt hever majd. A várhatóan 3 órás csúcstámadás után miután kicsodálkozzuk magunkat a Hochtor tömbjéről még pihenünk egyet, majd a már ismerős úton térünk vissza a Hesshüttéig. Itt felkapjuk cuccaink maradékát, ebédelünk egyet, majd az előző napi útvonalon térünk vissza a járműveinkhez. Jól esően elfáradva, csodálatos élményekkel a hátunk mögött indulunk el nagyjából 5 órás utunkra Magyarország felé, ahová a késő esti órákban érkezünk. Teljes túrahossz: kb. 12 km, 700 méter fel, 1550 méter le, menetidő: 8-9 óra.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.