Bejelentkezés

Ausztria: Hochtor (2369 m)

Gyönyörű dupla csúcstúra a Gesäuse Nemzeti Park mészkő óriásaira

Ausztria csodálatos vidékére, a Gesäuse Nemzeti Park fantasztikus kulisszái közé hívunk titeket egy klasszikus csúcsmászásra. A festői Johnsbach településére érkezve már érteni fogjuk, hogy miért is törünk a Hochtor 2300 méter fölé magasodó csúcsára, hiszen az égig égő mészkőóriás pazar sziklavilágával minden túrázót igazi kihívás elé állít. Két napos csúcstúránk éjszakáját a környék egyik legszebb fekvésű menedékházában, a közvetlenül a Hochtor lábánál fekvő Hesshüttében töltjük 1699 méteres magasságban, ám előtte még megkoronázzuk szombati napunkat egy felejthetetlen napementével. Vasárnap a nemzeti park és egyben az Ennstali-Alpok legmagasabb pontjára, a Hochtorra indulunk, ahol aztán a kemény kaptatók után a megérdemelt jutalmunk a csúcskeresztről elénk táruló mesés panoráma lesz. 

FIGYELEM! A Hochtor csúcsmászás során ugyan kezdőnek számító via ferrata (helyi besorolás szerint A/B) szakaszokon haladunk, ám mivel a biztosított szakaszok egymástól távol helyezkednek el, ezért via ferrata felszerelést nem használunk a csúcsmászás során, kizárólag sisakot. A sikeres és biztonságos teljesítéshez ezért elengedhetetlen az átlagosnál jobb fizikális erőnlét, szédülésmentesség, magabiztos mozgás, problémamentes koordináció és némi tapasztalat a kapaszkodós részeket illetően.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
  • 1. nap Johnsbach, Hesshütte (1699 m), Hochzinödl (2191 m)

    3
    Transzfer esetén találkozó 06:50-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett), indulás 07:00-kor. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A helyszíni találkozóról az indulás előtt fogunk részletes információt küldeni. Rövid megbeszélés és készülődés után, két napi felszerelésünkkel a hátunkon magunk mögött hagyjuk a parkolót, és elindulunk csúcstúránkra. Mai célunk az 1699 méter magasan fekvő Hesshütte, ám odáig még több mint 830 méter szintet kell majd megtennünk. Várhatóan nehéz hátizsákunk meglehetősen húzni fogja hátunkat, ugyanis erős kaptatókon, változatos terepen haladunk majd felfelé a Gesäuse Nemzeti Park csodálatos mészkő sziklavilágában. Fenyőerdők szegélyezik utunkat, a menedékházhoz közeledve pedig egy-egy tisztásról már gyönyörűen kivehetőek lesznek a csodálatos hegyek. Izzasztó túránk végén, a késő délutáni órákban érkezünk meg a Hochtor lábánál fekvő hangulatos, 150 férőhegyes menedékházba, a Hesshüttébe. Az Ennstali-Alpok egyik legszebb hüttéje lesz hát otthonunk egy éjszakára, ám mielőtt még álomra hajtjuk fejünket a korai csúcstámadás előtt, természetesen egy kiadós vacsorával és beszélgetéssel zárjuk majd első napunkat. Szállás: menedékházban, több ágyas szobákban. Menetidő a Hesshüttéig: 3-4 óra, szintkülönbség: 850 méter fel. Hochzinödl csúcstúra a Hesshüttétől 2-3 óra, 490 méter fel/le.
  • 2. nap Hesshütte, Hochtor (2369 m), Johnsbach

    4
    Korai reggelink után összekészülődünk, és csak a legszükségesebb felszerelésekkel indulunk el a Hochtor csúcsa felé. Túránk hamarosan aztán már a Josefinensteig túraútvonalán fog haladni, amely helyi besorolás szerint egy A/B-s nehézségű, kezdőknek is bátran fogyasztható via ferrata. A rövid, biztosított via ferrata részek ellenére a túra nehézsége nem indokolja a via ferrata felszerelések használatát, csupán egy sisak szükséges. Ahogy kapaszkodunk felfelé, egyre inkább kiteljesedik előttünk először a Hochtor-csoport, majd az Ennstali-Alpok egy-egy hegyóriása, még végül a gerincre érve már az egész Gesäuse Nemzeti Park a lábunk alatt hever majd. A várhatóan 3 órás csúcstámadás után miután kicsodálkozzuk magunkat a Hochtor tömbjéről még pihenünk egyet, majd a már ismerős úton térünk vissza a Hesshüttéig. Itt felkapjuk cuccaink maradékát, ebédelünk egyet, majd az előző napi útvonalon térünk vissza a járműveinkhez. Jól esően elfáradva, csodálatos élményekkel a hátunk mögött indulunk el nagyjából 5 órás utunkra Magyarország felé, ahová a késő esti órákban érkezünk. Teljes túrahossz: kb. 12 km, 700 méter fel, 1550 méter le, menetidő: 8-9 óra.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást több ágyas matracszálláson és a reggelit a menedékházban,
- a sisakokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazást,
- a belépőket,
- a biztosítást.

Utazás

Transzfer esetén találkozó 06:50-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett), indulás 07:00-kor. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A helyszíni találkozóról az indulás előtt fogunk részletes információt küldeni.

Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy transzfert is választasz, melynek felára 14.900 Ft. A transzferhez kapcsolódó információkat az utazás előtti héten küldjük el.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A csúcsmászás során a sziklás, meredek, kitett szakaszokon kiépített klettersteig (via ferrata), azaz az út mentén végighúzódó, biztonságot garantáló drótkötelek segítik előrejutásunkat, ám ezek nehézsége nem indolokolja a via ferrata felszerelés használatát, csupán a sisakot. Az út egyéb szakaszai hagyományos túrázást jelentenek, ám a via ferratás szakaszok miatt  elengedhetetlen az átlagosnál jobb fizikális erőnlét, szédülésmentesség, magabiztos mozgás, problémamentes koordináció!

Szállás

A csúcsmászás során az 1699 méteren fekvő Hesshüttében töltünk el egy éjszakát, 10-15 ágyas, úgynevezett matracszálláson, közös fürdőszobákkal és tágas közös helyiségekkel.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Gyakran előfordulhat eső, zápor, de akár hóesés is, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A fennsíkon, a sziklafal szélén erős, viharos szél gyakran előfordul. Vihar, villámlásveszély esetén természetesen nem megyünk fel a via ferrata útvonalra, amely ilyenkor gyakorlatilag "villámhárítóként" működik, hanem más ösvényeken túrázunk.

Felszerelés

30-40 literes hátizsák, vízálló túrabakancs vagy keményebb talpú túracipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, kesztyű, sapka, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, és egy vékony, nyári hálózsák, vagy hálózsákbélés a menedékházas éjszakához. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt, amely a drótkötélbe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi. 

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 

Higiénia

A csapvíz, avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított. Levesek, egytálételek, sült kolbász 6-10 euró körüli áron kapható.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euró. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 30-40 eurót ajánlunk.

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot teszünk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő (sport extra érvényes kategóriával nem rendelkező) biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo + sport extra kiegészítés: 1.380 Ft/fő

Top + sport extra kiegészítés: 1.815 Ft/fő

Top extra + sport extra kiegészítés: 3.000 Ft/fő


Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére: 

Storno Basic: 1.845 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.476 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:
Storno Basic: 2.590 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető, 
Storno Kombi: 2.072 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu 
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.