Dalmácia, Hercegovina

Tenger, hegy és egy kis Mosztár...

Az elmúlt évtizedben egyik legnépszerűbb utunk volt a Bosznia-Hercegovina, Dél-Dalmácia út, most végre itt a folytatás: a térség ugyanaz, de ezúttal "eupoliszosabb" stílusban a természetre koncentrálva. Dalmácia parti vonulatai közül az Omiska Dinara és a Biokovo hatalmas mészkőtömbjeinek meghódítását tűzzük ki célul, de könnyed ízelítőt kapunk a hegyvidéki Hercegovinából is. Marad azért kultúra is: a türkizkék Neretván átívelő Öreg-híd és Mosztár keleties óvárosának meglátogatását ezúttal sem hagyjuk ki, utunkat pedig adriai kisvárosok hangulatával fűszerezzük.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest
 

Indulás Budapestről 23 órakor, találkozás 22.30-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás egész éjszaka, rövid megállókkal Horvátországba.

2

 
Omis, Omiska Dinara, Medugorje
 

A reggeli órákban érkezünk Dalmáciába, ahol választhatjuk a relaxációs programot és az aktívat. Omis a Cetina-folyó áttörésénél és egyben torkolatánál, pazar sziklák tövében fekvő régi óvárossal rendelkező dalmát kisváros. A relaxációs program a város és a Mirabela-erőd felfedezése, amit tengerparti sétával lehet kiegészíteni. Érdemes elsétállni a tengerbe nyúló túrzás végéig! Két rövidebb túrára is indulhatunk: az első Zakucac túra, ami egy remek kilátóhoz visz minket, ahonnan a Cetina áttörésére láthatunk rá, a második már egy komolyabb kaptatóval az Omis feletti régi várhoz vezet. Igazi bevezető ösvények ezek a komolyabb biokovoi kirándulás előtt: szépségük és stílusuk, talajuk és ízelítőt ad abból, mire számíthatunk később. Délután továbbutazunk Hercegovinába, Medugorjeba, ahol szállásunk lesz a következő napokban. Táv és szint: Zakucac túra 6 km 250 m fel és le kb. 2 óra, Omis körüli kör 4 km 300 m fel és le kb. 1,5 óra.

3

 
Blidinje, Mosztár
 

A mai nap is szép természeti környezetben fog telni, de a pihenés jegyében. Az általános kép erről a vidékről biztosan nem egy egykori gleccservölgy a benne fekvő tóval és fenyvesekkel: pedig most ez fog következni. Első uticélunk ugyanis a Blidinje Természetvédelmi Terület, ami egy kb 5 km hosszú gleccservölgy, amit minden oldalról kétezres csúcsok szegélyeznek. Felkeresünk egy stecci mezőt (nekropolisz), majd két könnyed sétát teszünk a völgyben, mielőtt Hercegovina ikonikus központjába, Mosztárba látogatnánk. Az oszmánkori belváros égbetörő minarettjeivel, macskaköves utcáival, kicsi bazárjával és a sebes Neretván átívelő Öreg-híddal az egész ország legszebb kulturális emléke. Felkeressük a legfontosabb nevezetességeket, de lesz idő vásárolgatni is, vagy beülni egy csevapra valamelyik étterembe. Táv és szint: A blidinjei túrák összesen: 7 km 300 m fel és le kb 2 óra.

4

 
Makarska, Osejeva-erdő, Biokovo
 

Mai úticélunk Makarska és a Biokovo-hegység, ami Horvátország második legmagasabb hegyvidéke, mészkőtömbje pedig hihetetlen hírtelenséggel emelkedik az Adriai-tenger partjai fölé. Két kirándulás közül is választhatunk: a könnyedebb a hegység lábánál fekvő Makarska felderítése. A klasszkus dalmát kisváros felfedezésén túl teszünk egy sétát a Szent Péter-félszigetre, ahonnan a legmegkapóbb a város látképe: a kikötőben ringatózó hajók, az óváros és a fölé magasodó hegység az egyik oldalon és a világítótorony mögött az Adria és Brac-szigetének sziluettje a másikon. Teszünk egy kellemes sétát az Osejeva-erdőben is, ahol kényelmes ösvényeink remek kilátóhelyekhez vezetnek minket. (Táv: 6 km, 100 m szint fel és le, 2-3 óra) A nehezebb lehetőség a város fölé magasodó hegység meghódítása: ez a túra nehéz, a változékony időjárásra és az ebből adódó előre nem tervezett útvonalmódosításra is fel kell készülnünk. Valószínűbb azonban, hogy remek élményekben lesz részünk! Utunk célja a Biokovo jellegzet karsztfensíkja és legszebb kilátást kínáló csúcsa, a Vosac. Ösvényünk végig változatos és jó kilátást kínál hol a hegyvidék belseje, hol a tenger felé, de azon sincs sok szépítenivaló, hogy meredek, fölfelé is, lefelé is - sziklás talajon. Igazi kihívás elé nézünk tehát, de aki egyszer meghódít a tenger felöl egy ilyen csúcsot többet nehezen marad nyaraláskor a strandokon! Táv és szint: Vosac csúcshódítás 18 km 1300 m fel és 1500 m le kb 6 óra.

5

 
Pocitelj, Budapest
 

Reggel hazafelé indulunk, búcsúzóul megállunk Pociteljben a Neretva partján fekvő oszmán kori hangulatot árasztó faluban. Meghódítjuk a fellegvárat, megnézzük beérett-e már a gránátalma az odavezető ösvényeken, iszunk egy búcsúkávét majd elindulunk Budapestre, amit az M6-os autópályán érünk el az esti órákban.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés