Bejelentkezés

Alaszka

Földön, vízen, levegőben az USA legvadabb államában

Út ára tartalmazza

- az Alaszkán belüli utazást a program szerint bérelt személyautóval,
- a Denali Nemzeti Parkban a buszozást,
- a 11 éjszaka szállást önálló házakban és/vagy apartmanokban, esetleg szállókban,
- az amerikai nemzeti parkokba szóló éves belépőt,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és illetékét,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a belépőket és a fakultatív programok árát (lásd: Pénz-ügy),
- a biztosítást,
- az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamon kalkuláltuk. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Anchorage - Budapest útvonalon 380.000 Ft - 440.000 Ft-tól. (2024.január 22.)

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

Létszámhoz igazodóan, bérelt autóval.

Létszám

Tájékoztató létszám: 4-5 fő. Az utat minimum 4 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Alaszkai aktív programunkat főként a természetet kedvelő, azt gyalogosan is felfedezni vágyó utasoknak állítottuk össze is, ahol a megszokottól eltérő, annál nehezebb körülményekre is számítani kell. Nem lesznek teljesítménytúrázói gyakorlatot igénylő kirándulások, azonban a változékony, gyakran csapadékos időjárási feltételek mellett a legkevésbé sem szabad félvállról venni a program nehézségét. Lesz gleccserjárás is, amely lábbelire helyezett csúszásgátlót és elszántságot igényel. Ha szoktál rendszeresen túrázni, kirándulni legalább 10 km-es távokon, akkor nagy valószínűséggel nem lesz problémád a túrákkal.

Szállás

Szállásaink tiszták, európai színvonalúak. Különböző szállás típusokat veszünk igénybe utunk során. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk lehetőség szerint nemben és korban megegyező utastársakkal. Franciaágyas elhelyezés előfordulhat.

Anchorage/Healy/Seward: alapvetően több szobás önálló házak, apartmanok foglalására törekszünk 5-6 fős társaságunk (4-5 utas és a túravezető) részére, ahol egy légtérben/szobában 2-3 fős elhelyezés (néhol franciaágyon, esetleg kihúzható kanapéágyon) várható, lehetőség szerint a mindenkori résztvevők összetételére szabva. McCarthy: 1*6 fős vagy 2*4 fős franciaágyas/emeletes ágyas faházban a mindenkori elérhetőségtől függően.

Fontos! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a jelentkezések elhúzódása esetén előfordulhat, hogy nem mindenhol tudjuk a tervezett szállást és szobakiosztást lefoglalni. A szállások foglalását a minimális létszám elérésekor kezdjük meg, ezért, ha már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, jelezd irodánk felé, hogy a kívánt szállásokat biztosítani tudjuk nektek."

Terület

Miért éppen Alaszka? Mert változatos, vad, látványos térség. A hatalmas, jeges hegyvonulatok, óriás tajga-erdőségek, végeláthatatlan tundrák és nagyhegyi folyók világa. Szarvasokkal, medvékkel, szúnyogokkal. Ahol a jégnyelvek a tengerig ereszkednek, a rohanó patakokban lazacok úsznak, a patakparton pedig arany mosható. A távoli észak misztikus vadonja, sajátos lakossággal, elzárt, távoli falvakkal, hatalmas távolságokkal. Alaszka egésze nem kultúrtáj. Egy-egy országút, mellette elszórt települések, kisvárosok, de alapvetően erdős-hegyes-vadvizes környezet. (kivéve a Denali térséget, ahol sok turista koncentrálódik.) Az út bővelkedik természetföldrajzi látnivalókban, minden útba esőt fel is keresünk, ennek során 2500 km-nél is többet teszünk meg, igen nagy részben gyér forgalom mellett és nem feltétlenül aszfaltúton. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen túravezetőnk elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítse, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjon, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis major) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Legtöbbet hegyvidéki területen, tajgás-tundrás fennsíkokon, folyóvölgyekben fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat. Esőkabátra szükségünk lesz, hiszen az alaszkai fjordvidék óceáni klímájú, csapadékos területén is mozgunk. Mivel a hegységekben gyakoriak a metszően hideg szelek, szélálló dzsekire, sapkára, kesztyűre mindenképp szükség van.

Felszerelés

Kényelmesen mozgatható, könnyen pakolható utazótáska, túrákhoz kis hátizsák, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó és kényelmes bakancs, fejfedő, meleg sapka, kesztyű, meleg pulóverek, szél- és esőálló kabát. Túrabot, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, lábszárvédő, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, bicska, jó minőségű napszemüveg, erős naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mivel egyes helyeken sok szúnyog lehet, szúnyogirtó szer is erősen javasolt. Távcső (és teleobjektíves fényképező) az állatok megfigyeléséhez jól jöhet!

Higiénia

Alaszka tiszta hely. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Az élelmiszer bevitele tilos, helyben fogunk mindig bevásárlásokra időt hagyni. A nagyobb városokban (Anchorage, Seward) jó vacsoralehetőségek kínálkoznak, ám a távoli vidékeken gyakran előre kell majd élelmiszerről gondoskodnunk.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz az USA dollár (USD). Javasoljuk, hogy pénzt mindenképp dollárban hozz, mert a pénzváltás a kisebb településeken vagy nem megoldható, vagy csak rendkívül körülményesen. A bankkártya használat széles körben elterjedt Alaszkában is, szinte mindenhol lehet vele fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, az American Express és a Mastercard kártyák. Hét féle pénzérme (2 és 1dolláros, 50, 25, 10, 5 és 1 centes érmék) és hat féle (100, 50, 20, 10, 5, 1 dolláros) bankjegy van leginkább forgalomban. Alaszka még USA-n belül is drága helynek számít. Nemcsak az üzemanyag és az élelmiszer költségesebb az USA egyéb részein megszokottaknál, hanem általában a szolgáltatások is. Étkezésre nagyjából 400-500 USD-t ajánlunk, hogy hozz magaddal. Természetesen ez kevesebb és sokkal több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, plusz a nem túl értékes emléktárgyak, ajándékok esetén további 50-100 USD.

Tájékoztató árak (fakultatív programok, belépők stb.):
- Anchorage Museum: 25 $,
- Native Heritage Center: 29 $,
- Alaska Sealife Center 30 $,
- McCarthy shuttle 30-40 $/forduló,
- kajaktúra a Kenai-félszigeten: 450-500 $,
- hat órás hajókirándulás Seward-ban 200 - 300 $.

FIGYELEM! A Kenai-félszigeten lévő kajaktúrát érdeklődés esetén érdemes az útra való jelentkezéssel együtt az irodának jelezni, illetve elérhetőség esetén azt az út árával együtt befizetni és lefoglalni!

Vám

Magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében, üzleti vagy magáncélból, 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben megfelelnek a Vízummentességi Program feltételeinek. Ennek alapfeltétele a bordó útlevél és az online igényelhető utazási engedély!

Vízummentességi Program feltételeiről bővebben: https://hu.usembassy.gov/hu/visas-hu/visa-waiver-program-hu/ Az Vízummentességi Program igénybevételéhez az ESTA engedély kiváltása szükséges.

A magyar útlevéllel rendelkező ESTA kérelmezők számára 2023. augusztus 1-jétől új szabályok léptek életbe. Ezek értelmében az ESTA engedély egy évre érvényes, és kizárólag egyszeri belépésre jogosít. 

Az ESTA engedélyt egyénileg kell intézni, az új szabályok a tranzitálásra is vonatkoznak. Ha egy utazó az Egyesült Államokon keresztül átutazik, akkor az első belépést követően új ESTA-t kell igényelnie a visszaútra. Az elutasított ESTA engedélyért Irodánk felelőséget vállalni nem tud. 

Az ESTA engedély kiváltásához szükséges kérelmet az alábbi oldalon lehet kitölteni: https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Azoknak, akik nem jogosultak igénybe venni a Vízummentességi Programot és üzleti vagy magáncélból kívánnak az USA-ba utazni, a B1/B2, vagy közismertebb nevén "látogató" vízumot kell kérelmezniük: http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/hu-niv-typeb1b2.asp

Az USA határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására, ami bizonyítja, hogy nem szeretnénk emigrálni. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot készíteni és az eredetitől eltérő helyen tartani. Az útlevél érvényessége legalább az USA-ban való tartózkodás időtartamára szóljon. Mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját. Ez megfelel a budapesti USA-nagykövetség ajánlásának is.

FONTOS! A 2016. évi Átfogó Költségkijelölési törvény alá tartozó„Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló 2015-ös törvény alapján a következőszemélyek nem jogosultak többé a Vízummentességi Program keretein belül beutazni az Egyesült Államokba: — A Vízummentességi Programban részt vevő országok azon állampolgárai, akik 2011. március 1-én vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába,Jemenbe vagy Szíriába (néhány diplomáciai vagy katonai kivételtől eltekintve). — Ez a Vízummentességi Programban résztvevő országok azon állampolgáraira is vonatkozik, akik egyben Irán, Irak, Szudán vagy Szíria állampolgárai is. Ezek az új követelmények nem gátolják az Egyesült Államokba történő beutazást. Ellenkezőleg, ezek a személyek továbbra is beadhatnak vízumkérelmet a szokásos módon, időpontot egyeztetve az Amerikai Nagykövetséggel vagy Konzulátussal. Akik sürgős üzleti, egészségügyi vagy humanitárius okból utaznak az Egyesült Államokba, kérhetnek sürgősségi időpontot az Amerikai Nagykövetségtől, illetve Konzulátustól. Figyelemmel az amerikai hatóságok döntésére, azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, az ESTA-rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyt igénylő magyar állampolgárokat.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/amerikai-egyesult-allamok

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 25.740 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 89.700 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
  
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.