Alaszka

Földön, vízen, levegőben az USA legvadabb államában

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az Alaszkán belüli utazást a program szerint bérelt személyautóval,
- 3 éjszaka szállást motelekben, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- 9 éjszaka szállást kempingekben,
- az amerikai nemzeti parkokba szóló éves belépőt,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és illetékét,
- a belépőket és a fakultatív programok árát (lásd: Pénz-ügy),
- a biztosítást,
- az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 290 Ft / 1 USD árfolyamon kalkuláltuk. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy várható ára illetékekkel együtt a Budapest – Anchorage – Budapest (egy vagy két átszállással) útvonalon: 320.000 Ft – 380.000 Ft

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára a reptér és a szállás között: kb. 40 USD/taxi.

Utazás

7 személyes, bérelt személyautóval.

Létszám

Tájékoztató létszám: 5-10 fő. Az utat minimum 5 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Magashegységek között mozgunk, ahol a megszokottól eltérő, annál nehezebb körülményekre is számítani kell. Nem lesznek teljesítménytúrázói gyakorlatot igénylő kirándulások, azonban a változékony, gyakran csapadékos időjárási feltételek mellett a legkevésbé sem szabad félvállról venni a program nehézségét. Többször lesz gleccserjárás is, ami speciális felszerelést és elszántságot igényel. Ha szoktál rendszeresen túrázni, kirándulni legalább 10 km-es távokon, akkor nagy valószínűséggel nem lesz problémád a túrával.

Szállás

A sátras szállások járműveink mellett lesznek, kiépített táborhelyeken, ahol többnyire padok, tűzrakóhelyek, mellékhelységek is vannak. Előtte lesz lehetőségünk élelmet, vizet beszerezni. Anchorage-i motelünk egyszerű, ám tiszta, esetenként több ágyas szobákkal.

Terület

Miért éppen Alaszka? Mert változatos, vad, látványos térség. A hatalmas, jeges hegyvonulatok, óriás tajga-erdőségek, végeláthatatlan tundrák és nagy hegyi folyók világa. Szarvasokkal, medvékkel, szúnyogokkal. Ahol a jégnyelvek a tengerig ereszkednek, a rohanó patakokban lazacok úsznak, a patakparton pedig arany mosható. A távoli észak misztikus vadonja, sajátos lakossággal, elzárt, távoli falvakkal, hatalmas távolságokkal. Alaszka egésze nem kultúrtáj. Egy-egy országút, mellette elszórt települések, kisvárosok, de alapvetően erdős-hegyes-vadvizes környezet. (Kivéve a Denali térséget, ahol megdöbbentően sok turista koncentrálódik.) Az út bővelkedik természetföldrajzi látnivalókban, minden útba esőt fel is keresünk, ennek során 3000 km-nél is többet teszünk meg, igen nagy részben gyér forgalom mellett és nem feltétlenül aszfaltúton. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne!

Természetesen túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Legtöbbet hegyvidéki területen, tajgás-tundrás fennsíkokon, folyóvölgyekben fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat. Esőkabátra szükségünk lesz, hiszen az alaszkai fjordvidék óceáni klímájú, csapadékos területén is mozgunk. Mivel a hegységekben gyakoriak metszően hideg szelek, erős dzsekire, sapkára, kesztyűre mindenképp szükség van.

Felszerelés

Kényelmesen mozgatható, könnyen pakolható utazótáska, túrákhoz kishátizsák, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó és kényelmes bakancs, fejfedő, meleg sapka, kesztyű, meleg pulóverek, szél- és esőálló kabát. Túrabot, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, lábszárvédő, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, bicska, jó minőségű napszemüveg, erős naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mivel egyes helyeken sok a szúnyog, szúnyogirtó szer is nélkülözhetetlen. A sátornak nem kell különleges magashegyinek lenni, de többrétegű legyen és bírja az esőt és a szelet. Derékalj, meleg hálózsák (0 Celsius fokig komfortos), gázfőző és edény nélkülözhetetlen (a gázpalackokat természetesen kint szerezzük be). Távcső (és teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet!

Higiénia

Alaszka tiszta hely. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. A terepi, szabad vízfogyasztás legfontosabb akadálya a Giardi lamblia nevű, mindenhol elterjedt élősködő (laposféreg), mely a giardiasis („beaver-fever”) nevű, komoly kiszáradással járó betegség okozója. Hacsak nem közvetlenül forrásból, vagy jég alól jövő vizet iszunk - minden patakvizet fertőtleníteni kell. A Katadyn Micropur tablettája megfelelő víztisztító.

Élelem

Az élelmiszerbevitel tilos, helyben fogunk mindent megvásárolni. A településeken jó vacsoralehetőségek kínálkoznak, ám a távoli vidékeken gyakran előre kell majd élelmiszerről gondoskodnunk. Érdemes a kempingezéshez szokásos főző felszerelések elhozatala, így bármikor egy bőséges meleg ételt tudunk készíteni az általunk vásárolt összetevőkből.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz az USA dollár (USD). Javasoljuk, hogy pénzt mindenképp dollárban hozz, mert a pénzváltás a legtöbb kisvárosban, vagy nem megoldható, vagy csak rendkívűl körülményesen. A bankkártya használat széles körben elterjedt Alaszkában is, szinte mindenhol lehet vele fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, az American Express és a Mastercard kártyák. Hét féle pénzérme (2 és 1 dolláros, 50, 25, 10, 5 és 1 centes érmék) és hat féle (100, 50, 20, 10, 5, 1 dolláros) bankjegy van leginkább forgalomban.

Alaszka drága hely. Nemcsak az üzemanyag és az élelmiszer költségesebb az USA egyéb részein megszokottaknál, hanem általában a szolgáltatások is.  Étkezésre nagyjából 400-500 USD-t ajánlunk, hogy hozz magaddal. Természetesen ez kevesebb és sokkal több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, plussz a nem túl értékes emléktárgyak, ajándékok esetén további 50-100 USD. Az út során több fakultatív, ám különleges program vár ránk, melyek várható összköltsége kb. 400 USD: 

Anchorage Heritage Museum: 12 $
Kerékpárbérlés Anchorage: 3 óra/ 15 $
Fél napos tengeri kajaktúra a Kenai-félszigeten: 70 $-tól
Egy órás repülés a Kenai-félsziget fölött: 170 $-tól
Bálnales Seward-ban: 99 $-tól
Nemzeti Park belépők: kb. 50 $
Denali Nemzeti Park helyi buszok: kb. 50 $

Vám

2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben megfelelnek a Vízummentességi Program feltételeinek. Ennek alapfeltétele az új – bordó – útlevél és az online igényelhető utazási engedély! 
Vízummentességi Program feltételeitől bővebben: 
https://hu.usembassy.gov/hu/visas-hu/visa-waiver-program-hu/
Az Vízummentességi Program igénybevételéhez az ESTA engedély kiváltása szükséges. Az ESTA engedély kiváltásához szükséges kérelmet az alábbi oldalon lehet kitölteni:
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1 
Azoknak, akik nem jogosultak igénybe venni a Vízummentességi Programot és üzleti vagy magáncélból kívánnak az USA-ba utazni, a B1/B2, vagy közismertebb nevén "látogató" vízumot kell kérelmezniük.
http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/hu-niv-typeb1b2.asp

Az USA határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására, ami bizonyítja, hogy nem szeretnénk emigrálni. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot készíteni és az eredetitől eltérő helyen tartani. Az útlevélnek beutazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

FONTOS!!!! A 2016. évi Átfogó Költségkijelölési törvény alá tartozó „Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló 2015-ös törvény alapján a következő személyek nem jogosultak többé a Vízummentességi Program keretein belül beutazni az Egyesült Államokba: 

— A Vízummentességi Programban részt vevő országok azon állampolgárai, akik 2011. március 1-jén vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába, Jemenbe vagy Szíriába (néhány diplomáciai vagy katonai kivételtől eltekintve). 

— Ez a Vízummentességi Programban résztvevő országok azon állampolgáraira is vonatkozik, akik egyben Irán, Irak, Szudán vagy Szíria állampolgárai is. 

Ezek az új követelmények nem gátolják az Egyesült Államokba történő beutazást. Ellenkezőleg, ezek a személyek továbbra is beadhatnak vízumkérelmet a szokásos módon, időpontot egyeztetve az Amerikai Nagykövetséggel vagy Konzulátussal. Akik sürgős üzleti, egészségügyi vagy humanitárius okból utaznak az Egyesült Államokba, kérhetnek sürgősségi időpontot az Amerikai Nagykövetségtől, illetve Konzulátustól.

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes betegség- baleset és poggyászbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Megfelelő biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 10.725 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 16.125 Ft /fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
  
Storno Kombi: 25.960 Ft/fő (önrész: 10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés