Törökország: Kaçkar-hegység

Észak-Törökország legszebb túrái és kulturális látnivalói a vadregényes Kaçkar-hegységben és Trabzon környékén

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag
Törökországból idén nyáron a lehető legtöbbet szeretnénk nektek megmutatni. Ezért a népszerű Kappadókia és Lükia utunk, illetve az Ararát csúcsmászás mellett ezúttal a fekete-tengeri régió hegyvidékeinek legszebb részéből kínálunk egy életre szóló kalandot. Utunkat Trabzon nagyvárosában kezdjük, ahol először felkeressük a hegyek között megbúvó, sziklaszirtre épült Sümela kolostort, majd egyből a hegyek közé vetjük magunkat. Úttalan utakon kelünk át a Kaçkar-hegység déli részéhez, ahonnan három napos, felejthetetlen gyalogtúrára indulunk. Célunk a 3937 méteres Kaçkar-hegy, ám a csúcsélményen kívül a hegység igazi magashegyi életérzést, alpesi csúcsokat, és glaciális formakincseket is tartogat számunkra. Az átkelés igazi élményét gyönyörű tengerszemek és a végeláthatatlan panoráma koronázza meg, miközben visszaereszkedve a folyóvölgyekbe, a török hegyvidékekre jellemző, pásztorkodásra használt felföldeket, és bájos falvakat látogatunk meg. A Kaçkar-hegység északi lábának természeti csodáit vízesések, újabb tavak és középkori várak teszik teljessé, miközben egész utunkat végigkísérik a török gasztronómia fenséges fogásai, és az egyszerű hegyvidéki emberek feltétel nélküli vendégszeretete.

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- a hegyek köző épült Sümela kolostor,
- a Kaçkar-hegység tengerszemei, alpesi formavilága, éles sziklagerincei,
- a Kaçkar-hegy (3937 m) meghódítása és a szédülete panoráma,
- a fennsíkokra épült pásztorfalvak, vendégszerető helyiek,
- Cat-völgy vízesései, természeti csodái és középkori várai,
- a gyönyörű Uzungöl-tó,
- Trabzon lüktető nagyvárosa.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. augusztus 07. -
2021. augusztus 14.
A jelentkezés lezárult
A Kaçkar-hegység utunk közvetlenül az Ararát (5137 m) csúcsmászás előtt indul. Amennyiben szeretnél előakklimatizálódni az Ararát előtt, esetleg a Kaçkar-hegység mellett megismernéd Kelet-Törökország legendás vidékét is, csatlakozz mindkét utazáshoz! Ha így döntesz, a Kaçkar-hegység programunk végén, augusztus 14-én Trabzonból Van városában lesz lehetőséged csatlakozni az Ararát csoporthoz.
1

 
Trabzon, Sümela kolostor, Trabzon
 

Érkezés a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városába. Amennyiben időnk engedi, úgy kisbuszaink segítségével az alig 1 órára fekvő, világhírű Sümela kolostor felé vesszük az irányt. A Sümela kolostor a Trabzonhoz közeli Altmdere-völgyben fekvő, 1200 méter magas sziklaszirtre épült. A 4. században alapított, majd a mai formáját a 13. században elnyerő kolostor a Altmdere Nemzeti Park és az egész környék egyik legfontosabb turistalátványossága, így természetesen mi sem hagyhatjuk ki észak-törökországi utazásunkból. Szállás: szálloda.

2

 
Trabzon, Yusufeli, Olgunlar Highland (2200 m)
 

Korán reggel indulunk a Fekete-tenger partjáról, hiszen egész napos utazás vár ránk. Hegyvidéki utakon, csodálatos tájakon keresztül jutunk el a Kaçkar-hegység déli oldalára, az Olgunlar Highland felföldjére, 2000 méteres magasság fölé. Útközben persze megállunk több fotószünetre, ebédünket pedig egy hangulatos étteremben fogyasztjuk el már a hegyek között. A csodálatos környezetben fekvő, hangulatos családi szállásunkon egy éjszakát leszünk. Szállás: vendégházban, ellátás: reggeli.

3

 
Olgunlar, Nastaf, Dilberdüzü-tábor (2900 m)
 

A mai napon megkezdjük három napos, felejthetetlen gyalogtúránkat a Kaçkar-hegység elképesztő kulisszái között. Az első napon nagyjából 800 métert fogunk emelkedni, hiszen előző esti szállásunktól először a 2400 méteres Nastaf Highlandet érintjük majd, hogy aztán közvetlenül a következő napi célunk, a 3937 méteres Kaçkar-hegy lábánál fekvő Dilberdüzü-tábor felé vegyük az irányt. A Kaçkar-hegység eközben igazi magashegység képét nyújtja a éles sziklagerincekkel, égbetörő csúcsokkal és az egykori gleccserek által formázott völgyekkel, tengerszemekkel, és varázslatos alpesi rétekkel. A kora délután folyamán érkezünk meg a 2900 méter körül fekvő táborunkba, ahol már várni fognak minket kényelmes magashegyi sátraink. Amíg segítőink elkészítik a meleg vacsorát, addig sétálunk egyet a környéken, és szoktatjuk szervezetünket a kicsivel 3000 méter alatti magassághoz. A török fogásokból még a hegyi táborunkban is kijut majd, ebben a magasságban pedig akár még egy ízletes helyi sört is megihatunk. Túratáv: kb. 8 km, szint: 800 méter fel, menetidő: 5-6 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

4

 
Dilberdüzü-tábor (2900 m), Kaçkar-hegy (3937 m), Dilberdüzü-tábor (2900 m)
 

Kemény napnak nézünk elébe, hiszen célunk a hegység legmagasabb és egyben névadó csúcsa, az éppenhogy 4000 méter alatti Kaçkar-hegy. Reggelinket még sötétben fogyasztjuk el, hogy már az első napsugarak előtt úton legyünk a csúcs felé, fejlámpáink fényénél. Alig 1 óra alatt érünk el a 3400 méteren fekvő Deniz-tóhoz, ahol fújunk egyet, iszunk pár korty meleg teát, és persze fotózunk is, hiszen a felkelő nap sugarai itt már vörösre fogják festeni a felettünk magasodó hegycsúcsokat. A tótól aztán még kb. egy 3 órás izzasztó túra vár ránk, amíg sziklás, nehéz, ám jól kijárt ösvényen, várhatóan a délelőtti órákban megérkezünk Törökország egyik ikonikus csúcsára, a 3937 méteres Kaçkar-hegyre. A kilátás és a környék hegyei döbbenetes látványt nyújtanak majd, ezért hagyunk elég időt a csodálkozásra, fényképezésre, és az egyre vékonyodó magashegyi levegő beszippantására. A lefelé utat aztán már egy jóval gyorsabb tempót diktálva, de nyugodt léptekkel tesszük meg, hogy délután felé beérkezzünk a már ismerős magashegyi táborunkba. A szokásos meleg vacsora mellett természetesen átbeszéljük csúcstámadó napunk élményeit. Túratáv: kb. 12 km, szint: 1044 méter, fel/le menetidő: 9-10 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. 

5

 
Dilberdüzü-tábor (2900 m), Naletleme-hágó (3230 m), Karadeniz-tó (2800 m), Yukari Kavron (2200 m), Ayder
 

Harmadik túranapunk egyben az átkelés napja is, amikor a Kaçkar-hegység déli oldaláról az északi oldalára tesszük át székhelyünket. Korán reggel összepakolunk, elfogyasztjuk bőséges reggelinket, majd amíg segítőink az öszvéreket málházzák, megkezdjük utolsó hosszabb gyalogtúránkat. Célunk a 3200 méter feletti Naletleme-hágó, mellyel együtt kétszer is fel kell kapaszkodunk 3000 méter fölé, így a délelőttre még leginkább izzasztó, ám annál szebb szakaszokra kell készülni. A hágón való átkelés kétségkívül túránk egyik csúcspontja lesz, hiszen a Kaçkar-hegység újabb, 3700 méter körüli hegyei kerülnek karnyújtásnyira: a Karaca (3633 m), a Geztepe (3760 m), valamint a Mezovit (3711 m) csúcsinak árnyékában végül visszaereszkedünk a 2800 méteren fekvő Karadeniz-tóhoz, ahol pihenünk és ebédelünk egyet, sőt, a legbátrabbak akár meg is mártózhatnak a kristálytiszta vízű tóban. A hosszabb pihenőnk után már nincs más hátra, mint egy jó másfél órás ereszkedő Yukari Kavronig, ahol már várni fog ránk kisbuszunk. Érkezés után transzfer Ayder városába, ahol már vár ránk kényelmes szállásunk, valamint egy feltöltődés a település valamelyik törökfürdőjében. Túratáv: kb. 14 km, szint: 550 méter fel, 1050 méter le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

6

 
Ayder, Gelintulu- és Tar Bulut-vízesések, Zilkale, Ayder
 

A mai nap még nem hagyjuk el a hegyvidéket, hiszen az Ayder környéki felföld és a mélyen bevágódó folyóvölgyek gyönyörű településeket, hatalmas vízeséseket, sőt, középkori várakat is rejtenek. A délelőtt folyamán a környék két leghíresebb vízesését keressük fel, ebéd után pedig felföldi apró települések között túrázunk, napunkat pedig végül Zilkale várában zárjuk. Ayder városa kitűnő helyszíne lesz a Kaçkar-hegység béli utolsó vacsoránknak. Túratáv: kb. 5-6 km összesen. Szállás: vendégházban, ellátás: reggeli.

7

 
Ayder, Uzungöl-tó (1090 m), Trabzon
 

Utolsó napunkra is tartogatunk még látnivalókat. Aydert elhagyva visszatérünk a tengerpartra, de egy néhány órás kitérőt még teszünk a Trabzonhoz közeli hegyekben is, és felkeressük a meseszép Uzungöl-tavat. Az 1090 méteren fekvő tó és a körülötte lévő település a helyiek körében is népszerű kirándulóhely, a kristálytiszta tó pedig igazi felfrissülést jelent a tengerparti hőséghez képest. A tó környékén fakultatív módon kisebb túrákat teszünk, megnézünk egy vízesést, és egy hangulatos étteremben esszük meg utolsó közös ebédünket. A délután folyamán aztán visszatérünk Trabzonba, és ha valami kimaradt volna a látnivalók közül, azt természetesen bepótoljuk. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.

8

 
Trabzon
 

A mai napon elbúcsúzunk Törökországtól, szervezett programunk már nincs. A repülőjáratok indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Amennyiben csatlakozol az Ararát csúcsmászáshoz, úgy ezen a napon egy isztambuli vagy ankarai átszállással tudsz átrepülni Van városába.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés