Hótalpas túra: Rax (1737 m), Schneeberg (2076 m)

A Klasszikus és a Csúcs. Együtt. Két napban!

Út ára tartalmazza

- az utazást busszal,
- a szállást menedékházban, matrac szálláson,
- a reggelit a menedékházban,
- a hótalpak bérleti díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Saját síbot szükséges!

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a reggeli kivételével a további étkezés,
- a felvonó díját (Rax: kb. 23 euro , Schneeberg: kb: 8 euro csoportos áron).

Utazás

Autóbusszal. Két megállót tartunk út közben. Ha előzetesen jelzed az ügyfélszolgálatunkon, akkor ezeken a helyeken lehetséges még felszállás az indulás helyszínén kívül.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-45 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi távok könnyen teljesíthetők, rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban komoly erőfeszítést kívánnak. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! Maga a hótalp, egy a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba.

Második napra a Schneeberg környéki téli túraútvonalak közül programunkba egy nehezebb, egésznapos túrát választottunk. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a csapat egy része csak a Kuhschneeberg fennsíkjáig tart velünk, ahol jó időjárás esetén megvárja a csúcshódítókat, vagy visszatúrázik az Edelweiss-menedékházhoz. A csúcshódításhoz mindenképpen szükséges a jó kondíció és kitartás, a csúcshódítás kihagyásával közepesen nehéz túra.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

A túra a résztvevők eltérő erőnlétéhez és biztonságához igazodva, létszámtól függően, 2-4 túravezetővel indul.

Szállás

A jól megszokott Weichtalhaust 2013-ban lebontották, majd teljesen újat építettek, ami 2017-ben megnyílt. Mivel az új épületben a fűtést is megoldották, így a 2018-as téli szezonban újra itt, a régi helyszínen, a megszokott matracszállás jelleggel (8-24 ágyas hálóterem), a régi személyzettel (Barbara és Manfred), de már egy teljesen új épületben lesz a szállásunk. Saját hálózsák szükséges!

Terület

A Rax-Alpok hegytömbje az osztrák-magyar határtól alig egy órányira, Alsó-Ausztria déli részén, a hazánkban is nagyon közkedvelt Semmering síterep szomszédságában terül el. A minden oldalról meredek sziklafalakkal határolt fennsík legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe, a fennsík áltagos magassága 1600-1800 méter között húzódik. A természetjárók körében rendkívül kedvelt, hiszen a varázslatos hegyvidéki táj, a gazdag növény- és állatvilág már egy hétvégi kirándulás keretében is új erővel tölt fel mindenkit és kiragad a hétköznapok taposómalmából. Több mint száz jelölt turistaösvény, s köztük számos klettersteig útvonal található itt, végtelen számú variációját kínálva a hegytömb bejárásának.

A Schneeberg hegytömbje az osztrák-magyar határtól alig egy órányira, Alsó-Ausztria déli részén, a hazánkban is nagyon közkedvelt Semmering síterep közelében terül el. A hegy legmagasabb pontja a 2076 méter magas Klosterwappen, nyáron a híres Salamander fogaskerekű vasúttal és egy kisebb túrával könnyen megközelíthető, így a kirándulók körében szintén rendkívül kedvelt.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás lehet! Szerencsés esetben ragyogó napsütésben túrázhatunk, ilyenkor a hőérzet is kellemes, de számítani kell komoly hidegre (akár –20C is lehet, viharos széllel!), esetenként hófúvásokra, nagy mennyiségű hóra is! A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására! Mivel a Schneeberg hegytömbje erőteljesen kitett az uralkodó északnyugati szeleknek, a hegygerincen és a csúcson gyakran előfordul viharos szél, erre fel kell készülni!

Felszerelés

- impregnált túrabakancs
- meleg túrazokni
- kamásli
- sínadrág
- vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival
- sál
- síkesztyű
- síszemüveg
- símaszk
- aláöltözet
- polár pulóver
- vastag és vékony sapka
- jó napszemüveg
- esetleg termosz
- naptej
- túrabot
- fejlámpa

Fontos, hogy rétegesen öltözz, mert felfele biztosan kimelegedünk, a csúcs közelében a viharos szélben ellenben minden réteg ruha nagyon fontos lehet!  A biztonságos ereszkedéshez feltétlenül hozz magaddal túrabotot (kötelezően hótányérral) vagy síbotot! A túránk várhatóan sötétedés után ér véget, ezért fejlámpa  is feltétlenül legyen nálatok!


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni és tartalék innivalót is betenni a zsákodba, mert a környéken általában a nagy hideg miatt nincs vízvételezési lehetőség. Javasolt termoszt hoznod, amit reggel, indulás előtt forró teával megtölthetsz.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A felvonó felső állomásánál található Berggasthofban ha időnk engedi, lehetséges az étkezés: levesek, egytálételek, sültkolbász, főételek 5-10 euro körüli áron kaphatóak. A házban van folyóvíz, de lehet teát, s egyéb italokat is vásárolni.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. A felvonók díján felül költőpénznek nagyjából 10-15.000.-Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Rax-felvonó: 23 Euro (csoportos ár)
Salamander ülőlift: kb. 8 euro felfele, egy útra.

Vám

Magyar állampolgár részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

Csomag

Célszerű mindent egy kényelmes hátizsákba pakolni. A túraöltözékben gyere, tegyél be váltás ruhát, cipőt, tartalék pulóvert, és az egyéb szükséges felszerelésedet. Ami nem kell túra közben, a buszon lehet hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
"Sí-Profi hótalpas túrázásra": 1720 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 1.395 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.116 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés