Peru, Bolívia (Salar de Uyuni)

Az Andok hegyei közt a Machu Picchutól a Titicaca-tóig. És a Salar..

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Út ára tartalmazza

Az út ára tartalmazza:
- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- Peruban, Bolíviában az utazást bérelt busszal, taxival, hajóval,
- 14 éjszakát szállókban, 2 és 3 ágyas meleg vizzel, angol WC-vel ellátott szobákban,
- 1 éjszakát 2-4 vagy francia ágyas nádkunyhókban a megjelölt étkezéssel,
- a Cusco környéki Inka romok kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Maras - Moray kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Rainbow Mountain kirándulást helyi túravezetővel,
- a Sillustani kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- az Uros szigeteki kirándulást, a hajóutat, a helyi és magyar túravezetőt,
- a Nap-sziget (Isla del Sol) kirándulást,
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A túra 5-8. napján a magyar túravezető az Inka-ösvényes csoportot kíséri, ezeken a napokon helyi, angolul beszélő idegenvezető kíséri csoportot, s segít a közlekedés megszervezésében és bonyolításában Cusco és Aguas Calientes között! A 8. napon Machu Picchuban már újra együtt az egész csapat!

A kiegészítő program ára tartalmazza:
- Bolíviában reptéri transzfert,
- a Salar de Uyuni túrát az adott napi ellátással, bérelt terepjárókkal és sofőrökkel, magyar túravezetővel,
- a Salar de Uyuni túrán 2 éjszaka szállást helyi menedékházakban,
- két éjszakára a szállást La Pazban, szállóban,
- a szervezést és magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és illetékét,
- az esetleges nemzetközi repülőtéri kilépési illetéket,
- a belépőket és a fakultatív programok árát,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árait.
 
Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Az út alapára nem tartalmazza az Ollaytaytambo - Aguas Calientes retúr vonatjegy, a Rainbow Mountain kirándulás és a Machu Picchu belépőjegyek árát: összesen 90.000 Ft-ot. Mivel a vonatjegyek és a belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utazásunkhoz ajánlott repülési menetrendet a minimális létszám elérése után tesszük közzé. A COVID világjárvány alaposan átalakítja a nemzetközi légi közlekedést: folyamatosan változnak a menetrendek, az árak és az utazási feltételek is. Ezek a változások az elmúlt évek tapasztalatait zárójelbe teszik és megnehezítik a pontos tervezést.

Útjainkhoz a repülőjegyet egyénileg is megvásárolhatod, de igény szerint partnerünkkel készítünk számodra az úthoz illeszkedő repülőjegy-foglalást. Azokban az esetekben, ahol fapados légitársaság járatainak igénybevétele az ajánlott, a jegyet egyénileg tudod megvenni adott társaság honlapján keresztül.

Jelen utazásunk indulása még nem garantált (még nem értük el a minimális utaslétszámot), ezért a repülőjegy megvásárlását nem ajánljuk.

Legutóbbi utunk során a repülőjegyek ára nagyságrendileg 550.000.- forint volt személyenként.

Utazás

nemzetközi és belföldi repülőjáratokkal, Peruban saját, bérelt busszal, továbbá hajóval és taxival is utazunk. A Bolíviai hosszabbításon belföldi repülőjáratot, helyi turistabuszt és terepjárókat veszünk igénybe! Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek (mi alapvetően ezeket használjuk), de rövidebb szakaszokon esetleg fogunk utazni olyan - lokális közlekedésre szolgáló - járművekkel is, ami adott szituációban a legalkalmasabb, ugyanakkor némi megértést kíván (pl. riksa).

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A jelentős tengerszint feletti magasság fogja igénybe venni a szervezetünket. Egészséges szervezet ehhez idővel alkalmazkodik, de rossz közérzettel járó percei/órái/napjai mindenkinek lesznek, egyéntől függően. A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Utunk során szállókban és panziókban szállunk meg. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák többségében kétágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és -lehetőség szerint-korban megegyező utastársakkal. Peruban és Bolíviában a szállásokon tradicionálisan nincs a szobákban fűtőtest, hidegebb idő esetén nálunk van a hálózsákunk. A Titicaca-tavon egy éjszakát alszunk a helyi indián közösségnél az Uros-szigeteken, egyszerű totoranád kunyhóban (hálózsák mindenképpen szükséges). A Nád és Nap-sziget kivételével wi-fi elérhetőség van a szállásainkon.

A hosszabításon a Salar de Uyuni túrán helyi menedékházakban, általában 6 ágyas szobákban alszunk közös fürdőszobával és WC-vel. Hálózsák szükséges, a nagy magasságodból adódó esti lehűlések, hidegek miatt!

Terület

A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem. Csak hivatalos taxiba szabad beszállni, amelyben a vezetőn kívül nem tartózkodik senki. Kedvesnek tűnő idegenektől nem szabad elfogadni sem italt, sem ételt esetleg cigarettát. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az árak alapvetően alacsonyabbak a magyarországiaknál. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk számunkra ismeretlen helyi szokásokhoz. Természetesen a templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha shortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki átlagos amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Latin Amerikában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Legtöbbet hegyvidéki területen fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat, vízálló lábbeli, természetesen az esőkabátot és az esőnadrágot sem szabad otthon hagyni. Összességében az esti hideg, hűvös, valamint esős hegyi éghajlatra és napközbeni meleg, illetve a nagy magasságból adódó erős napsütésre is kell készülnünk.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, túrákhoz kishátizsák (20-30 literes),meleg hálózsák -comfort 0 fok), felfújható nyakpárna, füldugó, vízálló túracipő és bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, esőnadrág, laza, szellős ruházat, meleg ruházat és aláöltözet (alsó és felső) hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra. Fejlámpa, elemek a lámpába, túrabot, napszemüveg, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs a zuhanyzáshoz. A szállásokon vagy a szállások környékén általában lehet mosatni, így nincs szükség kétheti váltás ruházatra!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Sárgaláz elleni oltás kötelező! A határátlépéskor elkérik, elkérhetik az ezt igazoló nemzetközi oltásikönyvet. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést Bolíviába és Peruba is!

Javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t ,és hastífusz oltást is, mert sajnos ez még itthon is jól jöhet! Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím:Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h). A malária, sárgaláz esélye az általunk bejárt területen kicsi, a védekezési lehetőségekkel kapcsolatban - a gyógyszerek mellékhatásai miatt - érdemes konzultálni szakorvossal. Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj! Az egészségügyi helyzet alapvetően jó, de az ivóvíz már legtöbb helyen problémás, így a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. A vásárolt zöldséget, gyümölcsöt meg kell mosni. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasmenés elleni szerek, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod (energiaszeletek,szőlőcukor a túrára) de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Dél-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Peruban a Sol (1 Sol ~ 90Ft) a helyi fizetőeszköz, Bolíviában a Boliviano (1 Boliviano ~ 32Ft). USD-t érdemes magunkkal vinni 20-50-100-as címletekben. Az is előfordul, hogy eleve dollárban adják meg az árakat. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért teljesen épp, új generációs bankjegyeket hozzatok magatokkal! Erre a váltásnál, ha egy mód van rá fordítsunk figyelmet! A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges, ahol dollárt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező.

Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején. Javasolt összeg kb. 350-600 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint kb. 350 - 500 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A nemzetközi ISIC diákigazolvány tulajdonosai több helyen is kedvezményekre számíthatnak.

Tájékoztató árak:

- Lima, San Francisco Zárda: 15 Sol
- Lima, Arany Múzeum: 33 Sol
- Lima, Larco Herrera Múzeum: 30 Sol
- Cusco, turista belépők (felnőtt/diákigazolvánnyal): 130/70 Sol
- Maras - sólepárló belépőjegy: 10 Sol
- Aguas Calientes, termálfürdő: 15 Sol
- Machu Picchu busz lefelé ( opcionális): 12 usd
- Nap-sziget belépő: 20 Boliviano
- nemzetközi repülőtéri kilépési illeték: 25 USD (La Paz)
- borravaló a buszvezetőknek, helyi vezetőknek: egyéni döntés alapján: 20-40 Sol

- hozzávetőleges főétel ár Peru: 20-50 Sol között
- hozzávetőleges főétel ár Boliviában: 50-100 boliviano között

Hosszabbítás esetén:
- Chacaltaya fakultatív kirándulás belépővel: 30 USD
- Isla del Pescados belépő: 30 boliviánó
- Eduardo Avaroa Nemzeti Park belépő/ Laguna Colorada: 150 boliviánó
- Porques ( helyi ) termálfürdő belépő: 6 boliviano
- borravaló a terepjáró vezetőknek egyéni döntés alapján: 30-50 boliviano

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból. A határátkelés során egészségügyi okokból elkobozhatják a gyümölcsöket, friss zöldséget, magvakat tartalmazó élelmiszereket és akár művészeti tárgyakat. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak 12 hónapig érvényes útlevél szükséges. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes, amibe 4 napra szükséges felszerelés is belefér), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk. (pl. Uros-siget, Nap-sziget)

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
alapprogram:
Air & Cruise Outdoor: 27.360 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Outdoor: 34.200 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

alapprogram:
Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő  (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap- és kiegészítő program: 
Storno Kombi: 26.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés