Mongólia

Barangolás Dzsingisz kán földjén, a Góbi-sivatag és a határtalan sztyeppék világában.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?mongolia

Út ára tartalmazza

- az utazásokat végig az út során bérelt terepjárókkal,
- a szállásokat 3 éjszakára két ágyas, saját fürdőszobás (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) szállásokon,
- a szállásokat 9 éjszakára jurta táborokban, két ágyas jurtákban, közös fürdőszobás (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) szállásokon,
- a szállás regisztrációkat,
- teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora) kilenc napon át, a 3.-11. napokon,
- reggelit a 3., 12. és a 13. napokon,
- vacsorát az 1 napon és ebédet a 12. napon,
- ivóvizet a 3.-11. napokon,
- a bérelt buszt a városnézés során Ulánbátorban,
- az összes belépőt a nemzeti parkokba és egyéb látnivalókhoz,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a belépőket, a biztosítást, lehetséges fakultatív programok és az esetleges védőoltások árát,
- a mongol vízum árát,
- az étkezés a külön feltüntetteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 320 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Ulánbátor - Budapest útvonalon) kb. 250.000 - 380.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Ulánbátorban bérelt busszal, gyalog. Ulánbátoron kívül bérelt Toyota Land Cruiser terepjárókkal. Egy terepjáróban 3 utas és a sofőr foglal helyet.

Létszám

Tájékoztató́ létszám: 7-13 fő. Az utat minimum 7 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túra jellegéből adódóan nem nehéz, átlagos kondícióval teljesíthető, ugyanakkor fel kell készülni az átlagosnál hosszabb utazási időkre és a rosszabb útviszonyokra.

Szállás

Ulánbátorban a szállásunk egyszerű, de tiszta 3 csillagos hotelben lesz, 2 ágyas szobákban. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobákban van ágynemű és törülköző. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák mindig két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Ulánbátorban a szállásunkon van wi-fi.
Ulánbátoron kívül, szállás céljából kialakított jurtatáborokban szállunk meg. Itt 2 ágyas jurtákban leszünk elhelyezve (az egyedül jelentkezőket itt is összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal), ahol az étkezések egy külön étterem jurtában vagy épületben történnek. A tisztálkodási lehetőség itt szintén külön épületben biztosított. Itt hideg – meleg vizes zuhany és angol WC biztosított. Ágyneműt kapunk, de törülközőt nem mindenhol.

Terület

Mongóliában a hivatalos beszélt nyelv a mongol. Az idegen nyelvek közül az angol a legelterjedtebb. Mongóliában az idősebbek közül van esély olyannal találkozni, aki beszél oroszul. Öltözködésben, viselkedésben nincsenek különleges eltérések hozzánk képest. Ez az utazás minden résztvevőtől nagyfokú alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A nagyvárosokban általában kényelmes szállodákat és gazdag választékot kínáló éttermeket is találunk, a vidék infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Mongóliában Európai értelemben vett utak csak elvétve akadnak a főváros környékén, egyébként az utak poros, rázós földutat jelentenek, ahol a legjobb állapotú terepjáró is bármikor lerobbanhat és veszteglésre kényszerülhetünk. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időeltolódás: Nyáron + 6 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előre állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Mongóliában 18 óra a pontos idő.)

Térerő: Vidéken csak a nagyobb városok, megyeközpontok közelében van térerő. Ulánbátorban a szállásunkon van wi-fi.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V), de a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon lehet feltölteni, de biztos, ami biztos, célszerű tehát tartalék akkumulátorokat hozni, valamint elosztót, hogy egyidejűleg több készüléket tudjunk tölteni. A mobiltelefonok vidéken elvétve működnek, a városok környékén nincs probléma.

Veszélyek: A mongol pusztákon nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, alapvetően békés népek élik az itteni sztyeppéket. Ha sátorozunk, vidéken nyugodtak lehetünk, mert dolgainkhoz nem nyúlnak a helyiek. A fővárosokban több veszély is leselkedik. Ne fizessünk előre, nehogy eltűnjön az illető. Másik veszély a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Problémát jelenthetnek még a részegek. Ittas mongollal ne álljunk le vitatkozni, és éjszakai bárok környékén éjszaka ne sétálgassunk egyedül. Mindig legyen nálunk útlevelünk és annak fénymásolata, vízummal és regisztrációval. Mongólia közbiztonság szempontjából alapvetően nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, sőt itt jóval szigorúbbak az ellenőrzések a közlekedési eszközökön, az utcákon, mint pl. Budapesten, és több rendőr is van az utcákon.

Időjárás

Mongólia a világ egyik legnagyobb átlagmagasságban fekvő országa, átlagosan 1 300 méterrel terül el tengerszint fölött. Évente 260 napsütéses nap van, ezért a "Kék ég földjének" is hívják. Ennek ellenére az éghajlat rendkívül szélsőséges, hosszú, majdnem sarki telekkel. A magasság miatt a nyár is hűvös, az esték még ekkor is hidegek. A főváros, Ulánbátor, a Föld leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosa, pedig egy szélességi fokon fekszik Budapesttel. Utunk idején nappal 15-20 °C, éjszaka 0-10 °C várható a fővárosban. Utunk során Ulánbátoron kívül utunk idején nappal 15-25 °C, éjszaka 5-10 °C fok várható. Az éjszakai alacsony hőmérséklettel mindenképpen számolni kell, hozzatok meleg ruhát is. Eső előfordulhat, de inkább csak rövid zápor formájában. Fontos felszerelés a naptej és a napszemüveg.

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Hálózsák biztos, ami biztos (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá sose csökken), amely még egy hostelben is jól jöhet, elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Fejlámpa, kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.

Ruházat: Hosszúnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, papucs. Mivel Mongóliában utunk egy részén a tisztálkodási lehetőségek meglehetősen korlátozottak, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal (lehetőleg olyat, ami lebomlik a természetben).

Higiénia

Fürdési lehetőség végig biztosított az utunk során. De, mivel a civilizációtól távol leszünk több napig, bármennyire is felkészültek vendéglátóink, a melegvíz szolgáltatás akadozhat. Az illemhelyek esetében szállásainkon kívül rendkívül nomád viszonyokra készüljünk! Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. Mongóliában, vidéken a nomádok nem messze a jurtáktól ásnak egy gödröt, és azt elkerítik. Utazás közben a pusztában, sivatagban rejtőzködési lehetőség nincs. Javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.
Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és hastífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6. Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.
Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben, sivatagban napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk egy része során az étkezés önellátó, egy részén biztosított. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. Mongóliában Ulánbátorban európai színvonalú éttermeket és élelmiszerboltokat is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a mongol konyha meglehetősen egyszerű, esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Mongóliában Ulánbátoron kívül a reggeli és vacsora biztosított a szállás céljából kialakított jurta táborokban, valamint az ebéd hideg élelem formájában a 3. és 11. nap között. Így az étkezés nomád jelleget ölt utazás közben. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Mindig vegyünk elegendő vizet. Az áraknál nagyjából magyar árszínvonalra számíthatunk.

Pénz-ügy

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani Tugrikra (kb. 2 700 MNT – 1 USD). Ulánbátorban vannak bankautomaták, de célszerű készpénzt hozni amerikai dollár (USD) formájában, mivel ebben a térségben ezt a legkönnyebb váltani. A pénzváltásra is csak Ulánbátorban van lehetőség, javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk, és ne "feketén", az utcán. A kis címletű bankjegyeket kedvezőtlenebb árfolyamon váltják. Ugyanez vonatkozik a sérült, szakadt, régi (2000 év előtti) bankjegyekre is! Költőpénznek napi 10-15 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges plusz élelem, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem stb.) 300-400 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá pár dollárnyi összeget. Fakultatív lovaglás vagy tevegelés ára 10 usd / óra / fő.

Vám

Mongóliába utazáshoz szükséges vízum, amihez szükséges 1 db 3,5 x 4,5 fénykép, útlevél, amelyben legyen két egymással szemben lévő üres oldal, és minimum még 6 hónapig legyen érvényes az utazás tervezett befejezésétől számítva, kitöltött vízumkérő lap, repülőjegy másolat, meghívó vagy szállásfoglalás, vízumdíj befizetés igazolása. A vízumigénylésről további információkat a Mongol Nagykövetség honlapján találsz: http://www.budapest.embassy.mn/eng/index.php?moduls=36

Amennyiben szükséges az ügyintézésben irodánk segít. A vízumügyintézés időtartama kb. egy hónap, ezért kérünk minden jelentkezőt, hogy minél hamarabb adja le a szükséges papírokat! A vízum díja előreláthatólag 25.000 ft., ügyintézéssel együtt.

Csomag

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas

A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Mongóliában is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg.

Biztosítás

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 10.920 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 16.800 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Kombi: 29.560 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés