Kazahsztán, Üzbegisztán

Kalandozás Közép-Ázsiában a Selyemút mentén

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a szállásokat 12 éjszakára saját fürdőszobás (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) szállásokon,
- a szállásokat 2 éjszakára magánszálláson, 3-4 ágyas szobákban, közös fürdőszobás (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) szállásokon,
- a szállás regisztrációkat,
- a reggeliket végig az út során,
- 2 ebédet és 2 vacsorát,
- az utazásokat az út során bérelt (nem menetrend szerinti) buszokkal,
- a terepjárók bérlését sofőrökkel a három napos körút során Kazahsztánban,
- az útdíjakat,
- a vonatjegyek árát Taskent – Szamarkand – Bukhara utak során,
- a tömegközlekedést a városnézések során,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi, és a belföldi repülőjegyek árát és az illetékeket,
- a belépőket, a biztosítást, és az esetleges védőoltások árát,
- a kazah, és az üzbég vízum árát,
- az étkezés a külön feltüntetteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 285 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára Budapest - Almati és Taskent - Budapest útvonalon 200.000 - 300.000 Ft között várható illetékekkel együtt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a térségbeli repülőjegy ára Almati - Taskent útvonalon 20.000 - 30.000 Ft között várható́ illetékekkel együtt. A belföldi repülőjegy Urgencs – Taskent útvonalon 20.000 - 30.000 Ft között várható́ illetékekkel együtt.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Almati reptér és a szállás között: 10-15 USD/taxi/alkalom, Taskent reptér és a szállás között: 15-20 USD/taxi/alkalom.

Utazás

bérelt kisbuszokkal, terepjárókkal, taxival, tömegközlekedési járművel, vonattal, repülővel.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő̋. Az utat minimum 9 fő̋ befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

nem nehéz, átlagos kondícióval teljesíthető.

Szállás

Az első éjszakát előreláthatólag a repülőn töltjük. Attól függ milyen repülőjegyet veszünk. Utunk során Almati, Taskent, Szamarkand, Bukhara és Khíva városokban szállókban szállunk meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák mindig két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi. A három napos kazah körutunk során két éjszakát magánszállásokon fogunk eltölteni. Itt 3 – 4 ágyas szobákban fogunk aludni, és közös fürdőszobát, WC-t (hideg / meleg vizes zuhanyzós, angol WC) fogunk használni.

Terület

Kazahsztánban a hivatalos nyelv a tádzsik, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, használatos a közigazgatásban. Üzbegisztánban a hivatalos nyelv az üzbég, az orosz a második legelterjedtebb nyelv. Magyar túravezetőnk anyanyelvi szinten beszél oroszul.

Ez az utazás minden résztvevőtől nagyfokú alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A nagyvárosokban általában viszonylag kényelmes szállodákat és éttermeket találunk, a vidék infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Az aszfaltozott utak minősége nagyobb részt rossz, három napos kazah körutunk során helyenként csak keréknyomok a pusztában, ahol a legjobb állapotú terepjáró is bármikor lerobbanhat és ideiglenes veszteglésre kényszerülhetünk. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időeltolódás: Nyáron + 3 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Közép Ázsiában 15 óra a pontos idő.). Térerő: Vidéken csak a nagyobb városok, megyeközpontok közelében van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon lesz wi-fi. Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Veszélyek: Vidéken nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, alapvetően békés népek élik az itteni tájakat. Vidéken nyugodtak lehetünk, mert dolgainkhoz nem nyúlnak a helyiek. A fővárosokban több veszély is leselkedik. Ne fizessünk előre, nehogy eltűnjön az illető. Másik veszély a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Problémát jelenthetnek még a részegek. Ittas helyivel, orosszal, ne álljunk le vitatkozni, és éjszakai bárok környékén éjszaka ne sétálgassunk egyedül. Másik veszélyforrás lehet a nagyvárosokban hivatalos szerv. Üzbegisztánban alapvetően békén hagyják a külföldi turistát, de Kazahsztánban megpróbálkozhat a rendőr némi mellékeshez jutni. Mindig legyen nálunk útlevelünk és annak fénymásolata, vízummal, és regisztrációval. Az útlevelet ha kérik mutassuk meg, de sose adjuk ki a kezünkből. Legyünk határozottak és nyugodtak. Közép Ázsia közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, sőt itt jóval szigorúbbak az ellenőrzések a közlekedési eszközökön, az utcákon, mint pl. Budapesten, és több rendőr is van az utcákon. Problémát okozhat még a kulturális sokk. 

Időjárás

Kazahsztán földünk 9. legnagyobb területű országa. Ennek köszönhetően klímája nagyon változatos. Területének nagy része sík alföld, sivatag, mélyföld. Az ország keleti és délkeleti részét magashegységek határolják. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban, minek köszönhetően évente 250 napsütéses nap tapasztalható. Az éjszakai alacsony hőmérséklettel mindenképpen számolni kell, főleg a hegyekben, ezért fontos a hálózsák. Eső előfordulhat, de inkább csak rövid zápor formájában. Üzbegisztán keleti része hegyvidék, nyugati régiója sík, sivatagos, félsivatagos terület. Itt szélsőségesen kontinentális klímával kell számolnunk, nagy hőingással a nappali és az éjszakai hőmérséklet között. Az ország nyugati sivatagos részén nappal rendkívüli meleg lehet, a hőmérséklet elérheti a + 35 – 40 ° C fokot. Fontos felszerelés a naptej és a napszemüveg.

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Hálózsák (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá sose csökken), amely még egy hostelben is jól jöhet, elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska). Elemlámpa, kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó.

Iszlám országokba látogatunk, de a turisták szabadon viselhetnek európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek mindenképp kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során sokszor meglehetősen korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Szállásainkon mindig lesz fürdési lehetőség. A nyilvános illemhelyek esetében nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k többségét jobb elkerülni, főleg vidéken. Utazás közben a hegyekben, pusztában, sivatagban. Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható́. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések elött és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod.

Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6. Tel.: (06-1) 476-1364), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben, sivatagban napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a helyi konyha meglehetősen egyszerű, esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Mindig vegyünk elegendő vizet, iváshoz, főzéshez, fogmosáshoz, és az alapvető tisztálkodáshoz. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Útközben mindig lesz lehetőség megállni, és út melletti vagy városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára (9 000 üzbég sum, UZS = 1 USD ; 370 kazah tenge, KZT = 1 USD), A nagyvárosokban vannak bankautomaták, de célszerű készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb a dollár. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk, és nem "feketén" az utcán. A kis címletű bankjegyeket kedvezőtlenebb árfolyamon váltják. Ugyanez vonatkozik a sérült, szakadt, régi (2000. év előtti), bankjegyekre is! Határátlépésekkor készüljünk fel, hogy az összes valutát, bármilyen kis összegről legyen szó, fel kell tüntetni a vámáru nyilatkozatban. Ez nem csak a nyugati valutákra vonatkozik, hanem a helyiekre is. Van ahol a saját valutát nem engedik kivinni az országból, de ezek a szabályok állandóan változnak. Érdemes a magunkkal hozott műszaki cikkeket is feltüntetni. Költőpénznek napi 25-30 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 400 - 450 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá pár dollárt.

Tájékoztató belépő árak (2018-as árak):
Dusanbe, Antik Múzeum 15 TS
Dusanbe, Nemzeti Múzeum 20 TS
Dusanbe, Etnográfiai Múzeum 10 TS
Taskent, Kulkedas Medresze 1 500 UZS
Taskent, Timur Múzeum 5 000 UZS
Taskent, Korán Múzeum (Khast Imom) 4 000 UZS
Taskent, Történeti Múzeum 6 000 UZS
Szamarkand, Regisztán tér 12 000 UZS
Szamarkand, Amir Timur mauzóleum 3 000 UZS
Szamarkand, Bibi mecset 6 600 UZS
Szamarkand, Bibi mauzóleum 5 000 UZS
Szamarkand, Shahr-I-Zindah 5 000 UZS
Buhara, Kalon mecset 5 000 UZS
Buhara, Vár citadellával 7 000 UZS
Khíva, belépő óvárosba és minden múzeumába, két napra 23 000 UZS
Khíva, Ismail Hoja minaret 5 000 UZS
Khíva, Vár citadellával 5 000 UZS

Vám

2018. január 1-től a turista céllal Kazahsztánba utazó magyar állampolgárok 30 naptári napot nem meghaladó tartózkodása esetén NEM szükséges vízum. 

Üzbegisztánba 2019. február 1-től NEM szükséges vízum, amennyiben a 30 napot nem haladja meg az ott tartózkodás.

A kamerákat, fényképezőgépeket, és egyéb nagyobb értékű személyes holmikat, valamint az összes valutát fel kell tüntetni a vámnyilatkozatban.

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79
A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén.) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Üzbegisztánban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 11.440 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 17.200 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 17.450 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.960 Ft / fő  (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés