Grúzia (aktív)

Grúzia természeti szépségei újragondolva, még aktívabban

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?georgia-gruzia

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást Grúziában bérelt busszal végig a program során,
- a túrák megközelítéséhez szükséges külön terepjárók használatát,
- a szállásokat Mestiában, 3 éjszakára magánszállásokon, helyi családoknál, 4-4 reggelivel és vacsorával,
- a szállásokat Kutaisziben, 3 éjszakára szállóban, 3 reggelivel,
- a szállásokat Tbilisziben, 1 éjszakára szállóban, reggelivel,
- a szállásokat Kazbegiben, 4 éjszakára magánszállásokon, helyi családoknál, 4-4 reggelivel és vacsorával,
- Ushguliban a lovak használatának és a helyi lovas vezetőnek a díját,
- az összes egyéb túrát és kirándulást,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és az illetékek árát,
- a biztosítást, a belépőket,
- a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Grúzia (aktív) júniusi csoport (2021. június 19-29.) 

Utazásunkhoz az alábbi repülőjáratok igénybevételét javasoljuk:
2021.06.18. W6 2247 Budapest - Kutaiszi 23:20 - 04:20+1
2021.06.29. W6 2248 Kutaiszi - Budapest 05:05 - 06:15
A repülőjegyet a légitársaság honlapján (www.wizzair.com) tudod megvásárolni.

Az út indulásának helyszíne a kutaiszi repülőtér, ahova legkésőbb június 19-én (szombat) 05:00-ig meg kell érkeznie utasainknak. Közös buszunk ekkor indul a repülőtérről és kezdi meg programunkat. Utazásunk a kutaiszi repülőtéren zárul június 29-én 04:00-kor hajnalban.

Grúzia (aktív) augusztusi csoport (2021. augusztus 21-31.)

Utazásunkhoz az alábbi repülőjáratok igénybevételét javasoljuk:
2021.08.20. W6 2247 Budapest - Kutaiszi 23:20 - 04:20+1
2021.08.31. W6 2248 Kutaiszi - Budapest 05:05 - 06:15
A repülőjegyet a légitársaság honlapján (www.wizzair.com) tudod megvásárolni.

Az út indulásának helyszíne a kutaiszi repülőtér, ahova legkésőbb augusztus 21-én (szombat) 05:00-ig meg kell érkeznie utasainknak. Közös buszunk ekkor indul a repülőtérről és kezdi meg programunkat. Utazásunk a kutaiszi repülőtéren zárul augusztus 31-én (kedd) 04:00-kor hajnalban.

Legutóbbi utunk során a repülőjegyek ára nagyságrendileg 150.000.- forint volt személyenként.

Utazás

Repülővel utazunk Grúziába, ott pedig helyileg bérelt kisbusszal, a túráink során pedig többször terepjárókkal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Grúzia programunkra túrázási tapasztalattal rendelkező, aktív utasaink jelentkezését várjuk, hiszen a Guli-hágó keresztezése és a Chaukhi-hágó túráink kifejezetten nehezek, így fontos a megfelelő fizikai kondíció és állóképesség. Túráink egy része 2-3000 méter tengerszint feletti magasságban lesz, a Nagy-Kaukázus hegyláncai között, ahol az időjárás szinte az egyik percről a másikra változhat meg, és akár havazás is előfordulhat. Mivel az országban nagy távolságok vannak, így hosszú utazásokra is számítanunk kell.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai, valamint az orosz-grúz határon dúló politikai helyzet)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Szállás

Az első éjszakát a repülőn töltjük. Utunk során szállókban és helyi családoknál, magánszállásokon szállunk meg falusi turizmus keretében. A szállókban a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák szinte mindig két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállodákban van wi-fi. A helyi családoknál a magánszállásokon (Kazbegiben, Mestiában) módunk lesz bepillantást nyerni a helyiek életébe, kemencéjébe, megkóstolhatjuk a helyi házi kosztot, és megtapasztalhatjuk az igazi kaukázusi vendégszeretetet. Itt nem lesz saját fürdőszoba és WC, hanem a szobákon kívül található fürdőszoba használatát kell majd több utastársunkkal megosztani. Általában 4-8 emberre jut egy fürdőszoba és WC. Ezeken a szállásokon a szobák rendszerint több ágyasak (3-6), így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Ezekre a területekre utazunk: Grúzia, Svanetia, Kutaiszi, Kaukázus. Grúzia: Területe 69 700 km2. Északon a Kaukázus, délen a Kis-Kaukázus láncai húzódnak, közöttük fekszik a Rioni folyó völgye, az ún. Kolhisz, amely a Fekete-tengerhez fut ki. Szomszédos országok: Oroszország, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán. Fővárosa Tbiliszi, 1.4 millió lakossal. Lakosság száma 5,5 millió (grúz 70%), pravoszláv vallásúak, de élnek területén török és örmény kisebbségek is. Hivatalos nyelve a grúz, az orosz a második legelterjedtebb nyelv, és egyre többen beszélnek angolul.

Ország

Időeltolódás: + 2 óra Budapesthez képest Grúzia egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, ezen a területen 14:00 óra a pontos idő).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek, de nem gond nélkül

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (230 V). Konektorok EU szabvány szerintiek, a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.

Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Grúzia nagyon biztonságos ország. Leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire akár európai országokba történő utazások alkalmával is. Ezen a területen sok szegény ember él, ezért nem kell az embereket elcsábulásra bírni, még ha a kultúrájuk ezt szigorúan is bünteti. Értékeinket (kamera, fényképezőgép) ne veszítsük szem elől, és ne hagyjuk szerteszét. Ez a térség alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra. Esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Grúzia klímája a hazánkéhoz hasonló nyáron, jórészt napos, de a hegyvidéken a klíma változatos is lehet. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is +5°C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25°C fok. Itt a nagyobb magasságban hirtelen változó idő lehetséges, esetleg eső is, illetve esténként számíthatunk ott hűvösre is. Érdemes hálózsákunkat és meleg pulóvert, esőkabátot is bekészíteni. A hegyeken kívül az időjárás nyáron egyenletesen napos, meleg nyár, néha rövid záporral.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túracipőt csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Hálózsák (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá sose csökken), amely még egy hostelben is jól jöhet, elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

Ruházat: Nem iszlám országokba látogatunk, szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során előfordulhatnak korlátozott tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Ruházat: Nem iszlám országba látogatunk, szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során előfordulhatnak korlátozott tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

Higiénia

Grúziában az egészségügyi helyzet jó, fertőző betegségek nincsenek, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de mindenképp érdemes kipróbálni Grúziában a világhírű Borjomi ásványvizet. Az illemhelyek esetében szintén készüljünk, hogy nem mindenhol lesz angol WC. Szállásainkra az angol WC jellemző, de a nyilvános illemhelyeken sokszor csak „tappancsos”, guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd.

Védőoltások: irodánk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a Grúziába utazáshoz a következőket javasolja:
Kötelezően előírt védőoltás: nincs.
Javasolt védőoltás: nincs. 
COVID19 elleni védőoltás szükségességéről kérjük, hogy közvetlenül az utazás előtt érdeklődj. 

A nemzetközi ajánlás angol nyelven megtekinthető a WHO hivatalos oldalán. Az oltásokról egyéb, részletes tájékoztatás a Országos Epidemiológiai Központ weboldalán érhető el. 

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk. Mindenképp érdemes kipróbálni a helyi konyhát. A grúz konyha világhíres, jellegzetes, változatos, és nagyon finom. Az árak jóval a hazaiak alatt vannak, így még inkább érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni, s javasoljuk, hogy néha üljetek be egy-egy olcsó étterembe. A térség híres borairól, konyakjáról, így biztos oldott hangulatban töltjük majd az estéket. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a városokban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, de mindig lesz idő az utánpótlásra. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Útközben mindig lesz lehetőség megállni, és út melletti vagy városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket.

Pénz-ügy

Pénzváltásra lesz lehetőség az országba érkezés után. Nagyvárosokban sok pénzváltót találhatunk, mindig ezeknél váltsunk, sose "feketén", az utcán. ATM automaták a nagyvárosokban találhatóak, de inkább készpénzt érdemes magunkkal vinni. Az utazási csekkek beváltása nagyon nehézkes. Leginkább az amerikai dollárt kedvelik, de természetesen váltható az euró is. Grúzia hivatalos pénzneme a Lári (GEL). 1 USD – 2,4 GEL. Költőpénznek napi 20-25 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 350-400 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Belépők ára általában 3 USD. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá kb. 20 dollárt.

Belépők, fakultatív programok tájékoztató jellegű árai:

- A templomok és az erődök látogatása általában ingyenes.
- Mestia néprajzi múzeum: 5 USD
- Mestia skanzen: 3 USD
- Sztálin múzeum: 10 USD 
- Uplistikhe: 2 USD
- borravaló a helyi személyzetnek: kb. 20 USD / fő

Vám

Európai Unió tagállamainak állampolgárai, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúzia területére. Általános hivatalos tudnivalók: Az országba érkező külföldinek vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie, s ezt kiutazásig meg kell őriznie. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a kulturális minisztérium engedélyéhez kötött. Rendkívül szigorúak a kábítószerekre vonatkozó szabályok. Magyar külképviselet nem működik Grúziában probléma esetén kérjük forduljon a moszkvai nagykövetséghez (tel.:+7095 796 9370, fax: + 7095 796 9381, e-mail: consular@huembmow.macomnet.ru). Kisebb ügyek intézésében segítséget tud nyújtani a magyar nagykövetség helyi megbízottja, Zaza Charkviani (tel: + 995 32 332 399).

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Grúziában, és Örményországban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 8.880 Ft /fő
Air & Cruise Extra 13.680 Ft /fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 11.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 9.560 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés