Gran Canaria, Lanzarote

Vulkánok, fenséges túrák és pazar strandok a Kanári-szigetek elfeledett részein

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal utazol és az Eupoliszon keresztül veszed meg a repülőjegyedet,
- az utazásokat bérelt busszal Gran Canaria és Lanzarote szigetén végig a program során,
- a szállást 8 éjszakára, 3-6 fős apartmanokban,
- a kajaktúra teljes költéségét (szükséges felszerelések, sznorkell szett, piknikebéd, külön biztosítás, helyi vezető)
- La Geria borvidékén a borkóstolást és a sajttálakat,
- a hajójegyeket Orzola - La Graciosa útvonalon oda-vissza,
- a kerékpárbérlés díját La Graciosa szigetén,
- a programban szereplő egyéb kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyek árát, és az illetékeket,
- a biztosítást,
- a belépőket,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 325 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Tájékoztató repülőjegy ár a Budapest - Gran Canaria/Lanzarote - Budapest útvonalon: 130.000 - 170.000 Ft illetékkel.
Tájékoztató repülőjegy ár a belföldi Gran Canaria - Lanzarote útvonalon: 15.000 - 20.000 Ft illetékkel.

A Kanári-szigetek esetében jelentős mértékben függ a repülőjegy ára a biztosított átszállás meglététől és az átszállási időktől, ez magyarázza a szokásosnál nagyobb arányú szórást a jegyárban. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.
 
Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal!

A találkozási helyre történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára: oda-vissza összesen 100 euró.

Utazás

Gran Canaria és Lanzarote szigetén végig bérelt, légkondicionált, 20 fős kisbuszokkal utazunk melyeket helyi, hivatásos sofőrök vezetnek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Gran Canarián két hosszabb túrát fogunk végigjárni, ám mindkét túra teljesíthető egy átlagos erőnléttel. A terep legtöbbször jól kijárt, széles túraösvény, ám néhol sziklásabb részek előfordulnak. Lanzarote szigetén csak kisebb túrákat teszünk, többek közt azért is, mert a teljesen csupasz vulkánokon a nagy hőségben nem kellemes árnyék nélkül hosszabb túrákat teljesíteni. A kerékpározás és a kajakozás szintén átlagos erőnlétet igényel, előbbinél várhatóan 15 km-t fogunk tekerni a murvás, homokos talajon, itt, illetve a tengeri kajak esetében is az egyetlen gondot a sokszor megerősödő szél jelentheti.

Szállás

A program során az első négy éjszakát Arguineguín tengerparti városában, egy apartmanszállásunkon töltjük. A tágas, két vagy három hálószobás, kétágyas apartmanokhoz közös konyhasarok és fürdőszoba is tartozik. A szállás közvetlen környezetében boltok, éttermek és bárok sorakoznak, a tengerpart pedig kicsit több mint 50 méterre van.

Lanzarote szigetén szintén négy éjszakát töltünk, ebből két éjszakát a nyüzsgő turistaközpont, Puerto del Carmen egyik apartmanszállásan, tágas, két ágyas apartmanokban. La Graciosán aztán még két éjszakát töltünk, itt a sziget jellegéből adódóan nem egy szálláson, hanem több, egymáshoz közel fekvő apartmanban leszünk. Az apartmanok általában két vagy három szobásak lesznek, közös konyhával és közös fürdőszobával.

Terület

Gran Canaria és Lanzarote a spanyol fennhatóságú Kanári-szigetek része. Vulkanikus szárazföldek, amelyek az alattuk elhelyezkedő „forró pont”-nak köszönhetik létüket. Mindegyik sziget magja egy-egy óriásvulkán. Az Atlanti-óceán aljzatából kiemelkedő tűzhányók közül a tenerifei Teide 7500 m-es magasságot ér el, ennek több mint a fele a tengerszint fölött van (ez Spanyolország legmagasabb csúcsa). Gran Canarián a vulkanikus hegységek vonulatait szurdokok szabdalják, a magaslatok sok helyen hatalmas sziklafalakkal szakadnak a tengerbe. A magasabb hegylejtők erdősek, de a tengerparti sáv és a legmagasabb hegyi övezet gyér növényzetű. A tengerpart a fürdőző üdülőké, errefelé helyenként nagy a zsúfoltság, ám kicsit is eltávolodva már nyoma sincs a felkapott üdülőhely-hangulatnak. A kisvárosok, falvak csendesek, az utak jók, többnyire kis forgalmúak. Lanzarote szigete már merőben más képet fog adni a kietlen, kopár felszínnel és a több tucat vulkánjával. A Timanfaya Nemzeti Park területén 1730-ban kitört vulkán a sziget észak-nyugati részét szinte teljesen elpusztította, ez a vidék a mai napig lakatlan.

Ország

A Kanári-szigetek Spanyolország részét képezi a középkor vége óta, a spanyol tengeri uralom  fontos bázisa volt. Ennek ellenére folyamatosan jelentős kiváltságokkal bírt, ma autonóm terület, és bár az Európai Unió része, mégis különleges státuszt élvez: adókedvezmények, önigazgatás és sajátos politikai-társadalmi és gazdasági struktúra jellemzi. Az őslakos guanchék mára kipusztultak/beolvadtak a spanyol gyarmatosítók közé, de helyi kanario-öntudat erősen él a szigetek lakóiban. A beszélt nyelv a spanyol, a kultúra is spanyolos, mindez megfűszerezve helyi jellegzetességekkel, trópusi hangulattal. Az életszínvonal a spanyolországihoz hasonló, de szigetenként és területenként nagyok az eltérések: míg az üdülőkörzetek, nagyvárosok életszínvonala nyugat-európai, addig a kis hegyi települések, halászfalvak romantikus nyugalma (és a kereseti viszonyok) évtizedekkel ezelőtti állapotokat idéznek. A szigetek az Atlanti óceán közepén a forrópontos vulkanizmus hatására jöttek létre, tulajdonképpen az óceán fenekéről kiemelkedő hatalmas vulkáni kúpok, kalderák maradványai. A terület vulkanikusan ma is aktív, egyes szigeteken ma is működő gejzírekkel, hőforrásokkal, kéndioxidos kigőzölgésekkel, és gyakori (de nem pusztító erejű) földrengésekkel találkozhatunk, de pl. La Palmán az utolsó komoly vulkáni kitörés (a Teneguia 1971-ben) során a felszínre került 40 millió m3 magma jelentősen megnövelte a sziget méretét, El Hierón napjainkban is kisebb tenger alatti kitörések tartják izgalomban a lakosságot, meg persze a vulkanológusokat. Az óceán víztömegének hőmérséklet-kiegyenlítő hatása nyáron hűti, télen fűti a szigetek éghajlatát: az átlaghőmérséklet nyáron 28 C fok, így kánikula csak a ritkán betörő szaharai porviharok idején tapasztalható, de télen is csak ritkán esik a hőmérséklet 20 fok alá. Gran Canaria szél felőli oldala – 500 méterrel tengerszint felett – csapadékosabb, itt örökzöld babérerdők és fenyveseket találunk. A szélárnyékos oldal csapadékmentes, a mindig kék ég alatt a sivatagi környezetben kaktuszok, bennszülött kutyatejfélék, sárkányfák díszlenek. Lanzarote klímája jóval szárazabb, és az 1730-as vulkánkitörések után a sziget nagyjából 30%-ám semmilyen vegetáció nem él meg. A többi részen félsivatagos vidékek és kisebb növénytársulások váltják egymást.

Időjárás

Mint az előző részben leírtuk, az éghajlatára az óceán hatalmas vízfelületének kiegyenlítő hatása van kedvező befolyással, de a Szahara felől betörő száraz sirokkó (helyi nevén kalima) akár kánikulát – és porviharokat – hozhat. Az őszi hónapok 24-28 fok közötti nappali hőmérséklete (tengerszint közelében) határozottan kellemes a túrázáshoz, a levegő csak hajnalban hűlhet 18-19 fok közelébe (ekkor a helyiek már kesztyűt, sapkát és télikabátot húznak!). Télen a legtöbb a csapadék, ősszel a csapadékos napok átlagos száma 2-3, ez a hegyvidéki részeken azért egy fokkal több lehet, de jó eséllyel nem kell esőre számítanunk. Ezzel együtt azért fel kell készülnünk esőre is, gyakori szeles időjárásra is (főleg a szigetek szél felőli oldalán), de a programot az időjáráshoz megfelelően, rugalmasan tudjuk alakítani, hiszen fél óra autózással újra a nyárban találhatjuk magunkat. A hegyekben, 1500 m fölött erős viharok is kialakulhatnak. Jellemzően kellemes tavaszi-nyári hőmérsékletre készüljünk, és ne feledjük otthon a fürdőruhát és a naptejet sem!

Felszerelés

Az éghajlat helyszíntől függően rendkívül nagy változatosságot mutat, így utunk során rendkívül változatos helyszíneket látogatunk meg. A ruházat kiválasztásánál ezt mindenképp figyelembe kell venni. Feltétlen szükséges a réteges, változatos öltözködés. A sivatagos területeken nyitott szandál, rövid nadrág és póló, míg a hegyvidéki területeken lehetőleg vízálló túrabakancs, hosszúnadrág, pulóver szükséges. A hegyvidéki területek esős időjárására se felejts el felkészülni: vízálló-lélegző dzseki, nadrág szükséges. Napsütéses időben napszemüveg és a kilógó testrészekre naptej, illetve ajakápoló is szükséges lehet. Kell egy kishátizsák a napi túrákhoz, törölköző, és fürdőnadrág a tengerpartra. A felszerelésedet egy nagy utazótáskába, vagy hátizsákba pakold! Fejlámpa, tartalékelemek, vagy aksik!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Higiénia: Az országban az egészségügyi helyzet jó, a csapvíz természetesen mindenhol iható, a vizek mindenhol a hegyekből vannak levezetve. 
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás 
Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium  pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, és ajakápoló szükséges!

Élelem

Az út önellátó, mindenki maga gondoskodik a szükséges élelemről, így minden nap lesz lehetőségünk megállni vásárolni vagy elmenni akár közösen is egy étterembe. Aki járt Spanyolországban, az sok ismerős élelmiszerrel fog találkozni. A boltokban minden megkapható, viszont eltérő áron az itthonitól – bár összességében az árak nem magasabbak, mint nálunk. Természetesen a tenger javai olcsóbbak, mint itthon, szezon idején olcsóbbak a trópusi gyümölcsök is. Aki szereti a banánt, az itt jól jár. Viszont a húsfélék, a tejtermékek, a kenyér drágább. Mivel a szigetek adókedvezményt élveznek, olcsó az alkohol (egy sör 20-25 € cent) a dohánytermékek és a parfümök. Az éttermi árak is megfizethetőek, egy étkezés 10-15 € körül mozog.

Pénz-ügy

Természetesen itt is, akárcsak Spanyolországban az Euro a fizetőeszköz. Fentebb az élelmiszerek kapcsán már írtunk az árakról ennek figyelembevételével készüljön mindenki költőpénzzel. Bankkártyával sok helyen lehet fizetni.

Tájékoztatő belépő árak:

Gran Canaria canyoning: 40-50 euró
Timanfaya Nemzeti Park belépő: 10 euró
Castillo de Santa Bárbara vára: 5 euró
Mirador del Rio: 6 euró
Cueva de los Verdes: 9 euró
Jardin de Cactus : 7 euró

Természetesen az árak kis mértékben változhatnak, illetve akár új látnivalókat is tehetnek ritkán belépőssé, amikért elképzelhető, hogy néhány €-t fizetni kell.

Vám

Magyar állampolgárok számára útlevél nem szükséges, elég a kártya formátumú személyi igazolvány is, mivel Spanyolország – így a Kanári-szigetek is az EU tagja.

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, ez persze légitársaságonként változhat. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz

A szigeteken használt kisbuszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. 
A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! 


A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 6.435 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 9.675 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 12.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 10.360 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés