Bulgária (tél)

Hótalpazás Bulgária vadregényes magashegységeiben

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazas/utazasi-tanacsok-orszagonkent?bulgaria

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt kisbusszal végig a program során,
- a szállást 6 éjszakára, két ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- 1 éjszaka szállást a Rilai Tavak menedékházban, több ágyas szobákban.
- 7 reggelit,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a hótalpak bérleti díját,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást,
- a belépőket,
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 410 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás közvetlenül a Ryanair Budapest - Szófia járatával érhető el, 
amihez a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni az alábbi menetrend szerint: https://www.ryanair.com/hu/hu

Ryanair
2023.01.16
.    FR 4291  Budapest - Szófia     7:00- 9:20
2023.01.23.    FR 4294  Szófia - 
Budapest     9:45- 10:05
 
Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel utazunk Bulgáriába, onnan helyileg bérelt kisbuszokkal történik az utazás.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-8 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi távok teljesíthetőek egy átlagosan aktív erőnléttel. Rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban nagy erőfeszítést kívánhat az adott napi célok megközelítése is. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! (a hótalp: a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba)

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

Szállás

Szállásunk Szamokovban és Szófiában hangulatos, jó minőségű hotelekben, 2 ágyas szobákban lesz. A szamokovi szállásunkhoz medence és szauna is tartozik, így napunk végén akár itt is ki tudjuk pihenni majd fáradalmainkat. A Rilai Tavak menedékház Bulgária egyik leghangulatosabb menedékháza, ahol igazi magashegyi hütte hangulat fogad majd minket. Itt fel kell készülni a némileg puritánabb körülményekre és a több ágyas szobákra.

Ország

Bulgária a Balkán-félsziget szívében elhelyezkedő, hazánknál valamivel nagyobb területű, ám kisebb népességű állam. Az ország északi határát a Duna képezi. A lösszel borított, hullámos felszínből emelkedik ki a kelet-nyugat csapásirányú Balkán-hegység, melynek déli előterében számtalan medence található (Pl.: Szófiai-medence, Kazanlaki-medence). Bulgária legnagyobb alföldje a Marica-alföld, mely a híres bolgár kertészet szülőhazája. Az ország déli része igazi vadregényes magashegységek vidéke: itt található a Rodope, a Rila és a Pirin hegység, melyek a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsait hordozzák. Az ország keleti határát a Fekete-tenger alkotja, homokos strandjai egész Európa szerte híresek. Utunk során majd minden tájegységet érintünk, így igen változatos utazásra van kilátásunk! Bulgária 7,5 millió lakosának 83%-a bolgár, 9%-a török, 5%-a cigány – ám a hivatalos adatoknál valószínűleg nagyobb a kisebbségek aránya. A lakosságnak mintegy 15-20%-a muzulmán (törökök és pomákok – muzulmán bolgárok) míg a 80-85%-a ortodox keresztény.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás lehet! Számítani kell komoly hidegre (akár –10C is lehet, viharos széllel!), hófúvásokra, nagy mennyiségű hóra! A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására!

Felszerelés

Saját túrabot vagy síbot mindenképp szükséges! Ezen felül: Impregnált túrabakancs, meleg túrazokni, kamásli, túrabot (kötelezően hótányérral!), sínadrág, vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival, sál, síkesztyű, aláöltözet, polár pulóver, vastag és vékony sapka, jó napszemüveg, síszemüveg, símaszk, termosz, naptej, fejlámpa, saját hálózsák. Ajánlott túraöltözet: hosszú ujjú aláöltözet – alsó és felső, téli túrazokni, sínadrág, polár pulóver, bélelt túradzseki, sapka, síkesztyű. Javasoljuk, hogy a hótalpak tárolását, hátizsákra való felerősítését segítő eszközöket (heveder, gumipók vagy pántos hátizsák) is hozzatok, mert olyan részeken, ahol kicsi a hó, vagy a sziklák kilógnak (pl. kevés hó esett, erős szélnek kitett gerinc), a hótalpakat le kell vennünk!

A hótalpakat az iroda biztosítja, kiszállításukat azonban Neked kell megoldanod. A hótalpak a reptéren kerülnek átadásra, ügyelj arra, hogy a táskádban, csomagodban maradjon hely a hótalp elhelyezésére is!

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Bulgária higiéniai viszonyai a mai napra már közel megegyeznek Magyarországéval. „A ne igyunk vizet és ne együnk gyümölcsöt” már a múlté, de az elővigyázatosság továbbra is fontos, nézzük meg hova ülünk be étkezni és ugyanúgy mossuk meg a helyben vásárolt zöldséget, gyümölcsöt ahogy otthon is tennénk, Ha van rá mód, vásároljunk ásványvizet (szinte mindenhol van rá mód).  A „tappancsos” vagy „gugolós” wc-k továbbra is elterjedtek, de szállásink már angol WC-kkel vannak felszerelve.

Élelem

Az utazás alatt hét bőséges, általában svédasztalos reggeli vár ránk szállásainkon. Minden szállás közelében van étterem, így a vacsoráinkat ott tudjuk majd eltölteni. Vásárlásra a városlátogatások közben van lehetőség, így az egász napos túrákra szükséges élelmiszereket a helyszínen is meg tudjuk várásolni.

Pénz-ügy

Érdemes euróban hozni a költőpénzt, amit a helyszínen fogunk átváltani az ország hivatalos fizetőeszközére a levára. 1 leva = 155-160 Ft.
Repülőtéri transzfer (amennyiben szükséges): 15-20 EUR/taxi.

Várható kiadások:
- Hét-tó völgye felvonó: kb. 25 leva/fő
- Borovec felvonó: kb. 30 leva/fő
- Vitosha felvonó: 28 leva/fő

Az egyéb árak a hazaihoz hasonlóak, illetve kissé alacsonyabbak.

Vám

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Bulgáriába.

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, ez persze légitársaságonként változhat. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

A Bulgáriában használt kisbuszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. 
A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! 


A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top + sport extra kiegészítés: 9.360 Ft/fő
Air & Cruise Extra + sport extra kiegészítés: 14.400 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 11.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 9.160 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés