Albánia

Kiscsoportos kalandtúra Európa egyik utolsó, rejtett magashegyi paradicsomában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?albania
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szerbia
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal végig a program során,
- a szállást 9 éjszakára, 2-3 ágyas szobákban, 8 reggelivel,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programokat és a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Kilenc személyes kisbusszal, melyet a túravezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenő helyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A kirándulások általában közepesen nehezek, de lelkesedéssel és kellő kitartással bárki által teljesíthetők. A Pejes-hágó látványos, de megerőltető, folyamatosan emelkedő, néhol meredek, keskeny ösvényen vezet fel.

Szállás

Utazásunk során különböző szállás típusokat veszünk igénybe. Szállásaink apartmanban vagy szállókon lesznek. A szobák vagy apartmanok mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel, törülközővel ellátott fürdőszobával. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, így nem szükségek hálózsákot hozni magunkkal. Törülközőt nem mindenhol kapunk. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két vagy három ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon nem mindig van wi-fi.

Ország

Albánia: Shqipëria, azaz sasok földje, ezt jelenti 29 ezer km2  kiterjedésű ország neve. Az ország keleti fele hegyvidék, míg a tengerhez közelebb eső területein síkságok húzódnak, ez alól az ország déli részén húzódó parti hegylánc a kivétel: ennek tövében terül el az Albán Riviéra. Az ország legmagasabb pontja ugyanaz, mint Macedóniának: a Korab. A legszebb, legelzártabb hegyvidékek északon az Albán-Alpok vidékén húzódnak. A Balkánon szinte egyedülállóan az ország lakóinak 95%-a albán, míg a kisebbségek – főleg görögök – csak a lakosság 5%-át adják. (Utunk során fogunk görögök lakta vidéken tartózkodni.) Ugyanakkor az albán az egyik legmegosztottabb nép is a térségben, délen toszkok, míg északon gegek laknak. A két csoport mind kulturálisan, mind nyelvileg különböznek egymástól, az ország hivatalos nyelve a toszk nyelvre épül. A megosztottság a vallásban is megmutatkozik, a gegek nyugati, míg a toszkok a keleti kereszténység hívei, de sok muszlim is él az országban, toszkok és gegek vegyesen. A kommunista időkben minden más európai országnál jobban üldözték a vallásokat, ennek eredményeként ma is igen sok az ateista. Az illírektől származó, egyedi nyelvet beszélő albánoknak igen hosszú történelme van, ám a múlt század eseményei határozták meg leginkább az ország mai helyzetét: Enver Hoxha önellátásra berendezkedő, a külvilágtól teljesen elzárt diktatúrája nyomorba döntötte az országot, ahol a rendszerváltás csak 1991-ben történt meg, ráadásul a 90-es évek végén hosszú ideig központi irányítás nélküli anarchia uralkodott az országban. Fontos megjegyezni, hogy az albánok két barát nemzetet tartanak számon: az olaszt és a magyart. Ezt mi „szégyelljük” valami miatt, talán nem divat ilyen szegény országnak barátja lenni, de Albániában utcákat és tereket neveznek el magyar személyekről. Albánia kontinensünk egyik legszegényebb, de egyben leggyorsabban fejlődő országa. Fogunk nyomort látni, de Albánia ma már egy élhető európai ország, városainak arculatát korántsem a szegénység határozza meg. Jellemzőek a rendezett és szépen gondozott tiszta parkok, az úthálózat is rohamosan fejlődik.

Időjárás

A Balkán területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken jó esetben napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, ám záporok, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem olyan rosszak, mint a hírük. A legtöbb helyen iható az ivóvíz, ahol nem, ott erre a túravezető felhívja a figyelmet. Ezeken a helyeken ásványvizet érdemes vásárolni. A nyilvános illemhelyek igen sokféle képet mutatnak higiéniás állapotukat tekintve, akadnak sajnos elég borzasztóak is, de nem ritka a makulátlan tisztaság sem. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kálcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Az utazásunk során mindegyik szállásunkon bőséges reggelit fogunk kapni. Egyebekben utazásunk önellátó. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Albánia hivatalos fizetőeszköze az albán lek, itthon nem váltható, ezért ide is eurot érdemes hozni. Bankautomaták nem mindenhol fogadnak el külföldi kártyákat, így készpénz javasolt. A bankkártyás fizetés Albániában nem olyan népszerű, így sok helyen nem is lehet. Ha van otthon elfekvő szerb dinár, boszniai konvertibilis márka vagy horvát kuna, akkor az is kerüljön az úti-pénztárcába. Sajnos az az elképzelés, hogy a Balkán, pláne Albánia nagyon olcsó hely, nem igaz. Az árak mindenhol a hazaiakhoz hasonló, a szolgáltatások egy kicsivel olcsóbbak, de nem sokkal. Ennek fényében a napi költőpénz mértéke egy balatoni nyaraláséhoz hasonló, a belépőjegyek általában 3-10 euro között mozognak.

Tájékoztató árak a fakultatív programokról:
Tengeri motorcsónakos kirándulás: 30-35 euró
Osumi-kanyon rafting vagy kanyoning: 50-60 euró

Vám

Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, a beutazás napjától számított 3 hónapig érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphetnek be Albániába.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából! Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal (ez kerül a busz csomagterébe), illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés 6.900 Ft / fő 
Top + sport extra kiegészítés 9.075 Ft / fő 
Top extra + sport extra kiegészítés 15.000 Ft / fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 10.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 8.760 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu