Villányi-hegység, Mecsek

A Villányi-hegység kincsei, borkóstoló, és egy fárasztó túra a Mecsek keleti részén.

Indulás helye: Nagyharsányi Szoborpark, Villány. 
Szállás és ellátás: Harkányban a gyógyfürdő melletti hotelben, 2 ágyas szobákban, reggelivel.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Hétvégi programunkban az ország délnyugati szegletébe látogatunk el, hogy felkeressük a Villányi-hegység és a Mecsek legszebb túraútvonalait. Szombaton a fokozottan védett, csak szakvezetővel látogatható Szársomlyót másszuk meg, körbejárjuk a Nagyharsányi Szoborpark tanösvényét, majd a Siklósi vár érintésével harkányi szállásunkra utazunk. És ha Villány?! - akkor természetesen nem maradhat el a borkostolóval egybekötött vacsora sem! Vasárnap a Mecsekben koptatjuk a bakancsainkat, ahol a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet látványosságait fűzzük fel egy igen kellemes útvonalra. Túránk során érintjük a fokozottan védett Hidasi-völgyet, egykori német telepesek üvegfúvó műhelyeit, mésztufaképződményeket, megmásszuk a hegység legmagasabb pontját és élvezzük a Zengő csúcsán álló, frissen felavatott kilátó 360 fokos panorámáját.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. október 17. -
2020. október 18.
A jelentkezés lezárult
2020. október 04.
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy a karanténból kiszakadva felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Villány, Szársomlyó (442 m), Nagyharsányi Szoborpark, Siklós, Harkány
 

Találkozó szombat reggel a Nagyharsányi Szoborparknál, Villányban reggel 09:30-kor. Transzfer esetén találkozó 2020. október 17-én, 06:30-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek Eupolisz logókkal. A szoborpark parkolójától indítjuk túránkat és kezdésnek egyből a „Villányi-hegység” legmagasabb pontjára törünk. A hegység keleti oldalát megformáló Szársomlyó fokozottan védett természeti és kultúrtörténeti érték, így a Duna-Dráva Nemzeti Park szakvezetőjével felvértezve indulunk neki a körülbelül három órás túrára. Az 1944 óta védelem alatt álló „hegy” a magyar kikerics egyetlen hazai termőhelye, tisztaidőben pedig a csúcsáról fantasztikus 360°-os panoráma adódik, amely során nem csak a Mecsek lankái, hanem Horvátország hegyei is megcsodálhatók. A csúcsról visszatérve az egykori bányakatlanban kialakított Villányi művésztelep kihagyhatatlan elemét a Nagyharsányi Szoborparkot látogatjuk meg, amely köré panoráma tanösvényt is kialakítottak. Miután körbejártuk a parkot kocsikba pattanunk és Siklósra utazunk, ahol a Siklósi vár mellett a Török Hódoltság korából fennmaradt Malkocs Bég dzsámiját is felkeressük. Ezt követően Harkányra utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat. Ha részt veszel a borkostolóval egybekötött vacsorán, akkor transzferrel utazunk a közeli Villányba és vissza.

2

 
Zobákpuszta, Hidasi-völgy, Püspökszentlászló, Zengő (682 m), Zobákbuszta
 

Bőséges reggelink elfogyasztása után kocsikba szállunk és a Mecsek felé vesszük az irányt. Zobákpusztáról indítjuk túránkat, fél óra sétát követően pedig már a fokozottan védett Hidasi- völgyhöz érünk, ahol az Országos Kéktúra útvonala is keresztül megy. A Csurgó-szikla mésztufaképződményét elhagyva szinte észrevétlenül emelkedünk, miközben a völgytalpán feltáruló sziklalépcsők látványában gyönyörködhetünk. Ha nincs nagy szárazság, akkor a patak meder mentén látványos csurgók és zúgók színesítik majd az utunk, az olvadási időszak vagy a nagy esőzések idején megáradó patak látványos völgyében. A Betyár-forrás mellett elhaladva beérünk lassan Pusztabányára, amely a Kelet-Mecsek közkedvelt erdei pihenőhelye és kiváló helyszín az ebédünk elfogyasztására. Ezen a területen egykoron „üvegfúvók” működtek, amelyeket Bajorországból és a Fekete-erdő vidékéről érkezett bevándorló lakosok kezeltek. Rövid szakaszt követően a Zengő lábánál fekvő, festői szépségű Püspökszentlászlóra érünk be. A 18. században épített Püspöki palota és a hozzá tartozó arborétum mellett elhaladva lassan elérkezünk túránk legnehezebb szakaszához, ahol majd’ 200 métert kell kaptatnunk felfelé a Zengő csúcsáig. Az izzasztó emelkedő után azonban a Mecsek legszebb 360 fokos panorámáját élvezhetjük, egy vadonatúj kilátóból, amely még 5 méterrel magasabb is egykori ősénél. Miután kigyönyörködtük magunk még megtekintjük az egykori Zengővár sáncmaradványait, majd a Pap-rét érintésével vissza ereszkedünk Zobákpusztára, ahol elbúcsúzunk egymástól és elindulunk hazafelé. Táv: 17 km. Szint: 580 m fel és le. Időtartam: 7-8 óra.

Az oldalon található képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés