Andrejcová csúcs (1520 m) és menedékház (1410 m)

Izgalmas téli (csúcs) túra az Alacsony-Tátra szívében

Indulás és érkezés helye: Budapest, Miskolci beszállási lehetőséggel
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
Ha az Alacsony-Tátrán megakad a szemünk, akkor Koháryháza mellett nem sokkal találhatjuk azt a túraösvényt, mely felvezet az egyik leghangulatosabb, ámde kevéssé ismert menedékházhoz, mely a Király-hegy közvetlen szomszédja is egyben.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Miskolc, Koháryháza, Andrejcová menedékház (1420 m), Andrejcová csúcs (1520 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Utunk kb. 3-4 órát vesz igénybe, így valamikor a délelőtti órákban érkezünk meg a kiszemelt parkolóba Koháryházára. A menedékház a Király-hegy Ördöglakodalom-hágótól keletre eső hegygerince alatt egy nyeregben helyezkedik el, 1410 m tengerszint feletti magasságban. Az Alacsony Tátra vonzerejének növelése érdekében döntöttek, úgy, hogy egy kellemes hegyi hangulatú menedéket építenek. Maga az építkezés 1968 májusában kezdődött, és főként a helyben található alapanyagokat használták fel. Karbantartása és korszerűsítése azóta is tart, melyet az Alacsony-Tátra északi hegyi mentőszolgálata végez. Leparkolást követően elbúcsúzunk kisbuszuktól, s megindulunk a kék jelzésen a hegygerinc felé. A viszonylag rövidtávon történő nagy emelkedés jutalma a gerinc alatt fekvő hangulatos menedékház lesz, melybe beköszönünk, s ha még maradt az erőnkből (és miért nem maradna?!) kikönnyített zsákokkal tovább túrázunk az Andrejcová-csúcsig (1520 m), hogy elkészíthessük a hétvége csúcs- fotóját, elfogyaszthassuk a megérdemelt csúcscsokikat, kiörömködhessük magunkat, majd mielőtt megfagynánk, visszatérjünk a menedékházba, hogy az este további részét a melegben töltsük el. Szint: 670 m fel, táv: 5 km, menetidő: 3-4 óra. Szállás: menedékházban, matraclágerben.

2

 
Andrejcová menedékház (1420 m), Koháryháza, Miskolc, Budapest
 

Ébredést és reggelit követően a már előző nap megismert túraösvényen indulunk lefelé, hogy a parkolóban hagyott kisbuszunkkal hazafelé vegyük az irányt. Hazaérkezés várthatóan a késő délutáni órákban. Szint: 670 m le, táv: 5 km, menetidő: 3-4 óra.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés