Indonézia: Raja Ampat, Bali, Komodo

Indonézia újabb gyöngyszemei: Raja Ampat paradicsomi szigetei, Bali aktívan és sárkányokkal Komodón

Programunk a klasszikus, bakancsos túrák hagyományaira épül: valóban egzotikus, csodálatos helyeket ismerünk meg, de utunkat azoknak ajánljuk, akik elfogadják a helyiek által nyújtott közlekedési és szálláslehetőségeket.

Az Indonéziában járó utazók nagy többsége úgy hagyja el Délkelet-Ázsia talán legsokszínűbb országát, hogy egyszer még mindenképp visszatérne. A hosszú évek óta méltán népszerű Jáva, Bali utunk mellett most mi is úgy éreztük, ideje visszatérni és ezúttal egy merőben más képet adni az Indonéz-szigetvilág egyedülálló természeti értékeiből. Jakarta érintésével először átrepülünk Pápua tartományba, hogy utunkat a mérvadó utazási oldalakon a régió gyöngyszemeként emlegetett Raja Ampat szigetvilágával kezdjük. Első napjaink alatt így betekintést nyerhetünk Új-Guinea szigetének indonéz részébe is, ahol igazi paradicsomi körülmények között pihenhetjük ki a hosszú repülőutat, majd szerezhetünk maradandó élményeket víz alatt és fölött egyaránt. Bali világhírű szigetét most még aktívabban fedezzük fel, hiszen egy izgalmas raftingozás mellett megmásszuk a Gunung Batur vulkánját is, valamint belekóstolhatunk Ubud városkájának atmoszférájába. Floresz szigetére átrepülve aztán ismét más jellegű kalandok várnak ránk, hiszen egy három napos hajókirándulásra indulunk a Komodo Nemzeti Park kulisszái közé: napfelkeltét nézünk Padar aprócska szigetéről, manta rájákkal sznorkellezünk, hófehér homokos strandokon pihengetünk és egy kis szerencsével találkozunk a komodói sárkánygyíkokkal is. Indonézia eddig nem látott részei várnak most rád is, tarts hát velünk!

Kiemelt látnivalók az utunk során:

- Raja Ampat paradicsomi szigetei
- a világ egyik leggazdagabb víz alatti élővilága
- Bali leghangulatosabb városkája és művészeti központja, Ubud
- rafting a Ayung folyón és napfelkelte a Batur vulkánról
- a Komodo Nemzeti Park csodái: sárkánygyíkok, manta ráják és csodálatos kis szigetek
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Jakarta
 

Érkezés Indonézia fővárosába, Jakartába. A nemzetközi járat érkezésének és a belföldi járatunk indulásának függvényében a este nagy részét a reptéren fogjuk tölteni csatlakozásunkig, az éjszakát pedig a repülőn töltjük majd.

2

 
Jakarta, Sorong, Raja Ampat
 

Korán reggel egy belföldi járattal érkezünk Nyugat-Pápua egyik legnyugatibb csücskébe, Sorongba. A város közvetlenül a tengerparton fekszik, és a világhírű Raja Ampatra induló túrák kiindulópontja, így érkezésünk után egyből kimegyünk a kikötőbe. Az ideális esetben kora délután induló kompunk több órán keresztül szeli majd a habokat, amíg a szigetek központjába, Waisai-ba érkezünk. Innen egy rövid várokozás és a belépők megvétele után már vendéglátóink hajóiba szállunk, hogy késő délutánra már Raja Ampat meseszép szigeteinek egyikén található szállásunkon legyünk, néhány méterre a tengertől. Szállás: tengerparti bungalókban, ellátás: vacsora. (Kérjük az út tudnivalói között figyelmesen olvasd el a szállásokra vonatkozó részt!)

3

 
Raja Ampat szigetvilág
 

Raja Ampat jelentése a Négy Király, utalva a szigetvilágban található négy legnagyobb szigetre, ám ezeken kívül összesen több mint 1500 kisebb-nagyobb sziget alkotja a Nyugat-Pápuához tartozó Raja Ampatot, melyet portugál utazók már az 1500-as évek közepén paradicsomnak írtak le, nem véletlenül. A szigorúan védett természetvédelmi területen található szigetek közös vonása a kristálytiszta víz, a hófehér homok, az alig néhány száz helyi lakos és a világon egyedülálló víz alatti élővilág. Az ázsiai Korall-háromszög ezen részén az ideális körülményeknek köszönhetően tengerbiológusok egyedülálló fajgazdagságot fedeztek fel: több mint 1500 féle hal és 500 féle korall rejtőzik a víz alatt, és szerencsére ezek jelentős részét búvárkodás nélkül is közelebbről szemügyre tudjuk venni. Nincs más dolgunk tehát, mint kiélvezni ezen az egészen kivételes szigetvilágon töltött minden percünket, a víz fölött és a víz alatt egyaránt. A mai napon a környező szigetek felfedezésére indulunk, sznorkellezünk a fantasztikus korallszirtek között, délurán pedig a naplemente fényeit már egy csodálatos kilátóhelyről nézzük majd. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.

4

 
Raja Ampat szigetvilág, Pianemo
 

A mai napunkon Raja Ampat egyik leghíresebb részét, a szigeteket hirdető anyagokon sokszor szereplő Pianemo-szigeteket fedezzük fel. Hajónk segítségével egy hosszú, és hullámzó hajóúton jutunk el a szállásunktól nagyjából 20 km-re fekvő csodálatos szigetvilágba, ám a látvány mindenért kárpótolni fog. Célunk a Pianemo kilátópont, amelyről varázslatos panoráma nyílik az alattunk elterülő szigetcsoportra: türkizkék lagúnák, kisebb- nagyobb kúp alakú szigetek és a végeláthatatlan tenger. Kimerítő napunkat természetesen többször megszakítjuk sznorkellezésekkel és eldugott kis strandok felkeresésével, így jó eséllyel fáradtan ám teli élményekkel térünk vissza szállásunkra a naplemente fényeiben. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.

5-6

 
Raja Ampat szigetvilág
 

Utolsó két teljes napunkon kiélvezhetjük a szállásunk körül fekvő korallmezőket, a fehér homokos tengerpartot és akár egész nap pihenhetünk, feltöltődve utunk további részére. Akik azonban a pihenés helyett más választanának, fakultatív program kereteiben ismét egész napos hajókirándulásokra indulhatunk, hogy felfedezzük a szigetvilág eddig nem látott részeit, öbleit, apró rejtett szigeteit. Igény szerint ki lehet próbálni a búvárkodást, de el lehet indulni hosszabb tengeri kajak túrákra, madárlesre, vagy akár kisebb túrákra is. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.

7

 
Raja Ampat, Sorong, Denpasar (Bali), Ubud
 

Felejthetetlen napjaink végén elbúcsúzunk apró szigetünktől, visszahajózunk Waisai-ba, majd az aznapi első kompok egyikével visszatérünk Sorong városába. A délután induló belföldi járatunk aztán egy átszállással fog minket Balira repíteni. Leszállás után még egy másfél órás transzfer vár ránk, az éjszakát már Ubud hangulatos városkájában fogjuk eltölteni. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli Raja Ampaton.

8

 
Ubud, Ayung folyó rafting
 

Ezúttal már a talán leghíresebb indonéz szigeten, Balin fogunk ébredni. A következő két és fél napban aktív programok során próbáljuk felfedezni sok turista álmát, a mindig más arcát mutató csodálatos Balit. Kezdésnek rögtön egy vizes programmal indítunk, hiszen egy nagyjából két órás raftingtúra során belekóstolhatunk a Bali szigetét átszelő keskeny, ám annál gyorsabb folyású folyók izgalmas világába. Az Ubudhoz közeli Ayung folyón raftingolni még száraz évszakban is igazán nagy élmény, de leginkább a minket körülvevő csodás természet miatt kihagyhatatan. Raftingunk végén átvesszük száraz ruhánkat, majd ebédünk után visszatérünk Ubud városába, így eséllyel délután felé már ismét szállásunkon leszünk. A délután további részében fakultatív programok sokasága közül válogathatunk. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli és ebéd a rafting után.

9

 
Ubud, Gunung Batur (1717 m)
 

Ezúttal igen korán, a hajnali órákban indulunk el Ubudból, hogy a közel 1 órányira fekvő Gunung Batur vulkánjának lábához érjünk kisbuszunkkal. A Batur vulkán Bali vulkánjai közül az egyik legaktívabb, hiszen csak a 20. században több, mint 5 kitörést regisztráltak, mai képét pedig egy 1917-es hatalmas kitörés után nyerte el. Némi készülődés után fejlámpáink fényénél haladva indulunk el a csúcs felé, ahova igencsak fárasztó út vezet fel. Meredek részeken és vulkáni hamutól csúszós terepen haladva nagyjából 2 óra alatt fogunk felérni a csúcsra, ahonnan szép idő esetén egy emlékezetes napfelkeltében lehet majd részünk. Visszatérünk kisbuszunkhoz, elfogyasztunk egy hangulatos ebédet valahol a tó partján, majd visszatérünk Ubud városába. A délután folyamán fakultatív programként megnézhetjük az ubudi Majomerdőt, illetve tehetünk egy kellemes sétát a városka környéki rizsföldeken. (Batur vulkántúra távja: kb. 9 km, szint: 700 méter, menetidő: 4-5 óra) Szállás: szállóban, reggelivel.

10

 
Ubud, Denpasar, Labuanbajo
 

Ubud városkájában utoljára ér minket a reggel, hiszen reggeli összepakolunk és buszunkkal átutazunk Denpasar repterére. Ebédelünk még egyet valahol a reptérhez közel, majd délután már a Floresz szigete felé tartó repülők egyikén leszünk. Érkezés Labuanbajo városába a késő délutáni órákban. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

11

 
Labuanbajo, Komodo Nemzeti Park, Rinca
 

Raja Ampat szigetvilága és az örökzöld Bali után Indonézia újabb, az eddigiektől eltérő részét ismerjük meg a következő három napban. A száraz évszaknak megfelelően Floresz nyugati része és a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigetcsoportok kiégett, sárgás színben virítanak majd, a gyér vegetáció így alakul át a kevés csapadékhoz alkalmazkodva. Komodóra azonban nem is a vegetáció, hanem a világhírű állatvilág miatt utazunk el, természetesen a pazar strandok és lenyűgöző kilátópontok mellett. Az első napunk reggelén kifutunk Labuanbajo kikötőjéből, és a Floreszhez közelebb eső Rinca szigete lesz majd első célpontunk. Menet közben már gyönyörű partszakaszok kísérik utunkat, kikötés után pedig egy néhány órás sétára indulunk a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozó szigeten. A vadőrök nem véletlenül lesznek velünk, a világhírű komodói varánuszok ugyanis vérszomjas ragadozók hírében állnak, így tisztes távolságból fogjuk megfigyelni a többször 3 méter körülire is megnövő sárkánygyíkokat. A túránk közben azonban találkozhatunk az állatvilág más képviselőivel is, hogy végül füves szavannák közt térjünk vissza hajónkhoz. Hajónkkal aztán továbbállunk, és lehűtve magunkat ezúttal már korallmezőket fedezünk fel a víz alatt. Egy kietlen öbölben lehorgonyozva ér majd minket az éjszaka. Szállás: a hajón, ellátás: reggeli a szálláson, ebéd és vacsora a hajón.

12

 
Komodo Nemzeti Park, Padar, Komodo
 

Második komodói napunkat a Rinca szigetéhez közeli apró Padaron kezdjük majd, a korán kelő utastársakkal egy kis csúcsról fogjuk megcsodálni a pazar napfelkeltét. Rövid túránk után visszatérünk hajónkhoz, majd a nemzeti park névadó szigetét, Komodót látogatjuk meg. Egy több órás hosszabb körtúrára indulunk majd, természetesen itt is helyi vezetők segítségével, hiszen Komodo szigetén szintén találkozhatunk az előző nap már megismert sárkánygyíkokkal. A fárasztó túránk után folytatjuk utunkat fehér homokos strandok és sznorkellező helyek felkutatásával, utóbbiakon pedig kis szerencsével akár találkozhatunk a szigetek másik emblematikus jószágával, a manta rájákkal. Utolsó vízen töltött éjszakánk előtt még megcsodáljuk a lemenő nap fényeit, majd álomra hajtjuk fejünket ringatózó hajónkon. Szállás és teljes ellátás a hajónkon.

13

 
Komodo Nemzeti Park, Labuanbajo
 

A Komodo Nemzeti Parkon kívül még megannyi apró sziget vár felfedezésre a utolsó teljes napunk alkalmával. Strandok, öblök és végtelen korallmezők várnak ránk, hogy maradéktalanul kiélvezzük Floresz nyugati részének csodálatos természeti adottságait. Napunk vége felé a délutáni órákban fut majd be hajónk Labuanbajo városába. Szállás: szállóban.

14

 
Labuanbajo
 

A nemzetközi járatunk indulásának függvényében megkezdjük hazautunkat Budapestre.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés