Bejelentkezés

Omán

Kalandutazás kis csoporttal a mesés Arábiában, lélegzetelállító vádikon, hegyi utakon és sivatagokon át

Út ára tartalmazza

- az utazás valamennyi költségét bérelt autókkal, végig az út során,
- 3 éjszakára szállást  Maszkatban színvonalas szállodában, 2 ágyas szobákban, saját  fürdőszobával, 
- 2 éjszakára szállást Nizwában színvonalas szállodában, 2 ágyas szobákban, saját  fürdőszobával, reggelivel,
- 1 éjszakára a szállást a Wahiba dűnéknél telepített sátrakban, reggelivel és vacsorával,
- 1 éjszakára a szállást Ras al Jiz környékén, panzióban,
- a programban szereplő valamennyi kirándulást,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást, és a belépők árát,
- a feltüntetettek kivételével az egyéb étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Októberben induló utazásunk árát 410 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket - amennyiben a csoport létszáma már elérta az induláshoz szükséges minimális létszámot - irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat/járatok telítettségétől.

Az idei tapasztalat alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Maszkat - Budapest útvonalon) kb 200.000 - 350.000 Ft között alakult.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetve az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza. Amennyiben az út indulásától/érkezésétől eltérő dátumokban repülsz, a plusz szállások foglalásában természetesen segítünk.

Utazás

Nemzetközi repülőjárattal érkezünk Maszkatba, ahol a program kezdődik. Ománon belül bérelt kisbusszal és gépkocsikkal közlekedünk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-20 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthetőek. Utazásunk nem tartalmaz komolyabb szintemelkedéssel járó gyalogtúrákat, inkább hosszabb sétákra, kirándulásokra kell számítani. Nehezítő tényező azonban a meleg és az erős napsugárzás, ami ellen megfelelő ruházattal és elegendő folyadék elfogyasztásával védekezni.
A Wadi Ghul oldalában vezető túránk teljesen biztonságos útvonalon halad, de teljesítéséhez elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció és szédülésmentesség.

Szállás

Utunk során a legtöbb alkalommal színvonalas szállodákban (Maszkat, Nizwa) szállunk meg, alapvetően két ágyas szobákban, saját fürdőszobával. A Wahiba dűnéknél kiépített táborhelyeken szállunk meg sátorban, a dűnék között. Egy éjszakát tölrünk Ras al-Jinz környékén, panzióban. A hotelek szobái rendelkeznek saját, hideg/meleg vizes zuhannyal, angol WC-vel. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák főleg kétágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A táborhelyeken 2-4 ágyas nagy sátrakban szállunk meg. Mindegyik sátornak van saját fürdőszobája, zuhannyal, angol wc-vel. Itt is a jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van Wi-fi, de a kapcsolat akadozhat.

Ország

Omán az Arab-félsziget délkeleti részén fekszik. Kedvező földrajzi fekvése miatt a téli időszakban (október-március) nagyon kellemes a klíma, ezért sokan választják utazási célpontként. A hatalmas kőolaj- és földgázbevételeknek köszönhetően az ország rendkívül fejlett és modern. Omán mindeközben megőrízte ősi tradícióit, s állami célkitűzésük is, hogy ez az állapot fennmaradjon. Az ország rendkívül gazdag természeti és kulturális látnivalókban, ami miatt az ország sok ember számára lehet vonzó célpont, mégsem áramlik oda annyi turista, mint a szomszédos Egyesült Arab Emírségekbe. A meglévő turisztikai infrastruktúra bár nagyon fejlett, a választék mégis kicsi. Ráadásul Ománnak egyelőre nem célja, hogy a kisebb pénzű turisták célpontjává váljon, ezért az árak nagyon magasak és tömegközlekedés lényegében nem is létezik. Az utunk során érintett legfőbb látnivalók is szinte kizárólag saját járművel közelíthetők meg.
Ománban a helyiek kedvesek, közvetlenek, de a turistákkal inkább csak a férfiak állnak szóba, a nők nagyon tartózkodóak a helyi tradícióknak megfelelően. Érdekli őket, hogy a turistának mennyire tetszik Omán. Kíváncsian nézik a külföldieket, akik ott sok helyen még kuriózumszámba mennek. Tudnak angolul, s szívesen segítenek a turistáknak. Az ománi arabok egyáltalán nem erőszakosak. Ami külön jó, hogy nem kell a baráti gesztusok mögött mindig valami üzleti szándékot gyanítani, mint sok más afrikai és ázsiai országban. A taxisoktól eltekintve, itt nem álltak rá a tájékozatlan turista átvágására. Korrektek, tisztességesek, nyugodtak.
Fényképezés esetén nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni a felvételen szerepeltetni kívánt személy(ek) hozzájárulását. Katonai létesítmények valamint stratégiai jelentőségű épületek (pl. állami épületek, nagykövetségek) fényképezése szigorúan tilos! A szabály nem betartása azonnali büntetést és őrizetbe vételt von maga után.

Az országban a hivatalos nyelv az arab, de a turisták által látogatott helyeken általában beszélik az angolt.

A hétvégék rendje eltér az európaitól, a hivatalos munkaszüneti napok a péntek és a szombat.

Biztonság, közbiztonság

Omán békés és nyugodt muszlim állam, a közbiztonság kifejezetten jó. Viszonylag ritka jelenségnek számít a lopás vagy az erőszakos bűncselekmények, ettől függetlenül javasolt az elővigyázatosság, a személyes értéktárgyak felügyelete. Szintén fokozottan ajánlott a helyi törvények, valamint a kultúra és vallás tiszteletben tartása. Az ománi törvények be nem tartása súlyos büntetőjogi következményeket von maga után!

Annak ellenére, hogy az iszlám/arab világból nap mint nap hallhatunk aggasztó híreket, a programunkban szereplő ország kiemelkedően biztonságosnak tekinthető, mind politikai tekintetben, mind a közbiztonság szempontjából!

Időjárás

Az térség éghajlata sivatagi, télen (amikor mi is utazunk) az ország klímája kellemes, októbertől áprilisig látogatható. Napközben 25 – 35 °C között alakul a hőmérséklet, este 18 – 20 °C között. A sivatagban és a magasabb hegyvidéki területeken éjszaka 5-15 °C-ra is lehűlhet az idő, ruházat terén tehát készüljünk erre. Napközben az erős napsütés miatt kötelező a megfelelő nap elleni védelem. Esőzések novembertől márciusig előfordulhatnak, leginkább gyors, futó záporok formájában.

Nyári időszakban Ománban forró és rendkívül párás az idő, a partvidéken a légáramlatoktól függően kellemesebb az időjárás. Az országok belső vidékein nyáron a sivatagi éghajlatnak megfelelően napközben akár 50 °C is lehet, éjszaka azonban -1 °C-ra hűlhet le a levegő. Omán déli területén egész évben a magas páratartalom a jellemző, a nyári időszakban azonban alacsonyabb a hőmérséklet, mint északon, inkább trópusi-jellegű az időjárás.

Felszerelés

- közepes méretű hátizsák (45-65 liter): ebbe kerül minden, ami a napi kirándulásokhoz és városnézésekhez nem szükséges;
- kis méretű hátizsák (25-30 liter): ebbe kerül minden, ami a napi kirándulásokhoz, városnézésekhez szükséges;
- füldugó: a nyugodt alváshoz;
- 8 napra szükséges laza, nyári ruházat (mosási lehetőség nincsen az út során);
- lecsatolható szárú túranadrág, polár pulóver (esténként a sivatagban és a hegyekben lehűl a levegő 5-15 fokra);
- hosszú ujjú ing (vallási okok miatt);
- vízálló túraszandál, könnyű nyári bakancs vagy túracipő (komolyabb túrabakancsra nincs szükség);
- nap elleni védelem: napsapka, naptej, napszemüveg;
- fürdőruha, törölköző;
- egészségügyi csomag, gyógyszerek, higiéniai felszerelés;
- elemlámpa vagy fejlámpa tartalék elemekkel;
- zsebkés vagy bicska;
- fotófelszerelés tartalék akkumulátorokkal;
- elosztó;
- átalakító: az elektromos áram 220/240 V feszültségű, mindkét országban a brit szabványnak megfelelő aljzat használatos („type-G plug”), szállásainkon is ez áll rendelkezésre, érdemes megfelelő átalakítót magunkkal hoznunk!

Fontos! A helyi öltözködési illemkódexhez alkalmazkodni kell, főleg a nőknek. A mecsetekbe, szent helyekre a nőknek hosszú szárú nadrágban, hosszú ujjú pólóban és fejkendőben illik belépni, ha egyáltalán erre engedélyt kapnak. Vinni kell kendőt, mert azt helyben nem kölcsönöznek. Amúgy az utcán a külföldi nők szabadon mozoghatnak fedetlen fővel. Rövid ujjú ingben, pólóban lehet járni. A természetben a rövid szoknya, rövidnadrág és a pántos felső elfogadható, városokban azonban visszafogotabban kell öltözködni!

Legyen egy nagy hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. NAGYON FONTOS: GURULÓS BŐRÖNDÖT, MEREV FALÚ TÁSKÁT SENKI SE HOZZON! Bőrönd, merev táska azért nem jó, mivel a bérelt autók csomagterének kialakítása nem teszi lehetővé, hogy mindannyiunk csomagja elférjen, még ha csak egy bőrönd is van a csomagok között. A bőrönd sokkal több helyet foglal el, mint egy ugyanolyan súlyú, ugyanannyi ruhával stb. megpakolt utazótáska vagy hátizsák. A bőrönd merev, csak egy bizonyos helyzetben tudjuk betenni, míg az utazótáskák, hátizsákok elhelyezését könnyebb variálni.

Higiénia

Omán higiéniai szempontból rendezett és tiszta, valamint az egészségügyi ellátás is nyugati színvonalú, de a kórházi kezelések kifejezetten drágák. 

Fontos! A folyóvíz nem iható, ezért az egészség megőrzése érdekében csak és kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt!

A közvécék zömében guggolósak. Kényelmetlen, de higiénikus megoldás. WC papírral bizonyosan nem szolgálnak.

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Utunk a honlapon külön feltüntetett étkezéseket leszámítva önellátó. Minden programnapunkon lesz lehetőség a napi háromszori étkezésre, noha ennek módja és időpontjai a program függvényében naponta eltérőek lehetnek (étterem, kifőzde, vásárolt étel stb.). Természetesen szánunk időt arra, hogy helyi piacokon, élelmiszerboltokban tudjuk feltölteni készleteinket. Friss élelmiszerek - különsképpen a sertéshúsból készült termékek - behozatala szigorúan tilos. Ománban a magyarországi árak 1,5-2-szeresével kell számolnunk.

Kizárólag palackozott ivóvizet igyunk! Palackozott víz mindenhol kapható.

Fontos! Omán a régió más országaihoz képest vallásilag nyitottabb, ezért az alkoholfogyaztás nem tilos, de bizonyos előírásokat és szabályokat be kell tartani. Luxusszállodákban és -éttermekben, valamint bárokban szabadon lehet fogyasztani, illetve vásárolni alkoholt. Általános boltokban és kisebb étkezdékben azonban nem árusítanak. A nyilvános alkoholfogyasztást és ittas állapotot kerüljük! Az országba történő belépéskor vámellenőrzésen és poggyászátvilágításon kell átesni. Vámmentesen 400 szál cigarettánál és 2 liter szeszes italnál többet (csak 21 éven felüli, nem muszlim vallású utazók esetében) nem lehet az országba bevinni.

Pénz-ügy

Fontos! Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig az utunk során érintett helyeken nehézségekbe ütközik, ezért az összes költésre szánt pénzt készpénzben (USD vagy EUR) kell hozni. Váltani a repülőtéren, valamint a Muszkat belvárosában fogunk tudni.
 
Az ország hivatalos pénzneme az ománi riál (OMR), váltója a baiza (1 OMR = 1000 baiza). Árfolyamok: 1 OMR = kb. 840 HUF. Omán kifejezetten drága ország, az árak 1,5-2-szeresei a magyarországiaknak.

Valutát lehet váltani bankokban, pénzváltókban, valamint a nagyobb szállodákban, azonban az árfolyam sokkal gyengébb, mint itthon. A bankkártyákat (VISA, MasterCard, American Express) Ománban a hotelekben, utazási irodákban, nagyobb éttermekben, vagy autókölcsönzőkben általában elfogadják, a kisebb üzletekben és a piacon azonban csak készpénzzel lehet fizetni.

Költőpénznek 100.000 – 150.000 HUF-ot javaslunk, mely magában foglalja a belépők árát (kb. 15-20.000 HUF), a napi étkezést a programban feltüntetetteken kívül (hozzávetőleg napi 20 USD-t), valamint a nem túl értékes emléktárgyakat és ajándékokat. Természetesen ez kevesebb és sokkal több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékóztató jellegű belépőárak:

- Nakhal-erőd: 1 OMR
- Nizwa erőd: 5 OMR
- Bahla-erőd: 0,5 OMR
- Wahiba-dúnék, terepjárós túra napnyugtakor: 20 OMR
- Ras al-Jinz teknősfarm (esti tojáslerakás nézés): 8 OMR
- Wadi Shab csónakázás (oda-vissza): 1 OMR
- két órás delfinles motorcsónakkal (fakultativ): 20 OMR
- borravaló a helyi vezetőnek, sofőrnek: 10-15 OMR

Vám

Magyar állampolgárok oda-visszaútra szóló repülőjegy, szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 10 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak az országba. Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Az útlevélben található izraeli pecsét vagy izraeli utazásra vonatkozó egyéb bejegyzés az országba való belépés megtagadását vonhatja maga után.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?oman

Csomag

A terepjárókban rendelkezésre álló szűkebb hely miatt legfeljebb egy közepes (45–65 literes) hátizsákot vagy hasonló méretű sporttáskát, és egy kicsi hátizsákot (25-30 literes) hozzál magaddal.

A feladott poggyász súlykorlátja légitársaságonként eltérő (20-30 kg-ot nem haladhatja meg). A repülőre csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel, melynek súlykorlátja 7 kg. A poggyászokkal kapcsolatos tudnivalókat annak a légitársaságnak a honlapján kell leellenőrizni, amellyel utazunk.

A kézipoggyászban nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. 2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre átlátszó zacskóban az Európai Unió területén. (Részletek: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen Iránban is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! Szeretnénk felhívni figyelmedet arra, hogy az úton való részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 7.740 Ft/fő
Air & Cruise Extra 11.880 Ft/fő

Lehetőséged van utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére is

Storno Basic: 17.950 Ft/fő (önrész: 20%), önállóan is köthető, 
Storno Kombi: 14.360 Ft/fő (önrész: 0-10%), csak utasbiztosítással együtt köthető

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.