Bejelentkezés

Alacsony-Tátra: Gyömbér, Chopok, Deres

Mesterhármas az Alacsony-Tátrában, avagy a TOP3 csúcs két napon belül

Az Alacsony-Tátra hasonlóan nagy testvéréhez páratlan túrázási lehetőségeket rejt magában. Hosszan elnyúló vonulatának főgerince az egész Felvidék egyik legszebb tája, leghíresebb hegycsúcsa, a hegység harmadik legmagasabb hegye a Chopok (2024 m), mely a magyar túrázók és síelők körében is osztatlan népszerűségnek örvend. Szomszédjában "bújik meg" a Deres, s tőle ellenkező irányban található a Gyömbér, melyről az Alacsony-Tátra lélegzetelállító szépségű főgerincén hullámvasutazva járjuk végig utunkat a Štefánika-menedékházból indulva. Röviden, ha igazi csúcs élményekre vágysz mesterhármas csúcstúránk három 2000 méter feletti csúccsal örvendeztetheti meg azokat, akik velünk tartanak ezen a hétvégén! Gyűjtsd be az Alacsony-Tátra legmagasabb 3 csúcsát két nap alatt, s tedd még teljesebbé a nyári túraszezont velünk. Mire vársz? 3-2-1, indulás! :)
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
  • 1. nap Budapest, Trangoska, Stefanika-menedékház, Gyömbér (2043 m)

    3
    Indulás Budapestről, találkozó 7:00-kor a Keleti-Pályaudvarnál lévő Posta melletti nagy parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. A délelőtti órákban érkezünk meg az Alacsony-Tátrába, a Trangoska parkolóba (1120 m), ahonnan elindulunk a völgyben a Stefanika-menedékház felé. Kezdetben vadregényes fenyőerdőben haladó utunk csak enyhén emelkedik, így fokozatosan bemelegszünk, majd ahogy emelkedünk, a fenyvesek helyét törpefenyők veszik át, és az ösvény is egyre meredekebbé válik. Végül a törpefenyők is eltűnnek és egy nagyobb kaptatót követően feljutunk a nyeregbe, ahol megpillantjuk a Stefanika-menedékházat. Itt elfoglaljuk szállásunkat, ebédszünetet tartunk, pihenünk kicsit, majd nekivágunk naplementét nézni az Alacsony- Tátra legmagasabb csúcsának a Gyömbérnek (2043 m) a tetején. A csúcsot kissé meredek emelkedőn érjük el, viszont tiszta időben a kilátás mindenért kárpótol minket. Belátni innen az egész Alacsony- Tátrát és gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Tátra csúcsaira is. A kötelező csúcs csokik elfogyasztása és a fotók elkészítése után visszaindulunk a menedékházhoz. A házban hangulatos körülmények között megvacsorázhatunk, majd álomra hajthatjuk fejünket. Menetidő: 5-6 óra, szintemelkedés: 950 méter fel, 300 méter le, túratáv: 6 km.
  • 2. nap Stefanika, Gyömbér (2043 m), Chopok (2024 m), Deres (2004 m), Kosodrevina, Trangoska, Budapest

    3
    Bőséges reggelink után összepakolunk, majd érzékeny búcsút veszünk a hangulatos menedékháztól, s nekivágunk mai hosszú túránknak. A tegnap már részben megismert útvonalon ismét érinthetjük a csúcsot, majd folytatjuk túránkat a gerincen, míg el nem érjük 2. csúcsunkat a hétvégén, a Chopok 2024 méteres kőszikla halmát, ahol elidőzhetünk kicsit, aztán meg sem állunk a Deresig, így gyűjtve be mesterhármasunk utolsó ékkövét is. Ezt követően vidáman beszélgetve kezdjük meg ereszkedésünket a parkoló felé a sípályák szomszédságában. Innen már csak a hazafelé utazás vár ránk, Budapestre az esti órákban érkezünk vissza. Menetidő: 8-9 óra, táv: 15 km, szint: 350 m (halmozottan 1090 m) fel, 1030 m (halmozottan 1600 m) le.

Út ára tartalmazza

- a szállást menedékházban,
- a reggelit,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazást,
- a reggelin kívüli étkezéseket,
- és a biztosítást.

Utazás

Egyénileg autóval. Az általunk javasolt útvonal Budapest felől az M3-as majd Vác felé a 2-es úton Hont-nál elhagyjuk az országot, innen Zólyom, Besztercebánya, Breznóbánya előtt elfordulunk a Chopok sípályák irányába, Trangoska parkoló felé.

Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!Transzfer esetén találkozó a Keleti-Pályaudvaron a Posta felőli oldalán lévő nagy parkolóban.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az egyéni kiutazások függvényében a létszám kis mértékben emelkedhet. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a táv átlagos erőnléttel úgy teljesíthető, hogy éppen kényelmesen elfáradunk. Kellő lelkesedéssel mindkét nap átlagos erőnléttel teljesíthető.

Szállás

Szállásunk a Stefanika-menedékházban lesz, több ágyas 6-8 fős szobákban. Saját hálózsák NEM szükséges! Szombati csúcstúránkra könnyített zsákkal tudunk menni, másnapi túránkra viszont mindent magunkkal kell vinni.

Terület

Az Alacsony-Tátra (Nike Tatry) a Vág és a Garam felső völgyek közt terül el, Szlovákia közép és északnyugati tájain. Északnyugati-Kárpátok belső kristályos vonulatának tagja. Mintegy 100 km hosszú, 30 km széles. Kristályos kőzeteit helyenként üledékes kőzet takarja, amely jelentősen karsztosodott. Csúcsain már az utolsó jégkorszak eljegesedésének formakincsei láthatók. A 1238 méter magasan fekvő Ördögmalom-hágó (Čertovica) két csoportra osztja a hegységet: Gyömbér- Tátra 2045 méter (Ďumbierske Tatry) és Király-hegyi-Tátrára 1945 méter (Kráľovohoľské Tatry). Éghajlatválasztó jellegét híven tükrözi, hogy amíg déli lejtőit főleg lombos, addig az északi oldalait fenyves erdők takarják. Kopár gerincein a havasi legelők kopár felszíne a jellegzetes.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás lehet! Számítani kell hidegre akár viharos széllel, de sokkal inkább a napsütés a valószínű, ne lepődjünk meg, ha hófoltokkal találkozunk!

Felszerelés

Vízálló túrabakancs és réteges, megfelelő öltözet feltétlenül szükséges. Hozz egy közepes méretű hátizsákot a váltás ruhának, víznek és elemózsiának, s ne maradjon otthon az esőkabát, fejlámpa és a túrabot sem.

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A csapvíz, avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra a szálláson kapott reggeli kivételével önellátó. Készülj a napi túrára szendvicsekkel, energia és müzliszelettel, esetleg csokival, szőlőcukorral. Vacsorázni a menedékházban lehet, aminek az ára ételektől függően 4-12 euro.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani, mert erre útközben nem lesz lehetőség. Mindenképp készpénzt hozz magaddal!

Vám

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

Csomag

Célszerű mindent egy kényelmes hátizsákba pakolni. A túraöltözékben gyere, tegyél be váltás ruhát, tartalék pulóvert, és az egyéb szükséges felszerelésedet (a buszon célszerű hagyni egy váltás cipőt!).

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 1.380 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 1.815 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 3.000 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 1.645 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.316 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:
Storno Basic: 2.390 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.912 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.