Gyömbér csúcstúra

Klasszikus túra az Alacsony-Tátrában

Indulás és érkezés helye: Budapest
Egynapos túránk egy kétezres csúcsra juttat minket, hiszen nem kisebb magaslat elérését tűztük ki, mint az Alacsony-Tátra legmagasabb pontját, a Gyömbér-csúcsot (2043 m). Kedvező idő esetén fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk, de felhősebb idő esetén is ott van az a mindent elsöprő mámorító érzés, hogy igen, megcsináltuk!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. július 14.
A jelentkezés lezárult
2018. július 12.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Trangoska, Gyömbér (2043 m)
 

Találkozó 7:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal.  A délelőtti órákban érkezünk meg az Alacsony-Tátrába, a Trangoska parkolóba (1120 m), majd elindulunk a völgyben a Stefanika menedékház felé. Kezdetben vadregényes fenyőerdőben haladó utunk csak enyhén emelkedik, így fokozatosan bemelegszünk, majd ahogy emelkedünk, a fenyvesek helyét törpefenyők veszik át, és az ösvény is egyre meredekebbé válik, de ez semmi ahhoz képest milyen panorámát vagyunk kénytelenek befogadni! Végül a törpefenyők is eltűnnek és egy nagyobb kaptatót követően feljutunk a nyeregbe, ahol megpillantjuk a Stefanika menedékházat (1740 m). Itt tartunk egy rövid csoki szünetet, majd nekivágunk az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsának, a Gyömbérnek (2043 m). A csúcsot a nyári útvonalon közelítjük meg. Kezdetben utunk a Chopok felé visz minket a Gyömbér oldalában, majd a két csúcs közötti nyeregben egy éles kanyarral jobbra fordulva megkezdjük a csúcs előtti utolsó méterek leküzdését. Fáradalmainkért tiszta időben a gyönyörű kilátás fog kárpótolni: a csúcsról belátni az egész Alacsony-Tátrát és a tőlünk északra kiemelkedő Magas-Tátra sziklás csúcsokkal tarkított gerincét. A kötelező csúcs csokik elfogyasztása és a fotók elkészítése után visszaindulunk a menedékházhoz, ahol lehetőség van egy meleg levesre, vagy egy kis szíverősítő, tea fogyasztására. Ezt követően a már jól ismert úton indulunk vissza a völgybe a buszunkhoz, ahol az első aszfaltcsíkon vár ránk autóbuszunk. Budapestre a késő esti órákban érkezünk meg. Táv: 16 km, szint: 1200 m fel és le. 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés