Alacsony-Tátra: Gyömbér, Chopok, Deres

Mesterhármas az Alacsony-Tátrában, avagy a TOP3 csúcs két napon belül

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
Az Alacsony-Tátra hasonlóan nagy testvéréhez páratlan túrázási lehetőségeket rejt magában. Hosszan elnyúló vonulatának főgerince az egész Felvidék egyik legszebb tája, leghíresebb hegycsúcsa, a hegység harmadik legmagasabb hegye a Chopok (2024 m), mely a magyar túrázók és síelők körében is osztatlan népszerűségnek örvend. Szomszédjában "bújik meg" a Deres, s tőle ellenkező irányban található a Gyömbér, melyről az Alacsony-Tátra lélegzetelállító szépségű főgerincén hullámvasutazva járjuk végig utunkat a Štefánika-menedékházból indulva. Röviden, ha igazi csúcs élményekre vágysz mesterhármas csúcstúránk három 2000 méter feletti csúccsal örvendeztetheti meg azokat, akik velünk tartanak ezen a hétvégén! Gyűjtsd be az Alacsony-Tátra legmagasabb 3 csúcsát két nap alatt, s tedd még teljesebbé a nyári túraszezont velünk. Mire vársz? 3-2-1, indulás! :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Trangoska, Stefanika-menedékház, Gyömbér (2043 m)
 

Indulás Budapestről, találkozó 7:00-kor a Keleti-Pályaudvarnál lévő Posta melletti nagy parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. A délelőtti órákban érkezünk meg az Alacsony-Tátrába, a Trangoska parkolóba (1120 m), ahonnan elindulunk a völgyben a Stefanika-menedékház felé. Kezdetben vadregényes fenyőerdőben haladó utunk csak enyhén emelkedik, így fokozatosan bemelegszünk, majd ahogy emelkedünk, a fenyvesek helyét törpefenyők veszik át, és az ösvény is egyre meredekebbé válik. Végül a törpefenyők is eltűnnek és egy nagyobb kaptatót követően feljutunk a nyeregbe, ahol megpillantjuk a Stefanika-menedékházat. Itt elfoglaljuk szállásunkat, ebédszünetet tartunk, pihenünk kicsit, majd nekivágunk naplementét nézni az Alacsony- Tátra legmagasabb csúcsának a Gyömbérnek (2043 m) a tetején. A csúcsot kissé meredek emelkedőn érjük el, viszont tiszta időben a kilátás mindenért kárpótol minket. Belátni innen az egész Alacsony- Tátrát és gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Tátra csúcsaira is. A kötelező csúcs csokik elfogyasztása és a fotók elkészítése után visszaindulunk a menedékházhoz. A házban hangulatos körülmények között megvacsorázhatunk, majd álomra hajthatjuk fejünket. Menetidő: 5-6 óra, szintemelkedés: 950 méter fel, 300 méter le, túratáv: 6 km.

2

 
Stefanika, Gyömbér (2043 m), Chopok (2024 m), Deres (2004 m), Kosodrevina, Trangoska, Budapest
 

Bőséges reggelink után összepakolunk, majd érzékeny búcsút veszünk a hangulatos menedékháztól, s nekivágunk mai hosszú túránknak. A tegnap már részben megismert útvonalon ismét érinthetjük a csúcsot, majd folytatjuk túránkat a gerincen, míg el nem érjük 2. csúcsunkat a hétvégén, a Chopok 2024 méteres kőszikla halmát, ahol elidőzhetünk kicsit, aztán meg sem állunk a Deresig, így gyűjtve be mesterhármasunk utolsó ékkövét is. Ezt követően vidáman beszélgetve kezdjük meg ereszkedésünket a parkoló felé a sípályák szomszédságában. Innen már csak a hazafelé utazás vár ránk, Budapestre az esti órákban érkezünk vissza. Menetidő: 8-9 óra, táv: 15 km, szint: 350 m (halmozottan 1090 m) fel, 1030 m (halmozottan 1600 m) le.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés